Saturday, January 3, 2015

about myself.

sometimes, I don't even know myself. Do you? I mean do you really know yourself? 100% know yourself or just 70% understand about yourself?

I don't think I know myself thoroughly. 100% affirmative that I know about myself, I cannot say that. Sometimes, everything that I knew about myself become fuzzy as if I don't even know myself at all. I don't understand why I acted like that, sometimes I regret of what I did, sometimes I went blur and I don't even know what to do....

but I love myself, despite of my flaws, I still love the imperfect me. I love my attitude as well, and I love my life actually, though I encountered so many things in my life. To appreciate myself, I will list out a few things about myself, probably it is also a good way for me to really get to know myself.

I describe myself as
1. places. I love travelling.
2. book. I love books though I didn't read much, because I am very choosy with books.
3. coffee. Mocha is definitely a must for me besides latte. 
4. free-spirit. I love my independent, I love my out going behaviour, I love the happy-go-lucky me, and I do what I want to do. 
5. nature lover. I love beaches, oceans, waterfalls, jungles, and I love furry-type animals. I love all actually except for cockroach (takut) . They are just too cute. 
6. outgoing, outstanding, naughty and little bit crazy and fun loving.

Well, this is actually about myself.
1. bad side of me : garang,(rasanya gadis kelantan ni banyak yang garang actually, most of my kelantanese friends pun garang,,tapi aku paling garang kot) and hot-tempered,, tapi not always but when I think that situation is unfair for me or for my beloved friends or family. Mostly aku mengamuk pasal management entah pape HEP maktab aku. hahaha. Tapi, good thing is, aku tak simpan dalam hati macam dendam or ape, dan aku akan lupa terus apa yang dah jadik and aku sangat jarang nak marah kawan baik,, kalau kawan biasa tu normal la aku marah..

2. bad side of me : bad sleeping habit. Aku suka tidur dengan banyak bantal actually, insomniac (aku tak tidur malam kot kadang, like right now, I am writing this entry at 4.15 am kot), aku wajib tidur berselimut even masuk camping wajib lah ada selimut, kalau tidur ramai-ramai aku akan pilih port paling hujung (sebab aku percaya kalau hantu datang, dia akan kacau yang tidur kat tengah, haha) dan aku tidur buas (sebab tu kot aku perlu tidur paling hujung) . At least aku jarang mengigau dan bukan nya sleep walking. hihi

3. my flaws :
- I don't know how to swim.

- acrophobia. extreme fear of height. Even naik tangga tiga tingkat blok akademik aku nak pergi exam pun aku dah ketar lutut gayat bila pandang bawah..wuuu.. Apatah lagi masa aku naik jambatan gantung kat Sarawak masa nak pergi melawat sekolah tu, bawah dia sungai. Aku menggigil sambil pejam mata kot jalan lalu jambatan gantung tu. Tapi aku tetap harung jugak jambatan tu,selamat sampai kot pergi balik, and aku pernah panjat tempat tinggi untuk buat flying fox 3 kali. tapi still aku gayat.Hello, naik cable car kat bukit bendera pun aku dah peluk Fatin, ahaks.

- rabun malam. Asal malam je mata aku blur,, I can only see lights, and tak nampak dah kereta or manusia. Too bad, I cannot drive at night.

-kadang-kadang boleh jadik hangat-hangat tahi ayam bila try new things. macam belajar main gitar, separuh jalan je kot.

-tak suka lipat baju. Urghhhhh. Benda paling aku paling tak suka buat. Even kalau kawen pun, aku nak buat kontrak dengan suami aku, aku basuh baju,lipat baju, iron baju, dia lipat semua baju. Kalau tak, sediakan satu bilik untuk aku hang je semua baju-baju tu.Senang.

- pelupa, and clumsy. I can be very clumsy sometimes, tapi bab pelupa tu aku nombor satu. Lupa kunci bilik, lupa kad atm letak mana, lupa letak handphone kat mana, lupa letak purse kat mana. That's why, aku jarang ubah tempat aku simpan barang,, kalau everyday handphone duduk tepi katil, kat situ la aku akan letak. sekali ubah, aku dah lupa. same goes with the keys. Dia punyer tahap pelupa adalah bila aku letak spec mata atas kepala pastu tanya rumate, 'kau ada nampak kaca mata aku tak?' rumate aku jawab, 'ada, atas kepala kau, ' 

4. What I love about myself.

- I like to try new things. so far aku aim nak belajar bakery and menjahit. and I have so many things to do actually.
- Suka mengemas dan tak suka sepah-sepah. Seriously, aku tak suka bilik bersepah, kalau penuh buku sekalipun bilik, semua tu harus tersusun, kotak-kotak pun harus tersusun. Even kalau tak boleh tidur malam, aku akan kemas bilik. Aku akan tukar susun atur bilik, or susun atur barang.
-I love my confident. Walaupun nak cakap tak de lah macam orang lain yang confident level dia tahap 999 tu, tapi aku tetap suka confident level aku yang boleh bercakap di hadapan. Aku boleh bagi opinion yang sometimes contradict dengan orang lain.

- Passionate . Aku jenis passionate, dan kalau aku dah suka benda tu aku akan dapatkan. It is hard for my passions to die. Macam engineering, aku tetap passionate tentang aviation and oil gas walaupun aku dah nak jadik cikgu kot.
-Penyabar. Aku ni penyabar bila dengan orang yang aku sayang, penyabar bila aku deal dengan benda yang aku suka. Tu je lah. haha. Sabar untuk dapatkan sesuatu yang kita suka, nanti kita akan rasa accomplishment. Sabar dengan orang yang kita sayang, sebab mereka boleh sabar dengan kita, why not kita tak sabar dengan mereka,right.
- Rasional. Most of the time, aku rasional. Aku dengar dari both sides before I make judgement. Aku consult opinions dari banyak pihak before aku judge. contoh, program I want to touch a dog. aku akan look through good and bad sides dia.

-Setia. aku sebenarnya very loyal. Setia ni bukan mudah nak dapat kot, aku pun tak paham bila orang lain boleh senang-senang tukar boyfriends, curang sana sini. Come on, what are you trying to gamble? Same jugak dalam friendship, aku setia dengan friendship aku.. Cuma kadang-kadang situasi yang berlaku yang membuatkan aku buat silap... I am just a human, tapi most of the time, aku loyal dengan relationships aku.
- Loving and kind. Semua orang ada sifat ni kot.
- Independent. Ini personality aku yang paling aku suka. Aku boleh je jalan sorang-sorang, makan sorang-sorang, get lost somewhere and cari jalan pulang sendiri. maybe aku dah biasa duduk asrama, dah biasa kena campak belajar jauh-jauh walaupun tak duduk oversea , tapi apa yang aku lalui sekalipun hanya dalam negara ni pun boleh tahan mencabar.
- friendly. aku ni actually pendiam, tapi aku friendly. Aku senang buat kawan, senang mix up dengan orang, tapi ada certain time tu aku banyak diam. Aku jadik friendly bila perlu,, tak kan nak bercakap tak henti-henti ye dok.

- lone ranger. Aku banyak spend masa alone, kalau tak aku akan spend dengan kawan-kawan. Tapi banyak nya alone. Maybe sebab aku rasa aku perlu independent.
- Out standing. I have quite good leadership skills, I know what to do bila dalam situasi yang rumit, I think fast for solution, and aku pegang a few jawatan penting so far. Not bad la kan. lol.
- Mediator. Most of the time, aku tempat orang luahkan masalah and perasaan. Maaf, aku hanya good listener, not really a good adviser. Tapi aku cakap apa yang aku rasa patut.. That's all.
- Ignorant. Aku ni sangat la ignorant actually. I play by this rule : I observe everything but I say nothing. Aku tahu bila something is not right, I know when someone lies to me, tapi aku diamkan. Dan aku tak suka bercakap pasal orang sangat, so aku buat hal aku sendiri. and I don't compete with others. I set my own target and I compete with myself to achieve that target.

- Boleh tahan kelakar. Boleh tahan serious. Bila aku tengah focus something, macam presentation pape ke, memang aku serious and muka macam kerek gila and serious gila macam nak telan orang. Tapi bila relaks biasa-biasa aku suka jokes around, crack jokes, and happy-go-lucky. Hey, hidup ni kena la happy selalu kan sekalipun hati sedih dan banyak masalah.
- tak cerewet. Aku makan je ape yang ada, nasi dengan telur masin pun ok. aku tak cerewet pun nak pakai baju ape nak keluar hari ni.. Pakai je la apa yang ada. Tapi perlu jugak kita choosy when making decision,, berpada-pada lah.
- flexible. Senang react pada certain situation. Character aku pun flexible, maybe sebab tu senang berkawan. maybe flexible ni jugak buat aku tak mudah nak judge orang, ye lah kau boleh jadik gila-gila dengan kawan yang gila-gila tapi kau tahu dia tu baik walaupun gila-gila, walaupun cakap hoi kau,cibai ah kau,,
- Tegas and aku tak mudah jadik lalang. Aku percaya apa yang aku percaya. So I hardly change my mind or my principles. Hidup ni perlu ada prinsip baru orang tak mudah pijak kepala kita, baru kita boleh survive walau kat mana kita kena campak. Itu ajaran my mum yang ajar aku untuk berani dan percaya pada diri. Yakin sekalipun perlu sendiri. Tak usah takut untuk berjalan sendiri. Yakin. you will survive.

- always plan ahead what I wanted to do. Aku jenis yang akan plan ape yang aku nak buat, so aku akan jadik grumpy and get mad bila plan tu kena cancel dengan sebab yang tidak munasabah, kalau sebab munasabah aku boleh terima,, because it is beyond our expectation right.So please, bila dah plan something,especially dengan orang lain, jangan mudah-mudah cancel sebab kadang-kadang orang tu dah amend jadual dia untuk suit dengan plan yang dia buat dengan kita. Remember, bukan kita sorang yang busy dan nak kejar deadline..
-I hardly say no to any favor and I keep my promises. Most of the time, I will try my best untuk fulfill semua promises yang aku cakap and aku jarang cakap tak boleh tolong when someone asked for help. Unless aku benar-benar occupied dan tak boleh tolong, itu memang aku betul-betul mintak maaf. Even bila aku dah promise nak tolong something tu, aku akan tunaikan sekalipun aku dah betul-betul dah exhausted.Sebab aku fikir, someday aku akan perlukan pertolongan jugak. Seperti mana aku paham bila orang tak boleh dan tak nak tolong kita, macam mana frustrated nya rasa, tapi that's life. I need to accept that. So aku tak nak orang lain rasa apa yang aku rasa.

- jenis tak berkira, tidak kira dari segi wang or mintak tolong. I mean, kenapa nak berkira bila someday kita akan perlukan pertolongan orang lain bukan.
- Almost perfectionist. I put certain standard towards something that I am going to do, so I always strive towards perfection.
-

5. Facts about me

- 148cm only. Gila pendek kan aku ni.. Fine, petite.
- anak ketiga dalam family.
- left-handler.
- I love cakes, ice creams, travelling, chocolates, natures, fluffy animals. music. cars, books, coffee
- I love reading and having ilmiah session about certain issues with my friends and lecturers.
- kuat berangan.
- I adore knowledge and my pointer and my study more than fashion, artist gossips. Aku tak ambik tahu sangat pasal fesyen, pasal gossip ni.. Gila dull dunia aku. Aku focus pada study, having a good brain is more important than pretty outfit and pretty faces with make up.
- Aku tak ada kelopak mata sebelah kanan. Do spot that in most of my pictures.
- I love perfumes yang bau dia macam lelaki.
- I don't eat vegetables. Euwwww.. tak boleh telan.
- Selekeh. Aku suka keluar pakai ikut suka hati. Asalkan nampak normal ok la walaupun tudung selalu senget benget. Alah, duk maktab semua perempuan perangai jadik macam ni la even keluar outing pun boleh tahan selekeh.. Selekeh tapi paling penting baju aku bersih. Itu paling penting.
- I take bath very long, tapi aku boleh bersiap dalam masa 5 minit. The perk of being always late to wake up. hahahaha.
- tak tahan sakit dan sejuk. I am not resistant to coldness and pain. Maybe sebab tu Tuhan tak bagi aku belajar oversea.

- I can speak French besides English and Malay.
- nakal and unpredictable. Kadang-kadang aku boleh come out dengan idea gila, dan aku memang nakal. Aku tak takut pun nak break the rules. (pernah panjat pagar, pernah tangkap katak untuk prank birthday kawan, pernah putuskan elektrik satu hostel, ape lagi? )
- romantik. Nahh,, not really but I always love the idea of being romantic.jadik sweet-sweet dengan my friends and maybe dengan mr. R je kot.
- I love babies. sangat suka, tapi bila dyeorang dah besar, macam dah masuk sekolah dah mula tak suka mereka. I don't really like to mingle with people younger than me actually. So, I was taken aback la jugak bila jadik cikgu ni. Ye la, kau kena deal dengan dyeorang selalu kan. Honestly, aku awkward tak tahu macam mana nk mingle dengan dyeorang.
-I don't keep messages or whatsapp in my phone. Aku paling tak suka bila tengok inbox fb, inbox sms, or whatsapp banyak messages. Macam serabut, so aku akan delete.. I kept only the most important texts. Macam group whatsapp tu sah-sah la kan, text yang penting macam discuss pasal kerja ke, tu pun bila kerja dah settle aku akan delete.

- Hardly texting. Aku tak berapa gemar nak whatsapp or text orang. So bila aku keep text ko dalam inbox whatsapp, fb or sms means you are very special to me. Kalau aku layan texting dengan kau means you are very special. Selain daripada whatsapp group hanya ada 4 orang yang aku tak pernah delete conversations and akan sentiasa reply and keep the conversations going between us. Shima, Kak Maria, Mr. R and hafiz. I don't know, maybe aku lagi suka buat hal aku macam reading komik ke, borak and lepak bilik member ke, dari duduk text.Unless midnight before aku tido..Haha. Aku lagi prefer call and face-to-face conversation, maybe sebab aku banyak cakap kot, boleh gelak-gelak,boleh crack stupid and dirty jokes, boleh bahan member (tu paling best,haha)

- I get grumpy when I am sleepy, and when I am hungry. Kalah singa lapar. Paling aku mengamuk bila aku baru nak lena tidur, pastu ada orang kacau (call, text, masuk bilik) sebab reason yang tak penting mana pun, sebab lepas tu aku dah x bole tidur balik dah.
- It took almost 20 minutes for me to fall asleep. Aku ni species susah tidur, unless sangat penat. So nak betul-betul terlena dapat tidur tu punya lah susah.. So please, don't disturb my sleep..
- hati tisu. Maybe luaran aku nampak garang nampak cool, nampak kental gila tapi percayalah aku ni sensitif sikit jiwa dia. That's why aku tak bergurau kasar dengan member aku, aku tak bergurau isu yang menyentuh sensitiviti dia macam gemok ke kurus ke, I don't see that is proper. Sebab kalau aku kena camtu, touching dowh. Hati tisu jugak bila aku akan nangis bila tengok kucing kena lenyek atas jalan raya, tisu boleh habis satu kotak layan citer jiwang korean drama, dan juga tengok mak cik tua tepi jalan menjual untuk dapat rezeki. Sedih kot tengok semua tu..

- I sleep with many pillows. dan wajib kena peluk something masa tidur. Kalau waktu camping bila tak boleh bawak bantal masuk hutan, aku peluk lengan member sebelah untuk tidur.. opps sorry.
- I still have my bantal busuk... tapi tak bawak pergi maktab or pergi hostel tempat belajar. Sebab mama aku ugut nak bakar bantal busuk tu kalau aku bawak pergi.. ;(
- Suka kerja-kerja aktivist macam volunteer kat zoo ke, volunteer panda ke. (one of my tiny little wishes)
- Tak tahan spicy food dan juga makanan yang manis sangat (walaupun aku ni kelantanese), tapi suka masin, dan tak suka makan makanan yang masam-masam.. salut kawan-kawan yang suka makan mangga masam, siap cicah dengan garam lagi... uuuu camne tu.
-mudah gelabah and kelam kabut, gelabah sotong orang cakap. especially bila barang aku misplaced and I need that thing at that moment. Fuhh boleh sampai tahap blank kot dia punyer gelabah tu padahal aku yang letak merata-rata.
- sangat cool. I mean, aku gila-gila, aku x kesah keluar outing without make up hanya pakai selipar flipper bagai selendang belit suka hati. Cool sudah. Aku jugak cool bila nyaris nak kena tinggal bus or kena tinggal dengan flight. Yes, I am running along the way to chase my bus/flight tapi aku cool. Tak nampak pun muka gelabah.. Chillax sudah. Aku jugak cool bila break those stupid rules. ha.ha.ha.

- Aku tak boleh tidur dalam gelap kalau sorang-sorang. Sebab aku takut hantu datang. Wuuu. Tapi kalau tidur dua orang or ramai-ramai boleh tidur dalam gelap.
- Taku guruh . cukup takut. Tapi kena buat cool.
- Tak suka tengok movie yang jenis horror, yang banyak scene ngeri macam potong kepala, macam potong badan camtu. I hate blood. Tapi layan citer hantu, citer action, citer jiwang.
- I fear of blood. Maybe sebab tu tak boleh jadik doktor dulu walaupun result spm biologi dapat A, hahaha . Darah sikit-sikit boleh la, darah banyak-banyak ni cukup untuk buat aku pening.
-having gastric, anemia and insomniac.
- rabun malam.

6. Things that I hate
- orang yang suka bawak cerita pasal orang lain. Like seriously, species camni tak de kerja ke? Bosan bila lepak asyik dengar dia bercakap buruk pasal orang. Baik kita banyakkan bercakap tentang diri kita, cakap pasal boyfriend masing-masing ke, lagi bagus. kah3.. Dirty talks ke. tu lagi bagus.
- orang yang hipokrit and double faces. Kalau kau tak suka dia, tunjuk la muka kau tak suka dia, ni depan kemain puji belakang kutuk. kawan jenis macam ni perlu dijauhkan. I better off alone kot dari ada kawan macam ni.
- orang yang cerewet. Especially pasal makan, pasal baju, pasal orang. Penat nak layan.
- manusia yang tak beradab. Seriously manusia tak de manner ni buat aku rasa nak tendang bontot dia kasi humban dalam laut cina selatan. Manusia yang tak de adab ni kurang ajar bagi aku, sekalipun hanya bergurau. 

Well, I just love myself. ha.ha.ha.

No comments:

Post a Comment