Wednesday, October 28, 2015

'' looking for a soulmate ''

Choosing someone to be your soulmate is never easy. It is not like you choose someone (a guy or a woman) for fun, but choosing someone to be your soulmate is to complete you and to help you to become better. I have my own definition about my soulmate.

He doesn’t necessarily have to be fucking rich or handsome, enough that he is hardworking to build his own career, his own financial and his own ‘empayer’. Apa guna hidup dengan lelaki yang boros dan tidak tahu merancang masa depan, confirm kalau dah kahwin nanti hidup bergelumang hutang semata-mata. Knowing that aku ni jenis yang boros, sekalipun aku pandai plan financial aku, tapi percayalah I need a man who can control my financial and jenis yang berjimat cermat. Trust me, yang penting dia rajin cari duit, biar lah dia bukan lah CEO syarikat or pilot or engineer hebat sekalipun, asalkan dia tahu berusaha untuk cari duit. Dan aku, sanggup susah bersama-sama dia. Who care kalau perlu pakai kereta kecik sekalipun, tak pe lah mula-mula memang susah nanti lama-lama senanglah kalau tahu simpan duit untuk masa hadapan.

Handsome? Kalau tak solat kalau tak tahu erti setia kalau tak tahu bertanggungjawab apalah gunanya asset handsome tu. I am a type of devoted and loyal person. I don’t go menggedik layan another guy easily. So aku rasa aku tak mampu nak hidup dengan lelaki yang kaki perempuan. Hari-hari makan hati jeles je selalu buat ape. Dia panggil aku sayang, dia juga panggil perempuan lain sayang. Dan siapa aku di sisi dia? DAN siapa yang lagi dia sayang? That kind of man don’t deserve a loyak person to be his soulmate. He only deserve a playgirl too. Biar sama-sama rasa sakit dia macam mana. Aku sememangnya jenis yang setia when I love someone. To me, soulmate is someone that you should love and protect with all your heart. Dan aku mengharapkan soulmate like my dad. Setia menerima my mother seadanya. I am a girl with flaws, boleh katakan aku ni mudah kena game mudah kena tipu and banyak benda yang aku tak tahu. I hope my soulmate can teach me about everything and protect me. Cari lelaki yang setia ni penting if one day you married to him. Apa perasaan bila your own husband jenis yang suka flirt around dengan perempuan lain. Apa perasaan anak-anak nanti tengok mama dia selalu sedih dan kecewa dengan perangai bapak dia? I never see that thing happen in my family, and hopefully not in my marriage life too.

Looking for a soulmate, tak perlu ustaz sebab aku pun tahu siapa diri aku. Lagipun, agama seseorang itu bukan terletak pada ustaz ke tidak. Cukup lah dia selalu solat, tak pernah tinggal puasa, rajin cari ilmu agama. Semua tu nanti sebab dia akan memimpin keluarga. Seorang nakhoda tanpa iman yang kukuh, ranap bahtera keluarga. I want my children to pray and to become better muslim as compared to me, and I want a soulmate who can guide me about Islam, who can lead as Imam. Handsome kalau tak solat apalah guna. Sebab tujuan hidup adalah untuk menuju mati.

Lastly, educated soulmate and he can play sport. Educated soulmate ni walaupun bukan budak paling pandai dalam kelas tapi cukup education background okay sebab nanti dia akan emphasis kan kepentingan ilmu tu kepada anak-anak. Dia akan pastikan anak-anak dapat education yang terbaik. If possible, I want my children to be in Chinese school coz I know how their education system is going to be. I want my children to be excellent in their academic. I always love a sportman. It is wonderful to see a dad playing basketball or football with his children. Just like my dad trying to teach me playing cricket once upon time. I don’t mind if he wants to go for futsal, football, or even play games. I would rather support him to go as long as he knows his limitations.
Looking for a soulmate is to complete you, and if you are to reunite with marriage, right soulmate that you choose will determine your marriage life and affect your children.

Don’t go for look. Don’t go for money. Don’t go for someone with sweet talking. Cukup dia hargai kita, dia beli jam rm10 pun kita dah cukup happy. Cukup dengan setia, kita sama-sama susah sama-sama senang. Let’s get rich together future soulmate, then we can travel the world together. Tak pe kalau perlu kita share makan ikan seekor sama-sama rasa coz I don't mind sharing. Let’s work hard, I will be financially independent too sebab tak nak susahkan soulmate kerja sorang-sorang. ;) Let's work hard untuk bina rumah kecik yang kita sendiri bina plan rumah dia, atas tanah kita sendiri. Tak per lah kita hidup tak bergaya pakai branded stuffs as long as rezeki dan duit kita halal dan kita tak berhutang sana sini. It's okay rumah kita kecik tapi yang penting kemas. Mama pesan, hiduplah dengan kemampuan diri sendiri kerana itu yang terbaik.

I have seen many cases yang mana salah seorang dari soulmate mereka ni amalkan konsep biar papa asal bergaya. Penat hidup dengan hutang, penat hidup without money. I don't want my children to suffer just because of this attitude. They need good education, good food and it means money.

Soulmate ni tak semestinya nak kena share hobi yang sama, meraikan differences tu pun perlu. Macam sweet ape. Saling melengkapi. Sebab lumrah manusia banyak kelemahan bukan. I wonder who can accept my flaws? Who can accept my bad sleeping habit yang tido buas ni, who can accept me for not being pretty? I never value a soulmate through his appearance but his attitude. External beauty vs internal beauty, which one you choose?

dia handsome (external beauty) tapi dia la kaki perempuan, kerja malas, duit boros, kurang ajar (internal beauty) pulak tu

or dia biasa biasa saja (external beauty) , but he is hardworking, he knows how to save money, he knows how to plan the future , respectful and kind (internal beauty) ...

which one you choose?

She is pretty, very pretty ( external beauty) but she is high maintenance make up semua kena mahal, dan jenis pemalas even bilik pun bersepah (internal beauty)

or she is not pretty,, but she is educated, she is financial independent, she is modest tak membazir and rajin ..

which one you choose?


And I am still searching for the right soulmate. I found everything in Rohilmi but I know he belongs to someone else. So, let’s keep waiting. The right man will come. Good man treat woman with respect.  

No comments:

Post a Comment