Tuesday, January 20, 2015

move on

who says moving on is easy. Some people will be just easy like just a piece of cake. For me, it is the hardest part ever to do.

I am writing this because I wish to pour out everything that I kept inside for this moment. I lied to everyone around me, especially my roommate telling that I can move on already. I told lie that I can get over that charming yet cold hearted Mr. R.... I lied to everyone but not to myself.

It is so painful. It has been a week since I didn't contact him, since I no longer hit the text button and send him text message. I really want to move on by not having any contact with him. Ironically, I missed him so much. I wish to wait to his reply, read his jokes, and being silly together. I missed that moment but I am alone. I restrained myself from contacting him.

I move on by keeping inside that I missed him, but still I always stalk his wassap contact, seeing if he goes online or not almost every night, especially at 2am but I just found out that I have been blocked.

ok. it was painful but what else I can do. He really don't want me in his life and I really need to move on. Only tears that I can express my feeling.

Happy becoming birthday kiroro. I am not sure whether I should wish you birthday or not, afraid that it might bothering or annoys you.

to me, you are wonderful Mr. R .... really wonderful in my eyes, and no one cannot replace you in my heart. It is just that, I shouldn't disturb you anymore, and I should move on (like you said) and I don't want to be treated this way anymore.


Last word, please take a good care of yourself, be strong and stay positive in achieving your life goal. May HE protects you, no matter you are, and may all your dreams come true. Always aim high and never afraid to try. If you need somebody, I will always be there for you.

to me, you are my beautiful sadness kiroro. I missed your laughter, your jokes, your smile, your stern look, your handsome yet so cold face, your advice, and your naughty action.

I don't understand why did I have to cry, because I missed you but you are the one that I should set free. If my presence is a burden to you, let it be my absence.

je t'aime plus.

Friday, January 16, 2015

a decision, Mr R.

I finally made a very hard decision. Like I used to do previous years, which is forgetting you but it failed for every attempts. This year of 2015, I prayed that I will have a strong heart and strong will to really forget you completely from my mind and especially from my heart.

The moment when HY asked for one last chance , he kept saying ' tapi you pun tak boleh move on dari mr. R... ' demmit you demmit. I was hurt with that statement, yes it is true (sebab tu aku benci kau baca blog aku, kau gunaka itu sebagai alasan untuk aku datang balik dalam hidup kau) . So what, kalau aku tak dapat move on sekalipun dari Mr. R , at least aku tak begging macam kau buat. I can find someone else to replace him not you.

Seriously, aku dah penat hidup dengan kena tipu. Men are always good with lies. Bullshit when you tell this and that. I know the truth, I just kept everything inside. So HY, if you happen to read this entry, I am writing this entry for Mr. R.


I really want to forget you kiroro. Slowly, I will no longer disturb you, and you don't have to be annoyed anymore with my text. Soon, I will forget your face, your voice and your laughter and your jokes. It is not easy but I have to try. Someday I hope you will just a history. I prayed for my love for you will soon die slowly.

I am sick of living like this. Hidup seperti tak diperlukan, hidup terhegeh-hegeh, my love was a rubbish for you, and I am sick to listen to your lies and excuses. You said I don't understand you but did you once give me chance to know you, to enter your life? Everytime I tried to be in your life, cuba nak tahu macam mana hidup you sekarang, nak tahu hari ni you buat ape,, but I failed. I tetap a stranger in your life, maybe hanya kawan biasa cuma. You tetap akan halau I keluar dari hidup you.I was blocked from your wassap (once) and from your twitter. Obviously you don't want me to know about your life. Obviously you don't want me to be in your life.

I degil, last-last sendiri yang sakit. So tahun ni, semoga aku berjaya lupakan kiroro. I told my roommate, ' I fall in love with kiroro but it was an unrequited love, so please help me, remind me not to contact him anymore' . She said ok. She kept reminding me not to contact kiroro again. I am going to listen to shafiq advices, don't contact that jerk anymore.

Insyaallah I will. Sebab itu jugak yang kiroro mahukan..

Part paling menyakitkan, bila aku dragged kawan aku Shima sama untuk bagi hadiah pada kiroro, teruknya lah dia layan Shima. I am sorry Shima, I am sorry to drag you in this problem. Let just throw that present into the dustbin. I hate it when he treated you this way. My fault. My fault because I fall in love with a total jerk and I dragged you in this shit. I am sorry Shima.

Sampai bila nak jadik bodoh kan, sampai bila nak hidup macam ni. Sampai bila aku hanya lah option untuk dia bila dia sunyi, bila dia perlukan sesuatu dari aku tapi lepas tu diam sepi seribu bahasa. I am not a thing or a toy. I have feelings.


may this is the best decision for me. I know I'll be missing you but hopefully someday I'll forget you. I wish I can have an amnesia, where I can forgot about you. Hilang ingatan pasal kau, adalah perkara yang aku harapkan. Kau ingat aku tak berusaha untuk lupakan kau. I did. So this time, I want to try harder.

last word, I don't know why I fall in love with a jerk like you. I wish I can hate you.

semester 7

Alhamdulillah, finally I arrived Melaka, safe and sound with Syida. It has been a week I was here, and I am currently trying to adapt myself with student life, being a final year student. 

Despite of all those hardships that I need to go through just to arrive here (Melaka) , I have to be patient with all these hardships and turbulence. Imagine, that night my bus was delayed for almost 3 hours and there was miscommunication between the bus driver and us. Nyaris syida terlepas bus gara-gara Syarikat Transnasional suka hati combine bus dengan bus Seremban. Lepas tu aku pulak kena marah dengan driver bus sebab tak inform awal. What the heck, salahkan administration you lah yang buat keputusan nak combine kan bus melaka dengan seremban without prior notice macam tu, even sampaikan adik junior I pun terlepas bus jugak malam tu. 

Like seriously I dah serik naik bus transnational yang cukup menyakitkan hati. Seat teruk, tapi tiket mahal. Serious tak berbaloi langsung. Tapi sebab ikutkan orang tua, naik aje lah. Since my dad has spoken up so I think after this there will be no more riding on Transnational bus. Sucks. 

Sampai melaka tu dah pukul 10.30 pagi, Imagine that dah la kena switch bus kat seremban. I am grateful to have Farhana my junior to send us back to college. Baik sungguh adik farhana ni. Semoga Allah berkati awak dan your family. Sampai maktab perguruan kesayangan aku ni, tak boleh daftar masuk hostel, pukul 2 petang baru boleh daftar. Heck, mana aku nak merempat tidur ni. So I lepak bilik shera sampai terlelap. Pukul 2 daftar, pukul 3.45 petang baru settle semua tu. Haih. 

Pukul 4 petang baru aku mula dapat kemas bilik. Starting dari sapu sawang, sapu kipas lampu, lap semua loker, meja,kaki kerusi, even shoerack dengan rak buku. Barang-barang rumate dah dibawak masuk since dia daftar awal cuma dia pergi KL lepas daftar hostel. Around maghrib juga baru settle kemas bilik. Dan aku upah syukriah untuk angkat semua barang-barang aku dari stor masuk ke bilik (tolong kawan cari duit, sambil aku boleh jimatkan masa untuk kemas bilik ) . That night baru boleh unpack tapi tak sepenuhnya dapat unpack and dapat kemas. Serious tak larat, dengan tak makan nya lagi for the whole day. So decided to stop, tapi tak boleh tidur sampai lah pukul 4 pagi baru terlelap. 

first day of kuliah, macam zombi. first day kuliah lecturer dah tak masuk sebab MC masuk hospital. Tapi kerja tetap jalan. Hectic. Very hectic. I really need to fix my sleeping pattern. But until now tak berjaya. Paling tidak pukul 2pagi paling awal baru boleh tidur. ;( 

Yeah finally weekend. Konon nak kemas bilik,siapkan kerja tertangguh tapi I ended up dengan tengok movie. esok pagi lah buat semua tu. 

dan aku masih lagi kelam kabut mencari kereta untuk disewa. Sedihnya. Semua rm1000 ke atas untuk sebulan, kalau ada pun semua dah disewa. Allahu, semoga dipermudahkan urusan aku. Aku nak pergi praktikal 3 bulan kat sekolah ni.


dan sekarang, bahang proposal untuk thesis action research kian terasa. Idea dah duk ada cuma tak taw lagi camne. 

So, esok lah kita sambung mengemas. Actually tinggal baju je nak masuk dalam loker dengan nak susun buku sikit kat atas rak tu. This year, aku dapat duduk ground floor, sebab rumate aku sakit dulu ada operation appendik dapat la duduk bawah. Even though aku tak suka sangat sebab tak de privacy, tapi at least bilik aku hujung sekali, so orang tak lalu lalang sangat. Glad that my room masih menghadap masjid al azim, dekat dengan bilik iron, bilik pantry, dan toilet.


So, tahun last, kena kuat. Aku nak grad dengan jayanya. Baiki pointer aku. Aim semester ni 3.9.. Tak pernah aku letak aim setinggi ini maka haruslah berusaha ke arah ini. Insyaallah. stay positive, stay focus. 


takut sebab dapat lecturer India as supervisor, tapi kena take it as challenge. I can do it. Insyaallah. Make dua's for me. Semoga segala urusan dipermudahkan. 

p/s : kucing duk masuk bilik, biasa lah duk ground floor. And aku dapat banyak ole2 dari mekah (fa pergi umrah), dari sarawak, dan juga hotpants dari Bali (Ash pergi honeymoon). Ok seksi gila pulak aku rasa hotpants tu dah la ground floor ni banyak student's council dengan badan pelajar Islam. Lantak lah. hahaha. 

Let's create the best moments. Benda yang dah lepas, haruslah dilepaskan. Stick to my aims. 

Sambut birthday first chupchup girl Ayu Yusop. Birthday celebration dia yang last, dan tak sangka kami boleh borak sampai midnight starting pukul 8.30 malam. Since Bella dah kawen mostly kami cerita nak sakat dia la. ( if you know what I mean hahaha) . 


Sambut juga birthday classmate, Ana yang mana encik tunang Hasnul Kay sponsor duit untuk buat surprise party untuk dia. Ok then. 

Esok nak ajak rumate pergi berenang, tapi dia duk demam tu. Kesian pulak. hurmm. Nak ajak si ash dengan atin pergi photoshot kat klebang tapi ash balik umah suami pulak, fatin nak dating. Adeyh. I need a car so that I can hangout alone. Seriously. ;(  


my room. Happy and grateful to have such a big room like this dan tak paham bila ada duk cakap bilik ni tak best bla bla bla. Ye la,awak anak orang kaya, bilik awak besar bilik hotel 5 bintang. Mana tahu nak menghargai. Sedih bila ada yang cakap macam tu. Ni hostel baru kot, lagi better dari hostel lama dulu. 

dua kotak tu je yang tinggal untuk dimasukkan dalam locker. 

My room. Selesa dan luas. rak makanan aku tu penuh dengan my food je. Nak kena beli tempat penyidai baju untuk hang towel kain sembahyang dengan baju yang dah iron. Baru nampak lagi kemas. 

our study corner. Mine is at the right side. Kosong je meja aku. Sebab aku nak reduce barang. Dah nak grad, kena la slow2 bawak balik barang, mama dah nak nak ambik aku nanti sebab jauh katanya. Kena la independent usaha bawak balik sendiri slow-slow bila ada cuti bawak balik semua barang-barang tu sikit-sikit. 

Thursday, January 8, 2015

Simple Explaination HY

Aku rasa aku memang dah tak boleh nak bagi peluang pada kau, sebab aku tak boleh accept yang kau dah cross the border. You abducted my privacy. Seriously, I was mad like hell knowing you stalked my blog and read everything starting from the first post.

Come on la, in every relationship , there is the need to have some respect between both of you. I tak paksa pun you cerita semua benda pasal your ex, pasal your family,, I respect your privacy. Tapi you, disebabkan oleh sifat curiousity you konon nya nak kenal I you stalk everything padahal I tak bagi pun link blog I pada you. Seriously I cannot accept that. I forgive you but I will never forget. Never. Why? You nak tahu betapa pathetic nya hidup aku having this unrequited love and still cannot move on until today? This blog I just my diary, a site where I pour everything inside my heart where I cannot tell my friends about it. Can't you respect that?

Since then, aku dah tawar hati. Perlu ada ruang kau bagi pada someone tu, hormat privacy dia. Sebab tu aku benci media social tapi aku sangat pentingkan privacy blog aku. If you are a stranger, I don't mind reading, I don't mind if you just a friend of mine tu pun tak semua aku bagi baca blog aku tapi kau, someone yang bersungguh inginkan aku. Bagi la masa untuk kita sama-sama kenal satu sama lain,, kalau aku tak nak cerita tu, hormat lah privacy aku.

No one cannot take my love towards kiroro. Sekalipun dianggap macam sampah, sekalipun he can tell me 'matilah kau dengan cinta kau' . I believe in love, I believe there is not wrong to fell in love cuma aku jatuh cinta pada orang yang salah.

Dan kau, I will never come back to you. Never, because of this. Tak payah la nak cakap tunggu lagi 3 tahun bagai, sebab the deal is off.

Lagi satu, kau selalu bagi bermacam alasan, kau tipu hanya untuk puaskan hati semua orang. Niat kau baik, tapi menjerat. Look at what happened between our friendship, 3 of us? dan kau cakap kau nak berubah, tapi tak nampak pun perubahan tu, you keep giving excuses,, kau nak orang paham kau tapi kau buang orang dalam hidup kau. Kau nak simpan aku, tapi orang lain kau nak buang mereka. Kau rasa orang tak sayang kau. Come on la.

Lagi satu, I doubt bila kau mula-mula follow twitter aku hanya sebab coincidence. Tak kan lah kebetulan kau nak follow a stranger di alam maya kot. Lepas tu boleh add facebook aku tak sampai satu minit pun, padahal aku tak bagi tahu pun nama facebook aku pada waktu tu. Sampai sekarang aku ragu dengan kejujuran kau cakap itu hanya kebetulan. Nama di twitter lain kot dengan nama facebook. Maybe kau sebenarnya dah lama stalk aku melalui dia. Sebab kau nak tahu pasal dia melalui aku? Tapi ironi nya, kau mula suka aku?

huh, bullshit.

Tolong lah faham yang aku dah tawar hati. Dua benda ni cukup untuk buat aku tawar hati. Sebab aku rasa tak bebas dengan kau, kau akan sentiasa stalk aktiviti aku 24 hours di laman sosial. Aku tak bebas, when someone keep his tail on me. I cherish my freedom,, aku pun stalker jugak tak de lah selalu buat sekalipun kiroro. Hidup dia, hidup dia la. Sekali sekala stalk bila rindu tu normal lah. I wonder how my life will be if I choose you, mesti tak bebas. Dan aku sebenarnya tak suka manusia yang pakai nama orang lain, identiti orang lain. Ok la, faham di laman sosial ni tak boleh expose sangat identiti kita, ok . Why not you guna nama watak kartun ke, watak pape je lah,, upin ipin ke, tapi bila kau guna nama azman razak untuk ig kau, aku sebenarnya tak suka. WHY? sebab aku ada kawan azman dan razman razak? Kalau bukan fine, tapi aku pelik tak kan kebetulan jugak tu?

If kau guna nama azman razak di ig tu suatu masa dulu sebab berkait dengan hidup aku (they are my friend's name) , I hate you for that. You sangat selfish sampai you tak hormat privacy dan identiti orang. Seperti mana aku benci manusia yang pakai nama orang lain untuk famous.

Tuesday, January 6, 2015

it is time to let go.

setiap tahun aku masukkan dalam list azam tahun baru, forget him. delete him from my mind, from my heart and from my life but I failed for each attempt. I am such a loser. Aku finally terhegeh-hegeh kembali pada dia. I felt ashamed of myself. I seriously do.

Sebab tu, aku tak salahkan HY bila dia buat hal yang sama. I mean begging for me to stay, but I don't give him any chance because I made my promise to someone that our friendship was over. Even after he screwed up aku dah tutup hati nak bagi peluang lagi. I don't know why but I kept close my heart to anyone else.

I have enough pain. and I don't want to waste my time in any relationship/commitment. I vowed to myself right after I finish my matriculation year, that I am not going to spend my life with never ending relationship. aku rasa benda tu cukup melalaikan. Maybe sebab tu jugak Allah makbulkan doa aku dan hantar aku masuk maktab yang semua pelajar nya perempuan. Happy. cukup happy. dan aku tak kesah pun bila sekarang aku katakan aku dah tak message dengan mana-mana guy dah.. except in twitter dengan instagram or fb. Tapi setakat tu je lah. tak drag sampai nak message bagai. Unless I need my oppa (shafiq and zaff) and terry to discuss something, or ajam to ask for past year questions. Itu je. I believe this is what I wanted.

Teacher pernah cakap, your soulmate is your reflection. If you like to have a lot of man in your life, he also will have a lot of woman in his life. So keep that advice until now.

but.
but.
but.


with kiroro. it is different. I am happy when I can text him. I am happy when he replied me. I missed those moment bila chat dekat fb, main doodle dekat yahoo messenger, dan chat dekat skype and kacau dia kat twitter. Tapi itu dulu la.

I have been more than 5 years I still want him. Tadi wassap dengan shafiq,, asking him about baju jersey. He was mad. Marah sebab aku lagi suka kiroro. Even sampai cakap baju tu dia dah masuk tong sampah.

What he said semua masuk akal. Akal aku pun bagitahu benda yang sama pada diri. Tapi aku degil.

Shafiq cakap : just ignore him. He don't deserve anything from you. He treated you like..... (I replied, macam sampah?) ..

Karma does exist he said. That jersey pun dah dia buang. kalau dia nak he will get a new one.

I think tak payah la kot ,, if betul dah buang (maybe dia bergurau je,) tak yah beli baru. Aku dah susahkan shafiq kot.

I told him, aku jenis yang tepati janji. When I promise something I akan tunaikan.
Shafiq cakap : tak berbaloi tepati janji untuk orang macam tu.

it's ok.

macam shafiq cakap : karma does exist.

I tak nak doakan yang buruk-buruk pada kiroro because I love him. To me, he is perfect, though di mata orang lain dia banyak flaws.

I percaya kalau betul what goes around comes around, I hope someday there will be someone yang akan buat benda yang sama macam I buat pada kiroro dan apa yang harap i dapat buat pada kiroro. I hope he will show me that all this painful moment and that feeling of being abandoned and being treat like a trash will someday worth it.

Shafiq cakap : stay positive. Go with the flow.

Yes, I will. Aku kadang-kadang boleh je hidup tanpa berfikir sedikitpun tanpa kiroro but he came into my dream. Haihhh.

Maybe I was lonely. Sebab tu la jadik macam ni.

Ok, jom kita pergi istanbul. Semoga aku dan fatin akan jumpa jodoh kat sana.. Insyaallah 2016 akan ke sana. Cepatlah habis belajar. cepatlah grad and kerja. I can't wait...........

Tahun 2015, akan buat kerja gila lagi. sweet escape. Hurm macam nak pergi singapore sorang-sorang lah.

Sunday, January 4, 2015

where's your manner haa?

salah satu situasi yang boleh bikin darah aku menggelegak 100 darjah celcious adalah bila orang tu biadab dan tak de manner. Sebab aku sangat lah pentingkan manner,,


bila kau off henfon kau untuk charging pastu bila dapat sms dari maxis cakap 'you have a miscall from .......' So kira manner la kan kau akan return call? dua kali aku call direject nya. Aisyh panas. Lepas tu aku message tanya ' salam ini sape?' Dia boleh reply awak nak ape, lepas tu salahkan aku sebabkan coc dia hilang masa aku call dia. COC tu sejenis game clash of clan.

What the heck. Macam aku penyebab kau hilang coc. Biadap betul.

Memang aku jawabkan aje species macam ni,, lepas tu tak mengaku dia ada call. Memang kasi panas. Kalau tak fikir sebab maybe tu important call ke ape aku tak return call dah,,


my last word for that stranger ' kalau awak rasa coc tu boleh bawak mati, sampai adab awak pun mati' .. lepas tu dia hangin bila aku cakap macam tu. Eh memang kau yang biadap dulu, memang patut la kau kena..

Then, dia mintak maaf, bla bla bla.


Malas nak layan. deleted sms.

tutup buku.

come on, COC je kot. Tak kan sebab tu kau tak beradab. Cuba kalau unknown number tu masuk sebab nak bagitahu kau ada emergency case ke ape, pastu kau reject. Jangan nanti ada yang menyesal tak sudah. Kalau kau rasa COC tu boleh kasi kau kenyang, kasi kau duit logik akal lah sikit.

ni contoh species manusia yang memang aku jawabkan aje , tak perlu dah beradab dengan orang macam ni. I let that person know that he/she is damn rude.

react instead of create.

orang kita ni banyak nya suka react daripada create.
Cepat sangat latahnya, bukan nya duduk diam berfikir, mencari sedikit ilmu berkenaan sesuatu isu yang timbul.

Analogi mudah dapat dilihat melalui isu dna babi dalam cadburry dan juga program 'I want to touch a dog' . Isu ni sebenarnya telah pun menjadi isu bukan dalam negara kita je, tapi meluas, skop nya. Isu dan perdebatan telah berlaku sesama mufti di seluruh negara.

Pasal dna babi, kita mula kecoh tak nak makan cadburry sebab ada babi bagai, mula menuduh ni adalah rancangan keji Israel nak musnahkan umat Islam. Tapi pada masa yang sama, kita hanya hebat di atas keyboard, menjadi keyboard warrior, share post sana sini, tapi dalam kehidupan seharian kita, maksiat tetap kita buat tanpa rasa takut dan gerun sedikit pun pada Tuhan. Selamber badak je pegang tangan makwe, buat ringan-ringan dalam kereta. I mean, sebelum kita react tu, kita fikir dulu,, sebab sesuatu pertingkahan yang bercanggah dengan Islam harus dibincang terlebih dahulu sebelum dijatuhkan hukum. Islam itu mudah, yang zaman dahulu punya hukum kadang-kadang dah kena dilonggarkan di masa sekarang. Zaman berubah. Contoh mudah, merokok. Zaman Nabi dulu mana ada rokok , tapi zaman sekarang wujudnya rokok. Jadi, perbincangan demi perbincangan dibuat lantas dijatuhkan hukum haram. Tapi, orang kita lagi cepat react pada isu dna babi berbanding haramnya merokok.

Nampak jelas di situ? Kita ambik apa yang kita nak je, yang kita tak nak kita buang. Kita nak, means kita nak percaya yang babi tu haram, so kita ambik konsep tu. Tapi rokok, kita tak nak pun ambik hukum dia adalah haram dan berhenti merokok. We ignore that fact. Sebenarnya, mufti dan ulamak dari luar negara ada juga yang mengatakan it is ok to have a slight portion of pig fat dalam makanan ,, tapi dalam kuantiti yang cukup-cukup sedikit sebab benda tu kita dah tak boleh elakkan. Most of the food manufacturer adalah dimonopoli oleh non-muslim. So, bukan hanya cadburry saja yang ada dna babi tu, percayalah. Food product yang lain pun mungkin ada sama lemak babi tu, especially kalau base dia adalah bahan tenusu.

Berkenaan program 'I want to touch a dog' . Bagi aku, intention dia bagus, mungkin dari segi pelaksanaan tu yang problem. Penganjur tu sebenarnya nak bawak masyarakat untuk tidak terlalu paranoid dengan anjing, kalau tengok ada anjing kena dera, kena pukul, even kena panah kot oleh orang melayu kita kononnya hina sungguh anjing tu. Tapi mungkin pelaksanaan dia tu tak berapa betul bila membenarkan untuk memegang anjing, sebab tidak begitu mengambil berat akan sensitiviti masyarakat kita. Mulalah keyboard worrior bersuara lantang, ayuh kita buat program 'I want to touch Al Quran' , ' I want to touch this and that' , buat ugutan bunuh bagai.

Come on, masa ni baru nak buat program tu semua? Penganjur tu sebelum dia buat program 'I want to touch a dog' tu dia dah lama 'touch a heart'.  Selidik dulu background dia, berapa banyak program humanity dia dah buat, program dengan anak yatim, orang susah. Kita? Eleh, setakat duduk depan komputer taip komen panjang-panjang bashing him this and that, cakap dia gila la nak kena laknat Tuhan la, murtad lah. Like you are a GOD. Jangan suka-suka nak murtadkan orang. So far, apa yang kau dah buat untuk manusia? Ada anjur program dengan orang tua yang kena hantar kat pusat penjagaan orang tua? Ada anjur program kesedaran zina? Ada anjur program untuk anak-anak yatim? Paling tidak, ada join sukarelawan? You should be ashamed of yourselves. 'I want to touch Al Quran', program tu betul-betul dilaksanakan ke? Sebelum ni berapa lama Al Quran tu berdebu di atas rak? Maaf, bukan nak prejudis tapi inilah sikap kita.

React, cepat melatah. daripada create. Nampak bodohnya kita.

Kan bagus bila isu macam ni timbul, kita consult ustaz-ustaz, alim ulamak, consult hadis dan kitab-kitab, sebab isu ini melibatkan perbezaan mazhab. Di negara arab, selama jer mereka bela dan sentuh anjing. Dalam Islam pun dibenarkan untuk membela anjing tapi atas tujuan tertentu.

Kalau ilmu kita shallow, think before you react/talk. Kita perlukan mindset masyarakat yang bercakap/react based on knowledge, bukan hanya based pada emosi.

special children

aku cukup kagum dengan parents yang ada anak-anak istimewa ni, sama jugak dengan cikgu-cikgu yang mengajar kanak-kanak istimewa ni. Sebab bagi aku, bukan mudah nak besarkan mereka, their personality is much different from normal children. You can never predict when they are going to throw their tantrum,, bila mereka dah mula meragam tu, apa yang ada dalam fikiran mereka.. It takes a lot of patient and courage to be with them. Still, they are wonderful and adorable. 

Maybe sebab aku banyak mix around dengan akak senior yang ambik kos pendidikan khas, (my college specialized in special education course) so banyak la dengar kisah mereka pergi praktikal dekat sekolah, how they handle special children, pasal parents budak-budak tu sendiri macam mana, dan knowledge sharing pasal special children ni. Deep down inside my heart, I respect those teachers who inspire the special children in school. maybe bukan untuk perform sama pandai budak aliran perdana, tapi cukup mereka tahu handle diri mereka, cukup mereka tahu ABC paling tidak. 

I pray may Allah protect all those special children, especially from any bullies and abuse, and may strength join along with courage to raise up the children especially for the parents and teachers. Usahlah dibenci mereka, usahlah dilayan mereka seakan lain dari kita, menjadikan kita isolate mereka,, to me they are just special. Above all, what they want is love and what they give is love. They show love,, they perhaps know very shallow and little about our normal world, but they know one thing, love. So bila baca pasal kes penderaan terhadap kanak-kanak istimewa yang mak dia tinggal dia macam tu je, I don't understand how did she have that gut to leave her son in such a way, umpama mereput menunggu ajal. Sampai nya hati, mana pergi sifat kemanusiaan? I know, I can never put myself in your situation as parents to a special child, but please, have some mercy on him. 

Mereka ahli syurga kot, bukan mereka mintak lahir dalam keadaan macam tu kan. It is a high time for our society as well to change their mind set that special children should not mix around with their normal children. Come on, kita bukan siapa-siapa untuk tentukan mereka tu tak layak bergaul dengan orang normal. Like it is a sin for your children to mix around with those special children..We should teach our children to respect them, instead poisoning their mind that they should avoid those children. 

So far, sepanjang aku di sekolah, macam-macam kisah aku dengar, dan setakat ni, kanak-kanak istimewa yang ada disekolah tak de lagi yang kena dera oleh parents, Alhamdulillah.. 

I am writing this entry because I miss this one little girl at sk Pernu. I was there for 2 month practical session. Every morning, she will greet me and my partner while waving her hand and never forget to put a smile on her face. 

'good morning teacher' she said, while waving her hand and she will smile and giggle to us.. She made my day actually. Kadang-kadang tu dia akan datang dan peluk kau ketat-ketat sampai kau awkward, and she will say 'Sayang teacher' 
she is in the middle, yang selebihnya tu anak murid aku.. A very cheerful syndrome down child, may Allah bless you sayang. 


you see, it is love that they have in them. No matter how bad you will treat them, they will come to you with love.  

Saturday, January 3, 2015

about myself.

sometimes, I don't even know myself. Do you? I mean do you really know yourself? 100% know yourself or just 70% understand about yourself?

I don't think I know myself thoroughly. 100% affirmative that I know about myself, I cannot say that. Sometimes, everything that I knew about myself become fuzzy as if I don't even know myself at all. I don't understand why I acted like that, sometimes I regret of what I did, sometimes I went blur and I don't even know what to do....

but I love myself, despite of my flaws, I still love the imperfect me. I love my attitude as well, and I love my life actually, though I encountered so many things in my life. To appreciate myself, I will list out a few things about myself, probably it is also a good way for me to really get to know myself.

I describe myself as
1. places. I love travelling.
2. book. I love books though I didn't read much, because I am very choosy with books.
3. coffee. Mocha is definitely a must for me besides latte. 
4. free-spirit. I love my independent, I love my out going behaviour, I love the happy-go-lucky me, and I do what I want to do. 
5. nature lover. I love beaches, oceans, waterfalls, jungles, and I love furry-type animals. I love all actually except for cockroach (takut) . They are just too cute. 
6. outgoing, outstanding, naughty and little bit crazy and fun loving.

Well, this is actually about myself.
1. bad side of me : garang,(rasanya gadis kelantan ni banyak yang garang actually, most of my kelantanese friends pun garang,,tapi aku paling garang kot) and hot-tempered,, tapi not always but when I think that situation is unfair for me or for my beloved friends or family. Mostly aku mengamuk pasal management entah pape HEP maktab aku. hahaha. Tapi, good thing is, aku tak simpan dalam hati macam dendam or ape, dan aku akan lupa terus apa yang dah jadik and aku sangat jarang nak marah kawan baik,, kalau kawan biasa tu normal la aku marah..

2. bad side of me : bad sleeping habit. Aku suka tidur dengan banyak bantal actually, insomniac (aku tak tidur malam kot kadang, like right now, I am writing this entry at 4.15 am kot), aku wajib tidur berselimut even masuk camping wajib lah ada selimut, kalau tidur ramai-ramai aku akan pilih port paling hujung (sebab aku percaya kalau hantu datang, dia akan kacau yang tidur kat tengah, haha) dan aku tidur buas (sebab tu kot aku perlu tidur paling hujung) . At least aku jarang mengigau dan bukan nya sleep walking. hihi

3. my flaws :
- I don't know how to swim.

- acrophobia. extreme fear of height. Even naik tangga tiga tingkat blok akademik aku nak pergi exam pun aku dah ketar lutut gayat bila pandang bawah..wuuu.. Apatah lagi masa aku naik jambatan gantung kat Sarawak masa nak pergi melawat sekolah tu, bawah dia sungai. Aku menggigil sambil pejam mata kot jalan lalu jambatan gantung tu. Tapi aku tetap harung jugak jambatan tu,selamat sampai kot pergi balik, and aku pernah panjat tempat tinggi untuk buat flying fox 3 kali. tapi still aku gayat.Hello, naik cable car kat bukit bendera pun aku dah peluk Fatin, ahaks.

- rabun malam. Asal malam je mata aku blur,, I can only see lights, and tak nampak dah kereta or manusia. Too bad, I cannot drive at night.

-kadang-kadang boleh jadik hangat-hangat tahi ayam bila try new things. macam belajar main gitar, separuh jalan je kot.

-tak suka lipat baju. Urghhhhh. Benda paling aku paling tak suka buat. Even kalau kawen pun, aku nak buat kontrak dengan suami aku, aku basuh baju,lipat baju, iron baju, dia lipat semua baju. Kalau tak, sediakan satu bilik untuk aku hang je semua baju-baju tu.Senang.

- pelupa, and clumsy. I can be very clumsy sometimes, tapi bab pelupa tu aku nombor satu. Lupa kunci bilik, lupa kad atm letak mana, lupa letak handphone kat mana, lupa letak purse kat mana. That's why, aku jarang ubah tempat aku simpan barang,, kalau everyday handphone duduk tepi katil, kat situ la aku akan letak. sekali ubah, aku dah lupa. same goes with the keys. Dia punyer tahap pelupa adalah bila aku letak spec mata atas kepala pastu tanya rumate, 'kau ada nampak kaca mata aku tak?' rumate aku jawab, 'ada, atas kepala kau, ' 

4. What I love about myself.

- I like to try new things. so far aku aim nak belajar bakery and menjahit. and I have so many things to do actually.
- Suka mengemas dan tak suka sepah-sepah. Seriously, aku tak suka bilik bersepah, kalau penuh buku sekalipun bilik, semua tu harus tersusun, kotak-kotak pun harus tersusun. Even kalau tak boleh tidur malam, aku akan kemas bilik. Aku akan tukar susun atur bilik, or susun atur barang.
-I love my confident. Walaupun nak cakap tak de lah macam orang lain yang confident level dia tahap 999 tu, tapi aku tetap suka confident level aku yang boleh bercakap di hadapan. Aku boleh bagi opinion yang sometimes contradict dengan orang lain.

- Passionate . Aku jenis passionate, dan kalau aku dah suka benda tu aku akan dapatkan. It is hard for my passions to die. Macam engineering, aku tetap passionate tentang aviation and oil gas walaupun aku dah nak jadik cikgu kot.
-Penyabar. Aku ni penyabar bila dengan orang yang aku sayang, penyabar bila aku deal dengan benda yang aku suka. Tu je lah. haha. Sabar untuk dapatkan sesuatu yang kita suka, nanti kita akan rasa accomplishment. Sabar dengan orang yang kita sayang, sebab mereka boleh sabar dengan kita, why not kita tak sabar dengan mereka,right.
- Rasional. Most of the time, aku rasional. Aku dengar dari both sides before I make judgement. Aku consult opinions dari banyak pihak before aku judge. contoh, program I want to touch a dog. aku akan look through good and bad sides dia.

-Setia. aku sebenarnya very loyal. Setia ni bukan mudah nak dapat kot, aku pun tak paham bila orang lain boleh senang-senang tukar boyfriends, curang sana sini. Come on, what are you trying to gamble? Same jugak dalam friendship, aku setia dengan friendship aku.. Cuma kadang-kadang situasi yang berlaku yang membuatkan aku buat silap... I am just a human, tapi most of the time, aku loyal dengan relationships aku.
- Loving and kind. Semua orang ada sifat ni kot.
- Independent. Ini personality aku yang paling aku suka. Aku boleh je jalan sorang-sorang, makan sorang-sorang, get lost somewhere and cari jalan pulang sendiri. maybe aku dah biasa duduk asrama, dah biasa kena campak belajar jauh-jauh walaupun tak duduk oversea , tapi apa yang aku lalui sekalipun hanya dalam negara ni pun boleh tahan mencabar.
- friendly. aku ni actually pendiam, tapi aku friendly. Aku senang buat kawan, senang mix up dengan orang, tapi ada certain time tu aku banyak diam. Aku jadik friendly bila perlu,, tak kan nak bercakap tak henti-henti ye dok.

- lone ranger. Aku banyak spend masa alone, kalau tak aku akan spend dengan kawan-kawan. Tapi banyak nya alone. Maybe sebab aku rasa aku perlu independent.
- Out standing. I have quite good leadership skills, I know what to do bila dalam situasi yang rumit, I think fast for solution, and aku pegang a few jawatan penting so far. Not bad la kan. lol.
- Mediator. Most of the time, aku tempat orang luahkan masalah and perasaan. Maaf, aku hanya good listener, not really a good adviser. Tapi aku cakap apa yang aku rasa patut.. That's all.
- Ignorant. Aku ni sangat la ignorant actually. I play by this rule : I observe everything but I say nothing. Aku tahu bila something is not right, I know when someone lies to me, tapi aku diamkan. Dan aku tak suka bercakap pasal orang sangat, so aku buat hal aku sendiri. and I don't compete with others. I set my own target and I compete with myself to achieve that target.

- Boleh tahan kelakar. Boleh tahan serious. Bila aku tengah focus something, macam presentation pape ke, memang aku serious and muka macam kerek gila and serious gila macam nak telan orang. Tapi bila relaks biasa-biasa aku suka jokes around, crack jokes, and happy-go-lucky. Hey, hidup ni kena la happy selalu kan sekalipun hati sedih dan banyak masalah.
- tak cerewet. Aku makan je ape yang ada, nasi dengan telur masin pun ok. aku tak cerewet pun nak pakai baju ape nak keluar hari ni.. Pakai je la apa yang ada. Tapi perlu jugak kita choosy when making decision,, berpada-pada lah.
- flexible. Senang react pada certain situation. Character aku pun flexible, maybe sebab tu senang berkawan. maybe flexible ni jugak buat aku tak mudah nak judge orang, ye lah kau boleh jadik gila-gila dengan kawan yang gila-gila tapi kau tahu dia tu baik walaupun gila-gila, walaupun cakap hoi kau,cibai ah kau,,
- Tegas and aku tak mudah jadik lalang. Aku percaya apa yang aku percaya. So I hardly change my mind or my principles. Hidup ni perlu ada prinsip baru orang tak mudah pijak kepala kita, baru kita boleh survive walau kat mana kita kena campak. Itu ajaran my mum yang ajar aku untuk berani dan percaya pada diri. Yakin sekalipun perlu sendiri. Tak usah takut untuk berjalan sendiri. Yakin. you will survive.

- always plan ahead what I wanted to do. Aku jenis yang akan plan ape yang aku nak buat, so aku akan jadik grumpy and get mad bila plan tu kena cancel dengan sebab yang tidak munasabah, kalau sebab munasabah aku boleh terima,, because it is beyond our expectation right.So please, bila dah plan something,especially dengan orang lain, jangan mudah-mudah cancel sebab kadang-kadang orang tu dah amend jadual dia untuk suit dengan plan yang dia buat dengan kita. Remember, bukan kita sorang yang busy dan nak kejar deadline..
-I hardly say no to any favor and I keep my promises. Most of the time, I will try my best untuk fulfill semua promises yang aku cakap and aku jarang cakap tak boleh tolong when someone asked for help. Unless aku benar-benar occupied dan tak boleh tolong, itu memang aku betul-betul mintak maaf. Even bila aku dah promise nak tolong something tu, aku akan tunaikan sekalipun aku dah betul-betul dah exhausted.Sebab aku fikir, someday aku akan perlukan pertolongan jugak. Seperti mana aku paham bila orang tak boleh dan tak nak tolong kita, macam mana frustrated nya rasa, tapi that's life. I need to accept that. So aku tak nak orang lain rasa apa yang aku rasa.

- jenis tak berkira, tidak kira dari segi wang or mintak tolong. I mean, kenapa nak berkira bila someday kita akan perlukan pertolongan orang lain bukan.
- Almost perfectionist. I put certain standard towards something that I am going to do, so I always strive towards perfection.
-

5. Facts about me

- 148cm only. Gila pendek kan aku ni.. Fine, petite.
- anak ketiga dalam family.
- left-handler.
- I love cakes, ice creams, travelling, chocolates, natures, fluffy animals. music. cars, books, coffee
- I love reading and having ilmiah session about certain issues with my friends and lecturers.
- kuat berangan.
- I adore knowledge and my pointer and my study more than fashion, artist gossips. Aku tak ambik tahu sangat pasal fesyen, pasal gossip ni.. Gila dull dunia aku. Aku focus pada study, having a good brain is more important than pretty outfit and pretty faces with make up.
- Aku tak ada kelopak mata sebelah kanan. Do spot that in most of my pictures.
- I love perfumes yang bau dia macam lelaki.
- I don't eat vegetables. Euwwww.. tak boleh telan.
- Selekeh. Aku suka keluar pakai ikut suka hati. Asalkan nampak normal ok la walaupun tudung selalu senget benget. Alah, duk maktab semua perempuan perangai jadik macam ni la even keluar outing pun boleh tahan selekeh.. Selekeh tapi paling penting baju aku bersih. Itu paling penting.
- I take bath very long, tapi aku boleh bersiap dalam masa 5 minit. The perk of being always late to wake up. hahahaha.
- tak tahan sakit dan sejuk. I am not resistant to coldness and pain. Maybe sebab tu Tuhan tak bagi aku belajar oversea.

- I can speak French besides English and Malay.
- nakal and unpredictable. Kadang-kadang aku boleh come out dengan idea gila, dan aku memang nakal. Aku tak takut pun nak break the rules. (pernah panjat pagar, pernah tangkap katak untuk prank birthday kawan, pernah putuskan elektrik satu hostel, ape lagi? )
- romantik. Nahh,, not really but I always love the idea of being romantic.jadik sweet-sweet dengan my friends and maybe dengan mr. R je kot.
- I love babies. sangat suka, tapi bila dyeorang dah besar, macam dah masuk sekolah dah mula tak suka mereka. I don't really like to mingle with people younger than me actually. So, I was taken aback la jugak bila jadik cikgu ni. Ye la, kau kena deal dengan dyeorang selalu kan. Honestly, aku awkward tak tahu macam mana nk mingle dengan dyeorang.
-I don't keep messages or whatsapp in my phone. Aku paling tak suka bila tengok inbox fb, inbox sms, or whatsapp banyak messages. Macam serabut, so aku akan delete.. I kept only the most important texts. Macam group whatsapp tu sah-sah la kan, text yang penting macam discuss pasal kerja ke, tu pun bila kerja dah settle aku akan delete.

- Hardly texting. Aku tak berapa gemar nak whatsapp or text orang. So bila aku keep text ko dalam inbox whatsapp, fb or sms means you are very special to me. Kalau aku layan texting dengan kau means you are very special. Selain daripada whatsapp group hanya ada 4 orang yang aku tak pernah delete conversations and akan sentiasa reply and keep the conversations going between us. Shima, Kak Maria, Mr. R and hafiz. I don't know, maybe aku lagi suka buat hal aku macam reading komik ke, borak and lepak bilik member ke, dari duduk text.Unless midnight before aku tido..Haha. Aku lagi prefer call and face-to-face conversation, maybe sebab aku banyak cakap kot, boleh gelak-gelak,boleh crack stupid and dirty jokes, boleh bahan member (tu paling best,haha)

- I get grumpy when I am sleepy, and when I am hungry. Kalah singa lapar. Paling aku mengamuk bila aku baru nak lena tidur, pastu ada orang kacau (call, text, masuk bilik) sebab reason yang tak penting mana pun, sebab lepas tu aku dah x bole tidur balik dah.
- It took almost 20 minutes for me to fall asleep. Aku ni species susah tidur, unless sangat penat. So nak betul-betul terlena dapat tidur tu punya lah susah.. So please, don't disturb my sleep..
- hati tisu. Maybe luaran aku nampak garang nampak cool, nampak kental gila tapi percayalah aku ni sensitif sikit jiwa dia. That's why aku tak bergurau kasar dengan member aku, aku tak bergurau isu yang menyentuh sensitiviti dia macam gemok ke kurus ke, I don't see that is proper. Sebab kalau aku kena camtu, touching dowh. Hati tisu jugak bila aku akan nangis bila tengok kucing kena lenyek atas jalan raya, tisu boleh habis satu kotak layan citer jiwang korean drama, dan juga tengok mak cik tua tepi jalan menjual untuk dapat rezeki. Sedih kot tengok semua tu..

- I sleep with many pillows. dan wajib kena peluk something masa tidur. Kalau waktu camping bila tak boleh bawak bantal masuk hutan, aku peluk lengan member sebelah untuk tidur.. opps sorry.
- I still have my bantal busuk... tapi tak bawak pergi maktab or pergi hostel tempat belajar. Sebab mama aku ugut nak bakar bantal busuk tu kalau aku bawak pergi.. ;(
- Suka kerja-kerja aktivist macam volunteer kat zoo ke, volunteer panda ke. (one of my tiny little wishes)
- Tak tahan spicy food dan juga makanan yang manis sangat (walaupun aku ni kelantanese), tapi suka masin, dan tak suka makan makanan yang masam-masam.. salut kawan-kawan yang suka makan mangga masam, siap cicah dengan garam lagi... uuuu camne tu.
-mudah gelabah and kelam kabut, gelabah sotong orang cakap. especially bila barang aku misplaced and I need that thing at that moment. Fuhh boleh sampai tahap blank kot dia punyer gelabah tu padahal aku yang letak merata-rata.
- sangat cool. I mean, aku gila-gila, aku x kesah keluar outing without make up hanya pakai selipar flipper bagai selendang belit suka hati. Cool sudah. Aku jugak cool bila nyaris nak kena tinggal bus or kena tinggal dengan flight. Yes, I am running along the way to chase my bus/flight tapi aku cool. Tak nampak pun muka gelabah.. Chillax sudah. Aku jugak cool bila break those stupid rules. ha.ha.ha.

- Aku tak boleh tidur dalam gelap kalau sorang-sorang. Sebab aku takut hantu datang. Wuuu. Tapi kalau tidur dua orang or ramai-ramai boleh tidur dalam gelap.
- Taku guruh . cukup takut. Tapi kena buat cool.
- Tak suka tengok movie yang jenis horror, yang banyak scene ngeri macam potong kepala, macam potong badan camtu. I hate blood. Tapi layan citer hantu, citer action, citer jiwang.
- I fear of blood. Maybe sebab tu tak boleh jadik doktor dulu walaupun result spm biologi dapat A, hahaha . Darah sikit-sikit boleh la, darah banyak-banyak ni cukup untuk buat aku pening.
-having gastric, anemia and insomniac.
- rabun malam.

6. Things that I hate
- orang yang suka bawak cerita pasal orang lain. Like seriously, species camni tak de kerja ke? Bosan bila lepak asyik dengar dia bercakap buruk pasal orang. Baik kita banyakkan bercakap tentang diri kita, cakap pasal boyfriend masing-masing ke, lagi bagus. kah3.. Dirty talks ke. tu lagi bagus.
- orang yang hipokrit and double faces. Kalau kau tak suka dia, tunjuk la muka kau tak suka dia, ni depan kemain puji belakang kutuk. kawan jenis macam ni perlu dijauhkan. I better off alone kot dari ada kawan macam ni.
- orang yang cerewet. Especially pasal makan, pasal baju, pasal orang. Penat nak layan.
- manusia yang tak beradab. Seriously manusia tak de manner ni buat aku rasa nak tendang bontot dia kasi humban dalam laut cina selatan. Manusia yang tak de adab ni kurang ajar bagi aku, sekalipun hanya bergurau. 

Well, I just love myself. ha.ha.ha.

engagement and wedding

sekitar rentetan 2014.

percaya atau tidak, aku dengan Ashratul yang buat hantaran ni semua okayh. Tak sangka aku ada bakat terendam. Lepas ni boleh roger aku kalau nak suruh gubah barang hantaran.. Lol

sampai tertidur budak ni bawak dia jalan-jalan

Bawak anak pergi engagement Ashratul.. 

Fatin dan aku best friend classmate. Kak azie dan anisah pulak best friend masa dalam perwakilan pelajar. 

sekarang dah selamat jadik bini orang dah Ashratul ni, first classmate kat maktab yang jadik Puan. 


dengan adik and kezen bella yang kecik kecik lagi. Main bola sepak dengan dyeorang penat je aku kejar bola.



throwback Bella_Ed engagement. 


engagement Ashratul dan Bella, which both of them were finally got married. Alhamdulillah . Same goes with my former classmate, Hanum. Dah selamat kawen, even right now dah pun pregnant. She is the first classmate to get married, and we were so excited about it. I went to Kuala Lumpur with Ilia Eleena (since she finished her study in Adelaide, and currently in Malaysia) to attend Hanum's wedding. Mana boleh tak attend, Hanum dah sponsor baju bridesmaid kot untuk aku dan classmates yang lain..

Majlis dia cukup grand, the I just couldn't stop my tears during solemnization when she finally became someone's wife. I am so happy for her. Tak sangka boleh reunion balik ramai-ramai macam duduk asrama dulu, bergossip tak ingat dunia, makan sama-sama, buat kerja sama-sama, makan telur sama-sama (Haida yang paling suka makan telur rebus dengan kicap) and part paling sweet dan terharu. Tidur ramai-ramai dalam bilik pengantin bersama bakal pengantin. Seriously, brought back those wonderful moment bila tidur sebilik dalam dorm. Amirah sempat tangkap gambar kami tidur ramai-ramai.

 The best part, bila bangun pagi mamai-mamai aku boleh tanya soalan entah pape,' ada orang book tak toilet tu , aku nak mandi ' and hanum said ' mek ye, ingat ni zaman hostel ke?' Oh mai,, I forgot yang kita dah berzaman tinggalkan zaman pakai baju uniform sekolah cap Canggih tu.. Aku secara personal kagum dengan hanum. Kagum dengan hijrahnya menjadi seseorang yang lebih baik, hijrahnya menjadi seorang muslimah yang benar-benar mengikut ajaranNya, dan janji Allah tidak pernah tidak tertunai. She was gifted with a wonderful love story.

Dia tak pernah jumpa pun bakal husband dia, diperkenalkan melalui orang tengah, message pun sekali sekala, last-last jadik suami. Dan paling best, tu adalah senior sekolah kami yang aku pun tak pernah tahu dia pernah wujud di sekolah tu, kami form 1 dia form 5 lepas tu dia sambung belajar oversea... dan impian Hanum untuk bercinta selepas kawen, termakbul dan aku tahu, dialah wanita yang paling bahagia..

banyak yang boleh dijadikan contoh melalui kisah dia. She is a good example to us,and to me, dan aku sentiasa mendoakan yang terbaik untuk kawan-kawan.

memori paling best dengan hanum adalah bila kami tidur satu katil, esok pagi katil tu patah. Imagine, katil tu katil besi kot, memang saja nak bagitahu kami ni berat ke ape. Even penyelia asrama pun gelakkan kita orang masa buat report katil patah.. Hailahhh..

Hanum dear, semoga sihat - sihat saja dengan baby. Nanti kami akan jadik mak cik.. Oh no, like seriously aku rasa dah tua sekarang. hahaha.

I missed you girls,, Lepas ni turn sapa pulak kawen, boleh la reunion ramai-ramai lagi lepas ni.. and I will be attending more wedding ..





part makan dengan telur rebus dan kicap ni paling win.Ada orang tu kan baru balik dating. haha

makan sekali, tidur sekali, make up sekali.. hahahaha. 


Wedding ceremony. Jadik dayang dayang katanya.. haha


Cantik kan Hanum.. yeayyyy.. Ni masa akad nikah.. 

~BERUBAH~

Some things will change, either we aware about it or we never expect that it will happen in your life.
It applies into my life as well. 

once we were best best friend, right now we are strangers.
once we were lover, right now we are just somebody that I used to know. 
once I was like this, today I am like that.
once I was crying , today I am laughing.
once she was single, now she is someone's wife.
once he was a boy, today he is a man.
once he was a thief/pickpocket, today he is a pious man, who always donate his money to the needy one.


Semua benda, semua situasi akan berubah. All we need is time. Muka kita pun berubah, penampilan kita pun berubah,(tak caya? cuba belek balik album-album lama, konfirm tak nak ngaku tu muka comot kau), semua lah yang berubah. 

dan kalau dulu, aku berharap aku akan cepat-cepat habis degree, dan hari ni, aku macam tak percaya aku dah pun masuk final year. Wowwww. I thought I can never survive, I did it. 

But.


there are some things that will never change. 

the love that never fade away, but grow stronger.
the passion that never dies, but it is just deep inside our heart. Like my passion towards engineering.
the positive attitude that we have in us, don't let it change. 

and paling penting, satu benda yang tak berubah dalam hidup aku, ketinggian aku.. Wuuuuuu.. 

Friday, January 2, 2015

mungkin

when you say you love me , when you say you fall hard in love with me because we have so many things in common, maybe. yes maybe . dari segi masalah family. tapi. aku tegaskan tapi. kau silap. kau silap.

 mungkin kita ada banyak benda in common, apa yang kita suka, apa yang kita rasa, tapi aku tidak hidup seperti kau. pilihan hidup kita berbeza. aku pilih untuk berjuang demi kebahagiaan mereka, sekalipun aku tak pernah merasa bahagia mendapat apa yang aku inginkan,, tapi aku bahagia buat mereka bahagia.  tapi pilihan kau berbeza. itu yang membezakan kita.

jadi jangan anggap itu alasan,, aku tak pilih untuk hidup seperti kau. Aku percaya Tuhan ada sesuatu untuk mengajar kita, bukan untuk buat kita benci pada Dia, bila Dia buat hidup kita macam ni. 

dan tolong lupakan aku. Because i don't have love to give anymore. Aku dah trauma,, dan kau bukan orangnya yang mampu buat aku percaya dan buka hati aku sekali lagi. I tried, but you screwed up the chances. Sorry. 

bukan hanya kau yang ada masalah trust issue kat sini. Aku pun sama. Aku rasa sakit lebih dari yang kau rasa. So please, live your life, without me. Ok, I am glad if aku dah tinggalkan sesuatu yang baik dalam hidup. Hidup baik-baik, because that I will always pray for you, even from far. 

I am sorry, for everything.. I mean it. 

simfoni hitam

A song by sherina munaf, one of my favourite Indonesian singer. This song really describes myself. 
Malam sunyi kuimpikanmuKulukiskan cita bersamaNamun s'lalu aku bertanyaAdakah aku di mimpimu
Di hatiku terukir namamuCinta rindu beradu satuNamun s'lalu aku bertanyaAdakah aku di hatimu

T'lah kunyanyikan alunan-alunan sendukuT'lah kubisikkan cerita-cerita gelapkuT'lah kuabaikan mimpi-mimpi dan ambisikuTapi mengapa ku takkan bisa sentuh hatimu
Bila saja kau di sisiku'Kan ku beri kau segalanyaNamun tak henti aku bertanyaAdakah aku di rindumu

Tak bisakah kau sedikit saja dengar akuDengar simfonikuSimfoni hanya untukmu....

T'lah kuabaikan mimpi-mimpi dan ambisikuTapi mengapa ku takkan bisa sentuh hatimu

to : Kiroro. 

g.a.m.e

am I just apart of this game?
When I don't know how how the hell I managed to involve myself with this dangerous-deadly-yet sinful game. You somehow like it, but somehow you doubt it. out of love, I did that but right now, I am wondering am I just apart of the game?

when they are bored, they will just ignore you. When they need you, they will come to you, but you, eventually get attached to it. You know it is no longer easy to walk away from this game, but they can simply replace you, anytime. That is what I feel at this moment.

sometimes, you wonder, are you important in their life? I kept wondering the same thing, over and over again. I wish, I will be the one when that someone tells you his problem, his story, his joy, and everything but I am just nobody. Maybe, in that someone's life, I am just an option.

Have you ever been caught up in my situation? It was damn painful dowh,, yet when you assume that you are just apart of the game, you are the one to get scolded. You are the one to blame.

wow, I really cannot describe what I feel at this moment. Even if you walk away from them, probably they will never notice your disappearance.

aku berkali pesan pada hati, tolong lah kuat untuk walk away from that someone's life. aku tak akan pernah menjadi seseorang yang penting dalam hidupnya, maybe not even as a friend, maybe hanya penting sebagai seorang kawan biasa.  Tapi, aku ended up kembali pada dia.

you know, some men are good with lies. It is in their nature. Yeah, kadang-kadang aku tahu bila someone tu menipu contohnya bila dia block kau kat whatsapp tapi pretending cakap whatsapp problem (sebab aku pun pernah block orang, so you know how it is like for the blocked contact), I just pretend to believe all the lies. I play along , but it was painful. too painful. How many times do I have to listen to those lies, sampai suatu saat, kau dah tak tahu mana satu yang betul, mana satu yang palsu.

'nape block aku kat twitter? Apa salah aku?'
'aku ada block ka?'
wow, acting like you don't know, acting like you didn't do it.
dear heart, and dear self, kau bodoh suka orang yang kejam macam ni....

ok, enough rambling, I always hate myself for being such a loser,, I am weak, I am a real loser, dah terang-terang aku ni hanyalah option dalam hidup seseorang, tapi aku tetap akan crawling back to that someone's life.

and that's why I closed my heart,, I don't want to be treated like I am just apart of the game. Enough.

p/s : I don't expect much,, I just want to be with you. I like what we are having right now, but I don't want it is just apart of your game,, seeing you online,, maybe enough sign that you are having a good time with someone else. and when I text you, seen, but ignored. ok. I get it.

I wonder if others have been in my situation, how did you be that strong? that pain inside, is unbearable actually, but it is my own faults.

I wish my friends, my daughter will never involve with this situation like I did. Please don't. It is very painful.. You are just nobody in someone's life, but that someone is your everything.

anytime, there will a game over from that someone, and he got someone else to replace you.

apa nak jadi dengan hidup aku ni sebenarnya? pathetic. I am ashamed of myself for being so weak. how many times do i have to sleep with tears? and how many times do I have to wake up with tears, when I dreamed  of that someone?

sister's words

maria ulfa
cantik kan nama ni, unik and special. Special for me.  to me, she is just like my own sister. So I am writing this entry special for her.

Dear sis, now it is a new chapter in our lives, another chapter of 2015, I want to make my apologize to you for what happened in our friendship in 2014. Hopefully apa yang berlaku, menguatkan lagi friendship kita, bukan merenggangkan. I have a few confessions and I owed explanation for what happened between three of us ( you know who ) .. I will just whatsapps or maybe it is more appropriate for us to me, catching up some times and let's talk about it.

We share a few habits actually, there are so many things that are in common between us, perhaps that's make the chemistry between us. We both love coffee, cats (definitely head over heels towards cats), and we love travelling and share almost similar love story and family problems. That's what makes us closer I believe.

I just want to thank you for every thing, for your kindness, for your sister's love, and for your advises.

I will never forget your advises :
1. teruskan berbuat baik, sentiasa bagi yang terbaik buat orang yang kita sayang, walaupun orang tu mungkin tak hargai, walaupun orang tu tak balas pun, walaupun orang tu balas dengan melukakan kita. Sebab akak cakap, kita dah bagi yang terbaik, nak tunjuk kita sayang, mungkin suatu hari ada orang lain yang akan buat benda yang sama untuk kita, macam apa yang pernah kita buat pada orang yang kita sayang tu. Betul, that's why I try my best untuk sentiasa bagi terbaik pada family, kawan-kawan dan someone yang syaz sayang. Because I believe, kindness is contagious, and when you give love/kindness you will receive love/kindness in return. Mungkin bukan dari orang yang sama kita bagi kebaikan itu, tapi orang lain. So, itu nasihat ahkak yang paling bermakna buat diri syaz...

2. always mention names when you thank somebody . Contohnya, pekerja kat stesen petrol dah tolong isikan minyak kereta kita, kita jangan just ucapkan terima kasih. if you can read his/her name on the nametag, do mention their names.. terima kasih encik abu, terima kasih cik syaz... haa gittew. akak cakap, itu akan buat orang rasa dihargai, sekalipun mereka mungkin hanya lah receptionist hotel, pelayan restoran, or tukang isi minyak kereta. Yeah, I am practicing it actually.

thank you akak, for every thing. I feel like I am having a real sister. I am sorry if I am not a good sister. I missed the moment bila kita main dengan adem, bila kita makan biskut hup seng cicah milo (sedap milo akak buat,walaupun hanya 3in1 bancuh air panas je.ahaks) , bila kita tengok istanbul aku datang pukul 3 pagi pastu berangan nak pergi Istanbul..

kak, let's go to Istanbul. Three of us. Akak pergi dengan mr. A akak, syaz pergi dengan korang, tapi I'll go solo. Tak nak la kacau daun, and I want to accomplish my wish for solo travelling. Mana tahu, tersadung jumpa jodoh kat sana ke, mana lah tahu berebut magee asam laksa dengan jodoh kat sana ke, mana tahu main kejar-kejar dengan jodoh ke nanti kat sana.

eh berangan tak sudah kan I ni akak.

ok, till then,, I just want you to know, I love you. Ok, 2015 , movie minion despicable me nak keluar cinema..weeeeeee..

hello 2015.

Waahh finally dah masuk 2015.
dan aku, tetap meneruskan aim aku seperti yang lepas-lepas.

another single life.
I don't care. I am enjoying my life. seriously bukan nak sedapkan hati, tapi ini benar.2015 tahun paling busy untuk aku.

It is my final year, and I am going to finish my final year with flying colour.

As I expected, pointer sem ni jatuh menjunam disebabkan gara-gara paper assessment. Aku dah agak, since aku dah tersalah jawab satu soalan yang bernilai 10 markah... *nangis 3 hari 3 malam*

sem lepas 3.78, sem ni 3.66. perghh banyak pulak dia tarik pointer bila dapat B-.... Apepun, bersyukur sebab at least aku tak fail. Semua subjek lain maintain A macam sem lepas. Weeee..Walaupun frust sebab aku target 3.7 sebenarnya untuk sem ni tapi tak pe lah, bukan rezeki aku.

So sem ni, thesis. 3 bulan praktikal. Aku dah prepare mental dan fizikal. So bring it on. Ape pun, aku tetap akan buat kerja gila macam sem lepas. Muehehehe.

Cuma, aku sedih tengok muka hampa mak ayah kau bila pointer kau jatuh. cgpa kau pun tak lepas 3.6... sobsob.. maafkan yana, mum and dad. I did my best. I always give my best but luck is not on me this time. I am sorry. I will try harder next semester.

so, hello 2015, maybe...

pasca banjir

keadaan dah semakin pulih di kelantan, air dah surut, coverage dah ok semua dah ok. Alhamdulillah. walaupun masih perlu berjaga-jaga dengan gelombang ketiga, but let's pray everything is going to be okay.

penutup 2014, tak berapa nak baik aku kira,, dengan banjir, dengan flight airasia yang jatuh di lautan,,Allahu, menyedihkan tapi mungkin ada hikmah di sebalik semua ini dan untuk melihat hikmah di sebalik semua ini, memerlukan seseorang itu duduk berfikir secara rasional dan buka mata hati untuk melihat hikmah yang tersirat. 

Mungkin kita boleh katakan, apa yang berlaku ini adalah amaran keras dari Tuhan kepada kita untuk kita benar-benar refleksi diri apa yang telah kita lakukan selama ini, adakah kita mengikut segala suruhanNya atau larangan NYa? 

Apapun takziah untuk mangsa nahas airasia QZ8501. Dan, banjir di Kelantan turut meninggalkan kesan yang amat menyedihkan kepada mereka mereka yang mengalami banjir.. saya kongsikan gambar-gambar yang diambil oleh fara farhana, kawan ipg saya.. 







jalan raya rosak teruk, air tak bersih, kereta dah entah mana-mana, rumah tak usah cakap ada yang tak nampak rupa rumah lagi, even ada yang tinggal sehelai sepinggan. Sedihnya. Tapi aku kagum bila membaca rintihan seorang pak cik yang rumah nya telah beralih tapak dan rosak teruk. Dia cakap, 'tak pe lah, ini semua milik Dia' ... I really wish to join the volunteer untuk banjir tapi keadaan tak mengizinkan.. ;(( I really wish I can go, but I lost the fight to convince them.... 

Semoga kita sudi membantu mereka..dari segi wang, dan juga segala yang termampu kita bantu.. Daripada apa yang kita dapat lihat, banyak info yang tersebar tidak kira di fb, wassap dan juga tv and radio. I mostly rely on the news, since internet mengalami masalah sepanjang waktu banjir ni berlaku but still sempat jugak la baca info sharing dari wassap. Macam-macam.. 

Here are some things that we need to pause and ponder,, semoga menjadi iktibar buat kita. 

1. Isu politik. Dikala banjir ni la, ramai pak menteri yang dilihat cukup prihatin membantu. Tapi ada juga yang hilang ke luar negara sewaktu negara kita dilanda banjir. Jadi, nilai lah sendiri. Aku harap isu banjir ni tidak dipolitikkan, aku harap pemimpin-pemimpin yang turun membantu ni benar-benar ikhlas membantu, tanpa perlu barang-barang bantuan yang disalurkan itu dicop lambang parti X ataupun parti Y. Bullshit kot kalau time-time camni nak main kotor politik lagi, nak berlumba-lumba tunjuk aku lebih baik dari dia, aku mampu bantu lebih baik dari dia. Dalam politik ni mudah je, asalkan kau ada kuasa lebih dan duit lebih kau mampu buat apa saja, tapi buatlah demi rakyat. Kalau lah kau dengar tangisan anak-anak kelaparan itu macam mana sebak nya ,, kau patut tahu tugas kau apa selain sibuk fikirkan pasal politik kotor. So kita bersangka baik aje lah, yang mereka-mereka ini benar-benar ingin membantu, tidak kira parti mana mereka wakili. 


2.The act of kindness. Banyak jugak menteri dan even sultan sendiri yang turun mencemar duli untuk membantu mangsa banjir, macam sultan kelantan, dan sultan perak dan of course, individu-individu masyarakat kita sendiri, tidak kira bangsa dan agama. Bukti jelas pada kita bukan, yang kebaikan itu masih ada dalam diri kita,, yang menunjukkan di waktu sebegini,, kerjasama and to be united to help each other is all what we need, regardless of our religion and skin colour. I pray for those who has been given their helping hands to help , may God bless you. Begitu juga yang memberi sumbangan dari segi kewangan. Kebaikan itu ada dalam diri manusia. I believe in that. Semoga kebaikan-kebaikan ini akan terus wujud dalam diri kita, dan terus bercambah.. Kebaikan itu ada domino's effect nya. Dia akan terus merebak, kalau kebaikan yang kita sebarkan atas dasar kasih sayang, maka sooner or later, kebaikan itu akan terus dipanjangkan.. Insyaallah. 

3. Merungut. Mungkin ini sikap yang perlu kita elakkan, yang perlu kita muhasabah dan malu jika kita terus bersikap sedemikian. One of my relatives yang join sukarelawan area pengkalan chepa ni, near my house actually ada cerita, mangsa banjir ni kadang-kadang demand lebih bossy lebih. Dia tak sedar orang dah penat memasak untuk dia, dia boleh lagi merungut marah marah kat mereka yang membantu. Out of sudden aku jadik marah, kalau la aku dapat join sukarelawan dengan relatives aku kat situ, memang aku jawabkan aja mulut celupar sebegini. Hello, orang dah selamatkan kau kot, dan memasak untuk kau,, kau boleh marah-marah? Nak masak sedap-sedap pergi la balik rumah, masak sendiri. Sudahlah tidak menolong, dimarahkan pulak mereka yang bertungkus lumus membantu. 

Aku malu ada manusia sebegini wujud. Kalau kau merungut bantuan lambat sampai, kau patut tahu, jalan penghubung tu dah terputus, kau patut tahu, tentera dan bomba dan semua yang terlibat dalam proses nak pindahkan kau ke tempat selamat tu sebenarnya bergadai nyawa untuk selamatkan kau. Ada chopper milik tentera yang jatuh sebab cuaca buruk, ketika nak selamatkan nyawa korang, ada kereta bomba yang jatuh gaung ketika nak pergi memberi bantuan, kau merungut. Semua faham, apa yang berlaku pada kalian, tapi belajar untuk sabar dan belajar untuk pakai otak untuk berfikir sejenak, letakkan diri kita dalam situasi mereka yang menolong kalian. 

4. vandelisma. I went to Kota Bharu right after the flood, bila banjir dah surut, ronda-ronda sebab aku belajar bawak kereta actually, boleh tengok keadaan menyedihkan, mungkin tidak seteruk di kuala krai, tapi cukup untuk lihat banyak harta benda rosak. Yang menarik perhatian aku, cermin-cermin kedai pecah. So, it is actually kerja-kerja vandalisma manusia yang mementingkan diri sendiri yang memecahkan kedai-kedai untuk mencuri. Hurm, aku malu jadi anak Kelantan. Why you have to act like a barbarian? Pekedai tu dah cukup rugi, sekarang kena curi pulak barang-barang mereka. Perhaps ada yang akan cakap, mereka nak survive, terpaksa curi barang. Tapi itu bukan caranya. 

Sama jugak, kisah di tempat pemindahan banjir, sampai ada yang sanggup bertumbuk, bergaduh semata-mata inginkan bahan makanan itu,berebut-rebut tak usah cakap. Lihat, masing-masing jadik manusia yang mementingkan diri sendiri... 

5. Pengurusan banjir. I believe, we need to look at other countries, on how they manage the situation when mother nature strikes them. macam negara jepun yang mengalami tsunami ke, tengok macam mana mereka handle situasi. MUngkin boleh kita hantar orang-orang kita macam pihak bomba ke, tentera ke untuk pergi ke negara sebegitu untuk timba ilmu,, maybe we can learn from them. 

Banyak lagi yang pemimpin kita dan rakyat kita sendiri perlu belajar, daripada apa yang berlaku ini. Banjir yang cukup teruk kali ni,, diharapkan dapat mengajar kita sesuatu, especially mentaliti kita sebagai rakyat, mentaliti pemimpin..

paling utama, untuk kita refleksi diri, apa yang telah kita buat sepanjang 2014. Ini baru sikit Allah nak tunjuk kuasa dia,,jadi apa alasan kita untuk bongkak berjalan di bumi Dia? Adakah 2015 kita akan menjadi insan yang lebih baik, apabila kita masih diberikan nyawa atau kita tetap dengan sikap kita? Contohnya, adakah kita tetap dengan sikap kita yang terlalu tamakkan wang sampai sanggup corrupt dan menghabiskan duit secara tidak halal? There are so many things that we can questions ourselves.

be careful on the road, jalan tak elok so kena careful...