Thursday, June 11, 2015

' teringin '

at this moment, I wish to run away from my own life. I wish to have an escape from my real life. 
I want to go somewhere, where no one knows me.

I wish I am at the beach right now, watching sunset or sunrise, and I can read my favourite book from Cecelia Ahern. I wish I can sip my mocha cappuccino while enjoying my novel and the view. I just want to sit alone, listen to the rhythm of the sea breeze and watch the birds flying so freely on the sky. 

Dear birds, why are you so happy ? Why can you fly so freely? I am so envy with you. 


I want to get drowning with my own deep thoughts and my own emotions. Don't mind if I have to cry alone. I want to find the best decision in my life, I want to pray so hard and whisper in my heart, I know God is always listening even to the silent prayers. 


I wish I could travel,, I wish I could escape. That's all I need. It would be perfect moment for me. 

piss off story

aku ada dua kisah yang boleh bikin menyirap. It happened to me and it pissed me off to the max. Urghhh.

kes pertama.

bila mana kau kena paksa rela masuk performance untuk sambutan hari guru hanya disebabkan kau orang last lambat respond pada group wassap. Aku memang hangin dengan sape punyer idea ni sebenarnya. Come on lah, tak kan lah aku nak sentiasa online? masa tu aku tengah jogging dengan si fatin dekat sungai melaka. Online je wassap lepas jogging tu terus tengok hanya aku dengan fatin je yang belum respond. MY GOD, memang aku tak puas hati langsung. Kalau kau di tempat aku ape rasa? Mesti marah jugak kan. Tak boleh ke waras sikit buat cabutan undi ke. Actually tak de masalah pun nak baca sajak untuk hari guru tu, tapi cara tu salah. Kalau masa drawluck tu memang nama aku yang kena, fine. never mind, aku buat dengan happy. Bila suarakan yang aku tak setuju semua macam get mad bila aku mintak buat drawluck.

Be rational. Nak buat sesuatu keputusan tu fikir orang lain jugak. Cuba letak diri kau dalam situasi orang lain, jangan jadi selfish prick sangat boleh tak? Finally lepas aku cakap aku tak setuju semua berubah and aku terlepas. Yahooo.. Yang penting, bila rasa benda tu salah, perlu berani bagi pendapat sekalipun tak de orang nak back up kau pun waktu tu. never mind kalau orang nak cakap kau macam-macam. Yang salah tetap salah.

kes kedua.

al kisah aku lambat hantar buku dekat library. dua bijik buku yang aku pinjam untuk final exam aku dan aku terlambat hantar. Hari jumaat last day aku kat ipg ( 29 Mei 2015 ) aku kedek kedek gi library nak hantar buku dan aku memang tengah rushing nak jumpa Madam Kristil kat stadium trek balapan pastu nak jumpa supervisor aku lagi. masa tu dah pukul 10 lebih, and pukul 12 tgh hari aku dah nak kena pergi airport.

Aku pergi hantar buku kat kaunter,as usual procedure. Tapi out of sudden aku kena charge rm1.80. Aik ni pelik kot.

first book, tarikh hantar 26/5/2015. So lambat tiga hari. Satu hari lambat denda dua puluh sen. So

3 days x rm0.20 = rm0.90

second book, tarikh hantar 28/9/2015 so lambat satu hari denda adalah 20 sen je.

total semua denda rm1.20 patutnya.

So aku pun tanya lah pegawai tu, bukan main lagi aku tanya elok-elok, kenapa sampai rm1.80?

 colour me surprise, dia jawab dengan nada marah lepas siap boleh cakap 'kau cik tak puas hati boleh saya bawa encik jumpa pegawai kami..'

wat de heck. aku tanya elok-elok dan aku paling pantang manusia tak de manner tak de adab. Orang tanya elok-elok jawab lah elok-elok.

Lepas bising-bising tu datang la aunty ni yang jaga kaunter library tu jugak, lepas tu dia check. Dia cakap ada kesilapan dari pihak library yang salah satu buku aku ada tanda warna merah. Buku tu hanya boleh pinjam seminggu je bukan dua minggu. Habis tu, kenapa letak tarikh hantar untuk dua minggu.

See, pihak library yang silap aku pulak yang kena marah? Sangat tak fair. Actually kalau jumpa pegawai pengarah sekali pun aku tak takut pun. Sikit pun tak, lagi aku suka sebab boleh argue lagi pasal ni. Sebab aku tahu aku tak salah dan aku tak perlu takut pun. Piss off je lah ada manusia macam ni. Lepas tu nak salahkan customer biadap, padahal customer ni bukan main lagi tanya elok-elok. Kalau aku biadap logik la juga dia nak jawab macam tu.


Well manusia. Biasa lah. Tak semua nya baik. So chill je lah. forgive and let go.

' harap semoga cuti cepat habis '

I wish I can be like others, where they will get so excited to go home. 
I.. I just don't really feel like going home actually.

I will just end up at home, not going out to see my friends, and I cannot do things that I like.
I just wish this holiday will end soon. 


I love my home, it is just that I am alone. That's all. 
and I just wish my holidays will end very fast. 

love versus marriage.

cinta.
semua indah.
semua macam di dalam khayalan terbuai rasa indah seindah mimpi.
tapi realiti tak sebegitu.

love alone is not enough to fight.
have you ever heard about this quote ' when poverty knocks the door, love flies through a window'

kita dah menjangkau usia dewasa, bukan zaman bercinta macam sewaktu di form 5 form 4 dulu. Love at this age should be realistic and channeled towards marriage.

but love needs money.
too bad too sad but it is the truth. Everything needs money nowadays, even when you need to pee at the public toilet you have to pay at least 30 cent. Same goes with love.

same goes with marriage..


but it doesn't mean you have to be filthy rich before you can get married or before you can fall in love. It is about balancing both between love and money.

so start planning on your future, especially for those who plans to get married.
Cukup lah dengan ada kerja tetap, tak perlu nak kena kejar jadi doktor engineeer bagai baru boleh kahwin. Asalkan niat tu kahwin tu demi DIA, Insyaallah dipermudahkan. Simple cukup lah bukan itu lebih baik?

cuma, nak highlight love, marriage ni perlukan duit. Bukan hanya omong kosong angan-angan indah semata-mata. Nak keluar dating pun pakai duit bukan? ;) Apatah lagi nak kahwin. Nanti nak sara keluarga macam mana.

I don't say we need money more than love, but I say we need both between money and love. Be realistic but not too much.  

' hargai aku '

kenapa susah untuk kau hargai sesuatu yang hadir dalam hidup kau?
kenapa susah untuk kau hargai seseorang yang hadir dalam hidup kau?

kenapa dengan mudah kau buang seseorang dalam hidup kau yang cuba sedaya upaya untuk buat kau bahagia ?


dan selagi aku bertanya kenapa makin aku makin aku tidak akan temui jawapannya.

kerana manusia itu berbeza beza. dan hati manusia cepat berubah.

bila kau belajar pahitnya kehilangan mungkin hanya dengan cara itu kau akan belajar untuk menghargai.


dan aku. aku merasai kehilangan berkali kali membuatkan aku belajar untuk menghargai. tapi tetap mereka buang aku dari hidup mereka tanpa mereka merasakan sedikitpun menyesal kehilangan aku dalam hidup mereka.

apa salah aku ? aku dah cuba sedaya upaya untuk hadir dalam hidup seseorang dan memberi bahagia tapi pengakhirannya tetap sama.

They throw me away from their life that easy. Maybe they think I am just a doll , they think I have no feelings. Maybe I am just a wallflower in their life.

perit. sakit. penat untuk bertanya pada diri kenapa life aku begini.