Wednesday, December 24, 2014

dan kau!!

kalau kau tak senang dengan ape yang aku tulis, berkenaan kau tak perlu lah baca blog aku.
pergi berambus, pergi mereput sana.

yang aku pelik, aku tak mention nama penuh kau, tak mention nama kau pun. Kadang kadang, cerita tu perlu untuk reflection,, bukan niat nak memburukkan siapa siapa. This is my blog, sama seperti orang lain, they write stories. Their life stories.

Kalau kau tak nak sangat aku tulis cerita hidup aku berkenaan dan berkait dengan diri kau, awal-awal lagi kau tak patut mulakan persahabatan ni. Awal awal lagi kau tak patut nak fell hard in love with me.


huh. you pissed me off. Seriously.

current life update

Pantai Timur sedang diuji dengan ujian banjir. Yeah, you can never go against the mother nature, when it strikes , it will leave such a great impact on human lives, bring a lot of destruction. Tapi itu juga petanda bahawa, kuasa Allah mengatasi segala galanya.

Ujian banjir tahun 2014 I think is the worst, last time it was in 2007. Mendoakan keselamatan those affected families because of flood,, mendoakan dipermudahkan urusan pemindahan dan pengagihan bantuan. Risau, sebab kota bharu pun dah mula naik air, indicator yang situasi akan getting worst, yang di area kuala krai dan gua musang tu tak tahu lah nak cakap macam mana lagi.. It is so heart wrenching. Seriously it did. Worried about the children, pity to the animals, and especially kepada family mangsa banjir..

Let us keep praying,, make du'a semoga semuanya akan baik baik saja.. Tadi aku driving pergi bayar bil internet kat Kota Bharu, air belum naik. at 10pm, baca group whatsapp tengok kota bharu dah naik air. Pengkalan Chepa, my house ni pun maybe kena berjaga jaga juga, air mungkin naik dari area pantai. Pengkalan Chepa dekat dengan pantai cahaya bulan,so my area memang windy kuat kat sini walaupun air belum naik.

Tapi mujur sempat pergi melawat adik kat Terengganu yang kena masuk plkn. Aku dah mula belajar drive balik, lepas kena gantung lesen driving sebab accident 5 years ago.. muahahaha. punyer la lama mama aku tak bagi drive. Now, dah belajar drive balik, belajar untuk overcome trauma sebab accident dulu. Guess what, I drove back all the way from Terengganu back to my house. Abah ada kat sebelah of course. Sempat buat mistake dengan brek emergency gara gara sekor biawak melintas, kalau tak dah kena langgar, and aku mesti akan trauma balik.. ;( Ok, Alhamdulillah, semua selamat.

Drive highway yang tak de orang ok lagi, aku dah gigil gigil tadi drive dalam bandar kota bharu yang banyak kereta. So need to have more practice, sebab nak drive untuk praktikal nanti kat Melaka. Lagi banyak kereta,, lagi kena careful sebab pemandu kat sana drive macam ape entah..cuak nya,,,

ape pun, menghabiskan sisa cuti dengan tidur, makan, blogging and reading novel. lepas ni konfirm la dah tak de semua tu...

I don't know what is going to happen, but I pray everything will be just fine. Ujian banjir ni Insyaallah sebagai hikmah buat kita, selaku hambaNYA.

Monday, December 22, 2014

I wish..................

in my life. I really wish someone can give me a carousel musicbox. I promised myself I am not going to buy myself that carousel musicbox. *jawabnya kau tak akan dapat sampai bila bila*.... 

ok, another wishes...

I wish I can have a hamster, or kura kura or a rabbit/bunny.. Dulu, aku dengan adik cuba nak seludup curi curi bela arnab, sekali mak aku jumpa.. maka haruslah dipulangkan balik arnab tu pada tuan dia..... ;( 

I wish I can go and travel with kiroro.. * never happen though in 100 years time* 

I wish I can have arsenal new jersey.. *anyone going to padang besar? hurm* 

I wish I can have these books to complete my collection 

things that I hate to see

things that I hate to see, or to read when I go online on my twitter or facebook.

1. orang kutuk someone tu for being fat. Orang gemuk selalu jadik bahan jenaka mulut celupar sesetengah manusia. you don't know their struggle to be socially accepted, precisely untuk jadik kurus balik. you don't know their struggle to build up their confident that being fat is not what they want. Patutnya kita support mereka untuk kurus, bukan kutuk. Support dengan ajak amalkan pemakanan yang sihat,, because you don't know some of them might starve to death just to be skinny again.

2. orang kutuk someone for being too skinny. Gemuk pun salah, kurus pun salah. Apa kau nak gila? Apa yang perlu mereka buat supaya tidak dikutuk? Define beauty? Some of them might end up with pills that boost up their appetite to eat, not knowing that those pills might take away their life.

3. orang kutuk kutuk rupa paras seseorang. Bibir tebal salah, mata sepet salah, gigi jongang salah,.kulit hitam pun salah, putih sangat pun dikatanya albino.. bukannya mereka buat fesyen disaster macam pakai legging dengan lemak berketul tersembul,, yang tu logik la kalau dikutuk pun.. because yang species macam ni, they asked for it. mintak untuk dikutuk. Tapi yang berkenaan rupa paras ni,, dah mereka dilahirkan begitu. Kau kutuk mereka macam kau cantik sangat? dan kau kutuk mereka ni, umpama kau kutuk ciptaan Allah. be careful with your words.

4. orang yang berlagak kaya dan panggil orang lain miskin sesuka hati. Not everyone was born with silver spoon in their mouths. You don't know their struggle to pay their study, to pay their rents, to pay their bills, .. you don't know their struggle cari duit untuk bantu adik adik. Kau, ye kau, yang kutuk orang suka hati, kau senang cakap sebab kau pakai duit mak bapak untuk beli hanbag gucci, prada, michael korrs (all those designer bags, shoes and clothes).. lepas tu boleh la kau berlagak besar. If you are such a rotten and spiled brat chil, who only know how to use your parents money to buy what you want, please shut your fucking mouth.

5. kutuk orang itu terlalu alim dan terlalu jahil. Semoga Allah mengampuni dosa dosa kita. Orang merokok kita tuduh pelacur ( aku dengar dengan dua belah telinga aku sendiri, Allahu) orang yang tak pakai tudung ni jahat la itu la ini la.. Baguslah kita menjadi Tuhan untuk menghukum mereka, bukan mendoakan mereka. Orang alim pun kena tuduh alim alim kucing (kucing jadik alim aku tak pernah lagi tengok, so I don't know how that term boleh wujud,, kucing aku sendiri pun tak penah aku nampak alim). What about us? Perfect sangat kah kita? Kalau solat pun ada rasa riak dan ujub dalam diri, kau rasa semua amalan kau diterima?

come on. enough with these nonsense. cukup cukup lah mulut kita tu kutuk / tuduh orang macam macam. Kita tak alim sangat pun, kita tak perfect sangat pun... Jangan nanti di akhirat kita merangkak nak cari mereka semua yang pernah kita kutuk, yang pernah kita kutuk ni..

aku pun juga masih bertatih untuk tidak ringan mulut nak kutuk or judge orang. So jom sama sama kita amalkan ...

the power of giving.

be yourself.
be giving.


never underestimate the power of giving. small/little giving,, can give smile to someone's life and you will smiling too. Believe me.

Have you been to TBS? again topik TBS, lame. Terminal tasik selatan.

If you walk from the building, heading to ktm or lrt,, you will have to walk quite far lah,, kena turun tangga, dan tangga lagi,, and have you seen a few street musicians along the way you are heading to the ktm or lrt terminal. There are beggars too. Yes, they are all beggars,, but most of them find money through their music instruments and their singing talent.

At least, they work for their living, sekalipun dengan hanya gitar kapok, dengan hanya violin, trumpet, they made efforts to earn some money.

And we, as we pass by that path, let us give some/little money to them. Mereka di situ, di kala kita sibuk nak kejar urusan dunia kita,, dah membantu kita untuk membuat kebaikan, sekalipun hanya sedikit. so we don't have any other reason to say ' ala, saya tak sempat nak pergi masjid untuk menderma la, saya tak sempat nak bank in duit untuk tujuan amal/derma la' ... Mungkin tak de la selalu perlu kita bagi, kita pun bukannya selalu pergi tbs tu kan.. Sekali sekala.

that small giving, dah membantu mereka cari duit.

smile. I always smile everytime I walked passing them. I believe they are entertaining us, I believe they put some rhythm in our life. tak de la sunyi je perjalanan kita dari bangunan tbs tu nak pergi terminal komuter or lrt kan? We can hear the sound of violin, people singing,, thanks to them, they put some rhythm in our life.so why don't we appreciate them by our little giving? RM1 pun cukup lah.

I thanked them, those musicians,, at least they fill my life with some music. The music of life. Aku berjalan, melepasi mereka menuju destinasi,, dan aku mendengar nyanyian mereka. Terhibur. I smiled.

dan mereka berbakat sebenarnya. Their voice is quite amazing, sebijik macam suara artis dah dah ... a few of them la.... hihi

Smile. make them smile, by giving and you will be smiling too. Spread kindness, spread love.
never estimate the power of giving. Someday, when we need help, we will receive help.

Insyaallah, may Allah bless us.

queer encounter.

I had a queer encounter with this one old man at Terminal Salak Selatan (TBS). Kat sini memang aku selalu jejak kaki especially bila nak pergi stesen ktm ukm, sebab ni main stop untuk semua bus, especially bus dari melaka ke KL.

tempat ni jugak menyaksikan ribuan manusia, termasuk aku yang terkejar kejar dengan urusan kehidupan masing. Ada yang berlari lari untuk kejar bus dan ktm (aku lah salah sorang daripadanya), ada yang boleh cool relaks duduk makan lepak kat sini before heading to their next destination. Macam macam ragam manusia boleh dilihat kat sini.

dan I encountered with a strange meeting with an old man. It was already 9.30 pm, and I was heading to Taman Universiti by to meet my schoolmate Haida. Sebab nak tumpang tidur kat bilik dia kat UM malam tu since bus aku balik kelantan esok pagi. I went to Kajang to attend my classmate wedding. So masa aku rushing nak turun tangga nak pergi KTM , I met this one pak cik. old man.

He was holding a few books. Dia hulur hulur buku tu kat setiap orang yang lalu lalang kat situ, mostly ignored him. Sampai je aku yang lalu depan dia, dia hulur buku yang sama pada aku. I was reluctant to take at first, but then I took it. I gave him some money. Dia bagi buku tu tak cakap pun nak duit ke ape, tapi kita paham la kan, dia mesti perlukan duit. (Mula nya takut nak ambik sebab aku dah trauma kes kena paksa bagi duit sebab tulis nama dalam buku, orang tu paksa paksa bagi duit lepas kau bagi nama kau , konon konon ada nak buat survery, so please korang please, be extra careful, kalau boleh nampak suspicious tu terus blah,, be firm and walk away immediately.) Tapi dengan pak cik ni, my intuition cakap, take that book and give him some money.

 buku itu adalah buku amalan doa doa harian siang dan malam. I don't know why, out of sudden I was sad. I was about to burst into tears. I was trembling when I hold that book. I turned back to meet that old man again, konon-konon nak buat buang sampah, then I went to him since he stand closely with a dustbin actually, I gave him some more money and he gave me another book, I said 'tak pe lah pak cik, tadi dah dapat buku dari pak cik dah',, he said ; tak pe lah anak, ambik lah buku ni, jangan lupa beramal dengan sifat 20 Allah ye' ..

I walked away with tears. Another book that I have, sifat sifat 20 Allah. Tears ran down on my cheeks along the way I was walking to KTM. What a strange meeting that I encountered.

Aku patah balik nak bagi duit kat pak cik tu sebab aku rasa macam sedikit sangat duit aku bagi yang first tu,, tapi dapat lagi satu buku. Nasihat pak cik tu cukup buat aku sebak. I wish I have more money tapi i'm still a student, dan biasalah hujung sem ni financial problem dengan pelajar tu berpisah tiada. I am so sorry pak cik. I pray that others can give him some money too. Instead lebih banyak daripada yang aku mampu. I am so sorry.

While waiting for the komuter to arrive, instead of reading my novel like I always did, I read the books that he gave me. Allahu, I couldn't stop crying. Selama ini, aku dah jauh dari Tuhan. Sifat 20 Allah tu rasanya zaman sekolah rendah aku belajar, siap ada lagu lagi, tapi lepas tu terus dilupakan. Aku mencari hikmah di atas pertemuan yang cukup aneh. Masih ada lagi manusia yang mulia ingin memberikan buku buku agama, untuk manusia yang sibuk mengejar dunia seperti aku.

dan pada waktu itu aku belajar, setiap manusia setiap pertemuan yang ditakdirkan,, ada sebabnya. Salah satu daripadanya untuk menyedarkan kita bahawa kita telah jauh dari DIA. Sekalipun pak cik hanya orang asing yang aku jumpa, tapi cukup untuk buat aku menangis hiba. It was a strange and queer meeting, uncanny but I am grateful.

Allahu, besarnya hikmah Allah..... untuk manusia yang selalu lalai seperti aku.

KIL

last night, I spent my internet quota on watching KIL. It was a really good movie to watch. Simple, tapi message dia mendalam.

Dan aku suka hero dia, redza minhat. (off topic, I always attracted to educated man like him. Brainy man, I guess, ciri ciri lelaki idaman,, ).  ok, enough rambling.

What I like about this movie is the topic or theme that it tried to convey to the audience. tema, suicide. Kisah seorang lelaki yang ingin bunuh diri selepas menyalahkan diri di atas kematian ibu dan adik dalam sebuah kemalangan. He tried so many ways to die, he didn't .

Aku suka tema yang dibawakan oleh filem ni, suicide.

I believe, there are some of us, perhaps at least once in a lifetime wish to commit suicide. I did. Seriously I once wished to commit suicide. Bila hidup kau dah tak tentu arah, bila kau kena paksa ambik kos yang kau paling tak suka, bila kau kena marah je selalu, bila kau asyik kena compare dengan orang lain, bila kau asyik kena tanya soalan menyakitkan hati.

Bukan tahap stress dah, tapi depress. depression.
Tapi aku bersyukur, manusia manusia di sekeliling aku yang banyak membantu, dan paling penting, Tuhan membantu aku untuk terus kuat dan sabar. Kadang-kadang orang lain tak paham apa yang kita rasa sekalipun kita share masalah kita dengan mereka, tapi yang menguatkan aku, adalah doa dan adanya Tuhan dalam diri.


dan aku juga dipertemukan dengan seseorang, yang hidup nya aku kira, kosong. Penuh dengan dendam, dunia dia suram, dan kelam. He isolated himself from others, from normal world. He keeps everything inside, and he always think about committing suicide. I once told him, percayakah,, orang yang dah bunuh diri tu nak hidup kembali. Kalau lah kita mampu bercakap dengan mereka, I believe they will say they regret committing suicide.

Berkali aku pesan, berbuih mulut aku pesan, letakkan Tuhan dalam diri, dekatkan diri dengan DIA, Insyaallah kita pasti ok. I am not very pious, tapi cukup lah aku tahu Tuhan itu adalah pada DIA untuk aku bergantung. Masalah itu, untuk diselesaikan dengan cerdik, bukan dengan cara melarikan diri, dengan cara berdendam,,.... Orang lain lagi besar masalah dia, tapi betapa mereka kuat, sebab mereka yakin pada Tuhan. Tapi kalau solatnya tidak, hidup nya nak isolate dengan orang, sampai bila masalah nak selesai. Tidak mencuba untuk selesaikan masalah.

Cuba. Bunuh diri bukan penyelesaian.

dalam movie ni cakap 'orang yang bunuh diri tu sangat pentingkan diri'

ye, bagi aku ye. cukup pentingkan diri. Kau fikir dengan bunuh diri, kau tenang? Kau lupa dosa menanti bila kau bunuh diri? Kau tak tahu orang orang yang akan sedih bila kau bunuh diri, mak bapak kau,, kawan kawan kau. Kau je rasa orang lain tak ambil peduli pasal kau, sebab kau terlalu pentingkan diri mengasingkan diri daripada mereka.

Tuhan, DIA wujud. Sujudlah, mintak lah pertolongan dari DIA. dan berusaha la untuk selesaikan masalah dengan sebaik mungkin. Menamatkan segalanya, menamatkan perhubungan, melarikan diri tidak akan menyelesaikan masalah.


Tipu kalau manusia itu tidak ada family problem, friendship problem, financial problem (nak nak gst sekarang ni) , tapi bunuh diri tu bukan penyelesaian.

let say, kau nak bunuh diri.. Tapi ada somebody nak kidnap kau,, will you struggle to save yourself? When your house kena ceroboh, kau takut? if yes, sebenarnya kau pun sebenarnya takut untuk mati. You struggle to live when someone is trying to kidnap you.

Why waste your precious life?  Di luar sana, beribu manusia yang struggle untuk hidup. I have seen a few,, they struggle to live, at least to live for their beloved people,, tapi kau semudah itu kau nak akhiri sebuah kehidupan?

you, selfish.

kalau kau cakap tak de orang nak sayang kau, tak de orang nak ambik peduli kalau kau bunuh diri sekalipun, again aku cakap,, kau manusia paling ego dan paling pentingkan diri.

apa kau yakin, bila kau mati, hidup kau tenang di sana?

bertahanlah. TUHAN, letakkan DIA dalam diri. Dekatkan diri dengan DIA, bukan menjauh, bukan menyalahkan DIA..
Ada amalan yang walaupun nampak sedikit je perbuatan dia, tapi ganjaran nya besar,
ada amalan yang walaupun nampak banyak perbuatan amal nya, tapi ganjaran tidak sebesar mana.

contoh : istighfar . amalan ni cukup simple, tapi besar ganjaran dia...

may Allah forgives our sins . We always be a sinner..

Sunday, December 21, 2014

despite of my worst year 2014

I think 2014 is the worst year for me.

I lost a few friendships.
I lost a few best friends.
I didn't have much excitement and achievements.
I didn't involve with something great.
I was stressed.
I was depressed.
I was gamed by someone.

The most painful, I involved with a lot of relationship conflicts this year.  Three friendships conflicts and I think I am going to lose them forever.

However, when I look back, when I sit back to reflect on what had happened to me throughout this year, I think I learnt the best lessons though they are in the most painful form. Those conflicts left some sort of  very obvious scars in my life. Never mind, I took those lesson, for me to be a better person in 2015.


first conflict. a best friend turned into a stranger.
I was wrong. Perhaps I accused the wrong person. Yes I was wrong at this part. I am the one to blame in this conflict. But I tried to repair this friendship, trying my best to repair this friendship but at the end of the day, I learnt that something or some relationship just cannot be saved anymore. I am sorry if I hurt you that much, dear roomate..

second conflict. your best friend's friend fall in love with you.
ha.ha.ha. though it sound funny, though it may look 'what's wrong with that?, there is nothing wrong with that' , but believe me, this kind of situation put me almost in hell-like situation. I was so fucked up. Yeah,, I also though there is nothing wrong about it, I just want to be his friend too when he insisted to be your friend, but it turned out to be he fall in love with you. Itu dah satu masalah bagi aku,, I am not easy to love. I don't give love easily but he kept trying and I also want to give myself a chance to learn to trust a man again, but another problem happened. I have a conflict with my best friend. Lah pulak,,, See,, I was a victim, but in the mean time, I was the cruel and evil person here, macam aku backstabbing my best friend dengan senyap senyap berkawan dengan kawan my own best friend. SHIT. believe me, shit is what I can tell you.. I get annoyed with both of them, my best friend was hurt and went over reacted and that friend keep pleading me to stay in his life. ENOUGH with this nonsense. I walk away from both life. Nahh, then my best friend said please stay, yeah I stayed,, I hold back to this friendship but I won't be the same anymore and to him, I am sorry. I gave him too many chances but he screwed them up. I am firm with my decision. Sorry, no more.

Sakit kepala aku .

I wish I can ask my best friend : you went mad when you know your friend and I became friend because you afraid you will be losing his attention or my attention?

I am so sorry if I made you feel this way but believe me, nothing will change our friendship. Tapi itu lah, cakap lah macam mana pun, dah tak berguna lagi dah.

Third conflict. Stupid misunderstanding.
I merajuk sebab benda kecik. lepas tu masing masing ego. Lepas tu bila aku dah ok tak de pape cuma tak message or wassap that one best friend lepas merajuk tu,, hanya like gambar macam biasa kat instagram dia, tetiba terbaca tweet dia, which I believe ditujukan khas untuk aku.. saying that I was no longer needed in her life. Hanya sebab small matter macam tu? without saying sorry, instead accusing me as degil lepas end our friendship. Hanya sebab benda kecik?

Alright. I got it. I accepted it.

itu tak termasuk conflict dengan pensyarah lagi. Tapi benda tu tak penting, adab belajar, kita kena lah terima pensyarah ni pun manusia. Ada emosi, perangai pun lain lain. Kita yang baik baik sahaja. Always take the good in every conflict.

So, despite of my worst year of 2014, I learnt a few lessons from these conflicts :

I learnt that, it is wrong to reply a text/sms from your friend's boyfriend if there is no serious business between both of you.. Yeah, memang la lelaki tu yang salah sebab message hanya untuk suka suka, tapi bila kita dah mula reply, even as a friend,, memang konflik akan wujud dan selalunya perempuan yang akan dipersalahkan.  This is the easiest way to lose your girl friend, walaupun boy friend yang miang mulakan dulu. So, biar lah orang cakap sombong, ignore. I only replied to his text only a few times, nak nak reply bila dia mengadu masalah dengan girl friend dia (your friend too),, lepas tu bila text yang tak penting tu, ignore. Still. konflik tu wujud. Jadi, lepas ni,, harapnya situasi macam ni tak wujud dalam kamus hidup aku. serik.

I learnt that, friendship does not be measured by how long have you known each other. You thought your friendship was strong, but it is brittle. Macam aku, sebab benda kecik je pun, ingatkan masing masing boleh ignore. Paling tidak, message aku tanya 'kau marah aku lagi ke?' cukup untuk selamatkan friendship. Tapi rapuhnya friendship itu bila semudah itu your friend ends your friendship. Ok. I am sorry if I wasn't a good friend but this is me. Nilai lah sendiri aku ni kawan yang baik atau buruk selama kita berkawan.

I also learnt that, pakai akal sebelum bertindak. Think before you act, look before you leap ...
Kadang kadang, sesuatu benda tu boleh berlaku di luar jangkaan kita. Life is full of surprise kot dan kita, tak boleh la nak semua benda tu ikut kehendak kita. Bila sesuatu jadik, terus assume lepas tu, blaming others. One step may hurt, and it hurt forever, and you will lose important people in your life forever.

The most important lesson, some people if they want to stay, they will stay. or else, they will just go no matter how hard you try to keep them. So, set them free. You, live your own life. Sedih, memang cukup sedih but this is life.

Despite of my worst year 2014, I hope what I have been through so far will help me to be more matured. Hey, 2014 tak de lah teruk sangat pun.

1. I went to Singapore, crazy trip with Ash and Fatin di penang, and also benchmarking di Sarawak dan Brunei. I speak confidently bila bersama dengan pemimpin pelajar Universiti Brunei Darussalam.

2. I passed my APTIS test, ujian untuk semua course TESL di Malaysia, untuk secure posting. Alhamdulillah, tak perlu fikir pasal nak repeat bagai lagi.

3. I managed to 'almost-hit' my target for my pointer. 3.78, 0.02 lagi nak capai target. I think that is my biggest achievement so far, Alhamdulillah.

Hopefully, 2015 will be more different. I have to live with new environment, environment yang mana a few beloved people in my life were no longer stay in my life, teruskan positif, preparation mental dan fizikal yang cukup kuat ( thesis, proposal, dan 3 bulan praktikum, hell year). So, hello 2015.


bring it on.

Setiap apa yang berlaku. Pasti ada hikmah dan pengajaran yang tersembunyi. Kita, manusia cuba lah untuk lihat sesuatu hikmah dan pengajaran itu dengan mata hati.

Syukur alhamdulillah untuk setiap kejadian yang berlaku. Ada pengajaran untuk aku belajar.

Friday, December 19, 2014

why am I not surprised?

Just recovered from light fever, balik kelantan terus demam.. Sebab cuaca kat kajang panas kat kelantan sejuk ...


one silly thought came lingering in my mind. ' kalau a girl tu bergaduh dengan kawan perempuan, disebabkan oleh boyfriend ' at the end of the day, mesti dia akan berbaik semula dengan boyfriend dia kan, tapi dengan kawan perempuan dia yang dia dah kenal bertahun tahun, nahhh never. I qoute Taylor Swift's song 'we are never ever getting back together again' . Yeah, please sing that song.

a girl tu akan rasa, pergh kawan perempuan tu la paling jahanam dia pernah jumpa, dia lah manusia paling menyesal sebab kenal kawan perempuan tu...


I believe, if you give another chance to your boyfriend, why wouldn't you give another chance to your girl friend? Semudah itu, you end a friendship because of a man? Boyfriend you, mungkin akan ulang silap yang sama. Contoh kalau dia pernah menipu, konfirm dia akan buat lagi belakang kau. After all the memories that you shared together with your girl friend, maybe silap dia hanya satu,, tapi cukup untuk buat kan putus sahabat.


dan begitu juga senario nya bila  kau cakap kau tak perlukan kawan dan cinta. At the end of the day, you will crawl back to your love, I mean boyfriend of course, and not crawling back to your friend too.



Why am I not surprise about this? Maybe I committed the same mistake too. I was wrong.I did the same mistake like others too. I am truly, deeply sorry, but at the end of the day, I went back to repair the broken friendship. Why would I lose someone wonderful just because of a guy, I was damn foolish.

the point is, though it takes time to heal the hurt, the pain in your heart, give chance for them to come back into your life. Everyone deserve a second chance, as much as we want others to give us another chance the moment we made mistake.

kadang kadang, mereka tak de niat pun nak betray korang, tapi situasi yang lama lama buat masalah dan konflik tu berlaku. If you can give another chance to your boyfriend, please give another chance to your girl friends, if they really mean that they are sorry.

satu lagi situasi, bila ada a guy suka kau, tapi kau 'friendzone' kan dia . yeah, welcome to friendzone.. ha. ha. ha. lepas tu korang berkawan, kononnya lah 'we can just be friend not more than that' , lepas tu that guy pun move on lah, *lelaki mudah memberi cinta, remember girls* he fall in love with another girl, nak tambah acid sulphur dioxide ke atas situasi ni, dia jatuh cinta lah pulak dengan kawan baik kau.. Haa cliche sangat macam novel, but it happened in real life. You wend mad , you throw your tantrum, you blame the girl. Poor innocent girl, tak pasal pasal dipersalahkan, like she has been stealing your boyfriend pulak,. Maybe kau rasa lepas ni that guy would never be there for you anymore? Less attention maybe?


I felt the same way too, but never let your emotion went wild than your mind. Try to be rational,, kita dah umur 20 something kot, bukan budak sekolah yang nak ambik SPM, ha. ha. ha. Be matured.

Trust me, I felt the same way too when most of my male friends are no longer giving their full attention to me, because they have another commitments to fulfill to their girlfriends. Kena lah slowly paham, walaupun pedih ulu hati, mana tak pedih ulu hati,, kau dah tak de geng nak melawak, tak de geng nak lepak, tak de geng nak checking up on you every morning. sampai aku sendiri pun pernah cakap dalam hati 'jilakanya youuu,, dah pergi mereput sana'. tapi kena paham, kena terima. Kena paham, mungkin makwe dia tu species cemburu buta dan akan act macam totally spies untuk update setiap aktiviti member kau tu, I mean his boyfriend la kan.. Btw, You pun akan buat benda yang sama kan, spend more time with your boyfriend compared to your friend, or you put the same equal amount of time to spend with friends, boyfriends and study,, sama lah situasi nya di sini.. Tentang siapa yang dia nak jatuh cinta tu, the heart wants what it wants. You cannot decide pada siapa kau nak jatuh cinta. There are no rules to fall in love., unless you yang buat rules tu... Don't go blaming others semudah itu, nampak yang pendek akalnya kita.


some things change. You need to adapt to changes. Lepas ni kalau pedih ulu hati pasal ni lagi, disarankan untuk ambik gaviscon. It is good to cure that pain.



Why am I not surprise about all these, maybe it happened to me, maybe I did that stupid mistakes too but please, please and please,, do something to revert your relationship, or friendships to normal phase again, maybe it is not the same anymore, how can you put back the broken glasses into its original look again, (walaupun kau letak gam cap gajah, cap badak sekalipun kan) but at least, we know that broken glasses went back to form a shape again, it exist and not being left broken into pieces, waiting to be swept away into a dustbin *metaphorically speaking*


I am writing this because I lost a few friendships because of this, and it happened to me. It was painful, damn painful. so darn, yet so true. and I also witnessed a lot of broken friendship because of this, which deep down from my heart, I pray and I hope they will mend their friendships again, someday, it takes time, but it requires the efforts.


setiap manusia, react pada sesuatu situasi tu berbeza, beza dia, to what extend you react to that situation, it reflects your maturity.

is this the end of our friendship?

I thought our friendship is strong, as strong as Titanic to handle all the storm and fierce waves along the way of sailing, but I forgot that Titanic sank at last. So I wonder is this the end of our friendship? Just because of simple matter?

Yeap , you thought that I always put the blames on you? since when, did I always put the blame on you? Count, make it at least 5, count until 5 blames that I put on you?

What happened recently between us, that is when I put the blame on you. You should inform me earlier, not only when I already bought my bus ticket, not only when I already made the step. I don't like last minute changes actually. I try to stick to what I promised, unless I have to break the promises because of my commitments or because of my work. That one, I cannot help it.

I was offended when you have to cancel our plan, last minute. At least, inform me much earlier. Then, I feel lik 'oh oke, kiranya aku mengganggu kau la ni,, sorry then. I will work on my own' . Then, I decided to find the solution on my own. Since you said you are tired, ok then, it was fine by me I am going to disturb you. Takut nanti menyusahkan pulak. I was sulking, yeah because I was so eager to watch that movie with you actually, because I missed our moment.

Ok fine. fine by me when you asked your boyfriend to talk on your behalf. Thank you, I appreciate that but I am type of person, who once made a decision, I am going to change my decision. When I said, I don't want to disturb you, you don't have to fetch me at the ktm komuter because I really understand that you are tired, then let it be. After that, you texted me calling, calling me stubborn,, ok. Offended.

then, I think you made no effort to repair our little misunderstanding. At least, that morning, text me but your boyfriend did. He is a good friend. Ok, ok. I got it. I kept no heart feeling. benda dah lepas, lepas kan je lah.

back to kelantan, aku really kept nothing inside. Still clicked on like button on your IG,, then out of sudden I read your twitter, telling that you don't need love and friend. I replied, if that friend is me, I am sorry then. You didn't reply, but you keep tweeting. I guess that tweet was referring to me.


ok, so this is the end of our friendship? how brittle our friendship is. Semudah itu, kau buang kawan? You have other friend right. Then forget me. If that what you wish, be my pleasure, I will walk away from your life.

and if you think I put the blame on you about what happened between you and your boyfriend recently, I only voice up my opinion. Apa guna kawan kalau tak boleh nasihat benda yang baik untuk kawan. Aku bukan jenis kawan yang back up kawan bila kawan buat salah, tapi memberitahu rasional tindakan mereka, seperti mana aku mengharapkan kawan aku turut memberikan pandangan sebegitu. We are not perfect, we made mistakes, itu guna kawan, sebagai cerminan kita.Kalau salah, aku harapkan nasihat untuk membetulkan aku..  Alright, if you were offended about that matter, I am sorry.


I believe, you deserve a better friend then, you can give you happiness instead of sadness. Till then, I am sorry for everything. since you dah bosan dengan perangai aku, yeah I am not perfect so rest assured that I am not going to disturb your life anymore.

Thursday, December 18, 2014

too much giving

when you give too much, in friendship. Sometimes, you need something in return.
you don't want to always give, sometimes you want to receive something.


when you give too much, then you want a little in return as as act of receiving in friendship.. when you didn't get it, it broke your heart into pieces.

disappointed.

give and take. they said, give and take is what we should have in every relationship.
but it is not fair, I must say if one person keeps giving and the other party keep receiving.


it is not fair.


not at all. I was so disappointed!

Tazkirah.

School holidays mean nothing for me, it is dull and boring. I have to stay at home, with no friends to hang out. I hardly watch tv, and most of the time, I kept myself locked in my room. 

I wasted my school holidays,, pheww. Sedih betul holiday macam ni. Tapi itulah, nak buat macam mana. I have been reading a lot actually, I look up for information. When I watch tv, I know I can watch my mum's favourite channel only, which is tv al hijrah.. So, dapat jugak lah something daripada tazkirah yang diberikan oleh ustaz dalam program bicara ilmu. I think I wanted to share the knowledge here, I don't care if nobody reads this blog but if someone stumble upon this blog, perhaps by reading this can share some benefit to him.

1. topic : buku catatan amalan
menurut perkongsian ustaz dalam topik buku cacatan amalan ni, di padang mahsyar nanti, kita akan dihimpunkan untuk dipersembahkan satu persatu amalan kita sewaktu di dunia. Malaikat akan memanggil nama kita untuk dihadapkan di muka pengadilan, dan pada waktu itu, satu persatu amalan yang dilakukan akan ditunjukkan. Dan, tidak akan terjadinya masalah tersalah panggil nama ke, tertukar orang ke, sebab nama kita akan dipanggil dengan nama penuh. Oleh sebab itu, adalah dinasihatkan untuk kita letak nama yang mempunyai maksud dan pendek sahaja.

kita tengok kan, sekarang nama budak budak kemain panjang dan kemain berbelit lidah nak sebut. I know, sebab I cikgu sekolah, Nama punyer lah pelik, danial pun dah boleh jumpa macam macam ejaan kot 'daniel la, daniyel la,' nama pulak kalau boleh nak panjang sampai 4 baris.. 

Oleh itu, bersederhanalah kita dalam meletakkan nama untuk anak anak, yang penting baik maksudnya. 

2. nama hari kiamat

Satu lagi point yang cukup penting untuk aku highlight kat sini ' adakah binatang pun akan turut dihitung perbuatan mereka? ' 

ya. 

Menurut ustaz, ada dijelaskan dalam hadis, di hari akhirat nanti , binatang yang berbuat zalim pada binatang lain akan turut dihukum. contoh : 

' ada kambing besar bertanduk menendang kambing yang lemah dan tidak bertanduk atas dasar menganiaya kambing lemah tersebut ' 

maka, kambing besar bertanduk akan turut menerima hukuman. 

Jadi kita yang manusia yang diberikan akal ni, lagi lah akan dihukum walau sebesar zarah sekalipun. 

3. Halal dan haram dalam pembelian. 

first point, Rasullullah tidak menggalakkan perniagaan yang berkonsepkan bida. Pembidaan. Melainkan atas reason tertentu yang dibolehkan. 

second point, perniagaan yang tidak halal ni hanya akan menghilangkan nikmat rezeki dan nikmat perniagaan. Remember, perniagaan itu kan dianjurkan dalam Islam. Tapi hilanglah nikmat sekiranya dilakukan secara tidak jujur dan boleh membawa kepada hukum haram. 

antara contoh yang dikupas dalam topik ini : 

' menjual karipap dengan harga rm1 sebiji. tetapi intinya hanyalah secuit. ' Kalau kita jadik pembeli, kita marah tak karipap tu punyer lah mahal tapi inti nya cuma sedikit ? Of course la. Banyak kita jumpa situasi macam ni. rasa macam kena tipu hidup hidup. masa ni lah, ada pembeli yang cakap 'aku doakan kedai karipap dia terlangkup' ..

Lihat. Jelas, nikmat perniagaan tu sudah hilang. Nikmat rezeki yang halal itu sudah hilang. Orang doakan yang tidak baik untuk kita. 

Satu lagi contoh baik : 

kita nak jual kereta, kita kelentong punyer lah baik punyer sebab nak kasi kereta kita laku.. 'kereta ni bagus, elok lagi, minyak habis pun kereta boleh jalan lagi' sampai begitu sekali kelentong nya. Ada lagi tak penjual kereta yang jujur yang akan cakap ' kereta ni dah 2 kali kena kejar dengan along, satu kali dengan mak mertua' .. Susah nak jumpa manusia penjual yang benar benar jujur. 

Ada satu kisah di zaman nabi, di mana ada sahabat yang ingin menjual hamba perempuannya . Dikisahnya dia memberitahu, 'sepanjang wanita ini menjadi hambaku, satu kali dia berdarah hidungnya'. Betapa nilai kejujuran dalam perniagaan itu diterapkan .. Zaman sekarang, susah nak jumpa yang betul betul jujur dalam berniaga. 


Jadi, sama samalah kita mengambil iktibar dari perkongsian yang tak seberapa ini . Lagi bagus kalau sendiri tengok program bicara ilmu ni setiap petang di tv al hijrah. 

the art of writing

honestly, I envy those writers in blogs or wordpress that can write smoothly either in English or Bahasa Melayu. I wonder how did they managed to put all those words to convey the meaning, beautifully. 

The art of writing. They must be writing from their hearts, besides their minds but I have been trying to write in such a way like them too, but failed. I ended up writing rojak, with grammatical errors here and there. The moment I read again my post in this blog I felt ashamed, demotivated. There is nothing much in this blog. The words are lousy, the ideas were crap, the language out of control. There is no art in my writing at all.


oh no. 

I believe, those who read a lot, can write a lot. 
and I, only read a book for a semester. 


So how am I going to have the flair in writing. 

ok, I got it now.  

Sunday, December 14, 2014

Everything was splendid.

Sabtu. 13/12/2014 . a moment to remember. Celebrate love between Omar and my little pumpkin Ashratul Izzati. My classmates and I were there in Kajang to witness a beautiful yet touching moment where she, our first classmate to be someone's wife to Omar Mustakim . Alhamdulillah, the ceremony went well . Everything was splendid. 

Aku dengan Syida pergi ke Kajang Khamis malam sampai pagi sabtu tu kat stesen bus kajang. Ash ambik kami balik ke rumah dia. Shera and Awanis dah sampai awal lagi and guess what, Firdaus ,Awanis youngest brother ada sekali temankan akak dia datang kenduri Ashratul. Comel sangat ni... Jumaat pagi tu bermula lah aku dengan Syida tolong tolong ape yang patut . Aku dengan Syida kemaskan bilik pengantin, aku kemas bilik and rumah ash sikit sikit. (since aku dah biasa kemas kan rumah ash ni) . Petang tu Syida , aku dan dua orang adik Ash, Alang and Izzat pergi town ambik adila kat stesen bus, withdraw money, ambik kunci homestay, beli barang cari kotak.. Sesat dan sangkut dalam jem (padahal dah bawak budak 2 orang tu sebagai penunjuk arah.. ngeh3 nasib lah nasib) ..

Malam tu, bawak classmates yang lain yang baru sampai dari kedah, johor and melaka pergi homestay. Tu pun salah jalan jugak. Haihh, sense of map aku ni fail betul lah.Diyana pun bawak adik, Izzatul drive dari Kedah dengan mak dia, anak buah dia sorang dengan Izzati. That night, makan makan, kemaskan dapur mop lantai sikit, susun goodies so balik homestay midnight tu. Tak sempat nak makan sate kajang. Tsk tsk. 

It feels so good to spend some times with your classmates, nak nak bila kita tahu kita ada masa less than a year before tamat study.. Tidur ramai ramai, sakat adik Diyana, Daniel dengan Firdaus, gossipping,, sakat classmates, berebut iron baju, berebut magee.. semua kami buat. Best kot kalau dapat duduk satu rumah pastu menggila sama sama. Biasa la, all girls college, perangai kami nakal dia lain sikit.. hahaha.Lepas ni entah mana kami tercampak dipostingkan entah ke mana.

Esok pagi, aku paling last mandi paling last bangun (6.30 pagi bangun) tapi siap sama sama dengan yang lain.. So aku Syida , Diyana, Daniel, Shera and Awanis tak pergi terus rumah ash pukul 8 pagi tu, tapi pergi berkejar untuk ambik hand bouquet fresh flower kat kedai bunga and ambik kek hantaran kat kedai kek. Tu pun sesat jugak alahai padahal Alang and Izzat dah tunjuk jalan semalam tu..At least success jugak jumpa jalan kira kental lah kan.. Syida paling cool bawak kereta froggy manual ash yang suka mati tengah jalan. Aku kira dekat 30 kali kot sepanjang Syida drive kereta ni pergi sana sini , kereta tu asyik mati je..Cuak pun ye jugak (tak nak lah aku bawak manual camni, bikin malu je kalau mati tengah jalan, pastu gelabah tak tentu pasal). hahaha.

9.00 am dah sampai rumah Ash. bakal pengantin tengah make up. At 10 am, pengantin lelaki sampai, pastu tok imam dengan saksi. Tok imam tu serious kelakor tahap international bila dia bagi tazkirah pasal perkahwinan.Ayah ash sendiri yang menikahkan ashratul. I could see his tears the moment he conveyed his speech. So ready untuk akad nikah lepas tazkirah ringkas tu..We, classmates seramai 11 orang kot ada kat tepi tu to witness the moments. The moment 'sah menjadi suami isteri lepas Omar lafazkan aku terima nikahnya tu,, we couldn't help our tears to burst. Syida paling sebak . Aku ni nasib baik la pakai maskara so I don't want to ruin my make up because of tears , memang kena control habis. cepat cepat lap air mata.. lol. Tapi serious sebak, we were so happy for her. Finally dah jadi isteri orang. Marriage is such wonderful. Lafaznya suci, ikatannya melengkapkan fitrah seorang lelaki dan seorang wanita.

Tengah hari tu,, terus bersanding, makan beradab dan kami beradap hadap kambing bakar.Serious sedap dan of course syazliana ni jadik badak berendam lepas ni..hadoii.Ambik gambar bagai, ambik video bagai,, makan kenyang kenyang pastu mereka yang jauh harus pulang. Syida, Izzatul, Izzati, dan Adila bergerak balik ke Kedah sebab esoknya Ana , our classmates akan bertunang.Shera, Firdau and Awanis pun bergerak balik ..Diyana dan Mas Eka pun sama.It is just Scha and Ain Azlan yang sampai pada waktu majlis sebab mereka dari Seremban. Tinggallah aku dengan fatin (selaku pengapit) temankan ash sampai lah sesi photoshoot kat taman saujana hijau putrajaya sampai pukul 6.30 petang. Penat tak usah cakap. Kami yang temankan ni pun penat, yang bergambar tu apatah lagi.

Stop untuk solat kat stesen petronas before Ash and Omar hantar aku dengan Fatin kat stesen komuter Kajang. We need to buy our bus tickets to go home..


So selamat pengantin baru Ashratul dan Omar. Promise me, you'll be a devoted wife to your husband. Insyaallah, besar pahala nya. Next year dapat baby cepat cepat taw, sekarang ni tak boleh lagi pregnant sebab terikat dengan kontrak perguruan.. 

We love you.. 

13 orang classmates yang dapat datang.. Sorang ready nak bertunang, sorang kat sarawak, sorang pergi umrah lagi dua orang ada hal tak dapat dielakkan.. So lepas ni, who will be the next bride?

So enjoy the pictures ;) 

upon solemnization... Buat kat rumah pengantin,, She was so pretty.. 

usha bestman Abang Omar actually time ni.. hahahaha. 

barakallah my dear Ash and Omar.

Anak sepupu ash. Baru bangun tidur.. Baik betul baby ni, diam je aku dukung dia sebab mak dia mana pergi entah.. 

Lepas ni turn kami pulak. Eh~

we classmate. Tesl 1 Jan 2012.. lagi 2 orang belum sampai dari seremban.

who will be the next bride? Syida said, firdaus kot.. hahaha.. comel betul budak firdaus ni.. Pipi dia bulat.. 

romantik gittew tolong kipaskan aku.. 

Got this from Syida in class group whatsapp. Tahniah Ana and Hasnul Hakimi.. 

with one of the videographer for the wedding.. 

waiting. hurm

lubang hidung dan muka kembang macam pinggan 

finally she got married.. Happy for you babe.

model cupcake yang hanya sempat kami rembat dari hantaran . Kelam kabut nak pergi photoshoot sebab hari dah mula hujan. So paham kenapa tudung aku ronyok macam tu sekali? lol

yeayyy Ash dah kawin  .. Semoga kekal until Jannah..


Hasil kerja tangan tak seberapa aku dengan Syida.. cantik pulak bantal yang Ash tempah tu. cute. 

thank you Ridzuanyahya photography for this beautiful pictures.... seriously cantik... 


Sedikit perkongsian di dalam tazkirah oleh tok imam kelakor tu : Islam itu mudah, tapi jangan kita mudah mudahkan.. sama sama kita beramal, Insyaallah. 


midnight movie with Haida

finally dapat jugak tengok movie 'MANISNYA CINTA DI CAPPADOCIA'. movie dia memang best, macam aku tengok movie Istanbul, Aku Datang. Konsep dia sama, romantic love story,, biasa lah pengarah pun sama ye dok..


Supposedly I have to cancel my plan to watch this movie, but thanks to Haida, my former classmate in secondary school made it happened for me. Thank you very much Haida sebab sudi temankan aku tengok midnight movie walaupun tahu dia busy dengan study week untuk exam.. Tengok movie ni pukul 1 pagi kat Midvalley,, sebab aku tumpang tidur kat bilik Haida di Universiti Malaya. Ni jugak first movie Melayu yang aku tengok kat cinema. Sebab nya movie ni adaptasi novel Manisnya Cinta yang aku paling suka tu.

So far, sangat best. Tapi novel lagi best sebab banyak lagi plot yang best tapi kena paham movie ni kena pendekkan jalan cerita. The best part, Cappadocia. Auchh, sangat cantik, sangat menenangkan. Memanggil aku untuk betul betul pergi ke sana... Ngeee, kalau duit ada konfirm tak fikir banyak dah, aku konfirm pergi, solo travelling pun lantak lah.. hahaha

Suka konsep puding caramel, konsep interior designer yang comel dalam movie ni dan juga coffee house. I don't know, tapi cerita ni dekat dengan jiwa aku.. dan cerita ni kelakar pun ada, sedih pun ada,, pasal friendship pun ada, romantik tu konfirm dah kan, dan juga pasal nilai kekeluargaan...


So, pergi la tengok. Tapi mohon jangan berangan nak kawen dengan pilot pulak lepas ni. Tak semua pilot tu romantik. Bagi aku, romantik tu bukan pada apa dia bekerja, tapi pada individu tu sendiri.. Ada je driver bus yang betul betul romantik, who knows one in a million wujud driver bus yang romantik..

Love quote dalam movie ni pun best..

So pergi la tengok.. ;) Ok puas hati sebab dapat tengok movie ni. Thank you very much haida bagi tumpang bilik, pergi tengok movie sama, hantar pergi stesen lrt,..

muka pagi pagi haida hantar aku kat stesen LRT university..... 

Aku sebenarnya was stranded in Kuala Lumpur and got no place to sleep.Since aku dah terbeli tiket untuk balik kelantan pada pagi ahad, sebab nak tengok movie malam sabtu lepas kenduri ash tu,, tapi sebab ada problem sikit last minute, kena la cancel... Aku dah tekad nak tidur kat klia 2 sementara menunggu bus esok pagi (sebab nak tukar tiket tak boleh, tak kan nak burm rm44 untuk beli tiket baru) so haruslah aku overnight kat tempat 24 hours dan selamat like klia 2. Then aku teringat member aku haida buat medik kat UM, tu je kot member sekolah aku yang masih lagi di KL yang lain semua dah habis belajar, dah bekerja dan entah mana mana dah merata duduk .. hahaha.

berpisah pukul 9.20 malam dengan fatin kat tbs lepas makan, tukar baju dan solat.., dia balik melaka malam tu dan since aku tak dapat tukar tiket.. aku ready nak pergi tumpang bilik haida instead of going to klia 2.. I am grateful she could help me, so I was heading to KL sentral to take a lrt to her place. Before that, dari stesen komuter kajang pun aku dengan atin dah berlari lari kejar komuter tu, siap atin nyaris jatuh tangga sebab pakai heels .berlari sambil pakai heel turun tangga pulak tu is not so cool and dangerous actually. Komuter tu dah nak tutup pintu, nasib baik komuter tu jenis pakai driver bukan automatic remote control macam lrt ke url.. Malu tak usah cakap bila driver komuter tu nampak kami berlari lari dengan baju kenduri lagi kot kejar komuter. hahaha. (habis temankan photoshoot ash dan omar terus pergi stesen komuter kajang) 

nasib baik Haida bagi tumpang bilik.. So pergi lah aku dari TBS tu ke UM naik komuter pergi Kl sentral pastu naik lrt pergi stesen Universiti.. Pastu cakap kat haida aku nak sangat tengok movie ni, dia cakap boleh je nak hantarkan untuk aku tengok midmovie sorang2 kat midvalley pastu dia ambik. Pastu dia ubah fikiran nak pergi tengok movie sama dengan aku. Huwaaaa terharunya. Walaupun aku tahu dia nak exam,, haruslah sibuk study.. 

Maka pergi lah kami ke midvalley pukul 12 malam tengok movie.. balik terus tidur sebab penat. It was almost 3am kot. Pukul 8 pagi esoknya gerak pergi stesen lrt. Part paling sedih aku silap ambik komuter untuk ke tbs dari kl sentral. Aku tak tahu ada url yang boleh pergi ke tbs selain komuter. Because of that, pagi ahad aku bermula dengan adengan berlari lari dan terus berlari dari stesen komuter kl sentral hingga ke stesen komuter tbs. Imagine pukul 9.10 pagi train baru sampai dan aku dah ketar lutut menunggu di situ. Maka sejarah aku tertinggal bus di tbs disebabkan komuter lambat nak mati ni bakal berulang di pagi ahad 14 Disember 2014. Aku redha je la kalau terlepas bus. 

Sampai je stesen tbs, aku berlari naik tangga, naik escalator (choi escalator tak bergerak pulak dah),, the moment aku sampai betul betul dalam bangunan tbs tu, aku dengar announcement 'panggilan terakhir buat cik nor syazliana sharifuddin anda dikehendaki menaiki bus anda sekarang juga' Allahu,  nervous nya Tuhan je tahu. Sepanjang dalam komuter tu aku berdoa dalam hati, tolong lah biar aku sempat naik bus hari ni.. I was praying for HIM to ease my way. aku dah tak hirau orang nak tengok ke ape, I keep running, keep saying 'excuse me, excuse me saya nak cepat' mintak laluan dengan orang ramai sepanjang aku nak masuk bangunan tbs tu dari stesen komuter tbs... Lantak la, lari je selaju boleh.. Sampai kat gate 5 tu, akak kat kaunter tu cakap 'nasib awak baik' sambil buat muka menyampah., eh dia ni,, rasa nak bagi cop tapak tangan kat muka je, bukan aku sengaja lambat.


phewww bus aku tunggu aku rupanya nasib baik dia tak tinggal.. Tunjuk tiket kat driver bus tu, I just glance a bit at him, muka dia macam singa nak telan kambing.. Wuuu, naik bus terus dia gerak.. ngeh3, tidur nyenyak sampai lah gua musang baru aku sedar.. Punyer lah lama aku tidur.. 6.30pm sampai lah kat stesen bus tesco. Weeee. I am home, so I update my blog.. 

p/s : jangan la naik komuter lagi lepas ni kalau kau nak kejar flight ke nak kejar bus.. Serious lambibap lembap.. Dan aku, memang aku ni kerjanya berlari lari kat stesen komuter, stesen lrt, kat airport je ke ?? Hailahhhh.. Banyak moment aku berlari kat public transport station dan juga airport kot.. Fatin cakap ni petanda aku harus kurus, petanda aku dah gemuk tak boleh berlari laju so kena fit balik supaya boleh berlari lari lagi kat stesen bus or stesen komuter hatta airport sekalipun. 


Ok fine.esok aku jogging *ayat tipu* 

and I have a wonderful memory . 

Thursday, December 11, 2014

Barakallah Atiqah

my best friend in secondary school got married on the same date with nabila huda which was on the 6th December 2014. I was a bit upset that I couldn't not attend her wedding, but how can I be at two different places at the day and time right.. I am so sorry my dear Atiqah.. Tapi at least aku sempat pergi masa dia engage pun kira Alhamdulillah. Insyaallah I will make it on Ikhwan's side.. Aku pergi majlis sebelah Ikhwan kat KL nanti.. Hopefully I will not be occupied that time.

I can't believe finally both of you tie the knot. It has been almost 6 years for both of you to become good couples with thousand of turbulence that two of have been through,, and finally made it to the end. Early marriage will serve both of you with many challenges, but I believe both of you will make it through together.. 

Mana ada kapal yang tidak dilanda badai bukan. Jadinya kapten kapal haruslah bijak mengendali kapal tersebut supaya tetap sampai ke destinasi.. Insyaallah

I pray the best for both of you.. Cepat cepat dapat baby, and I'll be a wonderful aunty to your baby.. hihi.. Atiqah, you looked utterly ravishing during that day. Though I just got the chance to see your pictures from our friends on FB, but I could see your smile of joy and happiness. I hope that smile will always be with you, until you become a mother besides right now, you are the most beautiful wife to Ikhwan. Wear that smile,, if possible forever through thick and thin in your life. You are a ferum lady, so no matter what happen,, be strong.. ;) 

Be a good wife, I already knew you would. 
I pray the best for both of you. 

Sorry tak dapat datang untuk Amirah's engagement, I will be away tonight to KL.. 

I love you, and forever will love you.. Selama mana kita telah bersama, sekalipun relationship kita not that like belangkas that have to 24/7 berkepit but I know we have that chemistry that always tie us tightly. You are my soul actually Atiqah.. So I wanted and I pray life will treat you nice. 

I still remember your words that you quoted from somebody.. hahahaha. ' somebody that name cannot be mentioned ' : jodoh itu rahsia Tuhan dan akan tetap menjadi rahsia Tuhan even sampai kita mati. (paraphrasing) . 

Ada benarnya,,Dan semoga jodoh kalian adalah jodoh hingga ke Jannah.. Semoga 'masjid' yang dibina ini akan melahirkan ummah  yang soleh dan solehah.. 

till then, X0x0.............. whatsapp me your wedding photo pleaseeeeee... 

Wednesday, December 10, 2014

T.U.R.K.E.Y

I can't wait for solo tour in Turkey..


Everything is mind blowing and splendid scenery in Turkey.


Santorini, 
 Mykonos,
Athens,
 Istanbul, 
Canakkale, 
Izmir, 
Antalya, 
Cappadocia, 
Ankara

someday. 
Kena betul betul budget untuk ke sini supaya boleh enjoy the food and good place to sleep here.. ;) 

hagia sophia. 


I really can't wait. 
I have a dream about Turkey and I will be there. 
Turkey seakan memanggil aku untuk ke sana. 
Untuk mencari sedikit ketenangan, mencari identity diri, semoga di sana, aku dapat mencari apa yang aku ingin cari... 

Insyaallah, semoga Allah permudahkan jalanku.... 

tempat dia sangat cantik, Subhanallah. 

I love history, world history. I adore the unique buildings, the culture, and the people. So Turkey will be the answer.. Reading others blogs about Turkey especially Istanbul, I really can't wait to be there. 

Someday. 

ni semua sebab tengok citer Istanbul aku datang dengan kak maria pukul 3 pagi kat bilik tv lah ni.. aku dah pasang impian nak backpack kat sini.. 

Penang mari. Crazy Part 2

Sampai hotel Ai Goh tu pukul 12.30 tu pun dah pelik kenapa mereka kunci gate. Lantak lah, aku mamai kot so aku tak sedar sangat ape yang jadik, turun kereta jalan macam zombi masuk bilik terus tidur. Tersedar tu pun sebab Ateyn cakap ada call dari someone.. Mr. R rupanya...

So dah tak mengantuk dah. Hotel tu buruk kot, air dia slow yang amat. tapi ok la untuk setakat nak tidur. Ni crazy part entah ke berapa part, bila aku nak kuar pukul 1.30 pagi tu dia tak kasi keluar, pukul 8 baru dia kasi keluar. Aku siap kena marah a few times kot sebab mintak orang tu bukak gate.. Omaigod. Kalau camtu, jangan pergi lagi hotel ni. Dia ada polisi pukul 12 kunci gate macam hostel pulak. Huwaaaaaaaaaaaa... Aku tak tahu lah pulak hotel kat penang ni cenggitu.. ;(((
Ok tidur. Frust. Penat kena marah dek fat uncle.. Haihhhhhh..

Tidur la dengan jayanya. Ok, penang siang hari panas yang amat, malam sejuk yang amat. Aku siap tutup aircond. Sorry geng, tak tahan sejuk. Pasang kipas je.tu pun sejuk lagi kot. So the next day tu since dah ada kereta ni syiok sikit jalan.. Nasib Ash ni dah lahir kat Penang before pindah pergi Selangor,,so dia tahu la sikit sikit jalan kat penang ni..

So second day (Ahad) kami pergi Interactive Museum, Time Tunnel Museum, Batu Feringghi, Masjid Terapung untuk solat pastu pergi Gurney drive untuk makan malam. Malam kedua tu kami tidur kat umah Ucu, tak tahan babe hotel camtu.. ;( Sepanjang kami kat penang, kami makan nasi kandar dengan pekena pasemboq, charkueyteow,cendol pulut.. heeee.

Penang Interactive Museum dengan time tunnel museum ni sangat best, macam real.. Aku plak mistaken a real dog as 3d dog. nasib aku tak gi sentuh anjing tu, I think anjing tu jaga museum tu. Lol. Since anjing tu duk tidur camtu je memang ingat kan patung lah.. Nothing much , except food. and spledid view of penang. Another problem arise, kad keluar outing kami kena tahan kat guard . supposedly kami masuk pukul 9 malam, tapi since kami kat penang maka kena tahan lah jawabnya. Aku gigil taip message kat ketua warden cakap kami tak dapat balik malam tu sebab tertinggal bus.. muehehe. She asked me to see her on Monday with letter. Surat tunjuk sebab . Hah sudah, Isnin kat penang lagi kot.. Ignore that problem. hahaha.

Tidur nyenyak kat umah Ucu, last day(Isnin) tu plan nak pergi Bukit Bendera. Tapi part yang tak syiok lecturer masing masing nak jumpa kami bertiga .. Ateyn ni ketua kelas, lecturer nak jumpa untuk credit hour checking, Ashratul ni PA subjek resources lecturer nak jumpa untuk checking credit hour dan aku, PA assessment lecturer nak jumpa pasal file subjek. Haih kelam kabut kau.. Isnin tu patutnya kami dalam maktab kot ni lesap ke mana mentang mentang study week.. So kami bagi la alasan logik akal so lecturer masing masing agree nak jumpa pagi selasa, the next day.

Last day Isnin tu kat penang kami pergi bukit bendera. Kena charge parking kereta rm5, Ya Allah mahalnyaaa.. Naik cabel car, weeee seronok. Dapat masuk owl museum sebab ateyn berjaya ngorat abang jaga kaunter tiket museum tu so dapat harga rm10 untuk 3 orang. Pheww rezeki. Then last sekali pergi Kek Lok Si temple. Mintak ampun, tiada niat nak pergi temple tapi macam nak pergi sebab impress dengan binaan orang dulu dulu, how did they manage to build such a huge temple di atas bukit tinggi, dalam hutan... Kami terpaksa berjalan kaki jugak la nak sampai situ sebab kereta park jauh, a chinese couple tumpangkan kami untuk pergi temple tu. Sekejap saja di situ, tak masuk dalam pun, pastu berjalan turun bukit untuk pergi ke kereta.

Lencun jugak la ketiak ni haa no worries, we wore deodorant....

Tahu apa paling mencabar, tak tahu tempat makan kat bayan lepas tu so kami drive pergi georgetown balik makan kat food court perangin mall. Sadis betul. Masa tu dah pukul 2.30 petang dan traffic congested Ya Allah bikin panas je rasa. Makan pun 20 minit je terus blah untuk balik bayan lepas rumah Ucu. Lepas tu sesat lah pulak alahaiiiii, sampai dah pukul 5.30 lebih..Have to wait for Ucu sebab dia pergi ambik anak dia. Dalam pukul 6 petang baru sampai dan flight kami 6.20. means 20 minit lagi tinggal untuk naik flight.. Cuak?? Tak yah cakap, dah menggigil lutut ni tahu tak..

Nasib baik lah rumah ucu dengan airport tu 10 minit je. dan nasib baik aku dah check in online siap siap.... so 6.10 sampai airport bayan lepas berlari lari pergi cari gate.. Sampai je,, sekali announcement flight delay. Choiii. Tahu tak penat berlari, penat bawak barang macam jeruk bagai ni tahu tak sekali delay lah pulak 40 minit..

7.10pm naik flight..Sampai dengan jayanya di KLIA 2.. Heeee. Ni pun problem jugak. sape nak ambik kat melaka sentral, macam mana nak pergi booking hotel kat melaka untuk tidur sementara nak tunggu pagi esok, sape nak ambik pagi esok kami kat hotel sebab lecturer semua nak jumpa kami pagi tu.. Wuuuuuu..

Mintak tolong Anisah ambikkan pagi tu. that was the first plan, sekali dia bagi cadangan suruh panjat je pagar.. Ok aku dengan ateyn ok jeeee, Ash macam gelabah sikit.. 2 lawan 1 so kena la beralah.. Ash ni budak baik tak macam aku dengan Ateyn.. Beli tiket transnasional pukul 9 malam dari klia 2 ke melaka. Tekad nak panjat pagar.

Sampai dalam pukul 11 lebih di melaka sentral, pekena mee goreng mamak sementara tunggu kawan ateyn yang kerja kat ctrm tu ambik kami.. Dia hantar kami kat gate belakang maktab tu so ape lagi,, baling beg masuk pagar maktab, kami one by one panjat pagar. Aku yang first panjat, then Ash then Ateyn..dalam gelap berjalan kat blok akademik tu,, wuuu 11.45 malam masuk hostel dengan jayanyaaaa... Mandi tidur. Penat!! Aku masa berjalan dalam gelap tu duk fikir hantu je, tak takut pun dengan guard sebab dia akan meronda pukul 12 malam. ewah, dah tahu strategi ni..

Maka berakhirlah trip yang penuh crazy, bitter and sweet ni.. You live once, so enjoy your life. Escapades activity? just do it.

So ash, ni anggap la bachelor vacation before you end your single tittle. Selalu orang buat bachelor party, kita buat bachelor vacation..

next time, kena plan trip awal awal. Susah sebab maktab kami ni study week pun kadang kadang dia ambush sape yang lesap dari maktab. haih biasa lah budak sekolah.


Penang sangat best, sangat cantik, part tak best ai goh hotel dan bangla tu..mihmihmih.. the rest, best. Tapi mungkin ini kali terakhir aku pergi ke Penang. I have a bitter memory here.. Well, whatever happened in Penang, stayed in Penang.




Penang Interactive Museum. Cool Isn't it? 

rumah lama ash kat penang, dekat dengan Penang Free School. Haunted school. haha


Batu Feringghi, Serious tempat dia sangat lawaaaaa

Hani, anak ucu paling bongsu. Comel sangat macam mama dia



Bukan hanya kat perancis je ada love lock, kat Penang pun ada. View dia cantik.. 

owl museum.. berangan jadi harry potter sikit. Kami jawab quiz dan semua betul. Yippi, dapat la keychain untuk handphone bentuk owl.So cute.




Di kek lok si temple. Serious, patung ni sangat besar, dari jalan raya lagi boleh nampak temple ni kat atas bukit tinggi tu.. 

Alangkah bagusnya kalau sempat buat hiking kat bukit bendera ni pastu buat flying fox kat pulau jerejak tak pun pergi pulau aman. There will be no next time dah. hurmm

Penang mari. Part 1

Penang.
a short - sweet and crazy escape to Penang Island. Omaigod, I was so excited to go there again.. So I planned this short trip with my little pumpkin Ashratul and hot sweetie Fateynnnnn.. Actually tu plan dari semester lepas tapi tak lepas lepas nak pergi maka semester ini haruslah jadikan ia satu kenyataan. Yezzzaa, tiket flight murah rm39 only from klia2 to penang so ape lagi I did all the work on the flight ticket booking...

maka bermulalah crazy episod in our trip to Penang. Allahurabbi, seriously banyak pulak halangan yang terpaksa ditempuh tapi Alhamdulillah kami berjaya juga menamatkan trip ini dengan jayanya.. Semangat kena kental babe. Ape nak jadik, jadiklah.. We are still going.....

Part first : salah booking tiket train.. Al kisahnya tanya lah si fateynn ni bila cuti deepavali? Dia confident je cakap,, Khamis dah cuti. So aku dengan confidentnya jugak book la train ktm ke penang (ok, aku tak merasa lagi naik train kot). Sekali maktab aku tak ambik cuti lah pulak Khamis tu lepas tu malam tu ada perjumpaan or jumaat tu yang ada assembly lah pulak. Kalau aku sorang yang lesap tak pe, budak kelas mesti tak perasan punyer, tapi tiga orang nak lesap sekaligus, konfirm lah akan menimbulkan keraguan .. Haihh,, budak kelas skema, payah. Harus paham mereka ikut peraturan sebab bila kantoi tu denda di maha dasyat so I understand why they are not agree for trouble makers. So kita pun kena faham jugak lah yang kita tak boleh mintak mereka cover untuk kita, kesian kat mereka.

Jawabnya burn lah tiket train tu, (thank you Abang Omar aka Ash fiance yang pergi redeem tiket kat kaunter ktm dapat lah half price). Kami pulak kelam kabut macam lipas pergi cari tiket bus sebab train ticket untuk malam jumaat tu dah habis.. Adalah nasib kami memang tiket bus pun semua habis (malam weekend,biasalah tu) ada lagi tiga tempat je available,, So rezeki kami. Yahoo malam jumaat tu pergi penang.......Thank izzatul comel hantar kami kat melaka sentral untuk naik bus.

There you go, sampai penang. Pukul 5.15 pagi sampai kat sungai dua terminal. Berapa tahun dah aku tak jejak kaki kat Penang.. *I couldn't describe my feeling at that moment*

Pukul 7 pagi naik bus pergi georgetown, singgah makan sambil cari hotel. Ini satu lagi crazy moment that we experienced. Tak booking hotel awal-awal. Konon-konon nak walk in. Haaa, tahu tak kami berjalan kaki cari hotel pusing georgetown tu cari hotel almost all full and mostly mahal.. dalam 10 buah hotel jugak kami cari tak jumpa yang puas hati.Haihhhhh..

Last last jumpa la jugak Ai Goh Hotel, rm50 pernight. Bahagi tiga. Ok la tu. Nak save budget, dah hujung sem lah katakan. Penat punyer pasal jalan kaki, sampai kami sewa basikal kot untuk sambung cari hotel. Pak cik tu baik, kasi kami rm9 untuk 8 jam. Ok la tu,sewa 2 basikal. Aku? Sorang lagi jadi pembonceng.

The best part, tiga tiga ekor ni tak pandai baca peta Penang, padahal sorang satu ada map of Penang. Hampeh la hampeh. Tapi dapat jugak la jumpa hotel Ai Goh tu kira hebat lah.. Ngeeee.. Moral of the story, book la hotel siap siap kalau nak datang penang. Jangan duk buat macam kami buat ni.. Sedih woii.. Berpanas ketiak lencun kot jalan cari hotel tanya orang situ sini untuk cari direction.

So check in, mandi dulu . Lepas tu kayuh basikal jalan jalan.. First day ni kami pergi padang kota, 3d street art, fort cornwallis, clan jetty, Komtar, perangin mall,chowrasta untuk pergi kedai buku dan beli jeruk buah.Sedapp..Boleh try ais tingkap kat belakang chowrasta ni ye kawan-kawan..

Part tak best masa masuk komtar,, kami kena follow dengan 4 mamat bangla. Aku dah perasan masa turun escalator tu lagi, tapi macam ignore camtu, sekali masuk perangin mall tengok diaorang ada kat belakang. So I told Ash and Fateynn about this, Ash dah start gelabah, Ateyn cam biasa cool,one of that bangla sempat approach dia untuk tanya something. So kita orang cepat-cepat lari keluar dari mall tu.. Kayuh basikal laju laju..Perit betul moment camtu..

Then almost petang tu kami sempat buat inai kat area street art tu sebelum pergi solat kat masjid Kapitan Keling then makan kat Restoran Kapitan. I think Ash and Ateyn ni tarikan mamak mamak penang lah, sebab pekerja kat Restoran Kapitan ni ramah gila borak borak dengan kami. hahaha. *tapi tak dapat harga murah pun, cehh* Then we give up. Tak sanggup la next day tu nak kayuh basikal lagi. Ni Ateyn yang kayuh basikal dan aku yang membonceng ( aku tak expert bawak basikal kat jalan raya dan tak pandai nak bawak orang.. Since Ash nak basikal so we need to share.Ateyn la mangsa yang kena bonceng aku yang berat badak ni.. )

So we decided to go to Ucu's house kat bayan lepas. Rumah mak cik ash untuk pinjam kereta.. kah kah kah. nak bajet tourist, camni pun dah give up.. Hewhewwww.. maka naik lah bus ke airport lepas tu Ucu ambik kami bawak jalan jalan queensbay.. Lepak umah ucu sekejap pastu balik dengan bawak kereta ucu. Aku? masuk kereta je terus aku tidur dengan nyenyaknya..

cantik kan grafiti ni?? Seriously boleh jumpa banyak kat lorong lorong and jalan-jalan kat penang selain streetart tu


us at kapitan restoran.. hahaha.. 

muka tak mandi, muka baru lepas turun bus. Ni baru pukul 7 lebih dan bermulanya perjalanan kami cari restoran dan hotel.. lol

Masjid kapitan keling.if you go somewhere, don't forget to read the history. 

ais tingkap.. ada anak berudu *I don't know what do you call it* and ada isi kelapa.. Area chowrasta.. 

muka suci sikit lepas solat kat masjid kapitan keling.. ngeeeee.


tapi sayang lupa nak ambik gambar basikal kami dengan uncle tu. Baik sangat dia... hihi..