Friday, December 28, 2012

[ w.o.m.a.n ]

bringing feminism out of me. I think woman's role should change in this new era. woman should act like a lady , think like a man. Woman must be classy and intelligent, I added another points, strong and independent.

kalau dulu, perempuan tak boleh dapat education tinggi-tinggi, I think woman right now should have the best education. WHY? educate a woman, educate one generation. Woman will be mom in future, surely will educate future generation, yeap their children. Education also will secure a woman's life. Dari segi future, career and financial dan bantu perempuan untuk berfikir dengan lebih matang and intelligent. Baru boleh keluar dari kotak pemikiran yang terlalu penuh dengan prejudis dan paradigma. Tanpa ilmu, boleh ajar anak-anak membaca dan menulis dan ajar mengaji Quran? Jangan terlalu harapkan cikgu oh please.

kalau dulu, if any divorce happen in a marriage, woman take the blame. Damn you. Siapa kau untuk judge perempuan tu yang salah tak reti nak jaga lelaki? Kalau hidup dengan lelaki perangai macam parasit, buat ape? kita ada prejudis kalau berkenaan dengan divorcee, kahwin dengan lelaki lebih muda, kahwin dengan duda or janda, and so on. Come on, kalian tuhan untuk tentukan nasib mereka? So, if you think you need to endure with divorce, woman , please make sure you strong and independent enough to go on your life. Jangan nanti meminta belas simpati orang. Masyarakat tidak semestinya akan jadik so generous to help. It is true. Be strong untuk hadapi umpatan dan kata-kata orang. So, penting untuk seorang perempuan ada pekerjaan, ada strong and firm financial. Untuk hadapi hal macam ni la kan.

kalau dulu, perempuan kena sepak terajang dengan suami or ayah or abang or watsoever la including sexual harassment at the workplace mesti ramai yang tidak berani nak buat report, konon malu. Kamon, buang mindset kolot tu. A woman should stand for her pride, you need to be respected. Go and make a report. Ramai yang berdiam diri, konon masalah rumah tangga, kita tak perlu beritahu pada orang. come on, get your life please. sampai  bila perlu endure dengan masalah ni? the perpetrators need some lesson so that they know how respect woman no matter who they are, hatta your husband sekalipun. You are not a toy or a punch bag. you need respect, care and protection as you are fragile. 

kalau dulu, perempuan tak boleh kerja sebab tugas dia hanya kat rumah. Masak, kemas rumah, layan suami anak-anak. I think woman should have a career. Walaupun dia bukan ceo sebuah syarikat sekalipun. Cukuplah kalau dengan cikgu tadika kalau bukan pensyarah. Sebab woman zaman moden perlu ada security in life, for her family and future. I know man will be the breadwinner for the family, but who can predict the future? What if your husband die, paralyse, your son need money for medical operations and purposes, get divorce and so on , where would you seek for financial grip? Bukan aku nak mintak semua itu jadik, tapi kita tak pernah mampu predict future kita. So cukup lah gaji kita tu jadik jaminan hidup kita dan family. Tak perlu kerja dari pagi sampai malam sampai pagi cukuplah pandai bagi masa antara kerjaya dan keluarga. 

zaman moden, peranan wanita pun dah perlu berubah. Kalau dulu perempuan ni orang pandang rendah, maka buktikan kita mampu untuk kuat, buktikan perempuan perlu dihormati, buktikan perempuan tinggi pridenya dan akhlaknya, jangan pernah mengemis dengan air mata untuk mendapat perhatian. Woman, be strong, be intelligent, be classy, and be independent.

No comments:

Post a Comment