Saturday, March 28, 2015

movie obsession

currently aku banyak tengok movie, despite of my current state, I am broke. Hahaha.
Tengok movie " I fine thank you, love you " and  "home".

satu tu citer thailand, serious hero dia hensem sangat aiyhhh boleh bergetar tulang rusuk, KAH! .serious jugak citer tu kelakar gila, kelakar sangat and ada jugak part sedih dia.

Citer home ni pulak citer kartun . Citer dia biasa je, tapi nilai friendship and family love tu cukup untuk buat aku nangis teruk dalam cinema tu.

Ok, aku tahu aku hati tisu, nampak je kat luar ni aku garang. Well, this is me. Tengok movie thailand tu pun ada part aku nanges walaupun penat gelak, same jugak la citer home ni.

Pasni nak tengok insurgent boleh tak?


Ngeeeeeeee..


tunggu nak download chappie and spongebob..


and paling ditunggu, fast and furious 7.. hohohoho..



current life.

my current life update :

1. busy.
2. very busy.

I only respond to whatsapp that related with academic stuff only. I am sorry but I am not a type of person who always chat 24 hours via whatsapp. I always on my gadget but I didn't chat. I prefer face-to-face interaction. If I am not busy, I will be around with my friends. So please, accept my apologize for not replying your whatsapp. I read the message but then I'll forget to reply. Lol.

I need to prepare for observations. MQA is over, yeay. So far, the auditors were happy with the interview. Too bad, the files that we prepared with our tears and money were not being checked thoroughly as 'they' expected. What a waste but never mind. We hope the MQA will reward us with the accreditation.

I am exhausted. I am tired. Now my head is about to explode thinking about my thesis proposal. Urghh, so stressful. Sabar lah hati, sikit je lagi nak habiskan study. Then, I'll be free.

Sekolah pulak macam biasa. Cool. Seronok. Sekolah tu tak skema, so ok lah kan. I can wear pump shoes instead of my formal shoes.Anak murid pulak, macam biasa la nothing much to expect but they wanted to learn and they give full cooperation. I am happy with that. Cukup la mereka tahu respond 'What day is today' , ' how are you today' dengan betul. Don't expect too high but don't give up with them. It is just that I need to do more writing activity with them. Bad handwriting. Hahaha. Habis praktikum ni konfirm aku akan nangis, I'm going to miss those children. Marah macam mana sekalipun mereka tetap sayang cikgu mereka.

Oh, here is a story about one of my pupils in 2 Azam. 2 Azam ni macam biasa la, kelas last sekali. Membaca pun susah lagi nak master, tapi ada la satu kisah ni pada suatu hari. Aku keluar kelas 2 Azam a bit early sebab ada relief class lagi lepas tu. So madam Reta, guru pembimbing aku yang teruskan mengajar mereka. She use my teaching aids on food and menu. Ada la sorang budak ni, Shahizan mintak nak ambik teaching aids tu sebab katanya nak letak kat kedai ayah dia.

Wow, dia ada niat nak bantu keluarga dia, dia ada entrepreneurship skill yang mana dia ada idea macam mana nak buatkan kedai dia tu menarik lagi dengan adanya menu yang colourful macam teaching aids aku buat tu. He wanted to help the family. Percaya atau tak, aku sentiasa percaya,, budak budak lemah ni ada kelebihan lain. Tengok berapa orang businessman yang berjaya,, mereka tak excel pun dalam study. Tapi mereka ada idea macam mana nak buat bisnes. So, aku percaya this fella pun mampu berjaya macam tu. Mungkin, jalan mereka berbeza berbanding mereka yang study sampai university. At least, semua orang akan berjaya kalau dia berusaha,, walaupun dia tak bernasib baik nak excel dalam pelajaran. So jangan la give up dengan mereka dear teachers and parents.

Thank you Shahizan, I learnt something from you. I can't give you my teaching aids because I promised madam Reta to give it to her, but Insyaallah if I am not busy I will make another colourful menu book for you, with one promise that you will study hard. Belajar rajin - rajin biar dapat masuk kelas Afdal yang lebih pandai pun dah cukup baik, sekalipun I will no longer teaching in that school.

beautiful creature you are, children.

Can't really update much since I am very busy. I pray for strengths and I promise to reward myself with a short trip to Ipoh with my friends after I finish with all these academic stuff.

Au revoir.

Thursday, March 19, 2015

my silly dream

borak borak kat wassap dengan Ilia, I can't believe our friendship has been tied for almost 10 years. Kenal sejak form 1 membesar sama-sama di hostel, share toilet yang sama, katil yang sama, study sama-sama, share everything sama-sama. I am grateful to have not only her, but the rest as my friend.


As usual, borak borak kosong, silly conversation. Talking about travel, then pasal nilai ringgit mata wang Malaysia yang rendah. Ok, susah nak travel, susah nak kumpul duit nak kawen, dengan gst bagai barang tambang mahal bagai. See, the struggle as a marhein. Sakit siaaakkk nak hidup macam ni. Bayangkan orang yang lagi susah dari aku. Kesian kot.

Hai pak pak menteri yang bijak bercakap tapi bodoh dalam tindakan, cukup lah mengkhianati kami dengan sifat tamak kalian.

Aku nak travel, aku nak kawen dowh. Then come to this silly conversation.

My silly dream to have my wedding near the beach.. Nak ala-ala wedding dalam taman or tepi pantai. Since I very love nature. Tapi bila fikir, itu impian tak akan jadi kenyataan kot sebab kos mahal. Lagipun nak sewa area dekat pantai memang mahal gila. Sewa khemah dah berapa, inikan nak sewa tempat and catering lagi.

jadinya 2 tahun lagi la aku kawen lepas aku grad.. Sebabnya, aku pun nak juga kawen grand walaupun tak grand gila gila, macam yang lain..


Ada video wedding, photoshoot session, candy booth macam chocolate fountain and cendol ke, photobooth, pelamin simple pun tak pe, goodies, and of course makanan.. Tu semua dah berapa oiii, So banyak kena buat sendiri kalau nak jimat.. ha.ha.ha. Macam bella buat masa dia kawen tu.. goodies masukkan kacang dalam botol sendiri, photobooth set up and gambar print sendiri, layout card 'I am single, I am next' tu buat sendiri candy booth pun sendiri, Ok la kan jimat.


according to Ilia, kalau pelamin atas batu tepi pantai PCB tu, boleh koyak gaun kawen aku. hahaha..
I just nak pakai white gown dengan kasut dr. martin je, tak nak high heel nanti aku cium tanah pulak terpeleot kat situ.

hopefully bakal suami tak tinggi sangat. Tapi I suka orang tinggi, dalam 172cm macam kiroro tu, macam mana ni? hahaha

ok enough with silly dream that will never come true.

elehhh..

why syed and syarifah ni always rasa diri mereka superior dari yang lain. Just because of your name and tittle as syed and syarifah?


urghhh you irked me. Kalau perangai buruk, anak raja sekalipun can never earn any respect from human, probably from God too.


Tapi tak semua mereka mereka ni teruk, cuma bila sekarang manusia semua nak create identity as syed or syarifah.



aku ada isu lately pasal syed ni. Jadi keliru untuk percaya are they really exist. Sebab berlaku pada diri sendiri so aku memang ragu.. Fake identity as syed faliq, juga ragu dengan identity as syedattan.


hahaha.


they are not real syed right. Maybe in life nama mereka cuma mat sahaja. No no as syed pun.

lagi satu, bila orang describe syed and syarifah ni hensem and cantik, I agree. Memang ye. Tapi kalau fake identity, errk konfirm tak.


ok ok.

I ambik contoh, this one famous public figure kat twitter Syed Attan Nurajim. I dare him to reveal his true identity. Betul ke syed, betul ke hensem, betul ke kaya.


yada yada yada.


and please muncul depan aku kalau betul you exist sambil drive mazda.. eleeehhh sebab tak wujud as nama syed tu kannnnn, mana nak muncul nyaaa, gambar profile pun boleh je cilok kt google image, heh....

 syed faliq tu tak pe, boleh tengok bila member aku kawen nanti.. mesti dia mai kenduri kalau dia wujud.kah kah kah. kalau betul dia wujud, ok fine, I will apologize to him *pergh ranap ego aku pastu* tapi tak pe, aku berani je minta maaf sebab memang aku salah..


come on.. Confuse dengan tipu daya alam maya. Manusia ni menakutkan sometimes. They wear mask, use another identity.

selamat bertukar status.

yeay hari ni my classmate Izzati comel dah kawen dengan kekasih hati Encik Izzudin. Cantik sangat, macam princess. Tapi since dia just buat majlis akad nikah je kat Kedah, kami pun tak pergi. Pergi masa kenduri nanti bulan 5.


Tahniahhhhh baby..
Ok dah dua orang classmate aku yang dah bertukar status jadi puan.
Dan ironi nya, mereka a year younger than me. Yang 4 orang akak dalam kelas tu semua tak kawen lagi. kah kah.

Jodoh tu kan rahsia Dia yang Esa. Bila tiba masa, Insyaallah tiba juga masanya kan. Part paling best, sakat member baru kawen ni dalam group wassap.. Ok, kena pulak malam ni malam Jumaat. *Biasa la all girls college ni miong nya camni sikit* Tapi kami behave kot kat luar.. Sesama kami je nakal.


Aku sakat membe aku ni 'be notty' je pun.. Aik, aku balik yang kena nak kena ikat kat pokok. Cehhhh...


hahaha.

apepun, semoga jadi yang taat pada suami, ibu yang mithali, dan paling penting, binalah keluarga yang mengikut landasan dan panduan NYA yang aku kira, aku masih jahil lagi tentang ilmu agama, ilmu rumah tangga, dan ilmu parenting....

Semoga kita semua mendapat jodoh yang baik. Insyaallah..

cantik sangat awak izzati, macam princess.

dan, part paling sedih dan touching moment adalah bila abah lepaskan tanggungjawab dia pada suami. Sedihhh.. I want to be your little daughter forever, daddy...

balik maktab nanti sambung sakat lagi. ok bye.

Wednesday, March 18, 2015

beautiful creatures.

children can be annoying sometimes, they can be curious and ask you with thousand of questions, but sometimes they can be wonderful and erm should I say, cute?

They are beautiful creatures. They were born without sins, they know nothing and we as parents will mould them. At this school, their main problem is attitude besides their weak academic performance. Bila kau dah masuk sekolah ni, macam-macam cerita kau akan dengar, bukan setakat cerita dari sekolah kau sendiri tu pun dah cukup banyak, tapi cerita dari kawan-kawan kau pun cukup banyak. Ada yang kelakar, ada yang sedih, ada yang macam eeeee annoyingnya. Somehow, I learnt from their life story. Those children, they are facing with harder obstacles as compared to my time.

Secara tak langsung, tugas guru bukan lagi mengajar, tapi mengasuh, menjaga mereka dan juga secara tak langsung terpaksa masuk campur dalam urusan rumah tangga mak bapak ni. How is that so? Colour me surprise, there are a few shocking stories that happened in school where teachers have to get involved in the problems. Haihh.

1. berebut anak, mostly kes penceraian parents. If mak tak bagitahu awal-awal kat pihak sekolah yang tak kasi bapak jumpa anak tu, memang konfirm sekolah akan kecoh kalau budak tu tiba-tiba hilang sebab bapak datang kidnap anak kat sekolah. It happened to my pupil. Aku pun dah cuak bila budak tu hilang, tapi luckily budak tu ok je. Kau akan nampak betapa risau nya mak dia, betapa susahnya mak dia hari-hari datang sekolah hantar anak, ambik anak, sanggup tunggu anak exam sekalipun sibuk cari nafkah untuk family. Being a single mother is not easy, especially when you have to protect your children from your ex-husband as well. Then, cikgu lah yang kena alert bila anak hilang kat sekolah, cikgu yang kena alert bila ada orang nak jumpa anak kat sekolah.

2. anak-anak terbiar bila parents bercerai and kahwin lain. Hidup dengan stepmother, (not to say all stepmothers are evils) but some of them, memang neglect anak tu. Then, boleh relate nape anak tu selalu duk kelas last, perjumpaan ibu bapa selalu parents tak datang. Perangai anak pun, entah pape. Sebab mereka lack of attention so mereka create problems untuk dapatkan attention dari cikgu.

I am writing this not because I want to badmouthing some parents, but I learnt that marriage should never end with divorce. Parents, seharusnya cuba untuk elakkan penceraian sebab mangsa dia adalah anak-anak. Kesian mereka. Kesiankan masa depan mereka. That's why, ilmu parenting di samping ilmu agama tu cukup penting dalam nak bina keluarga. We, as future parents must prepare ourselves with good knowledge about Islamic knowledge, Islamic marriage and parenting knowledge. Pity those children.

3. sexual harassment. Believe me, it happens. Ada kes in my school yang budak tu kena sexual harassment dengan bapak sendiri (haruan makan anak, is it?) Kesian kot, at this young age, they should enjoy their childhood moment tapi itu yang berlaku. Tu baru sexual harassment.

4. Abuse. Parents sekarang ni kadang-kadang rasa nak pukul anak, main pukul je. Dengan helmet pun hentam kepala anak, depan mata aku pulak tu. Allahu, kalau jadi pendarahan dalam otak anak kau tu macam mana, kalau anak kau jadi terencat macam mana? Bapak panas baran melampau boleh main sepak terajang je anak, itu normal yang aku tengok. Tapi entah la, mungkin itu cara mereka mendidik anak bagi mereka rotan tu tak cukup memadai.

5. Spoil breed. Ni terbalik pulak. Anak terlalu spoil, manja terlampau. Apa yang anak nak diikutkan. Bila kat sekolah, ni la species yang problem jugak sampai aku rasa nak heret keluar kelas. Mungkin juga aku geram bila sorang budak manja ni duk hentak hentak meja sampai aku heret dia keluar kelas. Tak nak pulak keluar kelas.  Tapi mengganggu pelajar lain nak belajar. Mereka tahu, dalam baiknya aku pada mereka, aku cukup garang. Bagi aku, disiplin is a must. Kau budak lagi, tak boleh nak biadap bila bercakap dengan cikgu. Memang kau dapat penampar free atas bahu jawabnya. I don't care kalau kau nak manjakan anak, tapi jangan marah kalau anak manja kau ni create chaos kat sekolah and kena marah.

Satu hal lagi, datuk nenek mak bapak pun suka datang serang sekolah sebab marah cucu mereka. Come on la, dah cucu dan anak manja korang tu pemalas gila kot, manja, nak attention tapi belajar tak pandai. Mana cikgu tak marah. Kau ingat sekolah ni rumah, boleh buat suka hati, nak belajar kau belajar. tak nak belajar kau boleh buat suka hati. We want to educate your children, nak jadi pandai. Kalau anak tak pandai pandai kau marahkan sekolah, tapi anak kau tu pemalas tak nak belajar, kau marah pulak bila cikgu marah. Kau ingat cikgu-cikgu ni gila nak marah suka hati, we all marah ada sebab.

Senang camni la. datang sekolah, ajar sendiri anak dan cucu kau. Please parents, sebelum serang sekolah, check dulu. Anak kau yang problem ke sekolah yang problem. Lagi satu, jangan manjakan sangat budak-budak ni. Lama-lama naik lemak.

6. adopted child. Ni pun banyak kes berlaku. Anak angkat, tapi tak dilayan sebaik mungkin as anak sendiri. Dimarahnya, diherdiknya, dimakinya. Lama-lama budak tu seek attention kat sekolah. One of my pupils dalam kelas, selalu yang sorang ni buat masalah. Seriously nak marah kot. At first guru pembimbing aku bagi attention, lama-lama naik lemak. Yang problem, kat aku yang nak mengajar ni. Ikutkan hati, time kelas aku nanti aku nak hantar dia bilik guru besar. Geram sangat. Kau akan rasa tahap sabar kau tu dah sampai limit. Ada je masalah dia buat dalam kelas. Tapi aku belum tangankan lagi anak murid aku, including this one adopted child. I know she is adopted, itu yang masalah bila mak dia ignore dia.

Please dear parents. I tahu ada yang baik hati nak adopt anak angkat, tapi bagi la didikan agama, kasih sayang yang cukup. Berdosa tahu tak layan anak yatim ni teruk. Maybe la dari segi nature dia, background dia tak elok,tapi ingat, nurturing tu pun perlu. Nurture dengan ilmu agama, ambil berat pasal dia, she will be good. Kalau tak mampu, jangan ambik anak angkat. Tambah dosa je nanti.

7. Children out of wedlock. Sekarang ni, anak tak sah taraf tu dah jadi trend.It is no longer a rare case bila dalam kelas tu kau dapat anak murid tak sah taraf. To me, mereka tak salah. Kita bukan siapa-siapa nak hukum mereka. Tapi, tolong lah, parents yang jaga anak anak macam ni, didik mereka sebaik mungkin. Don't neglect them. Sebab yang macam ni jugak yang bagi problem kat sekolah, because they lack of love and attention. Zaman kita sekolah menengah, baru habis matrik mereka lahir. Sebab some of them dah ada di darjah 6. Imagine their future. Kesiannya.

one more thing, don't start any illegal relationship sampai ada anak. It is not easy, nak nak zaman sekarang. Semoga Allah melindungi kita semua.

8. anak-anak yang mana mak bapak dia ingat sekolah ni nursery dan cikgu tu orang gaji mereka. NI species boleh mintak tapak kaki kat muka. Bapak hanya tahu buat anak, mak sibuk bekerja ( now women have become the breadwinners of the family, bravo) . Why I said so? Sebab bila anak demam, dihantarnya juga anak pergi sekolah. Cikgu tanya, kenapa demam pun datang sekolah. Anak jawab bapak suruh pergi sekolah, mintak cikgu hantar pergi klinik. Kepala nenek dia (ayat lecturer aku) cikgu nak hantar anak pergi klinik, kau ingat cikgu tak perlu mengajar, nak jaga anak kau sorang? Bila cikgu pergi hantar anak balik rumah, bapak seronok duk tidur. Serious, patut humban bapak tu masuk loji tahik je kot  ( just joking). Menyusahkan. Sejak bila kami yang kena ambik alih tugas kalian as parents?


Ini baru sikit. Tapi most cases yang berlaku kat sekolah. Despite all, those children are innoncent. Tapi kalau tak dididik dengan baik, mereka akan jadi pencuri, penipu. BUdak sekolah rendah pun dah pandai curi henfon cikgu dengan duit kawan siap pandai menipu lagi tahu tak. Bila report kat parents, they denied that. Anak mereka tu baik bla bla bla. See, cikgu sekarang yang akan sakit mental dulu sebab nak handle masalah-masalah yang berlaku dari rumah. Tu tak termasuk dengan parents yang dah tahu anak ada dyslexia contohnya tapi refuse nak hantar masuk pemulihan khas tapi masukkan ke kelas normal mungkin sebab malu. It gave headache to the teacher, and sampai sudah anak kau lemah tak tahu membaca menulis mengira. Persepsi malu ni perlu diubah, tapi siapalah kita untuk buat keputusan bagi anak, that's your child, we can only advice but by doing this, it just gives troubles to the teachers, and pitiful to your children. Sebab budak-budak special needs macam kes dyslexia, autism ni memerlukan kelas khas di sekolah. Pendekatan dan pengajaran untuk mereka lain macam budak normal. Do some reading on that if you don't trust me.

Scary kan cabaran guru sekarang?Sape cakap cikgu kerja senang goyang kaki cuti banyak? Cuti la kau kena datang sekolah buat kerja sampingan, dan juga cabaran-cabaran macam ni la yang bagi big headache pada cikgu. To me,Teaching is fun, children are wonderful, tapi budak-budak yang tak de adab dan disiplin, aku tak suka. So semua ni bermula dari rumah, nak harapkan sekolah cikgu, tak cukup. Especially part didikan agama. Bila tanya, nape tak semayang, nape tak pandai mengaji,, jawapan dia parents tak ajar, parents pun tak solat sama. Hurmm, berat sikit tugas cikgu nak ajar anak pandai mengaji dan pandai solat bila waktu persekolahan tu limited. Kalau semua benda cikgu nak kena buat, baik hantar sekolah je dari pukul 7 pagi sampai 10 malam suruh cikgu je ajar semua benda.

Then make sure, you don't produce anymore child. Have some pity to your children, tu kan zuriat kalian. Jaga sebaik mungkin. Above all, agama dan disiplin memainkan peranan penting nak bentuk anak anak ni sejak mereka kat sekolah rendah lagi. Prepare them with love, care, knowledge. I don't blame the parents, sesetengah tu terpaksa bekerja kuat sebab nak cari duit, I don't blame them tapi kalau kes-kes yang macam aku mention kat atas ni, aku harap someday awareness akan datang pada mereka, dan juga pada kita semua, sebagai future parents. Sebab ada jugak parents yang kaya raya educated, lain pulak ragamnya.

Thank you children, at least I learnt a lot from all of you. Selain dari tengok gelagat comel korang dukung kucing and bagi makan kat kucing. Comel.  

penat bercakap.

jujur, aku penat dah nak ulang benda yang sama. Cukup lah stalk aku. Cukup la stalk twitter and blog aku , HY.

aku benci bila aku scroll wassap nampak gambar zara. Rasanya aku dah cakap hari suruh delete, kau cakap dah delete, tapi last last ada lagi. Lepas tu bila aku tulis kat twitter, terus tukar gambar profile wassap, tak de dah gambar zara.


come on la, cukup la menipu. Muak aku dengar.
Lepas menipu, come out dengan excuse. Hey aku dah tak percaya lah, bukan sekali kau tipu.

enough with all those lies and made up excuses. I don't give a damn anymore.
I don't care about you anymore.


benci betul la perangai macam ni. Liar.

lepas ni, kau baca blog aku kan sekalipun berjuta kali aku tukar link blog sebab according to you kau still akan boleh baca blog aku.

urghh.get a life.
get out from my life.
yang elok aku nak ending relationship elok-elok jadi benci pulak.

kenapa, kau nak cakap aku sendiri pun tak leh nak get over kiroro? at least aku dah tak stalk dia, tak contact dia. Tapi kau?

dan sekalipun aku tak dapat move on, itu hidup aku bukan hidup kau. tak bermakna aku akan bagi peluang pada kau lagi.

I hate liar. Dah cakap delete tapi ada lagi gambar zara. Benci betul aku orang macam ni.

so many things on my mind.

lately, I have been thinking too much.

1. about my future. How am I going to plan my financial with 2k salary, with gst and living in this country where everything was hell expensive. When I will be able to buy a house, a car, paying bills and all that.

2. Proposal for my action research. I couldn't find any good tittle for my thesis yet the deadline are very near.

3. Family problem , definitely.

4. what is the best method I can do to teach those weak children. Bila guru pembimbing aku asyik interfere je selalu apa yang aku buat. It is not helping much and aku tak bebas untuk try teory and approach yang sesuai. Haihh. Pening. Attitude budak-budak lagi lah. Budak darjah dua ni attention span dia pendek. So kena buat something untuk pastikan attention span dia kekal sampai habis lesson.

5. I am thinking of kiroro. How is he, how is he doing, is he doing good as an engineer. Whatever happen, I will always be proud with him. May Allah bless and protect him always. make him happy, and jangan bagi dia sakit gastrik lagi.

I miss him actually, but yeah I cast away that feeling. I moved on.

6. Marriage. Everyone is getting married. Tapi aku dah banyak miss wedding ceremony. Mintak maaf, saya tak boleh drive and tak tahu jalan. So tak boleh pergi. ;( In future, I will be attending, Insyaallah.

7. What should I do to earn more money. Should I start with small business dan jadi tutor or cikgu tusyen? nak kumpul duit untuk travel, beli kereta and beli rumah. Phewww, sakit kot. Makanya, impian master or sambung balik degree engineering terpaksa la dikuburkan. Kalau kos aku tak dapat akreditasi pun sama jugak, tak dapat sambung master.

8. Posting. Betul ke pilihan aku nak letak Penang as first choice? Putrajaya as second choice and Melaka last choice. Aku pilih negeri yang ada direct flight balik Kelantan. Nak jenguk orang tua pun senang and kalau ada emegency pun Insyaallah senang nak balik.

too many things to think. Tak mampu nak layan emosi rindu ke, sakit hati ke, Abaikan.Yang penting sekarang, akademik. I need to get A for my practicum this time and A for my proposal.

May Allah ease my way.

enough with your bragging story.

ada member yang jenis suka gebang sana sini? Ada member yang jenis suka show off ada family kaya raya? I did. First time in my life I have this type of friends in this college. Level dia punyer gebang tu alahai melampau lampau.

First, kisah cinta dengan a doctor yang never ending story. Siap boleh tulis novel lagi. According to that person, that doctor fall in love with her. He was damn bloody rich. Anak keturunan syed, doctor, grad dari oversea, hensem nak mampus, bla bla bla with tragic life story. having cancer and was about to die. Ha.ha.ha. Novel sangat, drama korea sangat cerita nya.

Apparently this one fella accused another girl for trying to steal her boyfriend. Her bf ni la yang ada kawan baik nama syed faliq amin jugak yang mana aku buat background checking on him by asking that poor girl she accused for trying to steal her bf. So I heard both side story. Aku pun jadik confuse depa dua ekoq ni wujud ke tak.

Never mind, just wait and see. Kalau dia kawen dengan doktor tu means dia betul-betul wujud.

But I don't like the way this fella duk gebang bf bagi iphone, taja tiket flight, bagi this and that. Actually, we don't give a damn. Just keep it to yourself. Bila kau marah kawan-kawan duk sibuk pasal relationship kau , kau cakap kau tak suka orang masuk campur urusan love story kau, tak perlu la nak gebang pasal love story kau tu pada orang lain. Kau pelik mana orang tahu pasal bf kau yang super bloody rich tu, sebab kau yang bercerita gebang. Nak tunjuk pada satu dunia kau dapat bf kaya lagi hensem nak mampus. See, yang culture shock kat sini adalah kau. Mana tak nya, kalau kat classmate aku pun kau boleh cerita, apatah lagi kat classmate kau. Memang kau nak the whole world tahu ceritera cinta kau yang penuh tragis tu.

one word, be careful. Bila kenal someone ni melalui alam maya, kau perlu hati-hati. Jangan obses nak dapat doktor nak dapat lelaki kaya semua jadik haru biru nanti. Kau boleh gebang, tapi kau perlu ingat, mulut bercerita. Some of us knew the true story, yang kau add this both bloody hell syed. Maka ceritera cinta kau bermula.

tak perlu kot gebang. Tak perlu kot gunakan nama ex tunang syed faliq untuk burukkan dia as gold digger nak pau duit that guy bila mana aku baca blog ex tunang (kononnya lah) yang syed faliq amin tu yang tinggalkan dia.

bagus la dua dua ekor syed ni kena cancer. Semoga mati cepat. Sebab mereka ni sebenarnya dah banyak crash kan hati perempuan. Lagi-lagi bila kenal dalam fb. I almost fell into the trap. 2 days, and you fall in love with me? bullshit.

this is what happened bila kau terlalu mencari kekayaan, hensem, kesempurnaan. Seperti mana kau kutuk kawan kau yang nak cari lelaki kaya, hensem dan sempurna. Kau yang perlu tilik diri dulu.

antara gebang story yang selalu aku duk dengar sampai hampir bernanah telinga :

1. bf I suruh I bawa audi dia pergi praktikal. Tapi I tak nak. ( I can create that story too).
2. my bff syed faliq nak taja minyak kereta untuk I praktikal ( sampai sekarang tak taja pun, nape, takut nak bagi nombor akaun kat dia?)
3. Dia punyer kaya sampai boleh travel sana sini, burn tiket ribu raban sampai macam tu je ( hell what, orang kaya gila babi pun tak gila nak burn tiket macam tu. Dia book tiket exclusive yang boleh ubah date travel) .
4. Dia namakan nama I as pewaris harta dia. ( errmm,, enough. Telinga aku dah nak bernanah, aku hampir muntah).

tapi sebab tak nak create conflict, dengar tak dengar aje lah.

tu tak masuk part gebang pasal family. I know your family kaya raya, tapi ada lagi family yang kaya raya jugak. Bukan your parents je selalu travel abroad, bukan your parents je mampu belikan anak-anak motor mewah kereta mewah. Ada tu parents mampu belikan rumah sebijik sorang untuk anak-anak. Come on, be humble. You never earn my respect bila kau kaya tapi guna duit mak pak hang.


last but not least, cepat la habis belajar. Aku dah tak sanggup tadah telinga.. Boleh meroyan aku nak dengar cerita kau ni.

I quote a good quotation from dr. anwar fazal ' A man's money can never excite an independent woman' . Yes, What we need from a man is love, loyalty, and his Iman to guide us, to teach us about Islam and to bring the family to Jannah. Cukup bukan? Kekayaan, paras rupa semua tu tak akan kekal lama. Usaha la sendiri. Aku suka kawan-kawan sekolah menengah aku, maybe we are from educated level, and our family pun tak kaya gila, ada yang kaya gila tapi we keep it low and humble. Sebab paling penting, education. Kita nak to be the best. Masuk university oversea, grad, kerja, kumpul duit, slow slow bina career slow-slow kumpul duit. Enough. Yang penting, perilaku dan juga agama. Maybe itu sebab aku sangat cherish friendship dengan schoolmate, we flock together. We don't have to gebang sana sini that much. We share our story, we share knowledge, and I love that. Buat ape berkawan, tapi kerjanya nak lebih dari yang lain, nak menunjuk kita lebih dari yang lain. Kalau kau tak pandai, rupa dan kekayaan kau serious aku tak pandang pun. Even, itu bukan asas untuk aku hormat kau. Arasso?

kalau kita cari luaran, luaran yang kita dapat. Tapi itu tak kekal. Kalau kita cari yang cantik, be prepared untuk duit sebab yang cantik ni high maintenance sebab nak up to date selalu fesyen, gajet, supaya boleh show off dengan kawan-kawan, tapi mungkin si lelaki tu kalau kau setakat gaji 2k, siap sedia la tanggung hutang. Itu pun kalau dia rajin kemas rumah dan memasak. Kalau tak, sedia jugak duit untuk selalu makan kat luar ye abang.. It is not aku nak rendahkan mereka yang seperti ni, tapi itu lah reality yang aku tengok melalui kawan-kawan aku sendiri.

One of life experience adalah bila ada member suka gebang macam ni. Kau akan tahu mana satu perlu kau percaya, mana satu yang tak perlu kau percaya. Dengar boleh la kot layan sikit sikit, but to trust, never.


urghhh. annoying breed.. Please, be humble. Semua tu Tuhan yang kasi. Lagipun yang kaya tu dia, bukan kau. Bangga ke tumpang kekayaan orang lain, tapi duk asyik cakap 'I suka dia bukan sebab harta dia, I tak pandang harta dia pun' Hemmm.. lagi satu, orang lain pun ada awesome life story jugak, so keep it to yourself. Sekali sekala boleh la, ni selalu orang pun get bored. Macam kau pasang iklan yang sama, bosan tahu tak. Some are not even interested. Bila aku cakap ni, mesti kau nak cakap yang aku and yang lain jeles dengan hidup kau? Nope baby nope. We don't care at all. Sebab itu bukan yang dicari selama ni. I am independent woman, sekalipun parents aku pun mampu bagi kemewahan macam parents kau bagi, tapi my parents ajar aku untuk susah, untuk value nilai duit, dan untuk be humble. Itu lagi penting. So I tak heran langsung with your designer bag, barang-barang mahal, sebab aku fikir kalau aku nak hidup mewah, aku kena sentiasa mintak duit parents dan bukan bergantung dengan duit elaun. Aku malu untuk hidup macam tu. So please, stop that.

go ahead. Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri je la cerita kau ni. Aku tunggu kad jemputan kawen kau, aku harap dia grand nak mampus ala-ala perkahwinan diraja, baju kau ditempah khas oleh Rizalman. Don't worry. One of my friend kawen pun designer baju kawen dia dari oversea. Rizalman tu tak dipandang pun. hahahaha.

hard life in Semester 7

phewwww...
Dia punyer lega bila dapat cuti seminggu, dapat balik rumah jumpa parents, jumpa katil, jumpa kucing angsa, jumpa relatives.

Dapat release stress yang selama ni dipendam. Dapat relesea bad emotions yang selama ni duk simpan bila mana ipg aku tu rules dia macam penjara. Ipg tu ok, tapi administration dia yang suck tahap 7 petala langit.

So far, praktikal . Teruk. dapat guru pembimbing yang best, tapi dia mintak aku masuk tolong mengajar kelas last sekali, selain dari mengajar kelas aku. Tambah satu lagi relief class satu period. Menjadikan total aku mengajar satu hari tu, lima masa. nakharom betul. Penat tahu tak penat. Kalau mengajar first class tak pe lah, tapi ni both last class.


My practicum this time, suck. Sama macam first practicum. Actually guru pelatih macam aku ni sepatutnya diberikan kelas first, sebab senang nak handle, nak handle kelas last ni perlukan pengalaman. Since our experiences are very shallow, it is wise to take the first class but still, it depends on who are the teacher supervisory that we get for that school. Too bad cikgu pembimbing aku ajar kelas last. Cabaran dia tu lain sikit berbanding ajar kelas first, konfirm akan penat. Balik sekolah terus tido, malam sambung buat rph bagai sampai midnight kadang-kadang sampai pukul 2 pagi baru boleh tido.

Everyday, bangun pukul 6 pagi supaya dapat pergi sekolah pukul 6.50 pagi kalau tak stuck dalam jem,, Since aku sewa kereta kenari for 2 months and ok la. Everything is good. Dah boleh bawak kereta. Tapi last week before cuti tu, aku dah tersagat (geselkan) kereta kenari tu. Seriously I don't mean it. Since aku baru belajar dan masa tu aku actually nak avoid budak-budak sekolah tu yang species tak takut kereta cikgu. Menonong je jalan berlari walaupun nampak kereta cikgu tengah duk bergerak. Even, pernah sekali tengah reverse kereta dua anak murid melintas macam tu je belakang kereta, memang aku rasa nak tampar je budak-budak tu. Seriously, those children are having problem with their manners. Dalam kelas banyak main, dekat jalan raya perangai macam ni pulak. Haihhh.

subjek minor aku dapat sorang je pelajar, same goes with my partner, Fatin. seronok betul ajar anak murid sorang ni tapi still, dapat kelas last. So nak ajar tu kena sabar banyak. Tanya lain jawab lain. Baik hati pun tak tahu apekebenda walau explain berpuluh kali. Still, I try my best to instill good values in him.

2 minggu lepas terlalu busy dengan MQA, file, tidur pun dah pukul 4 pagi, pastu bangun balik pukul 6 pagi, bengang dengan perangai pensyarah (certain) , stress dengan assignment, stress dengan sekolah praktikal tu yang tak paham bahasa kami busy dengan file duk bagi relief class lagi bagai. Last-last proposal sampai sekarang tidak bertaip pape lagi. Dang! Kalau before this, aku sempat siapkan lesson plan untuk mengajar esok, tapi this time, no no! Busy sampai aku tak sempat makan pun actually. Makan roti dalam kereta, taruk lipstik kat muka dalam kereta masa on the way pergi kelas. Dasyat gila kot. Sekejap tanda buku, sekejap relief class, sekejap masuk kelas, sekejap masuk kelas lagi yang tolong mengajar tu. Seriously penat. Before this sempat jugak jog petang-petang but not this semester. Hectic life betul.

At least this semester dah habis 5 kali praktikal untuk ditauliahkan kepegawaian yang mana aku supposedly boleh habiskan semester lepas lagi tapi aku skip satu praktikal sebab nak pergi convo shima. So I finished them off by this semester untuk mssm ayer keroh. This time aku tak jadi pengadil balapan tapi mengadil padang. Jadi hakim lontaran untuk acara cakera dan rejam lembing. For few times, aku dengan my friends juga dengan budak-budak milo (pembantu kami yang terdiri dari budak sekolah) almost got hit dengan lembing and cakera. Itu aspek keselamatan paling crucial. Bahaya woo jaga dua acara ni. Sekali lembing tersasar boleh la tu tersusuk kepala ke, kaki ke. Kalau cakera tu kena kepala boleh ada probability untuk koma since cakera tu ada yang 1.5kg, 1kg.

(there was a case where one of budak milo tapi untuk mssm pantai tersusuk lembing kat kaki bila peserta tu baling lembing tapi tersasar sebab angin kuat, scary kot) .

Finally, file-file untuk mqa dah siap (27 buah files selamat disiapkan) dan duit pun dah dekat rm200 habis untuk setiap orang. Sebab aku rembat je file-file kosong yang tak digunakan lagi, jimat banyak dah kat situ. Ada kawan-kawan yang lain spent rm400 and above sebab beli file. File sebijik tu rm5.50, separator paling murah dapat rm3.50 lepas tu fotostat untuk satu subjek rm11 ke atas, darabkan dengan 27 files. Good luck in calculating the amounts.

Sebelum balik cuti, dapat bad news, interview mqa pun involve semester 7 sama. Nak stand by untuk interview tu senang kalau perlu cakap jujur tapi banyak perlu menipu. Kalau tak, tak lepas akreditasi. So far, tesl course je tak lepas lepas lagi since last year. MQA people dah tour satu malaysia untuk selia course tesl ni tapi sampai sudah tak lepas. Ada ipg sangkut sebab file, sangkut interview, sangkut coursework. Scary kan? MQA is like a ghost. Real ghost. My lecturers pun siap berkampung kat department tu kot, and we got the pressure. Haih.

Semoga lepas je mqa ni, everything will be back to normal. Lepas naik cuti ni, ada lagi sebulan praktikal. Observations by lecturers untuk english and moral. Lepas tu submit proposal. Then, I am done.

balik cuti ni submit proposal, prepare untuk MQA, prepare untuk observe, fuh penat. Seriously penat, tapi lumrah belajar. Sabar je la. Bendalah ni boleh tahan, yang aku tak suka, perangai manusia.

Last week, last day before cuti, Jumaat tu, dapat berita membe satu praktikum kat sekolah tu accident, padahal pagi tu aku perlu stand by untuk lawatan dari sekolah Singapore. Out of concern, I went to the hospital. Linda my friend, ( we are not from the same college) met with an accident on the way nak datang sekolah. Pergi hospital wad kecemasan, tolong dia x-ray bagai. She has been crying all along due to pain. Nasib baik x-ray tak ada patah bahu. Speedy recovery babe. Lepas tu balik sekolah handle lawatan dari Singapore. Wow,, best gila. Sekolah aku buat permainan tradisional untuk mereka. Congkak, batu seremban, and guli. Yeay, tak yah mengajar untuk hari tu.. hahaha.

cuma hari khamis bila kenari aku accident sikit bergesel dengan tembok, chaotic bila aku tak masuk kelas. terus bising satu sekolah tahu aku accident, terus satu sekolah bising nape aku tak masuk kelas, kena bebel dengan guru pembimbing. Mana nak tahu kelas aku pagi (actually aku relief kelas tu so aku tak tahu la aku ada kelas pepagi buta). Kau dah gelabah kereta sewa kau jadi macam tu sebab budak-budak. Tapi aku masuk je mengajar untuk subjek moral aku. It is just a misunderstanding yang relief class aku pagi bukan lepas rehat. loghrat nau nak komplen itu ini. I understand budak -budak tu kena jaga, tapi boleh kan suruh budak panggil aku masuk kelas. Aku sentiasa duk library.
Should reward myself with short gateaway. Merayap pergi Singapore dengan Ilia and Nabila ke, pastu merayap ke Ipoh mali dengan Fatin and Ash ke. Come on, final year kot. Ape pun nak jadik, tetap kena have fun.

So chill.

Yang penting, gua bengang dengan perangai manusia. Cepat-cepat lah habis maktab ni, tak sanggup nak hadap perangai nonsense warden, pensyarah dan certain manusia. Makin teruk administration sejak ada pengarah baru ni. Seriously bengang bila paksa semester 7 pergi event lepas tu siap cut off electricity bagai. Come on la, aku tengah buat kerja kot bila dah off macam tu laptop aku turut sama off without sempat nak save kerja. Sekalipun ada auto save, tak membantu sangat kot. Pissed off! Semester 7 dah cukup busy, jangan la kacau lagi. Mana pernah semester 7 sebelum ni dipaksa attend event. Kau yang organise event ni boleh la cakap, 'busy tara mana sangat' , kau tunggu semester 7 pastu kos kau nak kena audit. Dia punyer gila busy tu macam mana. Kau tunggu. What you give you get back.

Mengarut betul perangai. Tu baru sikit. part guard yang berlagak macam warden pun ye jugak. Park kereta tak masuk kotak parking (nak park kereta depan hostel untuk sekejap ) pun kena ambik nombor plate kereta. Come on la. Benda tu nonsense kot. Bukan nya kami tak park kereta tu elok-elok nanti, park sekejap kat situ sebab nak keluar ipg balik kot. Haihhh.

Sabar betul aku dengan ragam manusia kat ipg melaka ni. IPG tu super best, dengan adanya gym bagai, it is certain people with power who ruined them.

Tuesday, March 17, 2015

friends

there are many types of friendship that you will encounter with your friends, one of a good example is a love hate friendship. In front of you, they pretend to be kind and loving but behind your back they will just badmouthing you. These friends are nothing different than a parasite.

Another parasite in friendship is when your friends only treat you as an option. They will come clinging to you when they need you, when they need your help but when they are among their friends, you are just invisible to them. 

I've have these types of friendship, and to be frank having a parasite is not a good thing. It will slowly harm you, slowly will kill you. I am very loyal in any relationship ( family and friends ) , I am kind and I am willing to sacrifice, but not for their covert intention. 

Sorry, once I found out that way, slowly I will distract myself from them. I better off alone, and I better be with someone who treasure the value of friendship. 

Yang penting aku berpegang pada believes yang macam ni : 

Yang penting, jangan kita buat orang, jangan kita yang badmouthing people, kita dengar je cerita-cerita member kita burukkan pasal orang lain tapi nak percaya tu, jangan. Always listen to both side and never trust one side story. Tak perlu sibuk-sibuk nak berbicara pasal orang, banyak lagi kerja kita. 

Bila orang layan kita macam option, means kita bukan lagi kawan baik mereka. Kawan baik ni memang tak semestinya kena sentiasa berkepit 24 jam, long distance friendship pun boleh consider as kawan baik tapi kau akan nampak sendiri bila dia dah layan kau as an option. WHY? Sebab mereka dah ada kawan baik mereka yang lain. Why bother, distance yourself from them. Kalau mereka susah, pandai-pandai la mereka cari kawan baik mereka tu nanti. 

bila dah dewasa camni, having a lot of friends are meaningless. Be with someone yang worth everything about your friendship. Sekalipun dia mulut puaka, tapi itu la kawan yang buat kita sedar apa kita buat tu salah, itu lah kawan yang bila susah dia akan tolong. 


Sunday, March 8, 2015

do you believe in what we called as fake?

Do you get obsess with someone in your instagram , facebook or even twitter? I don't. Seriously I don't. Dalam hidup ni kan, certain people akan cuba untuk create identity yang dia inginkan, bukan identity diri dia sendiri. Berdasarkan apa yang aku belajar dalam subjek guidance and counselling, menurut teori Carl Roger, semua manusia ingin mencapai tahap kesempurnaan kendiri atau dikenali sebagai self-actualization. Disebabkan perasaan dan keinginan sebegini certain manusia tend to create self image or known as ideal self where it stands for identity that we wish to be in contrary to real image where it is our own self, of who we are.

Ramai yang nak jadi famous, cantik, kaya, pandai, bukan hanya di laman sosial tetapi juga di dalam kehidupan realiti. Tapi itu yang menjadikan diri mereka untuk create satu identity lain, the fake one. I love to observe and study about people, doesn't mean I am judging about them, I just learn as part of my life lesson. Kadang-kadang kita belajar dari kehidupan orang lain bukan? Banyak yang aku nampak contradict, antara real image dengan self image. Let me elaborate a few situations here :

1. Ada yang nak nampak stylo, bergaya, kaya, cantik, bukan hanya di dalam real life tapi juga dalam instagram nak jadi famous, nak nampak perfect : cantik, pandai, dan punya ciri-ciri perempuan yang tinggi macam ayu, rajin, pengemas. Tapi hakikat nya, ada yang sanggup tipu mak bapak cakap duit elaun tak masuk lagi supaya mak bapak hantar duit . Duit elaun tu digunakan untuk shopping make up baju bla bla bla. Adilkah hidup begitu? Unless you memang anak orang kaya, don't mind you can buy the whole boutique kot tapi sanggup tipu mak bapak tu cukup melampau bagi aku. Sama juga  kes nya bila baju semua bergaya, diri nak nampak kemas cantik, tapi percaya atau tidak, ada sesetengah manusia sebegini tinggalkan baju di ampaian selama hampir dua minggu,hampir sebulan tak reti nak angkat-angkat. Seriously pengotor. Dan, sila lah masuk bilik mereka, kadang-kadang tu bilik dah umpama bilik stor dah dengan baju bersepah sana sini di atas lantai.

So do you believe in everything you see in the instagram ? Mungkin di instagram kau nampak cukup kaya cantik putih melepak,, cuba tengok muka mereka without make up,, so please, don't fall in love with somebody hanya dengan gambar-gambar dan personality di instagram. Do some background checking. And,, don't get obsessed dengan certain famous ig'ers ni dan jangan rasa rendah diri bila tengok mereka cantik di instagram dengan baju dan handbag branded,, some of them ada yang sanggup ikat perut demi beli semua itu. Perlu awak hidup sebegitu? Don't worry, buy an Iphone, then upload banyak-banyak gambar, sure awak pun setanding mereka.

2. Situasi kedua, baru-baru ni aku kenal sorang mamat ni melalui member aku. Konon-konon keturunan syed la,, Konon-konon keturunan syed, handsome nak mati, kaya gila babeng, petroleum engineer, pakai kereta bapak kau mewah nak mati, ada rumah banyak, ada stesen minyak, owner franchise mcDonald bagai. Wow, identity yang cukup gempak siyh.  Aku selama ni hanya mendengar je member aku duk gebang pasal this guy konon nak sponsor minyak kereta la ape la, tapi sampai ke sudah aku tak de tengok pun dia sponsor minyak kereta tu. Terlalu banyak yang aku dengar sampai rasa annoying tahap moksya sampai tahap tahi telinga kau cair sebab mendidih annoying tadah telinga dengar all those bragging stuff. So one day mamat ni add la aku, ok duk chatting la kan bla bla bla tapi dalam masa 2 hari, dia cakap dia suka aku. Watdaheck. baru dua hari dah mula jatuh cinta? Be careful buddy, you read them right. Itu termasuk lah cerita dia ni anak yatim, sakit cancer sekarang tengah treatment kat saudi arabia bla bla bla. Itu juga termasuklah dia hantar gambar bilik dia kat pelantar minyak,

ok, bila kau kenal manusia macam ni dekat fb, means kau tak pernah jumpa orang tu, so be careful especially bila kau nak bagi account number,, please don't. So aku pun pergi la borak dengan member aku sorang lagi yang kenal syed ni jugak melalui fb, she told me that this guy ni kaki penipu. According to her, gambar-gambar yang dia bagi tu gebang pasal life dia tu pun menipu ambik dari google je. hakhakhak.

I do believe in her, sebab bila chat dengan aku, of course aku speaking la kan, kata engineer axxon engineer pergi oversea sana sini, tapi nak buat aku gelak geli hati, english berterabur. I dengan I am pun salah. Come on la come on, tak kan la teruk sangat sampai camtu sekali. jangan buat kelakar boleh tak? kau nak menipu pun agak agak la, family aku expert dalam oil and gas industry kot. Hurm so aku gaduh dengan dia cakap dia ni penipu. Even aku baca blog sorang mangsa dia ni, ok kesian akak tu sebab dah fall in love dengan dia. last aku dapat berita dari syed fake ni bila my friend ni la cakap dia hargai aku dalam hidup bla bla bla, pastu dia akan undergo surgery untuk cancer dia.

Jadi, aku bertanya : masih hidup kah lagi syed fake ni? If kau ni memang kaki penipu, kau patut je mampus awal-awal dari hidup menipu hati-hati gadis supaya fall in love dengan kau.. cyber criminal huh!


Soooooo, do you believe in fake identity di muka buku? I mean facebook. I don't.


Kalau kau jenis yang terlalu pentingkan materialistik, konfirm kau jatuh cinta dengan mangkuk hayun ni. Seriously you will. Sapa tak nak lelaki kaya raya, handsome, almost mr. perfect 10? Last sekali jadik ben10 je..hahaha.


Be careful. With fake identity, not only in real life, tapi dalam dunia alam maya. Jaga diri jangan jatuh cinta dengan penipu, karang ditipunya kita sampai kita bagi akaun bank kita.

be careful,bukan tak leh langsung kenal dengan orang melalui laman sosial ni, tapi kena careful la. Kalau awak mencari yang jenis luaran macam kaya, handsome bla bla bla, memang probability kena tipu tu tinggi, and be careful, blind date yang end up dengan rape pun banyak melalui perkenalan di laman sosial macam ni. Menakutkan bukan?

If you nak hidup mewah, sokay, kerja betul-betul, work like a horse never mind beli apa yang you nak dengan duit hasil titik peluh sendiri lagi rasa puas hati bukan. Siapa tak nak hidup senang.. tapi be careful. Kekayaan seseorang lelaki yang awak cari tu sebab awak nak dia tanggung awak, sebab awak cantik high maintenance tu apalah guna kalau awak ni pengotor lagi pemalas. Hancur rumah tangga nanti.

Lagi satu, watdaheck, apa lah yang diagungkan sangat keturunan syed tu? Agama tu dipandang hanya melalui nama ke?


Contoh, syedattan. do you believe in him too? yeah, that twitfemes. I like his personality, some la. tapi aku tak terkejut kalau dia sebenarnya bukan keturunan syed pun, dan aku tak terkejut kalau dia bukan engineer or lecturer pun sebenarnya. Heeemmmmm..

unless dia boleh drive mazda dia muncul depan kolej aku lepas tu cakap 'saya lah syed attan tu, and I am real, I do exist' .. haa masa tu mungkin aku yang menggigil terkejut. lol.

ceq gurau je naaa syedattan, nanti peminat perempuan you marah i plak.


same case dengan syed faliq amin ni..

so I currently annoying dengan species syed ni,, ok bye.


moral of the story, be who you are. never mind kalau mak ayah awak bukan keturunan datuk, bukan kaya raya, cukup lah kita ni beradab, belajar rajin-rajin jadi pandai. Manusia yang baik tak akan pilih kawan melalui rupa. Kalau dia nak berkawan dengan species cantik je, let them be. Off alone, and you'll meet others yang jauh lagi baik. Berkawan, tapi fake friendship, kau nak ada hidup macam tu? kau berkawan dengan mereka, tapi kau tak mampu nak catch up dengan lifestyle mereka yang berbelanja sakan tu, kau sanggup tipu mak bapak kau lagi? Kau nak cantik macam mereka sampai kau sanggup google tutorial make tapi last-last kau make up end up macam hantu pocong? Kau sanggup jadi bahan gelak? Kau nak lelaki kaya perfect 10 sampai kau percaya bulat-bulat lelaki yang kau kenal dalam facebook instagram twitter tanpa buat background study pasal dia, kau tak fikir risiko di masa hadapan? ke kau nak gebang pada kawan-kawan kau ada pakwe kaya nak mampus? Kau nak tunjuk satu dunia kau prempuan melayu terakhir yang rajin, pandai ayu perfect as a good wife tapi kau bangkit dari tidur pun dah pukul 11 pagi, kau sidai baju kat ampaian sebulan lepas tu baru angkat baju kau, lepas tu kau punyer bilik bersepah macam tongkang pecah. Sekalipun kau ada orang gaji kat rumah, tak bermakna kau tak perlu buat kerja rumah. kata perempuan melayu dalam instagram. lol.


berpada pada lah hidup ni.


Wednesday, March 4, 2015

hati degil.

almost 3 months aku tak contact, tak stalk, tak pernah pun nak wassap lagi dah (dah kena block pun) or nak message ke pape. Tapi semalam gedik nak stalk Mr. R, aku ingat aku dah boleh move on. Tapi....


hati degil.

sendiri stalk.
sendiri sakit.
sendiri nangis. 


tolong lah, pergi dari hidup.
Sekalipun perlu untuk aku ada amnesia, aku sanggup. Sungguh aku sanggup.
aku tak sanggup hidup begini lagi. 


benci. 
benci dengan diri sendiri. 
hanya mampu pendam sakit, pura pura sibuk (memang sibuk pun), semoga dapat untuk aku bernafas walau untuk sedikit cuma. 


tapi jujur aku rindu. 
kenapa aku lahir dengan sifat setia. dengan sifat tulus menyintai, tapi pada orang yang salah? 
pada orang yang cuma permainkan perasaan? 
pada orang yang tidak pernah tahu untuk menghargai kehadiran diri ini? 
pada orang yang tidak pernah menghargai effort untuk tawan hati kau, untuk buat kau gembira?