Wednesday, November 11, 2015

'' graduating soon ''

yippiiii.
i'm graduating soon
tinggal lagi seminggu untuk tamat belajar...
ready for interview semoga dapat posting tempat yang diinginkan.


tapi tu jugak bikin gue kecut perut. Lepas ni kena plan financial betul-betul. banyak nak kena fikir, banyak nak kena plan. Aku jenis yang independent and jenis yang plan ahead for my future.

I cannot wait for adventure, yet I am scared of the world. Semua barang makin mahal (nanti election tolong lah pangkah yang betul-betul ye) ,, gaji tak mampu nak support hidup.. bayar bil itu ini, bayar elektrik bil air, bayar monthly duit untuk kereta, nak saving untuk travel and beli rumah lagi.. nak shopping mahal-mahal lagi (rewards myself with expensive things), nak pakai braces lagi. Paling penting bagi duit kat parents untuk dieorang pergi travel or pergi umrah.. Kasi mereka happy..

Trust me, memang kena buat part time job..
I wanted to be an independent woman. Tak per lah pakai kereta kecik axia je for nine years asalkan tak tanggung hutang teruk, tak per lah duduk rumah kecik asalkan tu rumah hasil titik peluh sendiri. Yang penting halal.

tapi lantak la.. sekarang ni malas nak fikir pape. nanti dah tahu tempat posting baru kita plan betul-betul apa nak buat.. I wanted to be rich,, and travel the world. So banyak kena korban tenaga and masa.. Namanya hidup. perlukan banyak pengorbanan.

Semuanya mampu kalau ada determination. Aku pun banyak belajar dari kesusahan. Erti kesusahan tu buat aku appreciate value of relationship, value of money and value of life. So aku rasa boleh hidup susah dahulu untuk senang kemudian.

Yang penting, remember HIM and stay positive.

No comments:

Post a Comment