Thursday, June 11, 2015

piss off story

aku ada dua kisah yang boleh bikin menyirap. It happened to me and it pissed me off to the max. Urghhh.

kes pertama.

bila mana kau kena paksa rela masuk performance untuk sambutan hari guru hanya disebabkan kau orang last lambat respond pada group wassap. Aku memang hangin dengan sape punyer idea ni sebenarnya. Come on lah, tak kan lah aku nak sentiasa online? masa tu aku tengah jogging dengan si fatin dekat sungai melaka. Online je wassap lepas jogging tu terus tengok hanya aku dengan fatin je yang belum respond. MY GOD, memang aku tak puas hati langsung. Kalau kau di tempat aku ape rasa? Mesti marah jugak kan. Tak boleh ke waras sikit buat cabutan undi ke. Actually tak de masalah pun nak baca sajak untuk hari guru tu, tapi cara tu salah. Kalau masa drawluck tu memang nama aku yang kena, fine. never mind, aku buat dengan happy. Bila suarakan yang aku tak setuju semua macam get mad bila aku mintak buat drawluck.

Be rational. Nak buat sesuatu keputusan tu fikir orang lain jugak. Cuba letak diri kau dalam situasi orang lain, jangan jadi selfish prick sangat boleh tak? Finally lepas aku cakap aku tak setuju semua berubah and aku terlepas. Yahooo.. Yang penting, bila rasa benda tu salah, perlu berani bagi pendapat sekalipun tak de orang nak back up kau pun waktu tu. never mind kalau orang nak cakap kau macam-macam. Yang salah tetap salah.

kes kedua.

al kisah aku lambat hantar buku dekat library. dua bijik buku yang aku pinjam untuk final exam aku dan aku terlambat hantar. Hari jumaat last day aku kat ipg ( 29 Mei 2015 ) aku kedek kedek gi library nak hantar buku dan aku memang tengah rushing nak jumpa Madam Kristil kat stadium trek balapan pastu nak jumpa supervisor aku lagi. masa tu dah pukul 10 lebih, and pukul 12 tgh hari aku dah nak kena pergi airport.

Aku pergi hantar buku kat kaunter,as usual procedure. Tapi out of sudden aku kena charge rm1.80. Aik ni pelik kot.

first book, tarikh hantar 26/5/2015. So lambat tiga hari. Satu hari lambat denda dua puluh sen. So

3 days x rm0.20 = rm0.90

second book, tarikh hantar 28/9/2015 so lambat satu hari denda adalah 20 sen je.

total semua denda rm1.20 patutnya.

So aku pun tanya lah pegawai tu, bukan main lagi aku tanya elok-elok, kenapa sampai rm1.80?

 colour me surprise, dia jawab dengan nada marah lepas siap boleh cakap 'kau cik tak puas hati boleh saya bawa encik jumpa pegawai kami..'

wat de heck. aku tanya elok-elok dan aku paling pantang manusia tak de manner tak de adab. Orang tanya elok-elok jawab lah elok-elok.

Lepas bising-bising tu datang la aunty ni yang jaga kaunter library tu jugak, lepas tu dia check. Dia cakap ada kesilapan dari pihak library yang salah satu buku aku ada tanda warna merah. Buku tu hanya boleh pinjam seminggu je bukan dua minggu. Habis tu, kenapa letak tarikh hantar untuk dua minggu.

See, pihak library yang silap aku pulak yang kena marah? Sangat tak fair. Actually kalau jumpa pegawai pengarah sekali pun aku tak takut pun. Sikit pun tak, lagi aku suka sebab boleh argue lagi pasal ni. Sebab aku tahu aku tak salah dan aku tak perlu takut pun. Piss off je lah ada manusia macam ni. Lepas tu nak salahkan customer biadap, padahal customer ni bukan main lagi tanya elok-elok. Kalau aku biadap logik la juga dia nak jawab macam tu.


Well manusia. Biasa lah. Tak semua nya baik. So chill je lah. forgive and let go.

No comments:

Post a Comment