Sunday, March 8, 2015

do you believe in what we called as fake?

Do you get obsess with someone in your instagram , facebook or even twitter? I don't. Seriously I don't. Dalam hidup ni kan, certain people akan cuba untuk create identity yang dia inginkan, bukan identity diri dia sendiri. Berdasarkan apa yang aku belajar dalam subjek guidance and counselling, menurut teori Carl Roger, semua manusia ingin mencapai tahap kesempurnaan kendiri atau dikenali sebagai self-actualization. Disebabkan perasaan dan keinginan sebegini certain manusia tend to create self image or known as ideal self where it stands for identity that we wish to be in contrary to real image where it is our own self, of who we are.

Ramai yang nak jadi famous, cantik, kaya, pandai, bukan hanya di laman sosial tetapi juga di dalam kehidupan realiti. Tapi itu yang menjadikan diri mereka untuk create satu identity lain, the fake one. I love to observe and study about people, doesn't mean I am judging about them, I just learn as part of my life lesson. Kadang-kadang kita belajar dari kehidupan orang lain bukan? Banyak yang aku nampak contradict, antara real image dengan self image. Let me elaborate a few situations here :

1. Ada yang nak nampak stylo, bergaya, kaya, cantik, bukan hanya di dalam real life tapi juga dalam instagram nak jadi famous, nak nampak perfect : cantik, pandai, dan punya ciri-ciri perempuan yang tinggi macam ayu, rajin, pengemas. Tapi hakikat nya, ada yang sanggup tipu mak bapak cakap duit elaun tak masuk lagi supaya mak bapak hantar duit . Duit elaun tu digunakan untuk shopping make up baju bla bla bla. Adilkah hidup begitu? Unless you memang anak orang kaya, don't mind you can buy the whole boutique kot tapi sanggup tipu mak bapak tu cukup melampau bagi aku. Sama juga  kes nya bila baju semua bergaya, diri nak nampak kemas cantik, tapi percaya atau tidak, ada sesetengah manusia sebegini tinggalkan baju di ampaian selama hampir dua minggu,hampir sebulan tak reti nak angkat-angkat. Seriously pengotor. Dan, sila lah masuk bilik mereka, kadang-kadang tu bilik dah umpama bilik stor dah dengan baju bersepah sana sini di atas lantai.

So do you believe in everything you see in the instagram ? Mungkin di instagram kau nampak cukup kaya cantik putih melepak,, cuba tengok muka mereka without make up,, so please, don't fall in love with somebody hanya dengan gambar-gambar dan personality di instagram. Do some background checking. And,, don't get obsessed dengan certain famous ig'ers ni dan jangan rasa rendah diri bila tengok mereka cantik di instagram dengan baju dan handbag branded,, some of them ada yang sanggup ikat perut demi beli semua itu. Perlu awak hidup sebegitu? Don't worry, buy an Iphone, then upload banyak-banyak gambar, sure awak pun setanding mereka.

2. Situasi kedua, baru-baru ni aku kenal sorang mamat ni melalui member aku. Konon-konon keturunan syed la,, Konon-konon keturunan syed, handsome nak mati, kaya gila babeng, petroleum engineer, pakai kereta bapak kau mewah nak mati, ada rumah banyak, ada stesen minyak, owner franchise mcDonald bagai. Wow, identity yang cukup gempak siyh.  Aku selama ni hanya mendengar je member aku duk gebang pasal this guy konon nak sponsor minyak kereta la ape la, tapi sampai ke sudah aku tak de tengok pun dia sponsor minyak kereta tu. Terlalu banyak yang aku dengar sampai rasa annoying tahap moksya sampai tahap tahi telinga kau cair sebab mendidih annoying tadah telinga dengar all those bragging stuff. So one day mamat ni add la aku, ok duk chatting la kan bla bla bla tapi dalam masa 2 hari, dia cakap dia suka aku. Watdaheck. baru dua hari dah mula jatuh cinta? Be careful buddy, you read them right. Itu termasuk lah cerita dia ni anak yatim, sakit cancer sekarang tengah treatment kat saudi arabia bla bla bla. Itu juga termasuklah dia hantar gambar bilik dia kat pelantar minyak,

ok, bila kau kenal manusia macam ni dekat fb, means kau tak pernah jumpa orang tu, so be careful especially bila kau nak bagi account number,, please don't. So aku pun pergi la borak dengan member aku sorang lagi yang kenal syed ni jugak melalui fb, she told me that this guy ni kaki penipu. According to her, gambar-gambar yang dia bagi tu gebang pasal life dia tu pun menipu ambik dari google je. hakhakhak.

I do believe in her, sebab bila chat dengan aku, of course aku speaking la kan, kata engineer axxon engineer pergi oversea sana sini, tapi nak buat aku gelak geli hati, english berterabur. I dengan I am pun salah. Come on la come on, tak kan la teruk sangat sampai camtu sekali. jangan buat kelakar boleh tak? kau nak menipu pun agak agak la, family aku expert dalam oil and gas industry kot. Hurm so aku gaduh dengan dia cakap dia ni penipu. Even aku baca blog sorang mangsa dia ni, ok kesian akak tu sebab dah fall in love dengan dia. last aku dapat berita dari syed fake ni bila my friend ni la cakap dia hargai aku dalam hidup bla bla bla, pastu dia akan undergo surgery untuk cancer dia.

Jadi, aku bertanya : masih hidup kah lagi syed fake ni? If kau ni memang kaki penipu, kau patut je mampus awal-awal dari hidup menipu hati-hati gadis supaya fall in love dengan kau.. cyber criminal huh!


Soooooo, do you believe in fake identity di muka buku? I mean facebook. I don't.


Kalau kau jenis yang terlalu pentingkan materialistik, konfirm kau jatuh cinta dengan mangkuk hayun ni. Seriously you will. Sapa tak nak lelaki kaya raya, handsome, almost mr. perfect 10? Last sekali jadik ben10 je..hahaha.


Be careful. With fake identity, not only in real life, tapi dalam dunia alam maya. Jaga diri jangan jatuh cinta dengan penipu, karang ditipunya kita sampai kita bagi akaun bank kita.

be careful,bukan tak leh langsung kenal dengan orang melalui laman sosial ni, tapi kena careful la. Kalau awak mencari yang jenis luaran macam kaya, handsome bla bla bla, memang probability kena tipu tu tinggi, and be careful, blind date yang end up dengan rape pun banyak melalui perkenalan di laman sosial macam ni. Menakutkan bukan?

If you nak hidup mewah, sokay, kerja betul-betul, work like a horse never mind beli apa yang you nak dengan duit hasil titik peluh sendiri lagi rasa puas hati bukan. Siapa tak nak hidup senang.. tapi be careful. Kekayaan seseorang lelaki yang awak cari tu sebab awak nak dia tanggung awak, sebab awak cantik high maintenance tu apalah guna kalau awak ni pengotor lagi pemalas. Hancur rumah tangga nanti.

Lagi satu, watdaheck, apa lah yang diagungkan sangat keturunan syed tu? Agama tu dipandang hanya melalui nama ke?


Contoh, syedattan. do you believe in him too? yeah, that twitfemes. I like his personality, some la. tapi aku tak terkejut kalau dia sebenarnya bukan keturunan syed pun, dan aku tak terkejut kalau dia bukan engineer or lecturer pun sebenarnya. Heeemmmmm..

unless dia boleh drive mazda dia muncul depan kolej aku lepas tu cakap 'saya lah syed attan tu, and I am real, I do exist' .. haa masa tu mungkin aku yang menggigil terkejut. lol.

ceq gurau je naaa syedattan, nanti peminat perempuan you marah i plak.


same case dengan syed faliq amin ni..

so I currently annoying dengan species syed ni,, ok bye.


moral of the story, be who you are. never mind kalau mak ayah awak bukan keturunan datuk, bukan kaya raya, cukup lah kita ni beradab, belajar rajin-rajin jadi pandai. Manusia yang baik tak akan pilih kawan melalui rupa. Kalau dia nak berkawan dengan species cantik je, let them be. Off alone, and you'll meet others yang jauh lagi baik. Berkawan, tapi fake friendship, kau nak ada hidup macam tu? kau berkawan dengan mereka, tapi kau tak mampu nak catch up dengan lifestyle mereka yang berbelanja sakan tu, kau sanggup tipu mak bapak kau lagi? Kau nak cantik macam mereka sampai kau sanggup google tutorial make tapi last-last kau make up end up macam hantu pocong? Kau sanggup jadi bahan gelak? Kau nak lelaki kaya perfect 10 sampai kau percaya bulat-bulat lelaki yang kau kenal dalam facebook instagram twitter tanpa buat background study pasal dia, kau tak fikir risiko di masa hadapan? ke kau nak gebang pada kawan-kawan kau ada pakwe kaya nak mampus? Kau nak tunjuk satu dunia kau prempuan melayu terakhir yang rajin, pandai ayu perfect as a good wife tapi kau bangkit dari tidur pun dah pukul 11 pagi, kau sidai baju kat ampaian sebulan lepas tu baru angkat baju kau, lepas tu kau punyer bilik bersepah macam tongkang pecah. Sekalipun kau ada orang gaji kat rumah, tak bermakna kau tak perlu buat kerja rumah. kata perempuan melayu dalam instagram. lol.


berpada pada lah hidup ni.


1 comment:

  1. Salam..hai awk.. Boleh bg tak link blog akak yg jadi mangsa syed tu..

    ReplyDelete