Thursday, February 6, 2014

why am I still single?

whenever I have this talk with my girl friends, some of them will claim that they are not lucky for being single. macam jeles bila orang lain dah jumpa partner masing masing (biasa la, culture bakal guru, kahwin awal) .

let me speak my opinion about this issue. Being a single is not the worst thing ever happen in your life. Take it in a positive way. Being in a relationship with somebody is also not the worst thing ever happen in your life too.

jadik single ni ada benefit dia jugak. depends macam mana manusia tu ambik dari sudut positif ke negatif. Being single is wonderful as HE is preparing you for someone special. Dia dah tolong kita untuk jaga kita dari buat benda yang bukan bukan. Macam aku, manusia yang pernah in relationship (walaupun tak declare we as couple) , susah sangat lah kalau nak cakap kami mampu menjaga batas pergaulan, susah sangat lah nak percaya kalau pasangan tu mampu jadik kapel islamik (kononnya lah ada term tu in Islam).

like seriously, kalau boleh turn back time, tak nak pun ada moment in relationship tu, call me kolot but I prefer that way. Lagi mahal. Instead bertukar tukar partner which I don't really favour that kind of attitude.

being single, itu maknanya Tuhan lebih tahu diri kau. Kau mungkin nak someone macam pasangan lain, tapi mana tahu kau boleh jadik lebih teruk daripada mereka yang in relationship tu? Who knows you boleh terlanjur ke  for example (mohon dijauhkan dari kita semua) ? Who knows you can be the worst compared to those who are in the relationship? Mungkin jugak, kau sebenarnya hebat dan gagah bila mampu single sebab kau tak terlalu mengharapkan seseorang ( I mean lelaki) untuk kau luah segala masalah sebab kau masih mampu utamakan family, parents and kawan-kawan kau. Mana tahu kau lupa kawan and family punyer nasihat kalau kau tak single dan kau hanyut entah ke mana dengan boyfriend kau.

kau boleh cakap, aku pun boleh cakap jugak 'aku mampu bahagikan komitmen aku dengan family and kawan-kawan' tapi aku tak mampu untuk berjaya macam certain mereka yang mampu bahagi komitmen antara boyfriend family and friends tu. So, talking on my experiences, kita bole cakap kita mampu, tapi DIA lebih tahu diri kita.

so kepada yang masih single, don't be so down. Kita sama sama belajar untuk bersangka baik pada DIA. DIA akan bagi bila kita bersedia. Believe me. It is beyond our thought . DIA lebih mengetahui. So kita ambik masa single ni untuk bina diri kita bole? We prepare ourself with knowledge(especially on our own religion, fiqh,akidah, marriage, how to raise a child, and how to build ourself as an individu). Along the way, just enjoy your single life with your beloved friends and family. Percaya, ada seseorang istimewa untuk kita, cuma cepat atau lambat je. Baik la kita cari dan bina diri kita instead of thinking too much about this matter, bukan maknanya kita tak berusaha dan berdoa. just, jangan kita merungut nape lah aku still single.

HE is preparing us with someone special, just like others. It is the matter of time. Mana tahu, kita dapat cinta selepas kahwin? Siapa tahu , how our love story will be right? semoga love story kita adalah cerita yang diredhai NYA.

and for those who already in a relationship, jangan rasa korang teruk sebab selalu kena provoke dengan iklan say no to couple. no, don't think of that way.Which I know kalau certain baca pasal ni, konfirm aku kena kondem kaw kaw punyer. It is depending on how you work that relationship and menjaga relationship tu supaya tidak terlalu memberat kepada maksiat. Supposedly, masa ni lah korang belajar untuk terima baik buruk orang tu, masa ni la nak betul betul bina trust, loyalty, give and take, compassion and penerimaan baik buruk satu sama lain. Just try your best untuk menjaga batas, which I know it is not easy ( I have been through that moment) . please jangan suka tukar tukar partner or having too many partner at one particular time, try to be faithful to your someone. doa semoga relationship tu mampu end up sampai ke jinjang pelamin. I am praying your your happiness and semoga berkekalan sampai ke jinjang pelamin. Try to work your relationship dalam keadaan yang mana korang tidak akan menconteng arang kat muka mak abah suatu hari nanti, sebab if you both love each other, you will not ruin each other ( if you get what I mean). kalau relationship korang lagi banyak bawak maksiat, then that is not love, that is lust.

being in a relationship or being a single,, it depends on that individu how to take that.

I am single, and I am not ready to give my love easily to someone. Dear girls, mahalkan dirimu. If you decided to be in a relationship, make sure it is for long lasting relationship. Kita bukan muda lagi untuk suka suka kapel clash kapel clash. Being single, I am just preparing myself to be a better muslimah (still finding my identity as a muslim) , a devoted wife and wonderful mother. Being in a relationship, I hope you will plan a wonderful future with your special one and support each other then you will know that you complement each other.


No comments:

Post a Comment