Monday, December 22, 2014

queer encounter.

I had a queer encounter with this one old man at Terminal Salak Selatan (TBS). Kat sini memang aku selalu jejak kaki especially bila nak pergi stesen ktm ukm, sebab ni main stop untuk semua bus, especially bus dari melaka ke KL.

tempat ni jugak menyaksikan ribuan manusia, termasuk aku yang terkejar kejar dengan urusan kehidupan masing. Ada yang berlari lari untuk kejar bus dan ktm (aku lah salah sorang daripadanya), ada yang boleh cool relaks duduk makan lepak kat sini before heading to their next destination. Macam macam ragam manusia boleh dilihat kat sini.

dan I encountered with a strange meeting with an old man. It was already 9.30 pm, and I was heading to Taman Universiti by to meet my schoolmate Haida. Sebab nak tumpang tidur kat bilik dia kat UM malam tu since bus aku balik kelantan esok pagi. I went to Kajang to attend my classmate wedding. So masa aku rushing nak turun tangga nak pergi KTM , I met this one pak cik. old man.

He was holding a few books. Dia hulur hulur buku tu kat setiap orang yang lalu lalang kat situ, mostly ignored him. Sampai je aku yang lalu depan dia, dia hulur buku yang sama pada aku. I was reluctant to take at first, but then I took it. I gave him some money. Dia bagi buku tu tak cakap pun nak duit ke ape, tapi kita paham la kan, dia mesti perlukan duit. (Mula nya takut nak ambik sebab aku dah trauma kes kena paksa bagi duit sebab tulis nama dalam buku, orang tu paksa paksa bagi duit lepas kau bagi nama kau , konon konon ada nak buat survery, so please korang please, be extra careful, kalau boleh nampak suspicious tu terus blah,, be firm and walk away immediately.) Tapi dengan pak cik ni, my intuition cakap, take that book and give him some money.

 buku itu adalah buku amalan doa doa harian siang dan malam. I don't know why, out of sudden I was sad. I was about to burst into tears. I was trembling when I hold that book. I turned back to meet that old man again, konon-konon nak buat buang sampah, then I went to him since he stand closely with a dustbin actually, I gave him some more money and he gave me another book, I said 'tak pe lah pak cik, tadi dah dapat buku dari pak cik dah',, he said ; tak pe lah anak, ambik lah buku ni, jangan lupa beramal dengan sifat 20 Allah ye' ..

I walked away with tears. Another book that I have, sifat sifat 20 Allah. Tears ran down on my cheeks along the way I was walking to KTM. What a strange meeting that I encountered.

Aku patah balik nak bagi duit kat pak cik tu sebab aku rasa macam sedikit sangat duit aku bagi yang first tu,, tapi dapat lagi satu buku. Nasihat pak cik tu cukup buat aku sebak. I wish I have more money tapi i'm still a student, dan biasalah hujung sem ni financial problem dengan pelajar tu berpisah tiada. I am so sorry pak cik. I pray that others can give him some money too. Instead lebih banyak daripada yang aku mampu. I am so sorry.

While waiting for the komuter to arrive, instead of reading my novel like I always did, I read the books that he gave me. Allahu, I couldn't stop crying. Selama ini, aku dah jauh dari Tuhan. Sifat 20 Allah tu rasanya zaman sekolah rendah aku belajar, siap ada lagu lagi, tapi lepas tu terus dilupakan. Aku mencari hikmah di atas pertemuan yang cukup aneh. Masih ada lagi manusia yang mulia ingin memberikan buku buku agama, untuk manusia yang sibuk mengejar dunia seperti aku.

dan pada waktu itu aku belajar, setiap manusia setiap pertemuan yang ditakdirkan,, ada sebabnya. Salah satu daripadanya untuk menyedarkan kita bahawa kita telah jauh dari DIA. Sekalipun pak cik hanya orang asing yang aku jumpa, tapi cukup untuk buat aku menangis hiba. It was a strange and queer meeting, uncanny but I am grateful.

Allahu, besarnya hikmah Allah..... untuk manusia yang selalu lalai seperti aku.

No comments:

Post a Comment