Tuesday, April 14, 2015

unforgettable memory

Last week, aku ada moment tak best tapi kelakar tapi clumsy betul rasa tapi entah lah. nak explain tu tak tahu so I can say, I have a mixed up feeling from this insiden. Bila ingat balik boleh buat aku rasa nak gelak sampai nangis kot.

Kereta yang aku sewa ni sebenarnya meter minyak dia tak betul sikit, erti kata lain dah miong sebab meter dia selalu duduk kat E level sekalipun kau dah refill minyak. So macam biasa, aku buat confident minyak kereta aku ada lagi tapi that evening aku rasa nak kuar withdraw money and nak isi minyak kereta sebab hati aku cakap minyak kereta aku dah sampai tahap nazak betul dah ni. Aku just mampu doa dalam hati semoga sempat aku isi minyak kereta. Keluar dah lambat, pukul 6 baru aku kedek-kedek nak keluar padahal pukul 7 malam dah kena masuk asrama kan.

Sampai je depan BSN, elok kereta aku mati. Oh my, oh my. sah kereta dah tak de minyak. Ni kalau mama aku tahu aku buat kerja macam ni lengah-lengah tak isi minyak kereta awal-awal she must be worried and kena 'nyanyi' dah ni. Ok what should I do now.Boleh buat cool dan tak mampu buat pape sebab dah start hujan lebat dengan guruh kilat bagai. *melaka memang suka hujan lebat bila petang* . I was scared actually, takut dengan guruh. Scary nya tak boleh cakap, sebab aku memang takut dengan guruh and kilat. Rasa nak duk dalam kereta tak mahu keluar but I need to settle this problem. So gigih la keluar dari kereta redah hujan masuk BSN withdraw my money, then masuk kereta balik. I don't know what to do actually.

Not until aku terwassap Ainun sebab aku nak topup number maxis aku then I told her that I stuck depan BSn sebab kereta minyak tak de. Lalalala. Colour me surprise , she was willing to come for the rescue. I was touched sebab that time memang hujan lebat sangat, sape lah yang sudi keluar hostel redah guruh kilat hujan semata-mata kan. She came and helped me. I was touched.

Terharu bila sudi tolong aku sampai aku drive safely masuk hostel padahal bila dia dah tolong tuangkan minyak yang dibeli kat pump station tu dah kira cukup membantu. I asked her to go back as I wanted to go back again to the pump station sebab nak isi minyak lagi. *just isi minyak sikit je sebab minyak tu kan nak isi dalam botol air mineral je. Ok la, asalkan sempat kereta tu gerak and sampai petrol station* .  Thank you sangat Ainun, walaupun kita tak satu kelas, tak rapat just selalu topup dengan kau. Kau paling senang nak mintak tolong. I owed you and I will remember your kindness forever. May Allah repay you with HIS blessing.

Maaf lah hanya mampu balas jasa dengan pizza domino yang kecik comey tu sebab area tu tak de kedai makan pulak nak belanja makan. Lagipun dah maghrib and pass 7PM. We need to rush back to the college.

lepas ni jangan hanya tahu pecut kereta laju-laju sebab selalu lambat pergi sekolah je, harus isi minyak kereta jugak especially bila kau tahu meter minyak kereta kau tu ada problem.. Betul lah kan, perempuan ni tahu start enjin kereta pastu jalan je terus. Kalau jadi emergency macam gelabah sotong jugak lah terkial nak tahu ape patut buat. Funny betul. Cerita kat partner praktikal aku pasal ni, free-free je kena gelak. Hampeh.

Ainun, again. Thank you. Merci beaucoup.

No comments:

Post a Comment