Sunday, July 26, 2015

'' the gift ''

Tuhan hadirkan seseorang yang baik dalam hidup seseorang tu bersebab. They come for certain reasons. Even kalau kau jumpa manusia yang buat hati kau sakit or buat jahat dengan kau sekalipun, bersebab kenapa semua tu berlaku. 

Untuk pengajaran.

Aku bersyukur aku jumpa wonderful people in my life. Sebab aku percaya bila kau tengok manusia tu as unique and ada perangai and peel masing-masing but you learn to respect, kau tak akan nampak buruknya manusia tu. Sebab diri sendiri pun banyak buruknya banyak celanya juga. 

Tapi bila dapat manusia yang baik ni, it is like a gift God gives you. Tak kira walaupun dia hanya budak kecik, pak cik tua yang kau jumpa kat masjid ke, even new friends  yang kau kenal masa pergi program. Asalkan hadirnya mereka memberi makna yang baik dalam hidup kau.

Mereka hadir untuk tolong kita, untuk sedarkan kita tentang nikmat hidup yang sering kali kita jarang hargai dan jarang kita puas. Contoh, mereka hadir untuk buat kita lebih dekat dengan Tuhan, mereka hadir untuk buat kita sedar ada lagi manusia yang lebih derita dari kita. Kita rasa hidup kita ni dah cukup derita, tapi bila jumpa and kenal mereka kita belajar untuk lebih bersyukur dan menghargai hidup.


Tapi jarang manusia hargai 'gift' yang mereka ada. often they realised they lost wonderful people when those person gone, forever. Completely gone from your life. Lumrah sifat manusia yang tidak tahu menghargai.



Kadang-kadang orang yang baik ni dilayan macam tahi,, it is a pity. That is why, sometimes GOD took back HIS gifts when you don't appreciate the gifts.

kau ingat orang akan sentiasa stay dalam hidup kau bila kau layan dia macam tahi? No because they have feelings too. This scared me to death. I am afraid if I didn't show much that I appreciate those 'gifts' until I didn't realised they slipped away from my grip and I lost them forever. ;( 



I learnt to appreciate people in my life when I lost arwah fatin farhanah 7 years ago. Since then I learnt to appreciate people. They entered my life for reasons. Even sekecil Zara yang hadir memberi erti. Umpama malaikat kecil yang hadir dalam hidup aku. Please, don't take her away from my life. She is my sunshine. 

Dan aku belajar juga melalui hadirnya manusia dalam hidup aku,,is to filter kindness. Don't be too kind because people don't care and don't always appreciate. but always be kind just that you need to filter your kindness. Ramai lagi yang lebih memerlukan kindness kita. If they don't appreciate, have strength to walk away. If they care about you, they will show through actions. even just a little action. baru aku faham pepatah 'buat baik berpada-pada buat jahat jangan sekali'


dear God, don't take Your Gifts back from me. I am nobody without them. 
dear God, pertemukan aku dengan manusia yang baik-baik sahaja yang mampu menolong aku di waktu aku susah, since I am far from my parents. It is not easy to be independent and it is not easy to live alone di tempat orang demi mencari segulung ijazah. So I need them in my life. 


you are my precious GIFTS. I dedicated this entry to all my friends, family, wonderful pak cik and mak cik, family RZRM, lecturers and everyone that I cannot mention here. Please stay in my life because I love you. 

No comments:

Post a Comment