Wednesday, November 11, 2015

" fuck society's judgement "

kau tengok di IG sudah cukup ramai manusia plastik yang berlumba-lumba untuk mendapat likers, yang berlumba-lumba untuk menjadi retis IG, yang berlumba-lumba untuk nampak akulah manusia paling bahagia di dunia dengan pelbagai post.. Yang gelap diputihkan, dan macam-macam lagi. sampai ada yang sanggup post gambar bogel dalam IG demi mendapat like.

Bangga ye untuk menjadi femes dalam kalangan masyarakat? Aku sendiri lihat few of my friends and juniors yang akan ambik gambar berpuluh puluh supaya puas hati baru post di Ig demi mendapat likers yang banyak...

there come the society's judgement.

1. harus kurus keding kaki seksi.
2. harus putih melepak flawless kening lukis
3. harus pakai pakaian yang up-to-date from up to toe.
4. harus ada gaya posing tertentu


actually tak salah pun, that is your Ig and that is your life. Yang salah bila kau nak relationship kau umpama dalam model2 di Ig, yang salah bila kau mencari lelaki hot sempurna macam suami IG femes yang semuanya romantik pada wife dia, yang salah bila kau tidak dapat menerima girlfriend kau gemuk or tak putih melepak macam retis Ig yang lain.. yang salah bila kau terlalu ikutkan society's judgement. They judge flawless people as pretty. Maybe I should say, measurement instead of judgement.

They measure relationship dengan hadiah Iphone, baru relationship goal.
They measure wonderful birthday party dengan buat kat kafe hipster baru nampak betul-betul birthday.
They measure this and that.

dan kau, terikut ikut sama bawak dalam dunia realiti.

Satu kau perlu tahu, Semua itu perlukan duit.

Money can make people beautiful. Trust me. Yang gigi jongang boleh pakai braces harga 5 ribu lebih, yang hitam boleh minum produk pemutih kasi cantik, yang muka berjerawat boleh pakai produk acne, yang pakai selekeh boleh nampak stylo habis bila beli kasut mahal, baju mahal..

fuck off the society. Bila kau hidup nak ikut society's judgement and measurement ni yang buat kau hidup ''biar papa asal bergaya'' , yang buat kau terlalu memilih materialistik dalam bersahabat dan bercinta (sebab kau pilih nak berkawan dengan orang cantik je, sebab kau pilih nak awek kurus putih melepak perfecto de amour) , yang buat mindset kau rosak, sampai kau lupa value dalam relationship tu macam mana.

hidup. nak penuhi society's judgement ni payah. sekarang society judge orang gemuk tu hodoh. selalu kena caci maki,, orang yang skinny pun kena jugak kadang-kadang. pendek kata nak puaskan society tu susah. So don't let society ruins you.


lagi satu, trend society sekarang ni merepek nak mati. contoh kat Ig, nak ambik gambar kena ambik gambar vibrate,, you know what, you look damn stupid with that.


mana lagi wujud society yang agungkan education,, mana lagi wujud society yang value relationship tu bukan pada materialistik. Zaman aku mungkin ye masih ada. And I don't want to let the society's judgement ruin my mindset. Nak berkawan, berkawan je dengan semua orang. Nak ambik gambar posing ala-ala Ig femes pun biarlah untuk kenangan dengan kawan-kawan/family bukan nak kejar likers or pape. Nak post gambar tu biarlah orang value pada nilai gambar tu, contoh scenery pantai yang aku suka ambik..


kalau rasa nak kena kurus, biarlah sebab nak sihat bukan sebab society yang cakap gemuk tu hodoh.
kalau rasa nak putih melepak,, think carefully before you consume any product sebab banyak produk pemutih tu ada kandungan yang merbahaya untuk long term effect,,just appreciate your beauty. consume vitamin ke sebab memang kulit you problem sebab too much toxin ke..

No comments:

Post a Comment