Sunday, November 30, 2014

what have I achieved so far?

so many wishlists yet so little are achievable.

1 December 2014. Hello December. 31 days to welcome 2015. Another age number will be added into my life.. Haih dah tua dah rupanya aku ni.


While listening to Manisnya Cinta by sixth sense (my favourite band dari zaman remaja until now)

Apa yang aku achieved so far? macam tak banyak, memang pun.
lemme list 'em one by one (apo lah teacher tulis short form camni kan, well too lazy too write actually still I want to write) ...

1. I wish to travel outside Malaysia. I made it to Singapore and Brunei. (Kena pergi lagi Brunei ni, hari tu tak dapat pergi kampung air sebab angin terlalu kuat sampai kau pun almost jatuh kena tiup angin,, nasib aku gemok , so stability tinggi la .. ) . Singapore kalau nak solo backpacking pun boleh, sebab selamat sangat rasa kat situ.

2.I wish to go to Sarawak, the only state that I haven't visit. I went to Miri. Ok, pasni kita pergi Kuching pulak. meow meow.

3.I wish to have out door activity . I made it by hiking to Gua Niah. 10 km babe, dari starting sampai hujung. Thank you kak Gee dengan kak Syida.. Wouldn't make it without both of you. Pastu naik flight malam tu sakit tak yah cakap,, even jejak tangga flight pun tak rasa pape.. Sebab aku jatuh jugak kat tracking way dia tu. very slippery and kayu dia bukan sebarang kayu, kayu berlian kot. seminggu aku lebam sebab jatuh tu.Al kisahnya aku duk bergurau time tu sekali licin.hurm,,pastu pergi kampung kt sarawak naik rumah panjang , part naik jambatan gantung nak pergi sekolah tu buat aku nangis gayat.. bawah tu sungai berbuaya kau tahu~ Kena kuatkan diri kalau kena posting kt sarawak nanti.. I didn't go for mount hiking this year but I went to Jementah again for camping dengan ibu ayah dan yang lain. serious best sebab betul2 nature. no electricity, kau hanya pakai generator minyak tanah tu je.. no internet, no much phone checking.. More to face-to-face interaction. haa gittew. Mandi air terjun dia bapak best. I love the sound of nature, bunyi monyet tu comel. monyet kot..

4. I wish to go to Penang. Sebab rasa macam dah lama tak jejak Penang lepas tinggalkan matrik kmpp. I have bittersweet memories here. Ni pun macam bachelor vacation untuk my best friend Ashratul yang akan berkahwin December ni. Tsk tsk, aku tak percaya dia dah nak kawen...

5. Improve on my pointer. Alhamdulillah, sem lepas pointer 3.78 cuma sedih sebab praktikum B. ok mohon nangis laju2.. Semester ni, praktikum macam ok, tapi exam dengan coursework semua ke laut cina selatan.. (pointer mungkin menjunam macam kapal terbang jatuh ) .. I'm scared. cuma harap lepas 3.5.. that's my aim. I aimed A for practicum this sem. Doakan la dapat.

6. Attending a few ilmiah courses. Managed to attend dua ceramah yang dibuat kat ipg aku untuk minggu Islamic Festival. One of them about baitul muslim dan juga pembinaan diri as ummah muslim. I gained a lot of input.

7. Horse riding. Dapat naik kuda masa pesta konvo UKM. weee super happy. Jadik lah. dah tercapai impian . gayat jugak la naik kuda tu. dalam hati aku risau dia mengamuk tetibe je..fuhhh..

8. Roller blade. Yeay, finally dapat main jugak roller blade. Jatuh berapa kali,, never mind. first trial kan ..

Wishlist yang tak dapat achieve :

1. tak dapat habiskan 10 buku pun untuk tahun ni. 2 je kot.. Haihhhhhhhhhhhhhh.. ini teruk
2. tak dapat habiskan Quran Kareem. I should be ashamed by now.
3. tak dapat buat / belajar pape kek or biskut or shushi..
4. tak dapat belajar menjahit. Daddy can I buy mini sewing machine?
5. weight lose. I still maintain 49kg. Ok ok ok. Ini teruk. paling rendah aku turun 47kg pastu naik balik.. sob sob
6. tak dapat pergi hiking.. hurmm tak dan kalau dah busy sangat dengan praktikum kat sekolah
7. tak dapat attend kursus kawen terpaksa tarik diri sebab dia ubah tarikh last minute.. Aku exam kot time tu.. wuuuuu....
8. tak dapat buat wall climbing and naik ferris wheel..
9. Gitar pun tak belajar habis lagi.. dapat main kejap je suruh kawan sebelah bilik ajarkan.. wuuuuu


on going wishlist  :
1. Arsenal jersey.. ada sapa2 pergi padang besar tak cuti ni? nak kirim
2. Running shoes. ( money lebih diperlukan untuk travelling. lol)
3. sony mp3.. since mp3 aku dah hilang..
4. naik chopper or helicopter kecik kt batu berendam
5. hiking gunung kinabalu, taman negara and bukit bendera
6. scuba diving and parasailing
7. paragliding
8. flight simulator.. weeeeee
9. A for my thesis.
10. A for my practicum
11. Buy cecelia ahern book.. beli buku yang aku belum ada lagi.. *berangan nak dapat buku cecelia ahern as birthday gift lagi* I got 2 cecelia ahern books from hafiz. Thank you hafiz..
12. On going wishlist yang tak dapat achieve in 2014.
13. nak try hotel2/ penginapan yg unik mcm bustel, red indian hotel, serendah sekeping , ...
14. improve on my rusty english. Malu rasanya bila namanya ambik kos tesl tapi english berterabur lagi.. Should I have a mat Salleh penpal ? keh3
15. Becoming an activist, at least joining voluntary work especially in helping the poor, and the orphanage. it has been my passion tp tu la, hidup aku tak boleh bebas sangat nak pergi sana sini. Sabar lah untuk Sekejap je lagi.. ngeeee
16. I wanted to learn piano. Bisa enggak?

never put limit or deadline to your wishlists. ada boleh dapat ada boleh dapat lain tahun.. Insyaallah. slowly kita improve diri kita..

travelling passion :
1. awak jom pergi krabi?
2. Kashmir with Ilia, zureen and schoolmate.
3. Indon with Shima
4. New Zealand naik caravan with kak maria?
5. Solo travelling to vietnam, and turkey..

la vie est belle..........







No comments:

Post a Comment