Thursday, July 30, 2015

erase you by matt cab

[Verse 1]
It's been a minute since I've seen you
And I've been trying to forget you
I know without you I'm a better man
But there's just one thing that I don't understand

[Hook]
Give me a sign, did you really love me?
Give me a sign, did you really care?
Telling you why, for why did you leave me?
Telling you why, why weren't you


[Chorus:]
I gave you more than my love, how could you break my heart?
I gave you more than I trust, how could you break my word?
I guess I wasn't enough, how could you break my heart?
How could you break my heart?
I gotta erase you, erase you, erase you
I gotta erase you, erase you, erase you
I gonna erase you, erase you, erase you
I gonna erase you, gonna put you out of my head


[Verse 2]
All the times that we spent
All the love that we shared
I know, we can't, go back to how we used to be
'Cause it's, too late, our love has disappeared

Give me a sign, did you really love me?
Give me a sign, did you really care?
Telling you why, for why did you leave me?
Telling you why, why weren't you

I gave you more than my love, how could you break my heart?
I gave you more than I trust, how could you break my word?
I guess I wasn't enough, how could you break my heart?
How could you break my heart?
I gotta erase you, erase you, erase you
I gotta erase you, erase you, erase you
I gonna erase you, erase you, erase you
I gonna erase you, gonna put you out of my head


[Bridge]
My girl, my friend, my lover
But now, was just a number
I should've known from the start
That you'd go breakin' my heart
'Cause' girl it's already hard just to love you

I gave you more than my love, how could you break my heart?
I gave you more than I trust, how could you break my word?
I guess I wasn't enough, how could you break my heart?
How could you break my heart?
I gotta erase you
Erase ya, erase ya, erase ya

'' materialistic love ''

gara-gara instagram semua gila nak relationship goals bagai..
gara-gara tengok drama adaptasi novel semua gila nak suami handsome kaya gila nak mati macam dalam citer rindu awak 200 peratus. 
gara-gara instagram facebook twitter bagai semua benda sweet bagi iphone buat surprise party kat kafe hipster pakwe buat kat makwe terus viral and all girls went crazy adoring those couples. 


Then they started to ask for their 'man' to do the same thing like what those famous-sweet couples did. Little do they know, those sweet things that everybody went head over heals cost money. Let me emphasis here, money. Nak beli belon yang bentuk love guna hydrogen gas satu tu pun dah rm5 ke atas. Nak makan kat kafe hipster sweet lovey dowey tu pun paling tidak rm50 sekali makan untuk dua orang. Even satu album gambar tu pun dah cost berapa. 

And because of those relationship goals, there are other relationships ruined. 
Dear girls, if you accept someone to love, love him not his money. Your man some are not rich like those men who can make that kind of surprises. You should be there for him, support him to build up his career and his financial maybe both of you should work hard to be rich together. I felt pity to some men who cannot shower their beloved women with expensive things all they have is sincere love. But to their women, it is not enough. Since when their love turned into materialistic love?

Tak kesian ke awak duk paksa dia beli hadiah mahal-mahal sedangkan dia tengah belajar ( tu pun pinjam duit ptptn), tak kesian ke awak duk paksa dia beli hadiah mahal-mahal sedangkan motor kapcai dia pun belum habis bayar sepenuhnya? 

Sometimes, there are more to love. You should accept your man flaws and the way he is instead of nak kejar relationship goals bagai. Tak de yang nak buat relationship goals nak berjaya sama-sama dapat kerja bagus sama-sama then slowly bina career bersama? Kenapa nak tiru orang, mereka tu kaya raya of course la mampu. to them, money is nothing.. 

Is there anyone who would appreciate a simple bracelet rm5 bought from jonker walk that your man buy for you? I will. I will appreciate his effort to show his love towards me, even though it is just a rm5 bracelet. It is not as expensive like solvis et titus but never mind. There are other things that you need to appreciate. sometimes, beautiful things should not be measured by how expensive they are but how meaningful it is to us.

I don't mind riding on a bicycle with someone and have an ice cream from the vendor instead of having expensive ice cream. I would rather jump with joy even I just receive a dream catcher that cost rm10 instead of having expensive perfume. Kalau dah itu je yang dia mampu dan kita mampu, why not we just accept and appreciate what our man did to us. aT Least tu semua memory.

appreciate little things in life, sometimes it is not about how much does it cost.

okay then, tu untuk girls yang gilakan relationship goals sangat tu. Let's talk about men. Mereka pun boleh tahan jugak merepek nya. 

Nak girls yang cantik, putih flawless padahal diri sendiri gelap kalah mamat negro. ;) ;) Nak gadis yang body perfect macam fazura sedangkan diri sendiri keding macam lidi penyapu langsung tak sado. Dapat makwe tak cantik asyik compare je dengan other girls. bullshit nak yang perfect sedangkan diri sendiri tak sempurna. Nak dapat perempuan cantik ni make sure you have lots of money sebab maintenance dia tinggi tahu tak, be prepare to support her designer bags, her make up, her jewelry . Can you afford it dear man? 

kesian girls yang gelap, dan gemuk selalu kena kutuk dengan species manusia bernama lelaki ni. Until they started to consume whitening collagen, aurawhite, aura this and that just nak putih flawless tanpa mereka sedar bahayanya bahan-bahan kimia yang ada dalam produk whitening tu. Sebab tu lah ramai yang kena kanser pada usia yang muda sekarang. Everything is merely because of beauty. Definition of beauty kena putih flawless kening cukur terbentuk rapi, body slim melim. Then by the age of 30+ and 40+ dah mula kena penyakit yang pelik-pelik and merbahaya.  

Kita yang create definisi cantik macam tu, sedangkan semua wanita tu cantik. 

Dan ramai yang lupa pada kebaikan hati budi.


kebaikan hati budi seorang lelaki yang ikhlas towards you.
kebaikan hati budi seorang wanita yang ikhlas ada untuk you. 

dan nampaknya materialistic love won. Nobody look at the beauty of heart. Nobody look at their inner beauty. Everybody measure everything by money and beauty. 


materialistic love, some does not apply to them. I still believe there are wonderful couples who enjoy their silent and simple relationship.


 She is a girl who support her man , and he is a man who work hard just to prepare good future for his girl and he knows he have her to support him. She is a simple girl who accept her man flaws yet willing to protect and accept him. He is a simple, he is not rich but he works very hard and he loves her very much. There is nothing much he can give except his actions that shows he appreciate her even through cheap necklace. He remembers every single things about her, about her flaws about her birthday , her favourite colour, etc... 

To me, they are wonderful. 

Tuesday, July 28, 2015

'' things I wanted to do with you ''

there are so many things that I wanted to do with you but I guess I won't have that chances anymore. If before I thought I was running out of time trying to find times to do everything I wanted to do with you just to create memories before my leaving. After what happened between us, I guess I know where is my position in your life, and who am I in your life. 

To be frank, I missed the old shazrynazad. The one that I knew during camping, the one that I knew will be texting me right after the camping and the one that I knew who brought me to watch the night life in Melaka with his motorbike. The one who showed much concern and once told me 'walaupun aku dah ada awek tak bermakna tak boleh concern pasal kau' . those words are just lies right? 

I don't know who is he right now, I feel like he is very far from me. I feel like we don't even close anymore, I feel like I am texting a stranger at this moment. I feel like everything he did is just because his parents wanted him to do that and not because of his sincerity. I don't know. His words and his actions are totally different. When he said he can made me not to feel being neglected by him but he didn't show with his actions. I should always trust actions right? 


What should I do? When the right thing to do is to simply walk away and disappear from his life but my heart says 'maybe I should stay. Who knows he might need me someday' but doesn't it very wrong? As if like I am a shadow, I am near to him but I mean nothing to him. Yeah, who does ever appreciate shadows? Shadows are meaningless existence.  

I don't know if he will remember all the memories that we've created before and I don't know whether he will sincerely change and not faking it with lies but I hope I leave good memories in his life if one day he did the same thing again to me. 

I don't know if he will remember our little stupid conversation in the car someday like I did right now, I don't know if anything happens to me will he come looking for me or even asking for my condition paling tidak if I am not around anymore he will sadaqah al-fatihah to me. 


there are so many things I wanted to do with you. Mungkin tak dapat lagi dah kot untuk dibuat sebabnya entah.. I don't understand him. I don't want to force anyone actually. Never mind, I can do all these alone and enjoy my solitude with some thoughts of him. 


1. teach him chemistry until he get at least c for his trial.
2. having some sort of dinner at hadramawt palace. Would be nice if he can wear white kemeja. 
3. going to seoul garden and spend time kat sana makan sampai mabuk. eheh. Beruang always have big tummy he can fill lots of food over there.
4. going to klebang, gurun sahara and we play kites, bubbles and take pictures.. 
5. going to calanthe art cafe and going to jonker street. will you buy me a bracelet so that I can have something to remember about you. I have nothing to remember about you. 
6. Karaoke sampai tak de suara. Hahaha. 
7. ride on ferris wheel and river cruise. we reminisce our first memories enjoying the night life in Melaka but please not pirates car. I can scream like an idiot sebab gayat nak mati naik bendalah tu. 
8. can we go to pulau besar melaka? it is like a short travelling with you. well, will you be my travelmate?
9. riding bicycle touring Melaka. 
10. remember when you said you want to teach me swimming? 
11. we watch movie and have the popcorn shared together just like we share our mekdi.
12. having ice cream together or at least cendol together anywhere 


I still have a few promises to keep. 
1. make lasagna or spageti for you. 
2. kek batik.
3. buy you reference books.


and when can I have my puding caramel buatan tangan chef shazrynazad? 




never mind. probably all these things should be left untold. I will always pray for your success because I see the potential in you. all you need is efforts,, and pray to HIM, always. I know everything I just don't say anything because I don't want to ruin everything.


I just want him to know, whatever happens I will always be the for him. This petite girl will always be there through his thick and thin, whenever he got confused with this world, whenever he feels like running away. I hope someday he will realise that he needs to keep important people in his life and appreciate them, before time appreciate what he had.   

'' the power of giving ''

kadang-kadang kita takut nak memberi. Takut kalau beri sedekah or even belanja kawan-kawan kita yang tak mampu tu akan menyebabkan kita go broke atau erti kata kita akan tak de duit nanti. 
Did you realise the power of giving. The power of kindness. These attitudes are actually contagious. Everything will come back to you. Hari ni you buat baik pada si A, esok lusa si D akan tolong you bila you susah. It is not necessarily that si A must help you in future when you help him today but as I said, it is contagious. Like domino's effect, the effect will somehow bounce back to you. 

same thing goes with sadaqah. You should feel happy when you can help others even you don't even know  that person. Banyak cara untuk kita bersedekah. Salah satunya wakaf atau infaq kan harta di jalanNYA.

believe in the power of giving, just like what you believe in God's words . 3 Janji Allah pada mereka yang bersedekah [ click this link ] ...


ramai lagi yang perlukan kita. We don't even need to be rich we don't have to wait until we get rich. THere are so many ways for us to do sadaqah and not necessarily through money. 


Sunday, July 26, 2015

'' the gift ''

Tuhan hadirkan seseorang yang baik dalam hidup seseorang tu bersebab. They come for certain reasons. Even kalau kau jumpa manusia yang buat hati kau sakit or buat jahat dengan kau sekalipun, bersebab kenapa semua tu berlaku. 

Untuk pengajaran.

Aku bersyukur aku jumpa wonderful people in my life. Sebab aku percaya bila kau tengok manusia tu as unique and ada perangai and peel masing-masing but you learn to respect, kau tak akan nampak buruknya manusia tu. Sebab diri sendiri pun banyak buruknya banyak celanya juga. 

Tapi bila dapat manusia yang baik ni, it is like a gift God gives you. Tak kira walaupun dia hanya budak kecik, pak cik tua yang kau jumpa kat masjid ke, even new friends  yang kau kenal masa pergi program. Asalkan hadirnya mereka memberi makna yang baik dalam hidup kau.

Mereka hadir untuk tolong kita, untuk sedarkan kita tentang nikmat hidup yang sering kali kita jarang hargai dan jarang kita puas. Contoh, mereka hadir untuk buat kita lebih dekat dengan Tuhan, mereka hadir untuk buat kita sedar ada lagi manusia yang lebih derita dari kita. Kita rasa hidup kita ni dah cukup derita, tapi bila jumpa and kenal mereka kita belajar untuk lebih bersyukur dan menghargai hidup.


Tapi jarang manusia hargai 'gift' yang mereka ada. often they realised they lost wonderful people when those person gone, forever. Completely gone from your life. Lumrah sifat manusia yang tidak tahu menghargai.



Kadang-kadang orang yang baik ni dilayan macam tahi,, it is a pity. That is why, sometimes GOD took back HIS gifts when you don't appreciate the gifts.

kau ingat orang akan sentiasa stay dalam hidup kau bila kau layan dia macam tahi? No because they have feelings too. This scared me to death. I am afraid if I didn't show much that I appreciate those 'gifts' until I didn't realised they slipped away from my grip and I lost them forever. ;( 



I learnt to appreciate people in my life when I lost arwah fatin farhanah 7 years ago. Since then I learnt to appreciate people. They entered my life for reasons. Even sekecil Zara yang hadir memberi erti. Umpama malaikat kecil yang hadir dalam hidup aku. Please, don't take her away from my life. She is my sunshine. 

Dan aku belajar juga melalui hadirnya manusia dalam hidup aku,,is to filter kindness. Don't be too kind because people don't care and don't always appreciate. but always be kind just that you need to filter your kindness. Ramai lagi yang lebih memerlukan kindness kita. If they don't appreciate, have strength to walk away. If they care about you, they will show through actions. even just a little action. baru aku faham pepatah 'buat baik berpada-pada buat jahat jangan sekali'


dear God, don't take Your Gifts back from me. I am nobody without them. 
dear God, pertemukan aku dengan manusia yang baik-baik sahaja yang mampu menolong aku di waktu aku susah, since I am far from my parents. It is not easy to be independent and it is not easy to live alone di tempat orang demi mencari segulung ijazah. So I need them in my life. 


you are my precious GIFTS. I dedicated this entry to all my friends, family, wonderful pak cik and mak cik, family RZRM, lecturers and everyone that I cannot mention here. Please stay in my life because I love you. 

Tuesday, July 21, 2015

'' langit vanilla ''

dah lama tak layan jenis puisi ala-ala fixi macam puisi tepi jalan, sofa biru dan langit vanilla ni.. Tapi aku betul-betul kagum dengan lirik langit vanilla. Sememangnya kena pada situasi kita sebagai manusia di muka bumi Tuhan ni. Knowing her story, I somehow respect her for her strong spirit. Aku belajar dan cedok sedikit lesson of life daripada kisah hidup dia. Dan juga aku belajar sesuatu dari puisi dan lagu langit vanilla ini.

I dedicated this song for you.

" kau manusia, kau tak boleh ada semua "

kerana kesempurnaan itu milik DIA semata mata, dan kerana apa yang kita inginkan mungkin bukan yang baik untuk kita. DIA lebih tahu.

" satu dua tiga impian hancur menjadi lebur '' 

Atas setiap impian yang kau anyam menjadi abu dan lebur, pasti ada hikmah di sebalik semua itu berlaku...


tapi hidup ini semoga kita berpayungkan Tuhan sebagai tempat kita bergantung sepenuhnya
Kita akan sentiasa bertatih mencari Tuhan.
Letakkan DIA dalam setiap hidup kita.
berbaliklah pada tempat asalnya cinta, kerana cinta DIA yang Maha Esa mengatasi segalanya.
Pada setiap sujudnya kita mengagungkan NYA.
Atas lafaz sujud yang membawa maksud Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya.


" Rasa sanggup untuk kemalangan dan punah ranah hati berkali kali, Subhanallah setiap kejadian itu benar berbaloi ''

suatu hari nanti, bila kau renung kembali atas semua kejadian yang berlaku dalam hidup kau, kau akan nampak setiap hikmahnya. Asal kau tahu, kau kembali pada NYA.

seperti aku, bila aku renung kembali pada setiap kejadian yang berlaku dalam hidup aku barulah aku nampak betapa besarnya Merci Tuhan pada aku.


do read her book. It is worth reading and no dad, this book is not suitable for you. hehe. Untuk anak remaja yang masih meniti alam kedewasaan dan mencari identiti diri seperti aku.. Yes, I love this book and her song. ;)

'' ceritera cinta ''


Bertanya sang bayu padaku
Mengapa kau masih disitu
Tiadakah jemu kau menunggu?
Oh…

Dan buat seorang perindu
Penantian hanyalah waktu
Di kamus hatiku tiada istilah jemu
Oh..

Hentikanlah saja jenaka bermadah
Biasa terlalu sering ku dengar
Ceritera cinta tiada berubah
Hanya mimpi yang indah
Akhirnya nanti kecewa

Bukalah sedikit hatimu
Kenali siapa daku
Perit ku pendam rasa hati
Malu mengakui

Hentikanlah saja jenaka bermadah
Biasa terlalu sering ku dengar
Ceritera cinta tiada berubah
Hanyalah mimpi (hanya mimpi) yang indah
Akhirnya nanti kecewa

Tanpa mahu mengakui kau pun dihati
Diluar sedar kau ku rindui

Penantianmu/ku hanya ruang waktu
Tiba masa kan terbukti cintaku

Tak mudah percaya pada pengakuan
Aku dihatimu yang tersayang

Hentikanlah saja jenaka bermadah
Biasa terlalu sering ku dengar
Ceritera cinta tiada berubah
Hanya mimpi (hanya mimpi)…yeah…yeah…
Akhirnya nanti kecewa

" rindu "

jujur aku rindu.
pada setiap momento kenangan kita bersama.
I have never been this crazy with anyone before.
I can be myself when I am with you.

Mana pernah aku ride on a motorbike with other except you and your brother.
Mana pernah aku boleh gelak macam orang gila bila dengan kau.
mana pernah aku jalan-jalan tepi sungai melaka dengan stranger which is you.
mana pernah aku seronok bila kau drive kereta dengan penuh tenang.
aku suka bila kau lead and decide everything. Untuk manusia yang gelabah ayam gelabah sotong macam aku yang order mekdi drive thru pun boleh menggigil takut salah, aku suka bila kau boleh order menu mekdi dengan tenang dan aku boleh makan dengan happy nya.

rindu.
rindu pada setiap momento kita.
rindu pada sms kau hantar, wechat wassap kau hantar.
dulu kau lain. Cukup care and concern.

lately, kau lain. Layan acuh tak acuh je.
dan finally you decided to remove me from your life.
dan sedikit pun penjelasan.
hanya dengan kata diam.
Wondering what have I done wrong to you.
dan semudah itu kau buang aku?

Apa kau pun turut sama buang semua memori kita?
I know I am nobody in your life.
Ramai lagi kawan-kawan kau yang lagi penting dari aku.
tapi kau tanya hati kau,, apa tiada langsung ruang aku di hati kau walau hanya sekadar kawan?
Apa tiada langsung kenangan kita dalam benakmu?

I remember our old conversation.
Ingat lagi rumah kecil di tepi sungai melaka?
Yang ada buaian putih dan simple decoration dan dinding warna pink?
Kau bilang kau suka simple decoration.
Apa kau lupa semua itu?
I slowly get to know you.
Dan aku ingin kenali kau lebih dekat lagi sekalipun hanya sebagai teman.

Untuk aku kongsi rasa sedih kau.
Untuk aku kongsi rasa kecewa kau.
dan aku turut ingin kongsi segalanya tentang aku.
Tapi sayang, terlalu awal kau buang aku dari hidup kau.


Tak pe lah.
I kept no grudges except hurt.
Someday bila aku dah pulih from this pain, aku pasti dapat melangkah pergi tanpa perlu toleh ke belakang lagi.
dan juga waktu itu momento kita bersama hanya tinggal kenangan semata.

tapi pada waktu ini.
jujur, aku rindu.

( raksasa , 2015 )

- untuk beruang -
^ shazryn azad ^

" little things in life ''

appreciate every little things in life.
there are time we feel like crying
there are time we feel like dancing in the rain
there are time we don't feel anything at all.
empty.
lonely.
broken into pieces.


trust me.
appreciate every little things in your life.
appreciate the rhythm of music that you listen to.
appreciate the bitter taste of your coffee for every sip that you take.
appreciate those who enter your life either to give joy or misery.
appreciate those who love you unconditionally.
appreciate those who make time for you.
appreciate the cat who give joy to you even by just meowing.
appreciate the sound of rain and the smell after the rain.
appreciate them all.


maybe you should appreciate yourself too.
never let other people take you for granted.
never let people make you as an option.


Someday, when you lose those little things in life, you will soon realise they become big things in your life.

Kita ni lumrah manusia, apa yang ada depan mata jarang kita hargai. Duk kejar juga apa yang tiada. Jangan suatu hari nanti yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran.
Sebab manusia, sifat lemahnya memang tidak tahu menghargai dan tidak pernah puas.
dan ruginya manusia yang tidak pernah tahu menghargai.


" kita terlupa "

kadang-kadang dalam kita meniti kedewasaan kita,
kita terlupa mereka turut semakin menjengah usia.

kadang-kadang dalam kesibukan kita mengejar kerjaya dan identiti diri,
kita terlupa mereka turut perlukan kasih sayang dan perhatian kita.

Mereka, adalah ibu bapa kita.
Jika sepuluh tahun yang lampau, aku sukar sekali melihat uban di rambut mereka,
Namun kini, aku dapat lihat uban-uban itu semakin jelas menampakkan mereka semakin berusia.

They have done so many things to me but what have I done to them?
Segulung ijazah pun belum sempat dipegang.
Aku, yang sememangnya Tuhan takdirkan untuk belajar jauh di tempat orang,, hanya doa mampu dikirimkan agar orang-orang yang aku sayangi ini dilindungi oleh NYA.

Terlalu banyak jasa mereka.
Terlalu sedikit yang dapat aku balas.
Imbas balik aku di masa belum matang, di masa di mana hati menerajui akal mulut lancang berkata.
Tapi kini, aku belajar untuk menerima.
No matter how bad your parents, they are still your parents.
Deep down in their heart, they wanted the best for you.
Jadi hiduplah baik-baik,, jadilah manusia yang baik-baik.
kerana kita membawa nama mereka melalui bin dan binti, dan kita mewarisi iras wajah mereka berdua.

Usahlah terluka andai mereka tidak mampu memenuhi semua kemahuan kita.
I learnt to accept all that though I have been living like a caged bird.
Although I have been living someone else's life for all this while, but that someone is my mother.
Kita tidak akan pernah faham selagi kita tidak bergelar ibu bapa.
maafkan mereka seperti mana mereka sentiasa memaafkan segala silap dan salah kita.
Sayangi mereka, hargai masa bersama mereka.. kerana semakin mereka dimamah usia, waktu mereka untuk pergi selamanya juga semakin dekat.
Benar, ajal tidak mengira usia. Jadi hargai mereka.

I talked with my dad in the car while we are on our way to the bus station last night.
My dad sent me to the bus station.
I love talking to my dad as he listens to every story and every heart felt that I kept inside for all this while.
Ayat abah 'Abah dah cuba yang terbaik untuk penuhi kemahuan kakak, . Laptop rosak abah beli yang baru. Tapi ada benda yang abah tak mampu tunaikan "

dan aku cukup kagum dengan kesabaran dan kebaikan hati budi abah, I wish I can find a man just like my dad. Funny, kind, generous, patient, friendly, loyal, responsible and humble. Susah untuk jumpa lelaki macam abah sekarang.

' always be the best because life is about competition. They only choose the best to produce the best. So be the best so that you'll be chosen. ' We can talk about politics, religions, and my problem without any barrier.

I almost cried but I hold back my tears. Apa yang aku dah tunaikan permintaan abah selama ini? Hanya melalui result yang berapa bagus? Tapi abah dah tunaikan semua permintaan aku. Aku sedar ada sesetengah yang tidak mampu mereka tunaikan, sebab kami bukan orang senang tapi aku bersyukur untuk segala makan pakai dan pendidikan mereka berikan. Semua buku-buku yang mereka belikan untuk aku, tusyen bagai.

Selalu aku berpesan pada kawan-kawan, buruk baik mereka , mereka tetap ibu bapa kita. Respect them. Selalu lah pulang untuk bersama mereka. Belajar rajin-rajin nanti dah kerja bagi duit pula untuk mereka. Aku tahu mereka bukan inginkan sangat pun duit kita tapi kasih sayang kita yang mereka dambakan nanti,, cuma sebagai anak itu salah satu tanggungjawab kita.

cuma satu harapan mereka, ingin melihat kejayaan kita. Jadi jangan la malas belajar,, selain belajar tu sememangnya tugas kita sebagai hambaNYA , kita belajar untuk berjaya dalam hidup. Jadilah anak yang dekat dengan Tuhan kerana harta terbaik mereka tinggalkan untuk kita adalah ilmu dunia dan akhirat. Susah sangat ke kita nak belajar rajin-rajin bagi result bagus pada mak ayah, masuk good university then dapat kerja bagus lepas tu sara mak abah pulak? Jika dibandingkan dengan jasa mereka, keringat mereka, wang mereka..

Aku pun harap suatu hari nanti aku dapat hantar ibu bapa aku pergi umrah dengan duit gaji aku. Insyaallah..

I love you mum and dad.
Jadi apalah sangat aku korbankan cita-cita engineering aku hanya untuk jadi cikgu demi mereka. Apalah sangat nak dibandingkan dengan pengorbanan mereka pada aku selama ini.


La tahzan.

Semoga Allah sentiasa melindungi mereka yang aku sayangi di kala aku jauh dari mereka.

Monday, July 20, 2015

" musnah "

I thought you are different from others, yet you are just the same like others.
Your silent resembles coward to my eyes.
Explain to me.
At least show me that you still want me to stay in your life.


Now I see your action by blocking me from your social account showed me enough proof that you don't want me to stay in your life.
Thank you.


Dan semua itu hancur musnah hanya dengan ego kau dan bongkak kau yang tidak tahu menghargai.
A friendship ruined.
Never mind, perjalanan hidup kau dan aku masih jauh, terutamanya kau. Mungkin suatu hari nanti kau akan belajar apa itu erti sebenar menghargai.

dan aku.
I learnt my lesson too.
I learnt that some people entered your life for some kind of reason.
They left because of a reason too. 

hati aku, hancur sakit remuk kecewa.
all those mixed up feeling I felt so fucked up.
I wish I can hate you
I wish I can punch you right on your face
Agar kau tahu, rasa sakitnya hati ini. 

Sunday, July 19, 2015

"hati dan hati hati "

hati hati dengan hati.
Ikutkan hati rosak merana badan.


Hati,
satu organ yang cukup complicated.
Mungkin juga si empunya hati sendiri tidak faham akan isi hatinya sendiri.
''Persetankan semua itu, ikut rasa hati' itulah kata hati berbisik, namun bisikan itu datangnya dari mana? Dari syaitan durjana yang sememangnya mencari helah untuk menyesatkan kita? Atau hanya bisikan nafsu? Atau mungkin bisikan dari naluri hati yang paling dalam?

Buntu.
Diikut kata hati, hati yang merana.
Tidak diikut kata hati, hati turut resah gelisah.
Brengset bukan?


Kata orang, ikutlah kata hati kerana ia tidak pernah salah.
Soalnya kini 'What if your intuition is wrong?'

Apa sebenarnya yang hati mahukan?
People say 'the heart wants what it wants'
So what do you want dear heart?

Hati aku,
Adalah satu hal yang cukup menyebalkan.
Menginginkan pada tidak sepatutnya.
Melabuhkan kasih pada insan yang tidak sepatutnya.
I am falling in love with someone that I shouldn't love.
Darn you dear heart.
You picked the wrong person, now you are the one being hurt.

Hati hati dengan hati.
Dia boleh jadi degil.
Dia boleh buat akal kau keliru.
Tapi dia tetap fragile.


" berambus "

Suatu masa kau perlu pergi dari hidup mereka bila mereka tidak perlukan kau lagi.
Satu hal yang perlu kau tahu, andai kehadiran kau dalam hidup mereka dihargai pasti mereka akan menghargai kau.
Tapi sayang kehadiran kau hanya untuk sementara dan tiada erti buat mereka, kepergian kau adalah hal yang terbaik dilakukan.

Benarlah kata orang, 'buat baik berpada pada' . At this stage you need to filter your kindness, you have to give kindness to those who know how to appreciate. If you give to the wrong person definitely they will just take your kindness for granted.


Ada benarnya kata-kata Dr. Annisa suatu masa dahulu sebelum dia pergi meninggalkan kami semua. "pergi sebelum tiba masanya, pergi sebelum orang halau kita"

jadi, apa lagi kau tunggu?
Angkat kaki dan berambus.

Saturday, July 18, 2015

" lost and lose "

Sometimes, not everyone or everything you lose is a lost. 
Sometimes it is better you lost someone or something.
God knows better what you don't know.
someday, yes someday you will see the reason why you need to lose that someone or something.

wipe your tears.
There are things that you better lost.
There are certain people that you need to remove from your life.
if they care and appreciate you, they never leave you. 

" count my flaws "

tak perlu kau hitung kelemahan dalam aku.
tak perlu kau hitung kelemahan aku yang orang lain tidak nampak.
tak perlu kau hitung kelemahan aku sangat takutkan gelap, tidak pandai itu dan ini, 
tak perlu kau jaja satu dunia aku sombong lagi berlagak.

cukup kau hitung buruk nya aku hanya pada wajah aku.
Agar kau puas.
Agar itu boleh buat kau rasa kau hebat
Agar kau boleh jatuhkan aku.

Hitung saja mata aku yang tidak sempurna kelopak mata kanannya,
Hitung saja hidung aku yang penyek.
Hitung saja bibir aku yang tebal.
Hitung saja gigi aku yang tidak sempurna.
Berbanding kau yang cukup sempurna hanya melihat pada wajah.
Tidak lagi dihitung pada kelebihan dalaman kau.

Ya, kau hebat.
Kau sempurna.
Semua lelaki pasti tergilakan kau (bak katanya kau)
Kau layak menghina orang lain, kau layak menghina aku.
Ya, teruskan saja gebang kau.
Teruskan saja jaja hebatnya kau dengan kau jaja buruknya aku.


Dan aku...
Asal kau tahu, aku manusia paling ignorant.
Aku dah sampai tahap moksya yang bila mana aku tidak endah lagi caci maki manusia pada aku.
Aku dah sampai tahap, buatlah apa saja yang buat kau bahagia, teruskan menyakiti aku.
I forget but I never forget my enemy.
Dan aku memang don't give a fuck about your shit.


I am still standing.
you think you can bring me down? 
I don't care.  
I live my own life, much better than your pathetic life. 
please count my flaws,, 
I like to see that. 

dan kau yang bangsat, hanya menilai kebaikan dan kecantikan hati seseorang hanya dengan kau hitung cantiknya wajah dan susuk tubuh dia, kau manusia yang tidak patut wujud di dunia ini. Kerana kau pun tidak sesempurna mana. You should look in front of a mirror and count your flaws instead of you count my flaws.

" Hargai Kau "

Aku bukan tidak hargai kehadiran kau, jujur aku cakap kehilangan kau buat hidup aku sedikit kosong. Kau memang kawan yang baik, even we shared same passion about travelling and I love to listen to your story. Aku boleh dengar kau bercerita pasal konsep fizik, konsep kapal terbang, tentang komputer, games dan banyak lagi. Aku suka sebenarnya bersembang seumpama itu.


Mungkin juga atas sebab kau seorang kawan yang baik, dia takut kehilangan kau. Dan aku memilih untuk tidak mengambil kau dari dia. Aku sentiasa beralah dalam hidup sekalipun aku yang kehilangan tapi apa boleh buat. Aku tak suka dianggap jahat dan aku tak suka pentingkan diri sendiri. I always put others before myself because by doing so I will be at ease.

Maaf mungkin cara aku sangat menyakitkan . Aku tidak pernah bermaksud sedemikian. Cuma aku benci dianggap umpama criminal yang ingin meretakkan hubungan kalian. Aku benci terpaksa bersembunyi demi menjaga hati. Aku siapa? Penjenayah kah aku kalau kau tunjukkan pada dunia kau masih perlukan aku? Salah aku lagi kah sekiranya kau ingin berjumpa aku?


Maaf . Aku tidak mahu menambah masalah. Cukup lah aku dituduh macam-macam, cukuplah untuk rasa sakit apabila niat disalah erti, cukuplah keadaan menampakkan aku yang salah.

Aku penat.


Maaf andai selamanya kita tidak mampu untuk kembali berkawan. Aku tidak mahu sakitkan hati dia kerana dia seseorang yang penting dalam hidup aku, suatu masa dahulu sebelum semua ini berlaku. Dan aku tidak mahu mengambil kau dari dia.

Jaga diri.
Jaga iman
Jaga solat dan amalan.
Jangan pernah hidup dalam stigma negatif lagi
you deserve to be happy.

Terima kasih untuk novel Cecelia Ahern. Lima buah novel tu cukup untuk melengkapkan koleksi novel cecelia ahern aku. Kau antara perkara indah pernah berlaku dalam hidup aku.

Terima kasih HY.

aku cukup menghargai kehadiran kau. I am grateful to once having you in my life.

'what you give you get back'

Pernah kau dengar pepatah orang putih ini?
"What you give you will get back"

Aku sentiasa percaya hidup ini Tuhan jadikan seadil mungkin
kerana Dia bersifat Maha Adil

Sebab itu sebelum aku salahkan orang untuk setiap yang berlaku dalam hidup, aku bertanya pada diri "Adakah aku pernah buat hal yang sama pada orang lain? Adakah aku pernah sakitkan hati orang lain sama seperti yang aku kena dan rasakan sekarang?"


Kadang-kadang kita perlu berfikir sejenak, untuk setiap apa yang berlaku dalam hidup kita. Sama ada itu adalah pengajaran daripada silap lampau kita ataupun itu adalah hikmah untuk kita.

Belajar lah. Hidup ini sentiasa adil dan sentiasa memberikan pengajaran terbaik melalui pengalaman.

Andai kita disakiti, mungkin kita pernah menyakiti. Cuma beza mungkin kita tidak disakiti oleh orang yang pernah kita sakit.

Andai kita disakiti dan kita tidak pernah menyakiti orang lain dengan cara mana kita disakiti, yakinlah suatu hari nanti dia pasti merasakan sakit yang pernah kita rasakan. Berdoalah dan belajar untuk memaafkan. There are more to life instead of keeping grudges. Mungkin kita terpaksa hidup dengan luka akibat disakiti itu, but please be strong to move on your life. Find your happiness with someone else. Do what makes you happy. People come and people go. Ada sebab mereka hadir dalam hidup kita bagi memberi makna. Tidak semestinya hadirnya mereka untuk memberi bahagia, tapi juga derita.


Belajar lah untuk berlapang dada. Aku juga begitu. Bukan mudah. It is easier said than done. I am still living with the pain and wounds. My heart is still bleeding from the past 5 years, and right now it bleeds again but I try to accept everything.


HE knows what is in your heart. HE knows our silent cry. HE sees our tears that we try to hide from our smile.

Apa pun yang berlaku, always have courage and be kind. Kindness is contagious. Same goes with love. Never forget to spread love. Sesama kita adalah bersaudara. Love is kind and patient.


Insyaallah, someday everything will be okay and we will be fine. Masa merawat semua sakit semua luka..

" diam "

dan diam kau sebenarnya membuatkan aku lagi keliru.
apa dalam benakmu?
apa dalam hatimu?


Andai mudah kau luahkan semua yang kau rasa
agar aku tahu caci dan puji diri kau akan aku


dan aku?


aku benci hidup dalam persoalan
diam seribu bahasa kau sebenarnya pengecut
kau takut untuk jelaskan semua
kau egois
kau brengset


Aku tidak punya hujah lagi untuk pertahankan hubungan kita
aku tidak punya kekuatan lagi untuk buat kau berkata sesuatu
aku tahu semua itu percuma
kau tidak pernah peduli kau sememangnya mahu kita berakhir begini.


Dan aku, menerima diam kau sebagai satu isyarat
petanda kau sememangnya tidak perlukan aku dalam hidup kau
petanda aku dibuang seperti sampah dari hidup kau


Mungkin suatu hari nanti kau rasa pula apa yang aku rasakan kini
kerana hidup ini sentiasa adil
'what you give you will get back' 

Tuesday, July 14, 2015

" unfinished chapter "

the unfinished chapter between us. I still wanted to do so many things with you. If yesterday I wanted to do everything with you because I am running out of time and I am leaving for good very soon, but now when everything is over, I don't have to chase the time anymore.

Let it remains as the unfinished chapter between us. We met for few times and we shared quite number of memories that I can list down each one of them as they are so vivid in my mind.

[ the meetings ]

1. I met you for the first time when you had a camping and I became your facilitator. It is not easy to handle sport students, they are challenging and I already marked you as naughty boy when you talked a lot and when you took that bread without permission. The best part, you showered me with 'air lumpur satu baldi" urghhhhh so nakal. Tak pernah lagi dalam hidup aku kena simbah macam tu sekali. Kenapa aku yang jadi pilihan kau berbanding fasi yang laiN?

You are brave enough and muka selamba enough to ask me to take your photos. Since you didn't bring your phone during that camping, I have to ask for your number just to send you the photos, which I never do that before. Tapi kau baik jugak la tolong lipat khemah masa sebelum balik tu except mulut yang suka menjawab tu eee rasa nak salotip je mulut tu.

2. Since then kita mula wassap message bagai. aku rasa selesa dengan kau walaupun kau umur 17 tahun. Hello you are 7 years younger than me but I feel like I am having a friend who is at the same age as me. Sampai la suatu hari bila kita makan kat fatin seafood walaupun meja berbeza and aku buat kerja entah pape ajak ko keluar malam enjoy the nightlife in Melaka. Thank you sebab kau bawak aku tengok water fountain yang cantik siap ada lagu maxim lagi. I felt so happy sebab ye la budak yang tak boleh keluar malam katakan. Before that, kita stop untuk solat sekejap and tu first time I ride on a motorbike with a stranger besides my dad and my brother.

3. I went to D village to visit you. Kau ada tournament. Sempat la kita borak-borak and aku bagi kau cap puma and food. Tak tahu la kau suka ke tak cap tu tapi tu sebagai pendorong semangat untuk kau dalam MSS Kebangsaan.

4. 14 & 15 Mei 2015 - Pergi stadium hang jebat dua hari berturut turut untuk bagi support untuk kau. Walaupun tahu kau dah berpunya tapi kau cakap kita boleh jadi kawan baik. Tapi di kala ini aku dah mula rasa kau lain. Tapi aku tetap bangga dengan pencapaian kau.. That is beruang. Hanya sempat bawak domino pizza, air mineral and 100 plus. Tapi jajan potato chips aku jugak yang dipilih untuk kau makan. Athele mana boleh makan jajan camtu kot.. haha.

5. Kita keluar lagi untuk beli cap. Walaupun waktu ni aku minta kau stay dalam hidup aku as kawan and you say yes. I bought you a cap and you were so happy about it. Kita makan jco donut, sambil jalan-jalan..Aku pulak beli dress yang kau pilih. Kita keluar dengan abang kau Shukryn and awek dia. Happy kan? Part paling best aku makan satu meja dengan family kau.. Aku ni tak pandai nak menipu sangat jadi kantoi dengan papa kau pasal waktu masuk maktab. LOL. Thanks temankan aku study kat jusco, walaupun waktu tu I was having my period pain. Aku tertinggal purse dalam motor kau. The next day your papa send me my purse and aku simpan lagi plastik yang kau wrap purse aku ada tulis nama raksasa.

6. Kau cakap kau teringin starbuck. So jom kita pekena starbuck sambil aku tunggu kau datang aku study dulu. Kau simpan kad starbuck tu elok-elok taw. Kalau nanti kau datang starbuck lagi kau ingat balik memori kita kat starbuck jusco aeon bole? Then temankan abang sedara kau cari baju..Kau simpan lagi notes yang aku tulis atas tisu tu? atau dah buang?

7. We meet again. Semester baru bagi aku, dan aku baru sampai Melaka untuk semester akhir aku. Walhal sepatutnya kita dah tak contact lagi sebab kau cakap nak end up everything. Tapi your parents insisted you to find me back. Apa itu kau buat demi parents kau atau kau ikhlas nak berkawan balik dengan aku? Aku just jumpa shukryn sambil tengok movie minion sebab aku nak bagi buku and keropok pada kau dan mama kau. I just wanted to keep my promises to you walaupun kita dah tak de pape lagi waktu tu. Kau pulak tetiba nak hantar aku balik maktab. Kita just berbuka puasa kat fatin seafood lagi. 2 kali moment kita kat situ kan.

8. Visit your mum yang kena food poisoning. Aku tahu waktu tu kau nak keluar jumpa awek kau. Maaf. Maaf sangat andai kehadiran aku menyusahkan. Mama kau bagi brooch untuk aku and atin . Comel.

9.Buka puasa sama-sama lagi. I borrowed my friend's car but you drove. You drive better than me lah, and kita berbuka puasa hanya dengan burger mekdi dan berbuka kat food court dekat hospital putra. I love every moment we shared together. Thank you for lending me your shoulders sampai kau tak pergi sekolah esok harinya. Hahaha. Saja alasan kan.  haha. dan aku belikan kau buku untuk spm. Tolonglah study rajin-rajin kalau nak jadi engineer kapal terbang kalau kau betul minat aviation.

10. berbuka puasa di rumah kau untuk pertama kali.  Kali ni meriah sebab kawan abang kau pun datang sama, kawan-kawan adik kau pun ada sama. Thank you, I get to know your wonderful family. Parents kau baik sangat. I feel like home, aku dapat merasa masakan seorang ibu. Thank you.

11. Kita keluar lagi.Kali ni temankan kau beli t-shirt.. Kita keluar, kali ni dengan viva sewa yang ada memang best enjin dia boleh lejan habis. Kita beli tshirt berbuka kat rumah kau lagi kita hantar kawan kau najwa kat uitm lendu..

12 (11/6/2015)-. Aku berbuka kat rumah kau dan tido kat rumah kau. Aku rasa kau cukup lain dari yang aku kenal. Dan aku kecil hati dengan layanan kau,, tapi tak pe lah yang penting aku happy dengan family kau. Banyak aku belajar dari mereka..Nasihat papa mama kau semua best. Kalau nak tahu family aku jarang dapat spend masa bersama, so kau appreciate lah family kau yang selalu ada untuk kau. Aku dapat kain pasang yang cukup cantik dari mama kau. cukup terharu. Tapi sayang, tarikh ni juga titik tolak untuk kejadian berulang lagi. Seperti biasa kau diam membisu.

Aku kira aku bukan siapa-siapa pun dalam hidup kau sebab tu kau boleh diam membisu biarkan aku macam ni. Tanpa penjelasan, aku tahu aku tak pernah diperlukan dalam hidup kau. Ye, kau ada kawan-kawan kau yang jauh lagi cantik lagi hebat dari aku. So ini titik tarikh kita kembali seperti dulu.

Dan aku kuburkan semua yang aku ingin buat bersama kau...


" blood ties "

In this world we only have our beloved parents and siblings. They are our true blood ties. Family relationship that bond us together can never be separated because it is bonded by flesh and blood ties.

When I entered your family, they reminded me of my own family. They made me missed my own family at home. They taught me that it is not easy to become parents. They showed me their love towards their children are beyond everything though sometimes they are being misunderstood by their own children.

They reminded me to my parents. Aku bukan dari keluarga yang kaya, cukup aku katakan hanya moderate. Cukup untuk makan pakai dan hidup dalam rumah yang sederhana tanpa perlu menanggung hutang menggunung. Aku bersyukur untuk setiap apa yang ibu bapa aku ajarkan.


I was born in academic-oriented family. Sebab mama bukan orang senang, dan tak dapat sambung belajar tinggi-tinggi (dulu mama bercita-cita nak jadi arkitek taw) tapi itu lah sebab tak mampu, cukup dapat kerja biasa-biasa je, belajar mana yang boleh. So dia sedar betapa pentingnya ilmu dan itu diterapkan dalam family aku. You have to be excellent. Dapat 5a dalam upsr supaya dapat masuk boarding school, at least ringan sikit beban makan minum bila kami adik-beradik masuk sekolah asrama penuh.

Education amat dipentingkan dalam hidup. Kata my mum and my dad, tiada harta yang dapat ditinggalkan untuk kami melainkan didikan akhlak yang baik, ilmu agama dan ilmu akhirat. Jangan lupa solat mengaji Quran, belajar rajin-rajin. Cukup.

Jadi, aku sedih bila anak-anak murid aku sekarang atau pun golongan remaja yang sibuk nak jadi insta femes la, sibuk nak nampak cool hipster la, itu la ini la tapi belajar entah ke mana. Sekalipun family korang kaya raya, itu kau beruntung sebab pakaian kau make up kasut kau dah cukup bergaya walaupun education kau ke laut. Kau rasa jadi femes diagungkan dalam instagram fb akan kekal lama and tolong kau untuk hidup? Belum tentu mereka yang agungkan kau mampu tolong kau bila susah dan sebenarnya, golongan educated and well-earned money ni tak layan sangat pun siapa insta femes bagai ni. We respect those who are educated, yang dapat kerja gempak-gempak, yang dapat study oversea (macam aku jeles tengok kawan-kawan aku pergi oversea). haha.

  Bagaimana dengan parents yang macam aku? Terpaksa bekerja siang malam (sampaikan kadang-kadang tak ada waktu untuk datang perjumpaan ibu bapa di sekolah) untuk cari duit sekolah kita? Yang terpaksa berlapar asalkan anak-anak tak lapar? Kalau lah kita tidak membalas budi mereka dengan good results, sedihnya hati mereka Tuhan saja yang tahu...

Kita tak akan pernah faham selagi kita tidak menjadi parents.. jadi selagi ada kesempatan waktu, belajar lah rajin-rajin, appreciate your parents. They just want us to be successful and appreciate them. Jangan lah marah kan mereka kalau mereka tidak educated macam kita, jangan lah salahkan mereka kalau mereka tidak ada degree holder or PhD holders macam parents kawan-kawan kita yang lain, jangan lah salahkan mereka andai mereka tidak sekaya ibu bapa kawan-kawan kita.

Sebab ujian hidup manusia berbeza-beza. Remember that.

Aku tak kesah bila cakap abah aku cikgu yang hanya ada diploma bukan degree, mama aku kerani sekolah. Walaupun susah mereka berjaya didik kami dan berjaya besarkan kami dengan jayanya.

Mereka ajar aku untuk stay humble in life and hidup dengan kemampuan sendiri. selain hidup kena independent and berani melangkah. Apa kau fikir makanan di hostel tu sedap? Bagi orang kaya konfirm kutuk kaw-kaw tapi itu lah makanan yang besarkan aku selama ni. jadi bila mama cakap kena belajar sampai masuk boarding school and masuk Uni yang bagus biar dapat scholarship, mereka dah tentukan hidup aku sebaik mungkin bermula dengan hidup di asrama penuh sejak dari form 1 sampai form 5. Gila kau setahun aku homesick kot hari-hari call mama. (malunya).. LOL.

aku belajar tentang hidup di asrama tersebut yang aku kira membantu untuk aku bawa diri sampai lah sekarang ni..Aku tak hidup seperti lalang yang mengikut influence orang lain. I am grateful for that.

Zaman aku dulu sama seperti remaja yang lain. Memberontak. Tapi since mama seorang yang tegas, memang tak ke mana lah aku dapat memberontak. Tapi bila dah injak dewasa, aku mula sedar,, and aku rasa aku dah buat banyak silap dalam hidup.

Sorry mum and dad, for hurting you all these while. Sebagai anak, hargailah mereka. Ring them sekali sekala tanya khabar.

" you and I, different story "

kisah hidup manusia itu berbeza-beza.
Tak perlu pergi jauh untuk kau lihat perbezaan itu.
Kisah hidup abang kau sudah cukup berbeza dari kau.
kisah hidup kawan baik sehidup semati kau pun turut sama berbeza dari kau.


Kisah hidup manusia berbeza-beza.
Aku belajar tentang hidup tidak hanya dari kehidupan sendiri, tetapi juga melalui kehidupan orang lain.
Aku belajar 'kindness is contagious, so be kind always.' dan aku juga belajar tentang erti hidup yang lain dari kehidupan mereka di sekeliling aku.
Jadi siapa kita untuk menghukum kehidupan mereka? Who are we to judge their life?

Bukan tugas kita untuk menghukum. Jadinya kita sebagai khalifah di muka bumi hanya untuk berpesan-pesan ke arah kebaikan.

You and I, we have different story. We struggle for different hardships in life.
Ada manusia berjuang untuk hidup sekalipun punya harta bertimbun.
Ada manusia suka membangga diri dengan amal dan harta yang sedikit.
Ada manusia yang hidup humble sekalipun mampu untuk bermewah-mewah.
Ada manusia yang study excellent tapi tak mampu untuk sambung belajar atas faktor kewangan.
Ada manusia yang impian menggunung tapi perlu berkorban demi keluarga.

Kisah hidup kita berbeza. Berbeza mengikut kemampuan kita. Sebab Allah dah pesan, DIA uji manusia berbeza-beza mengikut kemampuan hambanya. Tapi atas sebab yang sama, iaitu mahukan hambaNYA untuk terus sabar dan berdoa kepadanya.

Jadi usahlah kita pandang serong pada manusia lain hanya kerana ujian mereka tidak sama seperti kita. Tapi belajarlah sesuatu dari kehidupan mereka. Andai mampu memberi kebaikan, itu lagi bagus bukan. Andai mampu memberi kegembiraan untuk mereka, itu paling indah.

 Ujian dari Allah ( click this link )

Perjalanan manusia, untuk mencari Tuhan dan selamanya kita adalah insan pendosa. Belajar lah sesuatu dari setiap manusia, Tuhan jadikan kita berbeza skin colours, berbeza warna mata bentuk muka hanya untuk kita saling berpesan,saling menghargai, saling berbuat kebaikan.

Aku belajar banyak perkara dari kehidupan kalian. Terima kasih. ;) Merci Beaucoup.


' painful words '

dubudubu and little pumpkin were right this time. Dubudubu's words are so painful yet they are all true for me to digest in my brain. She slapped me right on my face with her words and brought me back to my common sense again. They brought me back to reality.

Tajamnya kata-kata mereka, tapi aku tahu semua itu ada benarnya. I have been a fool for this while, dalam erti kata lain bodoh lagi terhegeh-hegeh according to them.

" Apa dia buat untuk kau in return setelah apa yang kau buat untuk dia? " Yeah paling tidak dia yang ajak kau kuar makan ke even just for once.

" macam mana dia layan kau waktu kat rumah tu pun aku rasa nak pijak muka dia kau tahu, kau boleh sabar lagi? "

" Kau buta ke ape? Aku selaku ex play girl, nak cakap kalau dia dah tak reply message chat refuse nak angkat call, tu maknanya kau kena berambus dari hidup dia, tu maknanya aku tak nak dah kau dalam hidup aku "

" define your relationship as good friend. Aku tak rasa dia anggap kau good friend. Kalau good friend dia tak kan layan kau macam tu "

" come on la, kau sorang berusaha nak jernihkan keadaan tapi ada dia nak jernihkan sama keadaan? Dia tak matang, just leave him. Kau tu lagi matang tapi macam bodoh je kau ni "

" Dia ada orang lain as priority dalam hidup, his girl, his girl friends, his other friends, his family. Kau entah-entah langsung takde dalam list priority dia "

" Cukup-cukup lah kau buang maruah kau terhegeh-hegeh lagi. Cukup-cukup lah kau cuba untuk berbaik semula, he is not a good man he is a jerk I must say. Jantan tak guna, dia belum matang dia belum belajar lagi tentang hidup... "

Those words, are painful just like a sharp sword that strike right through my heart. Perit untuk aku terima semua kata-kata tersebut tapi itu kebenarannya bukan.

Thanks fatin, ash and Risya for your words. Aku tahu kalian cuba untuk bantu aku. I appreciate it and aku betul-betul hadam setiap bait kata kalian.

Raisya omong sama aku.....

 " Kalau kau penting dalam hidup dia walau sebagai kawan baik yang antara dia sayang selain his girl and his family dia akan do something to keep you and to show you that he appreciate you walaupun dengan hanya simple action macam bagi kad ke, remember every little things about you "

" lagipun dia budak lagi, kau kenapa biarkan hidup kau sadis macam ni sekali hanya sebab that jerk? Eeee kalau dia depan aku, aku tapakkan kaki budak tu. You are just naive and pathetic. Come on buka mata buka mata hati, lihat.. Lihat betapa sadis hidup kau yang sebenarnya kau cuma barang dalam hidup dia. He takes you for granted, for advantages. Jangan jadi bodoh lah, kau dah 24 tahun. Be strong, and walk away. "


dan aku bilang. Give me some times to accept all this. Thank you my friends. Aku tahu kawan yang baik tidak selalu membenarkan apa yang salah, mereka menyedarkan apa yang salah sekalipun perit untuk diterima.

mungkin tiba masa untuk betul-betul kuburkan kisah raksasa-beruang. Sebab aku pun tak nampak effort dia untuk jernihkan keadaan.

Tapi satu perlu kalian tahu, aku punya memori manis bersama dia. Aku hargai waktu yang dia luangkan bersama aku. Aku bakal rindu semua tempat yang pernah kami pergi bersama.

Au revoir shazryn.



" andai maaf "

andai maaf, pastikan kata itu dimaknakan.
Don't simply say sorry if you don't sincere to mean it.

if you are really sorry, fix the mistakes through your actions.
simple.
if you just say sorry and do nothing about it, your sorry is meaningless.

Andai maaf yang kau pinta,
tentu saja mampu dimaafkan.
tapi percuma kata maaf andai hanya di bibir saja.
bukan untuk dimaknakan dalam perbuatan.

Apa susah untuk dijernihkan kembali semua keruh yang kau buat?
Apa dengan maaf cukup untuk jernihkan semua keruh itu?
Apa rasanya andai kau di tempat aku?
What you give you will get back, aku percaya hidup ini sentiasa adil.

make sure you preach what you say.

" sedetik waktu "

terlalu banyaknya impian yang ingin dilaksanakan bersama, namun sedikitnya sisa waktu yang tinggal. 

itu dulu.

tapi kini, semua impian itu bukan hanya tidak terkejarkan dek waktu yang singkat, namun bila semuanya tidak bermakna lagi, bila diri harus pergi jauh dari hidup seseorang. Paling perit, bila diri umpama dihalau keluar tak ubah sepertinya sampah diri ini sama seperti dulu.


Apa dalam benakmu? 
Apa langsung aku tidak pernah bermakna dalam hidup kau? 
Apa semudah itu kau campak buang aku? 


Cukup.
Tidak perlu dikejarkan waktu untuk tunaikan semua impian itu.
kuburkan saja.
Aku masih bernafas, sekalipun aku perlu hidup dengan memori pahit diperlakukan begini.
Still, they are my painful life lesson.
jangan pernah masuk dalam hidup manusia yang tidak pernah tahu menghargai.

tiada guna aku seorang yang beria. 

Monday, July 13, 2015

(Shazryn Azad, 2015)

" seronok bersendiri, mengenali dan memahami, dugaan hidup di muka bumi " (Shazryn Azad,2015)




Belajar untuk menjadi seorang manusia, perjalanan hidup manusia berbeza-beza. Dugaan hidup manusia berbeza-beza. 

Belajar untuk menjadi manusia, bukan hanya pengalaman dan pengajaran hidup diperoleh dari segala susah payah dugaan kehidupan sendiri, tetapi juga mengenali dan memahami pengalaman hidup orang lain. 


Walau apa pun berlaku, tetapkan impian, teruskan berdoa untuk terus diberikan kekuatan menghadapi dugaan hidup di muka bumi. Belajar untuk terus bersyukur for every little things in life.  Appreciate every lesson that you learnt. 


Keep on walking, never look back. Just look back to reflect, then keep moving. Kadangkala kita memang perlu bersendiri, untuk lebih memahami diri sendiri. Being in your own solitude, you may embrace your solace...

' terlalu berharga '

I receive a 'kain pasang' from your mother.
I didn't open it until I reached the hostel.
A few of my friends that were there in the room for a short meeting insisted to see what is in the beg.

So I just said a kind mother to my friend gave me this 'kain pasang'.
I was speechless the moment I took it out from the small beg.
It is so beautiful. Terlalu cantik bagi aku, dan terlalu mahal untuk aku terima.
I never receive such wonderful 'kain pasang' from someone.

and I don't know how to express how much I really appreciate that present.
rasa macam tak layak untuk aku terima, it was too much untuk aku.
Aku hanyalah kawan biasa,, tapi kebaikan hati your mom is wonderful.

Thank you very much for that present.
My friends pun semua puji cakap kain pasang tu sangat lawa.
You are blessed to have wonderful mum and dad.
Love them.
I have seen how they struggle to provide good life to you.

From your mom and dad, it reminds me of my parents.
I am blessed to meet your parents.
and thank you very much for that precious present.

Nanti aku buat baju kurung moden cantik-cantik.

Terima kasih mak cik Azian, pak cik Zaidin untuk hadiah yang cukup indah ini.. terima kasih untuk setiap nasihat yang diberikan juga. Terima kasih juga untuk fina dan syahmi yang buat aku rasa kalian umpama adik aku sendiri. Since aku tak de adik perempuan. Untuk syuk, walaupun aku paling takut dengan kau sebab kau garang, kau comel sebenarnya. ;)

" appreciate my presence "

please appreciate my presence, before you make it an absence.
Susah sangat ke untuk kau hargai aku?
Bukan banyak pun yang aku pinta, it is just that I need your actions to show me that you appreciate me.

Bukan wang ringgit yang diperlukan untuk tunjuk kau hargai aku.
Cuma care, concern, waktu,
Tapi cara kau umpama aku ni hanyalah bayang-bayang dalam hidup kau.
Wujud, tapi tak pernah dihiraukan.

Mungkin aku hanya kawan biasa, yang langsung tidak penting dalam hidup kau
Lantas kenapa mulut kau berbicara aku antara orang yang kau sayang?
Are you being a sweet talker?
Atau kau hanya kembali berkawan hanya atas dasar terpaksa?


Bukan dilimpahi dengan sweet words, bukan juga dengan penipuan, bukan atas dasar terpaksa kau berkawan dengan aku.
Andai aku memang tidak diperlukan lagi dalam hidup kau, let me know.
Andai aku masih diperlukan, seperti mana aku perlukan kau dalam hidup aku,, let me know too.
Aku serik diperlakukan begini lagi.
Apa salah aku, apa kurangnya lagi aku dalam kita berkawan?

Being at your house is one of the most wonderful moment in my life.
but the way you treat me buat aku betul-betul kecil hati.
Apa susah untuk kau tanya aku 'Kau balik macam mana nanti?', 'kau dah balik ke?'
Ini tak, aku pulang camtu je, tanpa kau bertanya khabar langsung tentang aku.
Kalau aku tak wechat kau malam tu pun mesti kau pun diam juga agaknya.

Dan apabila aku jujur apa rasa hati aku, kau diam seribu bahasa.
Cuma maaf kau berikan.
Don't say sorry if you never mean it.
Beri aku kata putus.
You want me to stay in your life, or kau akan buat macam dulu?

How I wish I can tell you 'stay, I need you more than you know.'
Tapi untuk apa?
Mungkin aku hanya akan nampak cukup terhegeh di sini.
Aku ingin luang sebanyak waktu dengan kau, tapi aku takut aku hanya terhegeh-hegeh di sini.
Aku takut kau sebenarnya hanya terpaksa berkawan dengan aku.
Please, let me know what is in your heart.
Am I someone important in your life selain awek kau, selain your family?
Atau aku hanya bukan siapa-siapa?
and will you forget everything that we've shared?


Thursday, July 9, 2015

[ someone's important ]

I know I am nobody in your life.
I know I am just one of your friends.
I am not your close friend, not even your good friends, not even your bff.


your actions show everything contrast with your words.
I wish you will treat me like previous, back to the moment where we start to know each other.

never mind, people change.
I cannot force people to make me someone's important in their life.


so, maybe we should less contact. It will be better this way.
Because I am too tired of being hurt.
Because I know one day I will no longer be needed in your life.
Because you once throw me away from your life, so you can simply throw me again out from your life for the second time.

but to me, you are important.
Maybe I should stop treating you as someone's important in my life.


If someone is important in your life, you will show through your action that you appreciate that person, or else you just treat that person for granted. That's cruel.

' sometimes '

sometimes I enjoy solitude.
sometimes I enjoy company.


sometimes, I love being alone whenever I go to somewhere because I can be with myself, lost in own thoughts, read books and enjoy my coffee and enjoy the environment. I can simply talk to strangers, smile to them, and sometimes I can talk for hour with strangers exchanging life story.
sometimes, talking to a stranger makes me better, they don't know you so your secret kept safe with them.


sometimes, I enjoy some company.
Sometimes, I enjoy doing crazy things with my friends.
they leave wonderful memories that I will remember.
at this age, having small circle of close friends is better rather than you have big circle of acquaintance but doesn't mean I am not friendly. I can mix around with people easily but I decided not to talk much right now, I prefer to enjoy my solitude and observe people.


sometimes.
it is just about sometimes.

' if you tell lies '

when you tell the truth, you don't have to create another lies.

don't you think it is damn true? 
when you being honest and tell them the truth, you don't have to create another lies.
menyusahkan hidup je kan semua tu.


contoh analogi : 
kau cakap kau ada kerja nak dibuat tapi kau online memanjang.
kau cakap kau nak tido, tapi kau still duk komen-komen fb dengan kawan fb kau.
kau cakap kau macam-macam lah tapi sebenarnya bukan macam tu pun pun sebenarnya. 


the biggest lie is a sweet lie from a sweet talker.

chill lah.
that is why you need to filter all the words before you put your trust into someone. you need to trust action more than words. Words can deceive you in many ways that you cannot imagine.


so please, don't tell lies. Be honest. every relationship not just need respect, but honesty.
aku pun naik muak sebenarnya when I have to listen to the same lies, when I have to act that I trust them even though I know they are lying. 
tapi nak buat macam mana, cakap karang gaduh.
last-last kau jadi malas nak ambik port.

so if you tell lies, get ready to create another lies. jangan bagi kantoi bodoh-bodoh.
haha 

[ let her go ]

Well you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you’re missin' home
Only know you love her when you let her go
And you let her go

Staring at the bottom of your glass
Hoping one day you'll make a dream last
But dreams come slow and they go so fast

You see her when you close your eyes
Maybe one day you'll understand why
Everything you touch surely dies

But you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

Staring at the ceiling in the dark
Same old empty feeling in your heart
'Cause love comes slow and it goes so fast

Well you see her when you fall asleep
But never to touch and never to keep
'Cause you loved her too much
And you dived too deep

Well you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

And you let her go (oh, oh, ooh, oh no)
And you let her go (oh, oh, ooh, oh no)
Will you let her go?

'Cause you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

'Cause you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

And you let her go