Saturday, April 18, 2015

don't !

The most important thing is , never surround yourself with negatives people who only see bad things in others. Don't. Nanti lama-lama you jugak akan jadik ada pemikiran macam tu. 

Never have a friend who can only bad in others, she/he will influence you. Actually, aku tak berapa gemar nak bercakap pasal orang. And I am a bit ignorance. I don't care about others, except my close friends and families. Aku hanya akan bercakap bila benda tu berkait dengan aku. macam nonsense things that pissed me off, then I will talk about it with my friends. Otherwise, I will just listen to the music, do my own work or sleeping ( my favourite activity ) . 

Then, something might go wrong if you choose the wrong person to tell about your problem. First, if you have a friend who can only see bad things in others, avoid that person. You better off alone. Sebab dia? 


1. Kalau dia boleh cakap buruk pasal kawan-kawan yang lain, tak mustahil dia boleh bercakap buruk pasal kau dekat kawan-kawan dia yang lain. Aku tak pernah bercakap buruk pasal geng-geng aku so far unless aku perlu untuk berbincang about something dalam kalangan geng aku sendiri untuk seek solutions. So please, better don't. I learn to keep most of the things to myself or find someone yang boleh dipercayai. 

2. Kawan macam ni selalu akan jadi batu api daripada jadi good problem solver. Dia hanya akan keep talking bad instead of trying to rasionalise things supaya kau tak perlu parahkan masalah kau. Cari manusia yang bila kau cakap pasal problem kau dia boleh calm you down and rasionalise balik ape yang berlaku. Sebab kadang-kadang konflik berlaku disebabkan oleh salah faham je pun, tak pun keadaan yang buat hal tu berlaku. 

3. Kalau kau sentiasa dengar dia talking bad about others, believe me kau akan nampak satu-satu aib dia. takut kan. Always remember point a finger to others, another 3 fingers will be pointing to you.. Contoh nya, kau cakap buruk pasal orang tu hanya sebab dia freehair, believe me,,, kadang-kadang kau sendiri pun solat tak pernah nak cukup. Aib tu lambat laun akan nampak jugak di mata manusia. I am a good observer , I observe thoroughly. I observe everything just don't say anything. Tuhan dah tutup aib kita, kenapa kita nak buka aib kita dengan membuka aib orang lain. It is quite frightening to have friends like this. Anytime mereka boleh buka aib kau,, sebab kita ni manusia biasa , we are all sinners and always be a sinner. 

4. A complete package, this type of friend can never accept any criticism towards her/him back. Kritik and kutuk orang sedap, tapi bila kena balik kat batang hidung sendiri dia akan melenting macam nak rak. Sebab tu sebenarnya boleh je nak smash balik bila dia kutuk orang tu orang ni tapi karang ada yang bermasam muka setahun. So just listen, nod and don't take it hard. Dengar, then forget. Don't let it affects your mind. 


So, choose your friend wisely. kadang-kadang, being alone tu bukan bermakna kau ni lonely tahap mereput, tapi sebenarnya kau ada kawan baik yang cukup baik. Bila dah besar ni, always remember 'decrease your circle but embrace them. Never surround youself with negative people. So bila hang out tu kau hanya akan bercakap pasal diri kau dengan dia je bukan tentang orang lain....Banyak benda boleh borak pasal diri sendiri berbanding bercakap pasal orang lain. 

No comments:

Post a Comment