Wednesday, March 18, 2015

enough with your bragging story.

ada member yang jenis suka gebang sana sini? Ada member yang jenis suka show off ada family kaya raya? I did. First time in my life I have this type of friends in this college. Level dia punyer gebang tu alahai melampau lampau.

First, kisah cinta dengan a doctor yang never ending story. Siap boleh tulis novel lagi. According to that person, that doctor fall in love with her. He was damn bloody rich. Anak keturunan syed, doctor, grad dari oversea, hensem nak mampus, bla bla bla with tragic life story. having cancer and was about to die. Ha.ha.ha. Novel sangat, drama korea sangat cerita nya.

Apparently this one fella accused another girl for trying to steal her boyfriend. Her bf ni la yang ada kawan baik nama syed faliq amin jugak yang mana aku buat background checking on him by asking that poor girl she accused for trying to steal her bf. So I heard both side story. Aku pun jadik confuse depa dua ekoq ni wujud ke tak.

Never mind, just wait and see. Kalau dia kawen dengan doktor tu means dia betul-betul wujud.

But I don't like the way this fella duk gebang bf bagi iphone, taja tiket flight, bagi this and that. Actually, we don't give a damn. Just keep it to yourself. Bila kau marah kawan-kawan duk sibuk pasal relationship kau , kau cakap kau tak suka orang masuk campur urusan love story kau, tak perlu la nak gebang pasal love story kau tu pada orang lain. Kau pelik mana orang tahu pasal bf kau yang super bloody rich tu, sebab kau yang bercerita gebang. Nak tunjuk pada satu dunia kau dapat bf kaya lagi hensem nak mampus. See, yang culture shock kat sini adalah kau. Mana tak nya, kalau kat classmate aku pun kau boleh cerita, apatah lagi kat classmate kau. Memang kau nak the whole world tahu ceritera cinta kau yang penuh tragis tu.

one word, be careful. Bila kenal someone ni melalui alam maya, kau perlu hati-hati. Jangan obses nak dapat doktor nak dapat lelaki kaya semua jadik haru biru nanti. Kau boleh gebang, tapi kau perlu ingat, mulut bercerita. Some of us knew the true story, yang kau add this both bloody hell syed. Maka ceritera cinta kau bermula.

tak perlu kot gebang. Tak perlu kot gunakan nama ex tunang syed faliq untuk burukkan dia as gold digger nak pau duit that guy bila mana aku baca blog ex tunang (kononnya lah) yang syed faliq amin tu yang tinggalkan dia.

bagus la dua dua ekor syed ni kena cancer. Semoga mati cepat. Sebab mereka ni sebenarnya dah banyak crash kan hati perempuan. Lagi-lagi bila kenal dalam fb. I almost fell into the trap. 2 days, and you fall in love with me? bullshit.

this is what happened bila kau terlalu mencari kekayaan, hensem, kesempurnaan. Seperti mana kau kutuk kawan kau yang nak cari lelaki kaya, hensem dan sempurna. Kau yang perlu tilik diri dulu.

antara gebang story yang selalu aku duk dengar sampai hampir bernanah telinga :

1. bf I suruh I bawa audi dia pergi praktikal. Tapi I tak nak. ( I can create that story too).
2. my bff syed faliq nak taja minyak kereta untuk I praktikal ( sampai sekarang tak taja pun, nape, takut nak bagi nombor akaun kat dia?)
3. Dia punyer kaya sampai boleh travel sana sini, burn tiket ribu raban sampai macam tu je ( hell what, orang kaya gila babi pun tak gila nak burn tiket macam tu. Dia book tiket exclusive yang boleh ubah date travel) .
4. Dia namakan nama I as pewaris harta dia. ( errmm,, enough. Telinga aku dah nak bernanah, aku hampir muntah).

tapi sebab tak nak create conflict, dengar tak dengar aje lah.

tu tak masuk part gebang pasal family. I know your family kaya raya, tapi ada lagi family yang kaya raya jugak. Bukan your parents je selalu travel abroad, bukan your parents je mampu belikan anak-anak motor mewah kereta mewah. Ada tu parents mampu belikan rumah sebijik sorang untuk anak-anak. Come on, be humble. You never earn my respect bila kau kaya tapi guna duit mak pak hang.


last but not least, cepat la habis belajar. Aku dah tak sanggup tadah telinga.. Boleh meroyan aku nak dengar cerita kau ni.

I quote a good quotation from dr. anwar fazal ' A man's money can never excite an independent woman' . Yes, What we need from a man is love, loyalty, and his Iman to guide us, to teach us about Islam and to bring the family to Jannah. Cukup bukan? Kekayaan, paras rupa semua tu tak akan kekal lama. Usaha la sendiri. Aku suka kawan-kawan sekolah menengah aku, maybe we are from educated level, and our family pun tak kaya gila, ada yang kaya gila tapi we keep it low and humble. Sebab paling penting, education. Kita nak to be the best. Masuk university oversea, grad, kerja, kumpul duit, slow slow bina career slow-slow kumpul duit. Enough. Yang penting, perilaku dan juga agama. Maybe itu sebab aku sangat cherish friendship dengan schoolmate, we flock together. We don't have to gebang sana sini that much. We share our story, we share knowledge, and I love that. Buat ape berkawan, tapi kerjanya nak lebih dari yang lain, nak menunjuk kita lebih dari yang lain. Kalau kau tak pandai, rupa dan kekayaan kau serious aku tak pandang pun. Even, itu bukan asas untuk aku hormat kau. Arasso?

kalau kita cari luaran, luaran yang kita dapat. Tapi itu tak kekal. Kalau kita cari yang cantik, be prepared untuk duit sebab yang cantik ni high maintenance sebab nak up to date selalu fesyen, gajet, supaya boleh show off dengan kawan-kawan, tapi mungkin si lelaki tu kalau kau setakat gaji 2k, siap sedia la tanggung hutang. Itu pun kalau dia rajin kemas rumah dan memasak. Kalau tak, sedia jugak duit untuk selalu makan kat luar ye abang.. It is not aku nak rendahkan mereka yang seperti ni, tapi itu lah reality yang aku tengok melalui kawan-kawan aku sendiri.

One of life experience adalah bila ada member suka gebang macam ni. Kau akan tahu mana satu perlu kau percaya, mana satu yang tak perlu kau percaya. Dengar boleh la kot layan sikit sikit, but to trust, never.


urghhh. annoying breed.. Please, be humble. Semua tu Tuhan yang kasi. Lagipun yang kaya tu dia, bukan kau. Bangga ke tumpang kekayaan orang lain, tapi duk asyik cakap 'I suka dia bukan sebab harta dia, I tak pandang harta dia pun' Hemmm.. lagi satu, orang lain pun ada awesome life story jugak, so keep it to yourself. Sekali sekala boleh la, ni selalu orang pun get bored. Macam kau pasang iklan yang sama, bosan tahu tak. Some are not even interested. Bila aku cakap ni, mesti kau nak cakap yang aku and yang lain jeles dengan hidup kau? Nope baby nope. We don't care at all. Sebab itu bukan yang dicari selama ni. I am independent woman, sekalipun parents aku pun mampu bagi kemewahan macam parents kau bagi, tapi my parents ajar aku untuk susah, untuk value nilai duit, dan untuk be humble. Itu lagi penting. So I tak heran langsung with your designer bag, barang-barang mahal, sebab aku fikir kalau aku nak hidup mewah, aku kena sentiasa mintak duit parents dan bukan bergantung dengan duit elaun. Aku malu untuk hidup macam tu. So please, stop that.

go ahead. Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri je la cerita kau ni. Aku tunggu kad jemputan kawen kau, aku harap dia grand nak mampus ala-ala perkahwinan diraja, baju kau ditempah khas oleh Rizalman. Don't worry. One of my friend kawen pun designer baju kawen dia dari oversea. Rizalman tu tak dipandang pun. hahahaha.

10 comments:

  1. Saya nak reveal who is faliq exactly. Hope you can help us

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nk tlg tp x tahu sgt pasal dia. Member yg duk bangga brkawan dgn syed faliq ni konon kaya bgai. Dia dh block sy kt fb n nmbor pn dh block bila sy ckp dia penipu.. huuhu

      Delete
  2. siapa nama dia. saya ada jumpa few girls yg pernah kena tipu dgn dia.its okay. as long as sy dah tahu siapa dia sebenarnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anis. Nur anis nabila. Dia snggup x prcaya kwan2 ckp suh careful. Prcaya sgt kt syed sorang ni as boyfriend. N syed faliq tu kwan baik syed pakwe dia ni. Tp i rasa dua2 penipu. Oohh syedattan tu memang btol2 wujud la ni eh?

      Delete
    2. sorry2. syed attan tu sy tak pasti pulak. sy ada contact juga dgn anis tu. Dia memang ego sikit. Dia cakap pernah jumpa. I berani cakap, dia tak pernah jumpa pun..sebab 2-2 orang yg sama. hahahaha. surprisingly, both are not a guy. hahaha

      Delete
    3. Hahaha seriously they are the same guy n they not a guy? Ya Allah mcm xleh hadam je ada jgk manusia mcm ni. Anis tu cmne awk taw pasal dia? Aah dia memang ego sket. Tu yg dia terperangkap sbb nk bf kaya doktor keturunan syed. Nk lebih dr kwN2 kononnya. Dr crite dia pn sy taw dyeorg xpernah jmpa pn

      Delete
    4. I tau anis pun sebab 'faliq' ada cerita pasal dia. konon2 dia dok bercinta dgn si syed hfiy nie. Nak pendek cerita, I pun kena fitnah konon tinggalkan si faliq and kebas duit dia. si faliq nie dok putar cerita apa ntah. I lost contact dgn 2 org nie. after 2 years someone carik I kat fb asking about '2 guys' nie sebab kawan diorg pun mcm kena love scammer. siasat punya siasat, we found who is faliq n hfiy. hahaha. si anis nie konon2 nak buat report polis and dia taknak terlibat dlm kes nie. tapi the last question I tanya dia. pernah jumpa tak hfiy tapi dia cakap pernah tapi tak pernah jumpa faliq. nampak sgt nipu sebab 2-2 org yg sama. hahahaa.

      Delete
    5. Haha i taw kisah faliq konon kne tnggl dgn tunang pastu tunang kebas duit dia. You ke nabila yg direka dlm crita ni? Takpe sabar je la awak. Anis tu kne sbb taksub sgt nk kejar lelaki kaya nk lebih2 dr kwan2. Sy pn rasa dyeorg xpernah jmpa wlaupn dlu kemain menunjuk dia sbb syed hfiy buat suprise delivery kt kolej.

      Delete
    6. rasanya I la tuuu orangnya..haha. actually memang marah giler, tapi as long as dia dah bayar hutang I, kira settle tapi if dia ada buat hal lagi dengan perempuan lain, I takkan teragak2 nak buat report polis. Sebab dia buang masa orang tauu. kebas duit orang dan menipu orang. bukan sorang dua tapi ramai, sampai nak orang nak bercerai berai pun ada. so I hope, kalau tetiba ada orang baca benda nie, better stay away dari orang macam tu.

      Delete
    7. Ya Allah ye ke smpai cmtu skali. Seramnya. Knape rmai org boleh tertipu? Sbb dia ckp dia hensem n kaya raya ke cmne sama mcm my friend ni kena? Klau dh smpai tahap org brcerai berai ni dasyat btol dia buat. Report je polis pttnya dear reveal his identity

      Delete