Thursday, March 21, 2013

PBS di kelantan (21/3/2013)

finally done with my pbs. Muehehe. lega tak terkata. Sekalipun aku tak berapa suka dengan admin yang bercakap sejam sampai aku tak dapat nak makan free. Sekalipun aku tak suka dengan admin yang mintak aku komen negatif pasal sekolah tu pastu kind of bash kita orang balik. Never mind, I took that as advices and lesson for future. 

jujur cakap, pbs kali ni penat teramat sebab kena buli ganti kelas bebanyak. Kalau boleh buat aduan dah lama aku buat tapi bila fikir status diri sebagai guru pelatih yang ingin menimba ilmu, layankan je. Banyak pengalaman dapat kan. Ajar budak dari darjah satu sampai darjah 5. Boleh aku katakan teori yang aku belajar dalam kelas tak sama dengan yang aku apply and dapat bila mengajar untuk ganti kelas. 

aku tegas dalam kelas, tapi still tak dapat control budak darjah 1. Muehehe. No wonder cikgu2 senior yang akan selalunya mengajar budak darjah 1 ni. Aku harap sekalipun ilmu yang disampaikan tu sedikit cuma, semoga bermanfaat buat mereka. Berkatilah hidup dan ilmu mereka. Semoga ilmu yang aku sampaikan tidak terpesong. Hopefully insyaallah.

macam-macam panorama kehidupan yang aku lihat masa kat sekolah, (anak2 orang susah , ada yang atuk bertongkat datang hantar sekolah, ada yang diam tak bercakap sepatah pun even dgn classmate, mcm2 lagi la.).. Tersentuh hati aku tengok.. Aku belajar untuk lebih menghargai dan lebih bersyukur. Sekalipun pengalaman pbs kali ni buat aku rasa tak nak jadik cikgu (sebab penat, tak suka dengan bnyk kerja, kerenah pelajar yg nakal) tapi 40% aku enjoy bersama mereka. Kanak2 jujur. Kanak2 tu menghormati kita dan kasih sayang mereka cukup pure. No doubt about that. So I pray, semoga Allah tetapkan hati aku untuk mengajar mereka. Until the right time come for me to leave this profession. This is not my passion, though I love the children, some I didn't (muehehe) and I enjoy teaching them, but I need to go someday. 

pbs seminggu ni aku sempat bawak rumate aku yang turut sama berpbs dengan aku pergi jejalan di kelantan. Tak banyak tempat pun pergi,, just pasar siti khadijah, kbmall dan ronda2 kb. Since I can't drive so tak dapat nak jalan lebih ;( sorry rumate. 

Esok aku nak pergi merayap di kuala terengganu. hope to see kawan matrik aku macam kema, faisal and jah.. Semoga aku dapat jugak mandi pantai, walaupun plan nak gi redang terpaksa ditunda. Sekalipun kena tengok ombak kuat tak kat pantai tu.. 

Semoga aku dapat menangis di pantai. 

Malas nak haplod gambar. :) 

No comments:

Post a Comment