Wednesday, November 11, 2015

'' little cafe ''

salah satu impian aku, is to own a small cafe. Ala-ala cafe hispter ...
yang mana everyone can enjoy the wonderful taste of coffee like mocha, cappuccino or white coffee.
yang mana even student pun mampu untuk datang kat kafe aku..
yang mana untuk couple, cafe tu perfect place to create memories together.
yang mana untuk friendship, tu tempat boleh lepak dengan kawan-kawan celebrate birthday sama-sama.



haih, aku sorang mana mampu nak realisasikan impian ni... Anyone interested? Heeee

'' graduating soon ''

yippiiii.
i'm graduating soon
tinggal lagi seminggu untuk tamat belajar...
ready for interview semoga dapat posting tempat yang diinginkan.


tapi tu jugak bikin gue kecut perut. Lepas ni kena plan financial betul-betul. banyak nak kena fikir, banyak nak kena plan. Aku jenis yang independent and jenis yang plan ahead for my future.

I cannot wait for adventure, yet I am scared of the world. Semua barang makin mahal (nanti election tolong lah pangkah yang betul-betul ye) ,, gaji tak mampu nak support hidup.. bayar bil itu ini, bayar elektrik bil air, bayar monthly duit untuk kereta, nak saving untuk travel and beli rumah lagi.. nak shopping mahal-mahal lagi (rewards myself with expensive things), nak pakai braces lagi. Paling penting bagi duit kat parents untuk dieorang pergi travel or pergi umrah.. Kasi mereka happy..

Trust me, memang kena buat part time job..
I wanted to be an independent woman. Tak per lah pakai kereta kecik axia je for nine years asalkan tak tanggung hutang teruk, tak per lah duduk rumah kecik asalkan tu rumah hasil titik peluh sendiri. Yang penting halal.

tapi lantak la.. sekarang ni malas nak fikir pape. nanti dah tahu tempat posting baru kita plan betul-betul apa nak buat.. I wanted to be rich,, and travel the world. So banyak kena korban tenaga and masa.. Namanya hidup. perlukan banyak pengorbanan.

Semuanya mampu kalau ada determination. Aku pun banyak belajar dari kesusahan. Erti kesusahan tu buat aku appreciate value of relationship, value of money and value of life. So aku rasa boleh hidup susah dahulu untuk senang kemudian.

Yang penting, remember HIM and stay positive.

" fuck society's judgement "

kau tengok di IG sudah cukup ramai manusia plastik yang berlumba-lumba untuk mendapat likers, yang berlumba-lumba untuk menjadi retis IG, yang berlumba-lumba untuk nampak akulah manusia paling bahagia di dunia dengan pelbagai post.. Yang gelap diputihkan, dan macam-macam lagi. sampai ada yang sanggup post gambar bogel dalam IG demi mendapat like.

Bangga ye untuk menjadi femes dalam kalangan masyarakat? Aku sendiri lihat few of my friends and juniors yang akan ambik gambar berpuluh puluh supaya puas hati baru post di Ig demi mendapat likers yang banyak...

there come the society's judgement.

1. harus kurus keding kaki seksi.
2. harus putih melepak flawless kening lukis
3. harus pakai pakaian yang up-to-date from up to toe.
4. harus ada gaya posing tertentu


actually tak salah pun, that is your Ig and that is your life. Yang salah bila kau nak relationship kau umpama dalam model2 di Ig, yang salah bila kau mencari lelaki hot sempurna macam suami IG femes yang semuanya romantik pada wife dia, yang salah bila kau tidak dapat menerima girlfriend kau gemuk or tak putih melepak macam retis Ig yang lain.. yang salah bila kau terlalu ikutkan society's judgement. They judge flawless people as pretty. Maybe I should say, measurement instead of judgement.

They measure relationship dengan hadiah Iphone, baru relationship goal.
They measure wonderful birthday party dengan buat kat kafe hipster baru nampak betul-betul birthday.
They measure this and that.

dan kau, terikut ikut sama bawak dalam dunia realiti.

Satu kau perlu tahu, Semua itu perlukan duit.

Money can make people beautiful. Trust me. Yang gigi jongang boleh pakai braces harga 5 ribu lebih, yang hitam boleh minum produk pemutih kasi cantik, yang muka berjerawat boleh pakai produk acne, yang pakai selekeh boleh nampak stylo habis bila beli kasut mahal, baju mahal..

fuck off the society. Bila kau hidup nak ikut society's judgement and measurement ni yang buat kau hidup ''biar papa asal bergaya'' , yang buat kau terlalu memilih materialistik dalam bersahabat dan bercinta (sebab kau pilih nak berkawan dengan orang cantik je, sebab kau pilih nak awek kurus putih melepak perfecto de amour) , yang buat mindset kau rosak, sampai kau lupa value dalam relationship tu macam mana.

hidup. nak penuhi society's judgement ni payah. sekarang society judge orang gemuk tu hodoh. selalu kena caci maki,, orang yang skinny pun kena jugak kadang-kadang. pendek kata nak puaskan society tu susah. So don't let society ruins you.


lagi satu, trend society sekarang ni merepek nak mati. contoh kat Ig, nak ambik gambar kena ambik gambar vibrate,, you know what, you look damn stupid with that.


mana lagi wujud society yang agungkan education,, mana lagi wujud society yang value relationship tu bukan pada materialistik. Zaman aku mungkin ye masih ada. And I don't want to let the society's judgement ruin my mindset. Nak berkawan, berkawan je dengan semua orang. Nak ambik gambar posing ala-ala Ig femes pun biarlah untuk kenangan dengan kawan-kawan/family bukan nak kejar likers or pape. Nak post gambar tu biarlah orang value pada nilai gambar tu, contoh scenery pantai yang aku suka ambik..


kalau rasa nak kena kurus, biarlah sebab nak sihat bukan sebab society yang cakap gemuk tu hodoh.
kalau rasa nak putih melepak,, think carefully before you consume any product sebab banyak produk pemutih tu ada kandungan yang merbahaya untuk long term effect,,just appreciate your beauty. consume vitamin ke sebab memang kulit you problem sebab too much toxin ke..

" degil "

my friend used to advice me before,, not only one but a few of my friends advised me not to spend more time with that person. They said many things that could possibly happened to me yet my heart was damn stubborn not to believe and listen to them. 

I told myself,, '' I know that person better, he is not like what you all think. I know he is kind and sincere to be my friend ''

I guess, I learnt the best lesson in my life. every words that my friends said to me turned out to be a reality. Umpama sumpahan yang betul-betul terjadi. 

Bukan aku tidak ingat mereka pesan : 

" you mean nothing to him, someday he will throw you away like a rubbish when you can no longer benefit him. he will simply forget and replace you " 

" don't let him treat you like this, treat you like an option. Kalau dia anggap kawan baik sekalipun bukan macam ni layanan dia pada kau. You only exist when he need something, trust me. Walk away please. " 

and bla bla bla. 

part paling aku ingat, bila Ash peluk aku sambil menangis sebelum kami berpisah, siap sempat pesan " Jangan cari shazryn lagi, you will get hurt " 

tapi aku degil. Aku lebih percayakan kata-kata sweet talker tu dari kawan-kawan yang sememangnya concern pasal aku. See what I get in the end. True old men say : love is blind. We are not blind physically, we were too blind to see the truth. 

I was hurt. again and again. then,, sendiri buat sendiri tanggung. sendiri cari penyakit, sekarang rasalah sakit dia tu kan... 

tak pe lah, selagi tak rasa sakit, aku tak akan pernah belajar kan. Untuk manusia yang degil seperti aku ni,, ni makan dia.. 

" kali ketiga "

This is the third time I was being ignored, after a few times I was hurt. This time you decided to end everything. Ignore me macam sebelum ni, and buang aku dalam hidup kau. No more whatsapp, no more friendly conversation, semua nya dibiar sepi. Umpama kita hanyalah orang asing.

where did I go wrong and where did we go wrong?
Salah kan untuk rasa aku hanya wujud bila perlu dalam hidup kau. Yes, mulut boleh cakap kau hargai aku tapi your action says the other way round. Actions prove everything, words may lie. That's what I believe in for all this while. Bila kau takde mood, orang lain yang dicari,, paling tidak pernah ada gambar aku di ruangan IG kau seperti kawan yang lain? and seeing you posting a photo with another girl that you appreciate her in your life, it really breaks my heart. Nampak bukan siapa aku dalam hidup kau..

umpama dikutipnya aku bila perlu, dibuangnya aku bila bosan.. That feeling of being unwanted and being lied are two painful things ever happen in everyone's life. Not only me. Aku sebenarnya siapa dalam hidup kau? Hanya kawan biasa? atau umpama kawan baik yang boleh berkongsi semua rasa sakit, berkongsi impian dan masalah, berada bila susah dan senang? Aku hanya kawan biasa yang boleh digantikan dengan cukup mudah.

Hari ini kau buang aku dari hidup kau, esok kau menggantikan aku dengan cukup mudah.. Murahnya setia dan ikhlas aku di mata kau. Apa kurangnya aku? dari segi cantik, jujur aku kalah. dari segi kaya, aku juga kalah. dari segi berpakaian yang hot and up-to-date, jujur itu sememangnya bukan aku. Aku hanyalah gadis biasa yang pada waktu ini, fokus utama adalah pelajaran. Dah berjaya barulah aku fikirkan untuk reward diri sendiri untuk ubah semua itu. Duit pun pakai ihsan kerajaan dan duit mak ayah. Aku perlu berjaya, dunia sekarang ini kejam. itu kau perlu tahu. Mungkin zaman kita berbeza. Zaman aku mementingkan kejayaan dan kerja yang bagus. That's why we need to study hard.

adakah aku kurang sebab perkara sebegitu? Adakah persahabatan itu adalah berdasarkan semua itu? Andai itu ukuran, aku memang tidak mampu untuk menjadi seseorang di dalam hidup kau.

dibuangnya aku umpama sampah. Perasaan itu cukup celaka bagi aku. cukup sakit. Tapi aku anggap ini ujian. Supaya aku lebih menghargai orang-orang di sekeliling aku sebab aku tahu peritnya rasa tidak dihargai. mungkin sememangnya hadir aku tidak pernah memberi sebarang makna dalam hidup kau,, untuk apa lagi aku berada di situ.

I am not the reason of your every smile. And I am no longer needed. I must go,, though I wish we can try again but guess not,, melihat engkau begitu aku tahu aku sudah tidak diperlukan lagi.

cuma aku paling kecewa, langsung tidak bermakna kah kehadiran aku dalam hidup kau? langsung kau tidak sayang akan segala memori kita, dan persahabatan ini? Semudah itu kau buang aku.untuk kali yang ketiga. Kata-kata kau memang tidak boleh dipercayai bila kau cakap ,, aku tidak akan dibuang lagi dari hidup kau. Jadi ini ape? Bukan aku dibuang terus dari hidup kau?


Apa langsung kau sememagnya melupakan aku? Apa ikhlas dan setia aku belum cukup?

Tak pe lah,, slowly I will heal. I will forget when I am forgotten. Let's take this as a chapter of life, that soon I will move on to the next chapter and forget about this chapter.

I forgive as I learnt something very painful from this relationship with you. I wish you well, mendoakan yang baik-baik saja untuk kau.. At least, kau berjaya mendapat tempat istimewa menggantikan seseorang di dalam hati aku.