Sunday, April 7, 2013

5 shitty attitudes that I hate? Seriously panjang giler aku membebel kali ni

why everything seems so wrong lately. Why am I being so disgusted with certain shitty attitudes lately? This kind of uneasy feeling rise slowly and it grows deeper from day to day, probably because I have been keeping it all inside me. 

shitty attitude pertama : suka berkira. 
        Aku tak tahu memang natural sifat perempuan ke macam mana yang suka berkira ni? I thought that when we are close enough, we don't have to count on any penny that we have spend. Boleh tak pakai rasional , logik akal, dan your sensibility (mana datang word ni aku pun tak tahu) untuk berfikir sejenak. Come on la, bila orang tak berkira dengan kau, kau nak berkira dengan dia? example yang aku boleh bagi , bila your friend tu dah habiskan hundred something untuk ink printer, and when her ink printer tu dah habis and it is your turn pulak untuk pakai ink printer, kau mintak share2 duit untuk ink printer kau? padahal kau dah share printer dia before this?

       Sensible lah sikit, kau dah pakai printer dia, dan dia sikit pun tak berkira untuk share duit ink printer dia, and when it is your turn kau kena berkira? compare her ink printer punyer harga RM180 dengan kau punyer ink printer RM40? Ni tak masuk hal hal dan barang-barang lain. Like seriously, it happened to me. Aku ni memang species yang tak suka berkira dan langsung tak berkira, tapi kat sini aku belajar jadik berkira sebab macam tak fair la aku sorang je tak berkira duit tapi yang lain berkira? kita kan sama-sama hidup kat sini, pandai pandai la tolerate. Tak kan aku nak kira satu satu barang yang aku dah beli and yang aku dah bawak datang sini tapi sikit pun tak guna duit kau? Seriously, I was disappointed. 

aku paling tak berkira bab duit and belanja makan. I don't mind sharing my food with others but it is quite irony when others start counting on her pennies on me and on other friends. Paling benci orang berkira pasal duit, nak nak berkira untuk calls and sms.. Like shit tahu tak bila kau berkira dengan kawan kau untuk call bincang pasal akademik purposes tapi kau boleh spend money untuk bergayut dengan boyfriend kau. Muak hadap kerenah manusia macam ni. Ni tak campur yang berkira budi dan titik peluh lagi, lagi susah nak cari yang betul betul sudi menolong ketika susah kat sini. Tapi ni kes terkecuali sebab aku sedar, manusia tu macam macam, tak semua akan tolong kita melainkan kita cuba sedaya upaya untuk berdiri atas kaki sendiri.

Seriously bukan nak berkira, tapi fikir lah,aku pun pakai duit jugak, semua pakai duit aku pastu kena share lagi duit bila part kau ,, habis? I am spending for both side umpamanya. Lain la macam certain orang tu, boyfriend kasi duit.AKu tak, seboleh mungkin aku tak nak mintak mak abah,, tara yang aku duk spend duit mak abah ni pun rasa guilty giler dah. Please la faham, mak aku dah tak kerja dah. Adek aku masih belajar, dan aku species memang tak reti nak susahkan along or abang aku. Tak pernah aku mintak pape dari mereka sekalipun they earn quite a lot of money. I am independent solely on me and my parents. Pinjam duit, aku langsung tak berkira, tapi orang berkira pasal barang yang sama sama sharing ni, bikin gua panas jek.

shitty attitude kedua : take advantage on others and take it for granted. 
    Ni perangai buruk kedua yang aku tak suka sekarang dan banyak berlaku pada aku. Aku bukan nak berkira kat sini, tapi aku tak suka bila orang lain ambik kesempatan terhadap orang lain. Pantang tahu tak. Ni berkait dengan manner dan kind attitudes. Senario dia, kalau kau dah pakai barang orang, dan kau dah selesa pakai barang tu, why don't you get that barang for your own usage instead of keep using orang lain punyer? For me, pakai duit aku memang langsung tak kisah, langsung aku tak berkira, pakai make up perfume aku memang aku tak kisah langsung,, pakai lah apa apa barang aku sebab aku memang tak suka nak berkira berkira ni, tapi macam aku cakap lah, sharing tu ada limit dia. Aku share barang dengan orang lain supaya harapan bila aku perlu untuk pakai barang orang, orang tak akan berkira dengan aku (remember, what you give you'll get back) tapi share tu agak agak la. Aku bukan apa, barang yang aku pakai, dan orang lain keep pakai sama benda tu, ia akan habis dan aku tak suka barang-barang yang aku selalu pakai habis or tak ada time aku nak pakai. Hari hari pakai barang aku, pastu aku kena beli lagi, pastu pakai lagi barang aku, see who is spending the money here? 

Macam alat tulis jugak, reti pinjam tapi tak reti nak pulangkan. Seriously aku menyumpah manusia manusia yang pinjam stationaries aku dengan buku buku aku pastu buat harta. Pinjam baju tahan lagi aku tak kesah lama mana kau nak pinjam, langsung tak kesah asalkan jangan baju yang selalu aku pakai. Ni stationaries and buku, ilmu aku kot tu, dua benda ni aku memang jaga elok elok. Dah la aku ni species pelupa mana nak ingat sapa pinjam barang aku. Lama-lama hilang macam tu jer, stationaries boleh beli lagi, buku? Kalau buku tu kena order, kalau buku tu oversea punyer buku mana nak order? Tak ke tu kerja menyusahkan? Aku sedih tak habis lagi bila blazer yang aku bagi pinjam kat orang sampai sekarang tak dapat balik dan considered dah hilang? tahu tak blazer tu ada nilai sentimental buat aku? My parents bagi blazer tu kat aku. Haish, pantang aku dengan sikap manusia yang take things for granted ni, tu barang orang have some sense of responsibility la untuk pulangkan dan jangan la take advantage sangat on others. Kalau sekali sekala pakai tak pe lah jugak, nak pakai banyak kali, beli la sendiri.Aku bukan anak orang kaya nak beli beli selalu dan barang-barang aku sometimes quite costly jugak. Bad attitudes. 

lagi satu, dah pinjam tu pulangkanlah balik sekalipun berbulan bulan lamanya lepas tu.Jangan buat harta terus 

shitty attitude ketiga : cakap kalau tak menyindir and kasi orang sakit hati memang tak sah. 
Ni perangai yang bangang tahap abadi. Aku lagi suka orang yang bercakap kasar macam hoi, weh, apehal, hoi mangkuk instead manusia yang tak bercakap kasar tapi perghh ayat sindir tahap cili api. Nak je kasi cili mulut tu. I always remind myself, words can be even sharper than a sword. Kalau cakap tu tak menyindir memang tak sah. Tak boleh cakap elok elok? NI classmates aku banyak main ayat ayat sindir ni. SOrry tu say, tak semua tapi sebab sekor dua punyer mulut longkang ni buat aku benci kelas tu. Semua tunjuk perangai nak good good jer. Satu insiden : bagi reminder supaya next time nak hantar pergi  binding tu jangan ada staple kat kertas tu,, bukan main lagi nada sound dia. Then aku cakap elok elok, 'maybe mereka tak tahu' then she replied sarcastically : common sense kot, kau dah 21 tahun, what do you expect? ' 

hahaha, aku malas nak argue karang ada yang kena maki dengan aku. Lebih baik aku cakap kasar, lebih baik orang cakap kasar dengan aku (ada batas la wei, aku pun cakap ada batas kasar pun) daripada manusia yang cakap tak kasar, tapi menyindir dan menyakitkan hati. Damn you . Cuba fikir, kau ingat mereka semua (your classmates) tu sentiasa ke pergi binding and jahit kertas tu? tak semua ok, tak semua. Aku sendiri pun tak tahu, they don't know too. Macam mereka along the growing up pergi binding and jahit , binding tu maybe la, ni jahit kertas untuk jadikan buku. Bukan lagi elok ada manner, cakap elok elok dulu, instead main taram macam tu.. Masing masing kalau tak menyindir memang tak sah, dah sebati agaknya. 

pegang prinsip hidup ni : buat dosa dengan Allah, pintu taubat sentiasa ada, tapi buat salah dengan manusia? Kalau esok kau mati la let say (bukan nak mintak) and let say dia mati, dan dia bawak rasa kecik hati dengan kau, mana kau nak cari dia untuk mintak maaf? 

Aku pun menyindir jugak, tapi tak ade lah benda kecik pun semua nak sound menyindir kak oii. Mereka ada hati, ada yang lagi sensitif dari hati kau,, pakai lah akal yang diberikan tu. Apa guna pointer tinggi tapi manner tak de,, 

shitty attitude keempat : suka condemn tak tentu pasal, macam anjing gila lagaknya yang menyalak bukit. 
            kasar kan description aku, tapi itu lah yang selalu berlaku kat sini. Suka condemn tapi tak reti nak bagi idea penambah baikan. Aku sekarang ni, before aku nak condemn or complaint aku akan cuba untuk hold back first, try to put myself on that particular person situation. Contoh nya kalau kafe tu mahal, if I complaint belakang buat ape, baik complaint pada jpp kan bagus? kalau complaint tapi tak ada solusi, buat pe. tu umpama anjing yang menyalak bukit lah lagaknya. keep complaining, nak hidup comfort zone je selalu. macam mereka yang suka condemn jpp itu ini itu ini, tapi suruh masuk bertanding, maki maki lah diberikan. Nak je aku undi nama kau supaya kau yang mulut longkang suka condemn jpp (sebab aku pernah jadik jpp, so I know how it feels when people badmouthing about you) supaya kau rasa macam mana peritnya pikul sebuah amanah dan tanggungjawab.

              Kalau dulu kat twitter mulut macam gampang nak dendam sampai mati pada jpp, itu lah ini lah,, sekali baru nama naik untuk calon bertanding dah kecoh satu kampung stress sana sini. Bodoh punyer attitude. Pastu lagi satu, dulu condemn jpp lah itu lah, tapi diri sendiri malas nak involve dengan aktiviti, malas nak buat paperwork, malas itu ini, malas belajar tahu condemn je, sampai bila perangai melayu ni nak berakhir, duk dalam comfort zone je tahu. Tahu condemn, bila kena atas batang hidung sendiri mula kalut nak belajar, mula nak tagih simpati bila kena condemn. Tahu pun kau, dulu kondem orang lagi maha dasyat, padan muka. Mula la nak message mintak contoh surat rasmi lah, itu lah ini lah.Belajar. Belajar. tapi malas nak belajar. Nak senang je mintak softcopy surat or paperwork pastu edit. Come on lah melayu narrow minded, change your shitty attitude please.stop condemning and start learning to shut your mouth and learn . Silly you. Kau tak paham macam mana keadaan orang tu bersusah payah buat kerja kau kondem suka hati jer,, as much as I appreciate other's efforts , I put full perfection on my works. So, nak condemn orang ni aku tengok jugak lah.Kalau dah memang orang tu malas buat kerja, memang layak la kerja kena condemn. Sebab kau boleh bezakan orang yang trying their very best to give the best dgn hasil kerja yang sekadar lepaskan batuk di tangga, sebelum condemn tu fikir lah dulu ea. 

shitty attitudes kelima : junjung boyfriend macam dia lah dewa segalanya. ! 
    Ni shitty attitudes kelima yang paling aku tak boleh stand. Tunggu masa jer ni haa. Orang lain pun ada pakwe jugak, aku dulu pun ada jugak pakwe tapi tak de la nak kena gayut almost 24 hours, tak de la sampai masa spend dengan rumate tu kurang. Bagi aku, malam lah nak spend masa denga rumate sebab siang hari dah busy dengan kuliah, tapi tak boleh lah nak borak borak sangat sebab masa borak tu kena dengan boyfriend. Lagi jilaka kalau ada skype. 24 jam duk hadap skype tu dah konfirm aurat dah tak terjaga nak nak aku yang memang suka pakai entah pape dalam bilik.

       Sedih bila patutnya masa makan nak borak borak ramai ramai tapi tak boleh lama lama sebab nak gayut. Sedih bila dah siap mandi ingat nak gelak gelak bersama tapi gayut dengan boyfriend. Lagi shitty bila cerita semua keburukan membe kat boyfriend. pastu boyfriend tu plak kenal membe yang ada attitude teruk tu. Ye paham, nak buat sesi luahan perasaan, tapi kalau rasa pakwe kau tu kenal membe kau, baik tak yah cerita, cerita tapi tak perlu mention nama. Bagi aku, masa dengan kawan dengan kawan lah, tak yah nak berkepit 24/7 dengan boyfriend. Not even your husband pun lagi,, tapi ikut kata kata dia macam nak mampus. Bengang dengan sikap bangang abadi ni. Kenapa, kau tak de prinsip hidup kau ke? ikut kata boyfriend, bagi aku kau hidup kau, aku tak halang langsung hidup kau asalkan kau tak buat kerja jahat dan maksiat. Cukup kau tahu kau pakwe aku dan aku makwe kau tapi aku ada life aku sendiri. Ini pakwe cakap jangan naik basikal, terus tak naik. Ini pakwe cakap jangan pergi lepak dengan kawan nanti you lupa nak sms I, terus tak keluar. Nakharom betul, he is not your hubby lah wei. Masa ni la nak enjoy life dengan kawan kawan. Time macam ni la nak ada moment dengan kawan selain dengan pakwe. Orang lain boleh je balance masa dengan pakwe, study and dgn kawan kawan, nape kau tak boleh? Unless boyfriend kau larang kau buat kerja bodoh, itu logik lah. Ini nak berjimba dengan kawan pun tarak boleh maa, kenapa tak hidup je dengan boyfriend kau ignoring your friends? at the end, you will need your friend. 

      Gayut before tido boleh la, ni nak interrupt you conversation pun tak senang unless kalau terpaksa sebab nak tanya something, kalau tak ada yang gaduh tak tentu pasal sebab tak layan borak. Haihh, jangan sampai aku buat hal aku, aku tegur kau bila perlu, sebab situasi kita memang dah macam tu, aku jadik malas. Nak bercakap pun rasanya bila perlu je, and aku mungkin akan lagi suka merayap bilik orang dan maybe aku hanya akan mengadap laptop, mengadap hanfon, mengadap novel dan mengadap gitar aku je nanti. jangan sampai aku tegur kau bila perlu je. Kalau lah boleh hidup sorang sorang, aku rela bayar mahal-mahal dan duduk kat bilik sorang-sorang. jangan sampai situasi kita 'kau hidup kau, aku hidup aku'. lelaki ada je makwe tapi boleh spend masa dengan kawan kawan lelaki, tak kan kita tak boleh. Menyirap pulak kita. 

Macam orang bodoh buat hal sendiri dalam bilik, dan maybe sebab dah terbiasa sebab asal kat bilik aku buat hal aku sebab tak leh nak borak borak sangat, so aku akan diam je kat bilik buat hal aku. Kalau ini dah jadik habit jangan la salahkan aku pulak ea. Fikir lah sendiri. My attitude is based on your attitude on me. You give me rubbish, I will give you double rubbish. You treat me well, I will repay you double, and I will pray for you. Species manusia lebihkan pakwe ni memang aku nak avoid malas nak layan. Padahal semua maktab ni semua perempuan kot, patut lagi boleh berjimba and buat kerja gila gila sama sama sebab bebas. Lain pulak jadiknya.  Pandai pandai la ada masa untuk kawan, untuk rumate dan untuk boyfriend. 

konklusinya, semua perangai shitty di atas buat aku bengang dan menyampah. Takut one day sabar aku dah tak ada, takut one day aku berubah sebab perangai-perangai ni lah.Selagi aku diam, itu bermakna aku sabar, aku bagi hint sikit sikit, pandai pandai la fikir. Korang ada manner kan, kindness is always there inside your heart, jangan la kejam sangat nak take advantage on others, jangan la berkira sangat. Tak luak pun buat baik kat orang, tak luak pun kalau cakap elok elok dengan orang, tak luak pun semua itu. Lagi satu, sensible la sikit kalau nak pinjam tu pandai pandai la hantar. You decide your kindness within you. 

huh, tapi certain manusia ni memang macam tu agaknya.so kena banyak sabar bila duk kat sini nak nak dengan semua perempuan. I know my other friends are gossiping about this and that, and which includes me but I don't care. Sebab selagi aku tak bercakap tentang kau cukup lah. When writing this blog, I did not mention anyone's  name inside here. Aku sengaja biarkan diri aku tercampak jauh daripada classmates aku sebab aku tenang duk asrama ni yang hanya ada empat orang je classmates aku, cukup aku dengan geng-geng aku. Buat semak jer rasanya hadap certain manusia yang memang aku nak avoid. Sekalipun susah nak buat group work. Ignorance is wise, better layan komik daripada layan gosip. I am not that type. Aku manusia yang ignorance buat hal diri aku tapi aku seorang observer yang cukup tajam. Cukup tajam. I observe everything but I say nothing. 






No comments:

Post a Comment