Sunday, December 30, 2012

...................

hikayat, 
hanya DIA yang mampu memberi ketenangan buat manusia. 
I bend down to my sajadah with a humble heart, yes I am a sinner. 
my heart is crying due to sins that I have done and that is why these tears keep falling down. 
Ya Allah the most merciful, the most forgiven. please forgive all of us, erase our sins, and let our heart feel the sense of tranquillity the moment we speak to YOU. 

[ m.a.t.a ]

I guess I need a new spectacle for 2013. Rasa macam makin kabur, makin silau. Mesti power silau dah naik. Nasib power rabun aku cukup rendah. Alhamdulillah. Maybe power silau naik sebab selalu hadap laptop, semua kerja rujuk laptop, hardly working on papers right now. Mana tak silau, kesian mata aku semakin sakit.

Aku paling lemah waktu malam. Jalan-jalan malam kalau gelap or banyak lampu or di bawah cahaya suram memang aku akan ada masalah untuk lihat dengan jelas. Sekarang pun hadap laptop nampak tulisan macam blur- blur, kepala berdenyut. berpinar jap mata aku. haha

jagalah mata elok-elok for those yang tak ada masalah dengan silau or rabun, sebab once dah kena masalah ni kita akan rasa urghhh stressnya sometimes. haha

 ok, sambung kemas bilik dan kemas barang-barang.

[ urghhh, balik melaka ]

i know i will be hardly updating my blog after this since our hostel didn't have any wireless so I think I would to appreciate this 2012 by writing an entry about it before it ends by tomorrow. yeah, sadly I have to celebrate new year on the road, riding transnational and heading to Malacca. I have to endure another 12 hours long journey and I hope I will arrive safe and sound to the destination. I shall welcome 2013 with some excitements, and I eagerly waiting for 2013. I missed my friends and cannot wait to meet them in 'chubby and plum'  state but half of reluctantly going back to malacca. I know i'm going to miss my parents, my cat, my bed, my goose and everything. 

Please, I try not to be in homesick condition as I already used to study far away from home. I just don't know but this time, I can't hold my tears this time and the worst, I already feel miserable when I know i have to pack my things and clothes into my luggage. I have been crying since 10pm and I cannot feel any excitement at all to go back to the college. I just don't know why. 

i have to pack everything, i have to do my laundry, half way done and i have to do some chores, doing some cleaning all over my house so that I can leave this house in neat and tidy condition. I just want it to be something that my mom will proud of and she will definitely gonna miss me. When I am in this state, I mean miserable and grumpy I just don't know why. tak kan nak homesick macam form one dulu kot sebab kena masuk asrama ( ok, aku homesick almost a year, naik form 2 baru ok . kalau tak everyday crying and calling my parents. huk huk)

ok, check my ticket and syida's ticket as well, hurm 8pm leaving from parkson bus station. I am very sure I am going to hold my tears in front of my parents. I have to as my parents hardly see me crying. sejak aku form 2 aku dah tak menangis in front my parents. Hardly. I want them to know that I am strong enough to go back to Malacca, but only HE knows that I was totally in such a miserable state right now and tomorrow night. I pray for some strength. 

let year 2013 will be a good and exciting year for me. i don't want it to start with this negative emotions. hopefully positives will be inserted into me the moment I reach into my college. I really hope that my youngest brother will take a good care of my parents. I believe everything happens for a reason, maybe reasons. 

I hope when I reach IPG, my friends and seniors will be there to support me whenever I feel hopeless and lost and drifting away from my focus and goals achieving.

Ya Allah, so much tears tonight. I have been crying for no reason. What happened to me? 

wawa duk ajak aku shout new year atas bangunan ipg, nak shout macam mana bila aku dah sedih-sedih macam ni.Dulu kemain excited nak balik maktab, nak jadikan year 2013 a better year for me. please please. WHY? ok, cukup untuk setakat ni. JOM kemas bilik, cuci bilik mandi aku pastu kemas dapur, ruang tamu, and bilik my brothers. maybe dengan cara itu aku boleh tenangkan diri aku. 

oh tears, please stop. 

Saturday, December 29, 2012

[ bus sekolah ]

tajuk entry memang tidak akan sama sekali dengan apa yang akan ditulis tetapi tetap berkait dengan perihal bus. Sepanjang aku hidup ni aku memang dah biasa naik bus. Paling jauh aku pergi bila aku kena masuk matrik di Penang dan sekarang pula bila aku kena campak jauh belajar kat Melaka.

sedih woo naik bus lama-lama ni.Mahu tak rasa pinggang mahu patah, mahu tak rasa punggong dah jadik berpetak macam spongebob, mahu tak sakit kepala, mahu tak badan sakit-sakit. Segala macam ada. Kalau pergi Penang ambik masa 6- 8 jam untuk sampai, sekarang up to 12 hours untuk sampai Melaka kalau dari Kelantan. Pehh, survive habis. Tapi, semua ni akan jadik resam hidup, akan jadik alah bisa tegal biasa dan akan jadik memori suatu hari nanti. Bersusah dalam menuntut ilmu, one day kita pasti akan kenang semua memori yang berlaku.

jujur aku cakap, banyak jugak peristiwa pahit manis jadik sepanjang aku naik bus ni. bila aku recall balik, boleh gelak habis. Rentetan memori bersama bus, pelbagai jenis bus, termasuklah bus sekolah yang dijadikan bus carta. hiks.

# bus pernah breakdown masa nak pergi penang. siap bocor lagi.Imagine baju kau tetibe basah bila sedar dari tidur sebab ade part dalam bus to bocor.

# pernah nyaris kena tinggal dengan bus masa stop kat Pahang. Ni dengan syida on the way nak balik Melaka. Masa tu bus dah gerak ok, aku dan syida tergamam tengok bus tu jalan.Nasib baik pak cik bus yang lain baik hati tolong hon bus kami pastu dia stop. lari macam nampak hantu untuk naik bus tu lepas tu. Aku insaf dah lepas tu. Nak turun pergi toilet pun aku cepat-cepat berebut toilet sebab takut kena tinggal.

# nyaris terlepas bus masa nak balik kelantan. Dengan syida jugak. aku dengan syida gerak lambat dari maktab sebab konon nak solat dulu, eh kemain selalu solat je dekat melaka sentral tu tapi tetibe nak change the ordinary habit. Ni la jadiknya. Aku berlari-lari dengan trolley bag macam penguin bawak guni ikan pergi kejar bus. Nasib baik sempat. Aku memang ada ikhtiar hidup yang tinggi sebab siap call lagi kaunter bus tu cakap kami akan lambat.macam buat apointment pulak.

# aku pernah jatuh dalam bus. Ni zaman muda mudi zaman sekolah dulu. Peh, malu tahap maksima. lagi best membe-membe buat tak kenal pun aku. mak cik dalam bus tu tolong angkat aku. Membe aku malu sebab aku jatuh atas seorang lelaki. Biasa la, bus pergi outing kan kena bersesak sikit. tak dapat seat kena berdiri. Ni la jadiknya bila terlepas tangan dari pemegang tiang dalam bus tu. Kalau lelaki tu hensem boleh jugak aku buat ngorat. Ewahh kemain. *tampo pipi *

# pernah stuck lama gila bila out of sudden jadik accident. If anyone could remember, ada satu accident ngeri melibatkan bus delima yang meragut nyawa agak banyak tu. Cukup ngeri. Haa, masa tu kami group tesl on the way balik dari hutan belum untuk kos subjek kami. Lama kemain sampai bateri fon pun habis, line terus meroyan, and sempat tengok bangkai bus delima dan sampah bertaburan atas jalan raya. Ngeri. Patut kami schedule sampai pukul 8 malam, terus sampai dalam pukul 2 pagi.Esok pagi terus ponteng assembly sebab penat terlampau. hiks

# kena marah dengan pak cik, kena bersesak sesak dengan luggages passengers lain dan kena endure dengan toilet di perhentian yang macam ....euwww,hard to describe ok, too awful.

best jugak naik bus ni, biasa la. aku bukan anak orang kaya nak naik flight selalu. Kalau mampu pun malas aku nak menapak dari airport nak kena ambik transport lain lagi untuk sampai ke destinasi, memang leceh la. Apa salahnya naik je bus, sampai terus stesen tak jauh dah dengan tempat belajar.

naik bus ajar aku untuk survival sebab aku boleh tidur nyenyak dengan kerusi yang keras macam kerusi batu. Asalkan ada selimut, stoking, mp3 . cukup. tidur lena macam tidur atas katil oiii. hik

lepas ni ambik memori naik kereta api pulak. Nak rasa macam mana pulak rasanya ni. ;)

damha mazzaum

glad to know you have landed safe and sound at the Penang Airport. 
glad to know you have arrived your house and glad to know finally you will have your own room and a pillow to sleep with.
please tidy your room or you will cause trouble with your friend. 
it is so sweet when you suddenly ask me to accompany you through texting while waiting for syakir and I am sorry I didn't fulfil your favor. 
sorry if I kept clinging on you. 
please let me know if you finally bored with me so that I can walk away from your life.
in year 2013, let us achieve 3.5 or 3.8 together? 

hey, thank you . I am glad to meet you. 

Y.O.U

boleh kita kembali ke zaman YM balik? 
boleh kita gaduh-gaduh and merapu entah pape macam dulu balik? 

ayat kau " hang duk tacing awat ? "
ayat kau " bila hang nak berubah ? "


Friday, December 28, 2012

[ m.e.m.o.r.y ]

kepingan memori aku dan kau. entah kenapa ingin aku tulis memori memori yang pernah aku cipta dengan kau. 

# selalu kacau kau study kat library. 

# selalu merapu dengan kau, 
# selalu bercakap penuh kasar dengan kau
# selalu kacau kau di YM, doodle lukis entah pape. 
# kau pernah ajar aku satu chapter matematik di library kmpp
# kau pernah offer nak bagi pinjam hanfon sebab aku nak pakai torchlight
# pernah suruh nanem candid gambar kau dengan KA tengah pura-pura tidur
# jumpa kau di UTP untuk interview
# aku pernah kena prank tong gas dengan geng -geng kau
# aku pernah tengok kau dari jauh kat USM Kubang Kerian
# borak dengan kau pastu gaduh pastu nanges
# selalu tengok kau main bola sepak petang-petang
# tak sengaja pergi kenduri kahwen kakak kau, maaf lah pergi tak diundang. 
# tak tahu macam mana boleh finall berkawan dengan kau
# tak tahu macam mana boleh dapat nombor kau
# selalu tengok kau pergi surau dengan fahmy dan alep
# selalu tengok kau pergi library dengan beg merah kmpp
# selalu tengok muka penuh serious kau dalam kuliah
# selalu gelak bila kau mula melawak
# selalu main kau lari aku lari bila nampak kau sejak berlaku peristiwa tu
# mata akan automatik akan nak tengok kau sejak pertama kali tengok kau dalam kuliah
# aku tahu kau akan datang bersama geng ramai-ramai, paling tak pun dengan fahmy.
# pernah tengok kau dan duk sebelah kau masa kau derma darah sekalipun kena marah dengan alip. 

p/s : nak baca kena pandai-pandai la ea. hiks. Malas nak kasi nampak obvious sangat. Post aku akan lebih menjurus ke arah style macam ni. Saje nak macam secreto de amor sikit. ;)

...............

kalau boleh, nak dengar suara kau
kalau boleh, nak dengar lawak kau
kalau boleh, nak dengar gelak kau
kalau boleh, nak dengar kisah kau 
kalau boleh, nak lihat renungan kau
kalau boleh, itu semua hanya kalau

tatkala sendiri, bicara hati aku mula berbisik. 
membisik satu nama yang sentiasa ada di hati sekalipun aku cuba untuk buang nama itu jauh-jauh
r.i.n.d.u 
I missed everything. yes, everything about you including our old conversations. 

[ r.a.i.n ]


dancing in the rain, like no one is watching. 
dancing in the rain, when no one can see your tears. 
dancing in the rain , when you can cry with all your heart. 
dancing in the rain, when you know it will stop eventually
feel the rain drops. 

[ rasa hati ]

I long to have a long conversation with you, filling with jokes, laughter and about life story. 
it is just a longing, remains as a longing. 

you always own my heart. 

...................

hikayat, 
I wonder what kind of love story that I am going to tell to my children? 
I wonder what kind of love story that I have once will be sharing with my future soulmate? 

is it about cinta after kahwin? or unexpected love? or first love end with marriage? or? Keep wondering. I hope God will spend me a wonderful love story for me but in a way HE approve it. dalam DIA redhai.

;)

perempuan itu.....



perempuan itu, memang kasar dari segi percakapannya. memang pelik dari segi perangainya, cukup gila-gila. Bila kawan-kawan aku yang boleh aku label 'baik n well mannered' terjumpa perempuan itu di KBMALL dia tegur aku 'hoi, buat ape kat sini meh? ' terus aku balas sapaannya mengikut ritma dan rhym perempuan itu.Ye, jawab dengan gila-gila jugak.

Sejurus lepas perempuan itu berlalu, kawan-kawan aku terus melabel 'perghh, kasar gila' . Aduh kesian perempuan itu. Manusia ni cukup cepat melabel kan? tidak terkecuali aku. Aku kenal perempuan itu lebih dari mereka kenal. Perempuan itu nampak luaran cukup kasar, tapi perempuan itu yang selalu ingatkan aku untuk cepat-cepat beli tiket bus, yang selalu bagitahu kalau tiket dah mula dijual, yang sentiasa murah dengan senyuman, yang tidak pernah lekang untuk tegur dan sapa aku dari jauh.

lebih baik aku berkawan dengan species macam ni yang dilabel serong oleh certain people daripada berkawan dengan mereka yang nampak luaran cukup baik dan well mannered, tetapi sebenarnya lebih berbisa daripada seekor ular, dalam diam tunggu masa untuk menjatuhkan mangsanya. pengalaman buat aku tidak mudah untuk pilih kawan ikut luaran. Lebih baik kasar bahasa tetapi cukup sayang akan kanak-kanak daripada perempuan yang cukup manja dan menggoda yang benci akan kanak-kanak. I met these kind of people along the way I grow up. biar kasar dengan membe tetapi cukup hormat akan orang tua dan orang yang baik itu sudah cukup. cukup bila kita kenal mereka, kita tahu hati mereka tulus dan hati mereka tidak kejam. Aku serik jumpa perempuan baik tetapi hati kejam, heartless dan selfish. Cukup.

Selagi aku tak berkawan dengan pengkid or dengan perempuan yang merempit, smoking, teguk arak, pukul orang sana sini, cukuplah. Aku masih tahu batas memilih kawan. Berkawan biar seribu, tetapi hidup biar ada pendirian kita sendiri. Jangan jadik macam lalang yang ikut apa orang cakap. Kalau berkawan dengan mereka yang kasar, jangan kita yang kasar sudahla kan. Berkawan ni biar kita ikut contoh yang baik-baik yang ada pada mereka.

it depends on you, kadang-kadang berkawan dengan orang yang pelik ni boleh buat kita belajar something yang tidak ada pada orang normal.  Kenal dulu baru judge, ottoke? 

dulu aku.


dulu mereka kenal aku sebagai yana. Masuk matrik, aku dipanggil syaz. Cukup aku bunuh yana. Hanya family je yang boleh panggil aku macam tu dan schoolmate. Sebab aku ingin bunuh memori di sekolah. Aku maafkan tetapi aku tidak akan pernah lupa. Kalau boleh aku tak nak jumpa certain people daripada sekolah aku tu. Cukup. tak perlu pun nak jumpa or even terjumpa.
i will avoid reunion from now. unless I have to attend for the sake of other friends. Kalau dah rindu nak jumpa kawan-kawan baik , kenapa nak avoid attend reunion semata certain people yang aku nak avoid. aku dah tinggalkan sekolah, cukup untuk aku kuburkan memori itu. pahit. I try not to hate, I try not to hate.

call me syaz, only close friends can call me yana. 

hey mayo.



baca blog mayo buat aku gelak sorang-sorang. Rindu. oh, dia bercakap jugak pasal cinta. Aku senyum sendiri bila scrolling down the page reading her blog.  Sekalipun luaran nampak atira ni species yang emotionless, yang tidak akan sesekali akan menggoda mana-mana lelaki , yang cukup gah dengan prinsip hidup dia, dengan egonya yang cukup tebal macam tembok great wall of china  buat aku kagum dengannya.

dan sekalipun dia mungkin dilabel tidak normal kerana tidak mudah bercinta or akan menggedik or bermanja dengan lelaki just to get their attention dia tetap perempuan. dia tetap punya perasaan.

 Percayalah. Semua perempuan macam tu. Kalau aku jadi lelaki, aku lebih suka pilih atira sebab dia pandai jaga diri dan dia punyer hati yang tulus. Dia cukup baik, sepanjang aku kenal dia , aku rasa atira ni baik dan dia dididik dengan cukup sempurna oleh ibu bapa dia terutama dari segi manner.

handle woman's heart with care, as it is too fragile. Sekalipun luaran nampak macam strong , tough and whatsoever la kan, namun siapa tahu apa dalam hati seseorang itu. love can melt a heart. love can change someone. love is crazy, ok. membuat hati rasa macam-macam. Ubat di hospital pun tidak mampu nak cure.
love, everyone deserve the love, deserve to love, deserve to be loved. It is a gift. It is kind. It is pure.
cuma manusia salah erti antara love and lust. Love will never harm.

buat atira, kisah kau cukup comel. Kisah main tarik tali. my advice, tolong jujur pada diri. Mulut boleh deny seribu kali, tapi hati tidak akan pernah tipu. Seperti mana aku tahu reason dia join palapes.  Kita serupa. You can deny in front of me not to yourself.

apa kata kadang-kadang perlu jujur pada diri dan orang yang kita sayang , andai bahagia itu sebenarnya ada di depan mata? at least, tak bertepuk sebelah tangan macam aku ni. 

tik tok

clock is ticking. Time is running out. Tak lama dah nak hadapi new year 2013. Tak lama jugak aku nak balik maktab. 

balik maktab, fenomena biasa bila aku yang insomnia ni akan berperang untuk paksa diri tidur tambah-tambah dengan suasana baru. 

balik maktab fenomena biasa homesick sebab rindu rumah and everything about my home.

balik maktab fenomena biasa akan rindu bantal busuk untuk tidur. 

balik maktab fenomena biasa akan burn lemak untuk angkut barang dan kemas bilik. 

31hb malam naik bus transnasional balik maktab.
1hb daftar asrama
2hb start kuliah. 

2013, please be nice with me. 

semoga pengarah baru akan umumkan perubahan baru yang lebih positif, kelonggaran dari segi rules zaman jepun yang tak boleh pakai di zaman 2013, dan warden-warden yang lebih baik hati dan bertanggungjawab terutama ketua warden. hiks. 

;(    ;) 

aku ingin hidup, sehidupnya. 

[ w.o.m.a.n ]

bringing feminism out of me. I think woman's role should change in this new era. woman should act like a lady , think like a man. Woman must be classy and intelligent, I added another points, strong and independent.

kalau dulu, perempuan tak boleh dapat education tinggi-tinggi, I think woman right now should have the best education. WHY? educate a woman, educate one generation. Woman will be mom in future, surely will educate future generation, yeap their children. Education also will secure a woman's life. Dari segi future, career and financial dan bantu perempuan untuk berfikir dengan lebih matang and intelligent. Baru boleh keluar dari kotak pemikiran yang terlalu penuh dengan prejudis dan paradigma. Tanpa ilmu, boleh ajar anak-anak membaca dan menulis dan ajar mengaji Quran? Jangan terlalu harapkan cikgu oh please.

kalau dulu, if any divorce happen in a marriage, woman take the blame. Damn you. Siapa kau untuk judge perempuan tu yang salah tak reti nak jaga lelaki? Kalau hidup dengan lelaki perangai macam parasit, buat ape? kita ada prejudis kalau berkenaan dengan divorcee, kahwin dengan lelaki lebih muda, kahwin dengan duda or janda, and so on. Come on, kalian tuhan untuk tentukan nasib mereka? So, if you think you need to endure with divorce, woman , please make sure you strong and independent enough to go on your life. Jangan nanti meminta belas simpati orang. Masyarakat tidak semestinya akan jadik so generous to help. It is true. Be strong untuk hadapi umpatan dan kata-kata orang. So, penting untuk seorang perempuan ada pekerjaan, ada strong and firm financial. Untuk hadapi hal macam ni la kan.

kalau dulu, perempuan kena sepak terajang dengan suami or ayah or abang or watsoever la including sexual harassment at the workplace mesti ramai yang tidak berani nak buat report, konon malu. Kamon, buang mindset kolot tu. A woman should stand for her pride, you need to be respected. Go and make a report. Ramai yang berdiam diri, konon masalah rumah tangga, kita tak perlu beritahu pada orang. come on, get your life please. sampai  bila perlu endure dengan masalah ni? the perpetrators need some lesson so that they know how respect woman no matter who they are, hatta your husband sekalipun. You are not a toy or a punch bag. you need respect, care and protection as you are fragile. 

kalau dulu, perempuan tak boleh kerja sebab tugas dia hanya kat rumah. Masak, kemas rumah, layan suami anak-anak. I think woman should have a career. Walaupun dia bukan ceo sebuah syarikat sekalipun. Cukuplah kalau dengan cikgu tadika kalau bukan pensyarah. Sebab woman zaman moden perlu ada security in life, for her family and future. I know man will be the breadwinner for the family, but who can predict the future? What if your husband die, paralyse, your son need money for medical operations and purposes, get divorce and so on , where would you seek for financial grip? Bukan aku nak mintak semua itu jadik, tapi kita tak pernah mampu predict future kita. So cukup lah gaji kita tu jadik jaminan hidup kita dan family. Tak perlu kerja dari pagi sampai malam sampai pagi cukuplah pandai bagi masa antara kerjaya dan keluarga. 

zaman moden, peranan wanita pun dah perlu berubah. Kalau dulu perempuan ni orang pandang rendah, maka buktikan kita mampu untuk kuat, buktikan perempuan perlu dihormati, buktikan perempuan tinggi pridenya dan akhlaknya, jangan pernah mengemis dengan air mata untuk mendapat perhatian. Woman, be strong, be intelligent, be classy, and be independent.

/ biar jiwa /


biar jiwa by fynn jamal. Lagu-lagu dia penuh perasaan, penuh pengajaran and you need to read between the line in order to understand. I don't simply listen to a song, I listen to the lyric as well. Chord gitar ni sangat susah. Sangat bagi beginner dan pemalas macam aku ;)
Dm F 
Kau bikinku gigit bibir sendiri..
C G Am F C
Lamakah lagi jika sepi..
Dm F
Kau bikinku renung sinar mentari..
C G Am F C
lamakah lagi kita begini..

Pre-Chorus
E G Am
Ku pandangkan bulan terang..
F C
hilang nyawa tanpa bintang..
G Am
apa lagi aku..
E G Am
alangkah bunga kembang..
F C
pudar warna tanpa siang..
G Am
bayangkan aku..

Dm F
berkali ku mintakan dari dulu..
C G Am F C
usah kau tunggu..ucap itu..
Dm F
berkali ku bisikkan pada kamu..
C G Am
usah kau buntu..
F C
aku milikmu..

*
Chorus
Dm F C
Perlukah aku ...
G Am F 
menyebut setiapnya yang indahku tidak akan
C
ada makna....

Dm F C
bila kau sembunyi bermain lari-lari
G Am 
separuh aku sudah pun mati..
F C
tak mampukah kau percaya ..
Dm F C
haruskah ku hebahnya pada dengki dunia..
G Am F
tidak bisa kah kita sekadar pejam mata..
C
biar jiwa bersuara......

Am F C
Biar...biar..biar jiwa bersuara...

reason to love , Y.O.U ~



> < 

I have no reason to love you. I just love you, that's all.
maybe I love your voice, maybe I love your jokes, maybe I love your childishness, maybe I love your advices, maybe I love your charms, maybe I love your aura, maybe I love your serious look, maybe I love your manly attitude, maybe I love your kindness, maybe I love to see you going to surau almost everytime, maybe I love your leadership, and maybe I just love you the way you are.
isn't they are the reasons ? I just don't know. 

> < 

hey listen.



aku penat nak baca between the line. Aku penat nak paham orang. Aku penat nak paham or tafsir apa maksud di sebalik apa yang kau buat ni. Aku ni lampi sikit, lambat pick up. Aku hanya boleh compute yang direct only. I don't like to think beyond, cukup aku crack my brain dengan hal akademik, not understanding meaning on people words or actions.
thanks sebab main tarik tali. I can along if you want me to play. I know one thing about you, you are not so good in lying. I like it 

.....................


hikayat,
kadang kala aku bertanya, kenapa mesti ada orang susah? why there must homeless people? why there must beggars ? manusia hanya pentingkan pangkat, wang dan kuasa mengikis sifat kemanusiaan dalam diri, membina benteng individualisma yang cukup tinggi dalam diri.
I learnt not to judge, but I learn through my observation. 

p / s : tak salah kan makan cendol kat gerai tepi jalan bila tuan kedai cukup ramah dan humble dalam melayan tetamu sekalipun hanya gerai di tepi jalan. Mesti ada yang tak sudi nak singgah makan kan? Tapi aku cukup kagum dan rasa macam I was taken aback bila pak cik tua yang gigih mencari rezeki masih mampu melemparkan senyuman dan layanan cukup mesra. Terima kasih pak cik kerana saya belajar sesuatu dari pak cik. Usaha. sekalipun susah, tabah mengharungi hidup. Saya belajar untuk saya lebih humble dan appreciate my life. Thank you.

so aku cukup berharap anak-anak pak cik dan anak-anak orang lain untuk lihat sejenak akan kepayahan parents kita bekerja untuk mencari rezeki buat kita daripada sibuk merempit dan menghabiskan masa dating sana sini. Jangan jadik anak derhaka dan tak tahu nak kenang budi. 

/ 150 juta /


D G
Untuk kali keseratus lima puluh juta
D
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
G
Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?
D
Apa kau buta, apa kau pura-pura suka

G
Di seratus lima puluh juta kali itu
D
Di depan semua engkau tarik tangan aku
G
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
D
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

G
Dia mungkin bengis seperti singa
D
Tapi dia nangis tonton cerita Korea
G
Dia mungkin keras bila bersuara
A
Tapi dia jelas, jujur apa adanya

D
Aku lagi kenal dia

G
Dah lebih seratus lima puluh juta kali
D
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
G
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
D
Engkau sangat manis, aku ini pula dawai besi

G
Di setiap seratus lima puluh jutanya
D
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
G
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
D
Terus kau cubit dagu aku, sambil berkata

G
sayang mungkin baran tak kira masa
D
tapi sayang tahan kalau yang salah saya
G
sayang mungkin saja keras kepala
A
tapi sayang manja bila kita berdua
D
saya kenal sayang saya

G
Buat apa dicerita
D
Bahagia kita rasa
G
Biar tak dipercaya
D
Peduli orang kata
G
Baju ronyok tak apa
D
Asal pakai selesa
G
Berkilau tak bermakna
D
Kalau hati tak ada

G
Aku lebih bengis dari sang naga
D
Tapi bisa nangis semata demi cinta
G
Suaraku keras tak berbahasa
D
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

G
Aku mudah baran tidak semena
D
Mana boleh tahan angin cemburu buta
G
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
A
Aku punya manja, kau saja boleh rasa
D
Rahsia kita berdua

chord dia senang. lagu ni comel. Nak kena belajar main gitar untuk lagu ni since chord dia tak susah mana pun. Just tak de geng nak main sesama. Gitar pulak kena tinggal kat rumah.
p/s : bagus kan kalau ada yang boleh terima diri kita seadanya, paling penting boleh terima flaws and weakeness kita. 

[Mama dan kucing]



mama dan kucing tak dapat nak dipisahkan. Mama seperti aku suka pada binatang, dan kucing adalah kawan dia borak bila dia sunyi. Yerla, anak-anak semua dah besar, tak duk rumah sekali. Lagipun anak-anak membesar kat hostel since form 1 lagi. So kucing dan angsa la kawan mama.

alkisah bila mama dah cakap nak bela seekor je kucing iaitu si comel, aku panggil debab dan dia la satu-satunya kucing yang tinggal bila kucing lain ada yang dah mati, hilang, dan kena ambik kat orang. Mama cakap bila si debab ni dah mati, tak nak dah bela kucing since susah tak de orang nak bagi makan bila parents aku pergi travel sana sini.

impian tu tak tercapai agaknya bila 3 ekor kucing tetiba datang rumah aku kongsi makanan dengan si debab tu haa. Buat muka kesian lagi mintak makanan. Mama aku dalam bising-bising dia pun kasi jugak makanan mana tak kucing tu stay kat rumah. So aku agak, kucing-kucing tu akan join family dengan si debab aku yang suka kencing merata ni.

Kucing tak boleh masuk dalam rumah, nanti kotor nak buat solat lagi. Susah.

Aku pun bagi makan friskies si debab tu curi-curi kepada kucing-kucing yang datang sebab kesian. Mama tahu konfirm kena bebel, sebab kucing-kucing tu akan stay. Aku happy sebab at least ada yang sudi temankan mama tambah-tambah mama dah pencel awal sebab dah bosan hadapa akaun sekolah. hihi.

p/s : mana tahu kucing-kucing datang atas sebab tertentu. Nak bagi rezeki ke. Who knows. Allah je yang tahu kan. Tak salah pun mereka datang rumah aku ni. Welcome Meowwww... 

ada apa dengan cinta. by melly goeslow


satu masa tlah terlewati
benci dan rindu merasuk di kalbu
ada apa dengan cintaku
sulit untuk aku ungkap semua

jangan pernah bibir tertutup
bicarakan semua yang kau rasakan
cinta itu kita yang rasa
bila sengsara hati kan merana

wahai pujangga cinta
biar membelai indah
telaga di kalbuku
jujurlah pada hatimu

ada apa dengan cinta
perbedaan aku dan engkau
biar menjadi bait
dalam puisi cinta terindah

andai bumi terbelah dua
biar kita tetap saling berpeluk

reff again.




p/s  : kenapa hati perlu pilih dia? terima kasih sebab cukup kuat wahai hati. tengok cerita dia memang best. Hero krenn bangat. hiks.

shopping oiii.



ceh, tittle entry tak menahan. Shopping ape je bila beli barang-barang untuk balik maktab. Berat hati nak balik maktab. Konfirm aku homesick seminggu sebab rindu rumah, rindu kucing,rindu mama and abah. ;(

tapi , dah takdir aku dicampak jauh ke Melaka. Dulu dicampak ke Penang. lepas ni nak campak aku kat mana pulak untuk posting? Sebab aku kuat sebab tu aku mampu pergi jauh.

balik pada cerita shopping tadi, aku dah habiskan duit mama aku beratus dan aku macam bersalah since dah umur 21 tapi still bergantung harap pada mak abah lagi. Tu tak termasuk dengan servis laptop, upgrade RAM dan dakwat printer that cost RM300 + +

I'm sorry. Rasa bersalah. So kena belajar rajin rajin la kan untuk balas jasa mereka.

pekena McDonald untuk dinner dan aku rasa mcDonald memang buat keuntungan since dekat giler dengan UMK, universiti malaysia kelantan.Ramai bebudak UMK lepak mcD dan kalau la maktab aku dekat dengan mcD konfirm hari-hari lepak mcD untuk study and stay up kat sana. 

well, kenapa zaman aku sekolah dulu mcD tak de area pengkalan chepa ni. Kalau tak, tak payah sesak-sesak naik bus nak pergi McD kat kota bharu. Lepak area hypermarket je la kan. hiks. 

yes, Y.O.U


for you, who managed to melt my heart, I wish you all the best in your exam. Break the leg, and I pray so that Allah will ease everything for you.

kalau mampu,cabar diri untuk dapat dean list. During your exam week, please do not skip your breakfast, you might be attacked by gastritic. Please take care of yourself as I care about you even though you didn't appreciate me.

don't forget to have tahajud .Besides you work hard on your study, never forget to work hard with HIM, the only HELPER that can help you. Insyaallah, everything is going to be ok
don't forget to have a good rest. don't forget your stationaries and just do it ;)

p/s : what is the purpose fo writing this entry when you know that Y.O.U is not going to read it? erm, maybe I didn't have that courage to tell Y.O.U directly. Nanti semak pulak dia dengan aku. 

27 / 12 / 2012


hari ni hari yang bersejarah buat one of my schoolmate iaitu Zakwan Fahmi kerana status beliau bertukar kepada seorang suami. Tahniah diucapkan di atas pernikahan beliau dengan pilihan hati dan maaf sebab tidak dapat pergi since rumah pengantin tu jauh cek oi. Jalan pun tak tahu, ni jalan kat area Kota Bharu pun asyik sesat je apatah lagi nak pergi jauh-jauh plus I can't drive. hehe

just tengok gambar yang membe post dalam group Farisian 0408, my batch group tengok muka berseri pengantin dan muka penuh bahagia. Pasni Zakwan akan sambung belajar, fly balik and semoga perkahwinan kekal till jannah. Hopefully membe aku ni dapat jadik suami yang mampu menjadi imam dan pembimbing buat keluarganya kelak. Insyaaallah.

haih, tak sangka dalam diam dia dulu yang first sekali kahwin. Yang duk in relationship tu bila lagi? Nak merasa nasi minyak pulak. Well, how fast time flies. Tak sangka rupanya dah lama aku tinggal zaman sekolah dan menginjak masuk alam dewasa. Tak sangka dah lama aku tak pakai uniform sekolah.

tak sangka jugak yang dia akan kahwin dulu. Betul la, jodoh tu di tangan Allah. Rahsia Allah yang tidak ada siapa boleh tahu. Manusia hanya mampu merancang dan berusaha. Semoga aku dan kawan-kawan yang lain akan mendapat jodoh yang baik dan beriman. Bila kita bersedia pasti Allah kirimkan seseorang untuk menjadi pasangan hidup.Maybe aku dan membe yang lain belum bersedia dan maybe Zakwan Fahmi dah cukup ready untuk galas tanggungjawab yang cukup berat ni. Who knows right.

Dah tua rupanya aku. Pasni mesti terima undangan kahwin dari membe-membe yang lain. Semoga mereka semua bahagia termasuk aku. 

i stole the picture from group farisian 0408. Sorry. ;) 










muka bahagia bersama batch aku, 0408. Rindu mereka. 

~drummer~

sejak zaman sekolah, suka tengok orang jamming, lagi lagi bila sekolah aku ada malam untuk jamming. Tengok senior-senior jamming, peh memang best. I wonder when was the last time I watched jamming live in front of my eyes. 

part paling suka tengok drummer. Rasa macam cool habis if a girl can be a drummer. 

ok, malas nak ulas panjang-panjang pasal ni. BYE.

~my DELL~


hari ni dapat balik laptop aku setelah seharian laptop aku masuk wad.
pergi format pastu upgrade RAM jadik 6GB.
laptop aku dah mudah panas padahal aku baru je cuci fan dia.Maybe sebab RAM dah tambah kot.
So kena jaga laptop elok-elok dah lepas ni.

dear DELL, you are my lover so please stay with me through thick and thin until I graduated.
just a bit frustrated when all my pictures, musics and document gone in just one format.
though I already transferred everything into my hard disk guess I was wrong.
I just don't know how and why the data isn't been transferred into my hard disk.
Now I lost everything.
<my assignments, paperworks, formal letters, music, pictures, video, just everything>

clumsy me, I should double check my hard disk to make sure those important files were safely transferred into my hard disk.hari ni dapat balik laptop aku setelah seharian laptop aku masuk wad.
pergi format pastu upgrade RAM jadik 6GB.
laptop aku dah mudah panas padahal aku baru je cuci fan dia.Maybe sebab RAM dah tambah kot.
So kena jaga laptop elok-elok dah lepas ni.

dear DELL, you are my lover so please stay with me through thick and thin until I graduated.
just a bit frustrated when all my pictures, musics and document gone in just one format.
though I already transferred everything into my hard disk guess I was wrong.
I just don't know how and why the data isn't been transferred into my hard disk.
Now I lost everything.
<my assignments, paperworks, formal letters, music, pictures, video, just everything>

clumsy me, I should double check my hard disk to make sure those important files were safely transferred into my hard disk. the worst part, I can't open my microsoft word 2010. Haih, pakai yang 2007 version aje lah jawabnya.

PHEONIX by Fynn Jalam

ah~ha aku masih lagi bernafas
ah~ha aku masih tak duli kebas
ah~ha lihat aku yang tetap bangun kembali--
kakimu tak cukup buat aku mati

pasti kau hairan bagaimana selepas bertahun
aku tetap teguh, utuh, tak roboh, tekun, pegun
kau cipta aku untuk kau musnah di bila perlu
kau bina aku dengan tipu mimpi bohong palsumu

mungkin kau tak tau sepenuhnya yang aku ini
sebenarnya phoenix yang takkan pernah akan mati
ku sentiasa kembali
walau dibagi api
walau terhancur diri
tetap ku gagah berdiri

kalau kau fikir aku bodoh kerna mencintai
kau lebih bodoh kerana fikir aku akan pergi
lagi kau pedang aku
lagi kau pijak henyak sepak caci maki aku
lagi kebal rusukku

ah~ha aku masih lagi bernafas
ah~ha aku masih tak duli kebas
ah~ha lihat aku yang tetap bangun kembali--
kakimu tak cukup buat aku mati

tak cukup buat aku mati
tak cukup buat aku mati


(emc shaz)

aku masih bernafas dan aku takkan lemas
dengan cabaran dugaanku hadapi ku takkan tewas
namun aku dibenci, dihina dan dimaki
ku akan gagah berdiri walaupun halangan menanti

ingin ku memberitahu kepada kau yang ku cintai
namun kau tak mengerti apa yang terpendam dalam hati
apa orang berkata akan ku tolak ke tepi
kerna engkau yang ku nanti dan ku terimpi-impi

my heart was hurt deep ya'll can listen to my heartbeat
the wound is getting deeper my blood is getting thicker
but i'm stronger than you, boo, you can't keep me away
my phoenix will be by my side you gotta step aside!


(fynn jamal)

ah~ha aku masih lagi bernafas
ah~ha aku masih tak duli kebas
ah~ha lihat aku yang tetap bangun kembali--
kakimu tak cukup buat aku mati

tak cukup buat aku mati
tak cukup buat aku mati

mungkin sebenarnya
ku mahu percaya
yang mungkin bila kau lihat ini semua akan kau celik mata

mungkin satu masa
setiap setia
dapat memujuk kubu kerasmu untuk dibuka pintunya


(emc shaz)

everybody cursed me cuz i got no loyalty
it was you all along been cheating on me
you wanna fight fire with fire, come stab me with a knife
if that's what you want it come on give it a try!

you dead wrong if you think my phoenix gonna die
i'm still standing right here waving you good bye
all these years all the pain and the suffer i take
every breath you take you gonna regret when you're dead!!


(fynn jamal)

ah~ha aku masih lagi bernafas
ah~ha aku masih tak duli kebas
ah~ha lihat aku yang tetap bangun kembali--
kakimu tak cukup buat aku mati

mati.

p/s : lirik yang cukup mendalam. Lirik based on her life story. Sounds great, it is not wrong to learn from others' life right? So learn, don't judge. I learnt a lot from her. 

< fast train >

a few days ago I saw someone retweeted Berita Harian Online news stating that Beijing had just launched their first fast train service. It is a good news and finally Beijing can simply be connected to Guangzhou and Shenzhen.

Last time I went to Guangzhou and Shenzhen, the fast train does not being connected to Beijing as it is still under construction. Finally people can go to Beijing and they can simply save a few hours rather than riding buses. Lama you if nak pergi dari Guangzhou nak pergi Beijing.

Perhaps if they can connect the route to Hong Kong, it will be much easier for people to travel here and there. Since China is an enormous country, where it takes quite a long time to travel from one province to another province, fast train is a good transportation.

sape-sape nak pergi beijing, maybe boleh pergi shopping kat Guangzhou jugak la kot since boleh naik fast train.

p/s : china memang superb bab-bab construction buildings, trains, dan pembuatan. I wish Malaysia boleh ada sistem fast train macam ni jugak yang menghubungkan setiap negeri. Senang oii nak balik kelantan selalu, senang nak lepak johor ke, penang ke, ipoh ke.  ;)

Monday, December 24, 2012

phewww, what a view. 
memang cantik habis la. 
mula la nak berangan ala-ala princess pergi tempat ni. 
hiks. 

aku belajar kat tempat semua perempuan.SO?

bosan dah aku dengar soalan soalan jaki berbaur dengki tanya " tak bosan ke duk maktab semua perempuan? " Silap hari bulan makan kaki or kasut high heels aku karang.

Kalau tanya sebab betul-betul curious tak per la jugak, ni punyer la nada nada sinis ditanya. Ok meh aku jawab meh : (prepare jawapan siap-siap kat blog aku senang nak hentam species mintak lempang macam ni kalau terjumpa in real life lagi.hiks)

1. aku tanya kau, ada boyfren tak? kalau tak de, meh aku booo kau siap-siap. Sia-sia belajar tempat ada lelaki tapi tak de orang nak. kami kat sini ramai je yang duk usha kami, ramai je yang ade pakwe kat luar sana tu. Tak de masalah pun.

2. sape-sape jadik boyfren kami mungkin boleh lega sikit sebab kami konfirm-konfirm tak akan pandang mana-mana lelaki kat maktab ni. Eheh, lecturer yang dah pangkat ayah tu ader ler. Mereka tak usah risau nak fikir awek aku ni nak curang or watsoever. Unless kami jumpa orang lagi better kat luar sana tu lain cerita. hiks

3. Kami boleh buat kerja-kerja lelaki. Tak de la jadik manja gedik lembik terlebih bila nak kena angkat tong gas or kayak mahupun tiang gol. kami buktikan yang perempuan pun boleh buat kerja tu semua asalkan kerjasama. kau mampu?

4. kurang la sikit maksiat sebenarnya. Kami pun tak de la nak cuci mata selalu kalau ada lelaki kat maktab, kami tak de la nak dating selalu kalau ada lelaki kat maktab ni.Kebanyakan dari kami akan jadik long distance relationship since pakwe duk jauh.

5. pergaulan tu terbatas la. Tak bermakna kami langsung tak keluar dengan lelaki. Ada jek, siap tengok wayang sesama tapi bila ramai lagi perempuan ni rasa macam secure sikit.

6. bebas buat apa saja.Nak menjerit panggil membe suka hati, nak kejar-kejar, nak main, nak lepak semua rasa bebas sebab dengan semua perempuan.

7. aurat nak terdedah pun macam ok la sikit, since semua perempuan. Aku suka part ni la bila dalam kuliah boleh angkat kaki naik atas kerusi siap bersila sebab aircond sejuk tanpa rasa segan kalau ada lelaki.


memang la tak semua, tapi ni most apa yang berlaku. paling best, bebas kutuk lelaki bila ada isu gender, especially if korang ambik kos tesl. Ada satu subjek SOSIAL STUDY (global and international)  di mana ada bincang isu gender bias masa tu la lecturer hentam kaum adam ni boleh tahan kaw kaw jugak la. Tapi betul apa yang dia cakap.

at first memang kekok, sebab dulu banyak mingle dengan lelaki, tapi lama-lama aku rasa better aku rasa life macam ni. Tenang sikit. Aku enjoy je my life lagi heaven rasanya and aku still ramai je kawan lelaki kat luar sana just tak selalu lepak.Dalam laman sosial je kami berinteraksi, so jangan la pandang kami desperate tak jumpa lelaki ke ape, sebab siapa yang desperate sekarang? Pernah suatu masa, kami tak disukai bila lelaki banyak nak borak and berkawan dengan kami masa pergi event, yeah you know what I mean right, sape yang tak suka kami tu kan, see, you yang desperate girl.

chiao.

harapan aku

tengok ayah aku duk menaip soalan-soalan sambil sambil aku tolong, aku rasa sebak tetibe. Mana tak nya, betapa susah payahnya parents aku nak cari duit untuk anak-anak dan aku rasa aku anak yang cukup boros nak compare to my sister and my brother.

patutnya pada usia mereka ni, mereka dah ada cucu dah bersara dah boleh pergi travel memana yang mereka nak.  Kesian, dari dulu sampai sekarang harus bekerja. Rasa apa la yang aku dah buat untuk buat mereka gembira? tiada lagi setakat ini. Ini tak, my dad dari pagi ke malam menaip dan menghadap komputer, aku pun rasa berpinar anak mata masa tolong my dad taip soalan.Sampai subuh aku menaip tu pun rasa arghh penat habis. Mahu tak aku sebak, pengorbanan mereka demi mencari wang dan rezeki.

Jadi, aku rasa amat sedih kalau ada anak yang sanggup membelakangkan ibu bapa demi boyfren mereka. Sebab aku dah pernah buat silap tu suatu masa dahulu. Cukuplah, tiada yang lagi penting selain daripada ibu bapa dan keluarga.

Mujur my parents ajar aku untuk bersederhana dalam hidup, ajar aku untuk gigih dapatkan sesuatu. So, aku jadi anak dan manusia yang tidak rambang mata shopping handbeg, kasut bagai lupa diri. Duit pulak mintak mak ayah. yeah, untung if dapat parents kaya. My parents bukan macam tu. Sekalipun mampu, untuk apa penuhi nafsu kehendak yang tidak pernah cukup? Thank you dear mum and dad for I am today. Independent and strong.

I will make you proud one day. Insyaallah. I just need your prayers and blessings.
dad, you are my hero. mum, you are my everything.

 I pray to HIM, tolong jaga mereka sepanjang ketiadaan aku daripada sebarang bahaya. tolong permudahkan urusan mereka, tolong permudahkan rezeki mereka, tolong ampuni mereka, dan tolong panjangkan umur mereka agar aku dapat menjaga mereka di hari tua kelak. I am begging YOU, Ya Allah.

i have to leave you


tajuk entri aku tak menahan. padahal nak cakap aku terpaksa tinggalkan gitar aku kat rumah since aku nak kena bawak balik barang-barang lain ke maktab. Inilah nasib. Tak per la, next time la aku belajar gitar ok. moga-moga tak de yang pandai-pandai nak sentuh gitar aku masa aku tak de kat rumah nanti. 

p/s : baru perasan almost semua barang aku warna merah ala-ala darah ikan. Such a red lover. From my Dell, my Handphone, my camera and lastly my guitar. 

.................

I wish I could collect my pieces of broken dreams and put them back to the right place again. I wish I could but I couldn't

......................


















hikayat, 
dalam hidup kita, ada ketika kita perlu akur bahawa tidak semua benda ataupun hal boleh kembali seperti sedia kala. ada kala ketika kita perlu sedar, sesuatu yang berlaku pasti mengubah sesuatu sama ada ke arah yang lebih baik ataupun sebaliknya. begitu juga halnya dengan sebuah perhubungan. 

umpama kaca yang jatuh pecah berderai, sekalipun kita cuba sedaya upaya untuk cantum kembali serpihan kaca namun ianya tidak akan pernah sama seperti dulu. 

sebuah perhubungan pun begitu juga. ada kala sebuah perhubungan tidak dapat diteruskan lagi dan jalan terakhir dan terbaik adalah masing-masing membawa haluan masing-masing umpama orang asing.

it sounds very pathetic and irony isn't it? someone that you knew once before now is a complete stranger in your life. Only one thing remain unchanged, the memories between you and that stranger.

p/s : aku lelah untuk cantum kembali serpihan serpihan kaca itu, aku lelah untuk cuba perbaiki perhubungan yang rosak ini. 

.........................














hikayat,
as much as I need some grip from someone to hold me, to support me, to be there for me whenever I will be falling, as much as I am afraid that no one will be there to catch me whenever I am falling. So, I vow to myself I will stand strong and independent so that I know how to deal with the pain from the falling effect and most importantly, I know how to stand again. Perhaps, it is time for me to stop clinging and rely on others too much. They also need their grip too but surely I will be there for them, only certain of them who know how to appreciate. 

.......................













hikayat, 
setiap insan mengimpikan sebuah kebahagiaan, sebuah pengakhiran yang bahagia. sama seperti menonton sebuah drama, kita pasti inginkan pengakhiran sebuah cerita itu adalah berakhir dengan bahagia bukan? 
Hidup pun ibarat cerita. Manusia adalah pelakon di pentas dunia. Setiap daripada manusia itu melakonkan cerita yang berbeza, namun setiap daripada mereka ingin pengakhiran sebuah bahagia. 

.........................

















hikayat,
adakah masa akan padamkan segala rasa ? sakit, pedih,dendam,rindu,amarah,cinta dan sebagainya? Adakah benar masa akan pulihkan segalanya? so, why are we still holding on something for quite some times? Is it because a glimpse of hope ? does time will cause memories to fade away? or is it only memories left behind when feelings fade away?