Friday, January 16, 2015

semester 7

Alhamdulillah, finally I arrived Melaka, safe and sound with Syida. It has been a week I was here, and I am currently trying to adapt myself with student life, being a final year student. 

Despite of all those hardships that I need to go through just to arrive here (Melaka) , I have to be patient with all these hardships and turbulence. Imagine, that night my bus was delayed for almost 3 hours and there was miscommunication between the bus driver and us. Nyaris syida terlepas bus gara-gara Syarikat Transnasional suka hati combine bus dengan bus Seremban. Lepas tu aku pulak kena marah dengan driver bus sebab tak inform awal. What the heck, salahkan administration you lah yang buat keputusan nak combine kan bus melaka dengan seremban without prior notice macam tu, even sampaikan adik junior I pun terlepas bus jugak malam tu. 

Like seriously I dah serik naik bus transnational yang cukup menyakitkan hati. Seat teruk, tapi tiket mahal. Serious tak berbaloi langsung. Tapi sebab ikutkan orang tua, naik aje lah. Since my dad has spoken up so I think after this there will be no more riding on Transnational bus. Sucks. 

Sampai melaka tu dah pukul 10.30 pagi, Imagine that dah la kena switch bus kat seremban. I am grateful to have Farhana my junior to send us back to college. Baik sungguh adik farhana ni. Semoga Allah berkati awak dan your family. Sampai maktab perguruan kesayangan aku ni, tak boleh daftar masuk hostel, pukul 2 petang baru boleh daftar. Heck, mana aku nak merempat tidur ni. So I lepak bilik shera sampai terlelap. Pukul 2 daftar, pukul 3.45 petang baru settle semua tu. Haih. 

Pukul 4 petang baru aku mula dapat kemas bilik. Starting dari sapu sawang, sapu kipas lampu, lap semua loker, meja,kaki kerusi, even shoerack dengan rak buku. Barang-barang rumate dah dibawak masuk since dia daftar awal cuma dia pergi KL lepas daftar hostel. Around maghrib juga baru settle kemas bilik. Dan aku upah syukriah untuk angkat semua barang-barang aku dari stor masuk ke bilik (tolong kawan cari duit, sambil aku boleh jimatkan masa untuk kemas bilik ) . That night baru boleh unpack tapi tak sepenuhnya dapat unpack and dapat kemas. Serious tak larat, dengan tak makan nya lagi for the whole day. So decided to stop, tapi tak boleh tidur sampai lah pukul 4 pagi baru terlelap. 

first day of kuliah, macam zombi. first day kuliah lecturer dah tak masuk sebab MC masuk hospital. Tapi kerja tetap jalan. Hectic. Very hectic. I really need to fix my sleeping pattern. But until now tak berjaya. Paling tidak pukul 2pagi paling awal baru boleh tidur. ;( 

Yeah finally weekend. Konon nak kemas bilik,siapkan kerja tertangguh tapi I ended up dengan tengok movie. esok pagi lah buat semua tu. 

dan aku masih lagi kelam kabut mencari kereta untuk disewa. Sedihnya. Semua rm1000 ke atas untuk sebulan, kalau ada pun semua dah disewa. Allahu, semoga dipermudahkan urusan aku. Aku nak pergi praktikal 3 bulan kat sekolah ni.


dan sekarang, bahang proposal untuk thesis action research kian terasa. Idea dah duk ada cuma tak taw lagi camne. 

So, esok lah kita sambung mengemas. Actually tinggal baju je nak masuk dalam loker dengan nak susun buku sikit kat atas rak tu. This year, aku dapat duduk ground floor, sebab rumate aku sakit dulu ada operation appendik dapat la duduk bawah. Even though aku tak suka sangat sebab tak de privacy, tapi at least bilik aku hujung sekali, so orang tak lalu lalang sangat. Glad that my room masih menghadap masjid al azim, dekat dengan bilik iron, bilik pantry, dan toilet.


So, tahun last, kena kuat. Aku nak grad dengan jayanya. Baiki pointer aku. Aim semester ni 3.9.. Tak pernah aku letak aim setinggi ini maka haruslah berusaha ke arah ini. Insyaallah. stay positive, stay focus. 


takut sebab dapat lecturer India as supervisor, tapi kena take it as challenge. I can do it. Insyaallah. Make dua's for me. Semoga segala urusan dipermudahkan. 

p/s : kucing duk masuk bilik, biasa lah duk ground floor. And aku dapat banyak ole2 dari mekah (fa pergi umrah), dari sarawak, dan juga hotpants dari Bali (Ash pergi honeymoon). Ok seksi gila pulak aku rasa hotpants tu dah la ground floor ni banyak student's council dengan badan pelajar Islam. Lantak lah. hahaha. 

Let's create the best moments. Benda yang dah lepas, haruslah dilepaskan. Stick to my aims. 

Sambut birthday first chupchup girl Ayu Yusop. Birthday celebration dia yang last, dan tak sangka kami boleh borak sampai midnight starting pukul 8.30 malam. Since Bella dah kawen mostly kami cerita nak sakat dia la. ( if you know what I mean hahaha) . 


Sambut juga birthday classmate, Ana yang mana encik tunang Hasnul Kay sponsor duit untuk buat surprise party untuk dia. Ok then. 

Esok nak ajak rumate pergi berenang, tapi dia duk demam tu. Kesian pulak. hurmm. Nak ajak si ash dengan atin pergi photoshot kat klebang tapi ash balik umah suami pulak, fatin nak dating. Adeyh. I need a car so that I can hangout alone. Seriously. ;(  


my room. Happy and grateful to have such a big room like this dan tak paham bila ada duk cakap bilik ni tak best bla bla bla. Ye la,awak anak orang kaya, bilik awak besar bilik hotel 5 bintang. Mana tahu nak menghargai. Sedih bila ada yang cakap macam tu. Ni hostel baru kot, lagi better dari hostel lama dulu. 

dua kotak tu je yang tinggal untuk dimasukkan dalam locker. 

My room. Selesa dan luas. rak makanan aku tu penuh dengan my food je. Nak kena beli tempat penyidai baju untuk hang towel kain sembahyang dengan baju yang dah iron. Baru nampak lagi kemas. 

our study corner. Mine is at the right side. Kosong je meja aku. Sebab aku nak reduce barang. Dah nak grad, kena la slow2 bawak balik barang, mama dah nak nak ambik aku nanti sebab jauh katanya. Kena la independent usaha bawak balik sendiri slow-slow bila ada cuti bawak balik semua barang-barang tu sikit-sikit. 

No comments:

Post a Comment