Tuesday, April 14, 2015

random stranger

I met this one single mother who sat next to me in the bus heading to Larkin. She was with her son and I didn't know that she is a single mother until she admitted it to me. 

She was so friendly. A malay woman, around mid 40. Banyak nasihat yang dia bagi along the way dari Singapore nak masuk Larkin. Antara nasihat dia paling buat aku rasa insaf bila dia mentioned pasal tudung and pasal Ketuhanan. 

According to her, kadang-kadang you perlu sedar perlu tahu kenapa you pakai tudung. Untk ape, sebab itu sebahagian dari tuntutan agama but she did mention, kadang-kadang you pakai tudung ni, susah sikit you nak berkawan dengan kawan-kawan you yang tak sealiran dengan you sebab mereka ingat you akan preach dyeorang padahal tak pun. So, kena banyakkakn sabar. 

Part paling penting, pasal memilih jodoh. Ye la, topik famous bila kau dah cecah 24 tahun. She said carilah yang tak outstanding sebab tak banyak ragam dan paling penting dia boleh patuh akan perintah agama. Kalau perintah agama pun dia awal-awal lagi dah langgar apatah lagi dia nak hidup dengan kita. She said lelaki sekarang payah nak cari yang baik. That's why dia nak didik anak lelaki dia tu supaya betul-betul menjadi lelaki yang gentleman. 

Lelaki sekarang ni, educated tu dah educated, tapi sikap tu yang sedih. They are not responsible, tak boleh nak tolerate bila kena buat kerja rumah, dan banyak lagi la. So she said, carilah yang baik,, semoga kita jumpa yang baik. 

Paling penting, perempuan sekarang ni kalau boleh belajar la tinggi-tinggi sebab kita tak tahu future kita macam mana. Like her, divorce and become a single mother tapi ok la ada anak untuk temankan kita. Kalau suami meninggal or sakit ke ( May Allah forbid ) , we have to be the breadwinner of the family. Bukan kita mintak yang buruk-buruk untuk jadi tapi kita kena prepare untuk sebarang kemungkinan. 

Tapi part ketuhanan tu paling menyentuh hati, buat aku bersyukur Allah pertemukan aku dengan dia. I learnt something throughout my short trip to Singapore. I met kind people and one of them is her. May Allah bless you sister and may the force be with you. Amin. Thank you for the advises. 

No comments:

Post a Comment