Monday, December 21, 2015

" the beginning of new chapter "

Tahun 2016, tahun permulaan fasa kehidupan baru aku. Kawan-kawan lain dah lama start permulaan fasa kehidupan baru mereka, iaitu fasa pekerjaan dan ada juga yang memulakan fasa seterusnya iaitu fasa perkahwinan dan ada yang dah ada anak.

Aku percaya rezeki masing-masing. Even though I was a bit envy with them but I cast away this feeling and comfort myself by telling " God plans the best for each and every one of you."

So tahun depan, aku akan mula mengajar. Gosh, bila belajar kena manage financial sendiri ni yang sakit. Selama ni aku tak boros berbelanja, semua duit elaun aku untuk makan study and sometime travel and tengok movie. Jarang aku spend money on cloth sebab aku rasa cukuplah pakai apa yang ada. Aku tak nak pegang konsep biar papa asal bergaya. Itu nasihat mama yang selalu dia bagi pada aku.. I kept it that way.

So far dengan elaun rm510 sebulan tu pun kadang-kadang sakit jugak nak hidup. Tolak bil internet rm80, tolak topup rm20, tolak duit kelas rm50, tolak minyak kereta (kalau kau selalu tumpang kawan keluar) or prebet sapu adalah dalam rm20 pastu beli ayat tulis bagai beli makanan adalah dalam rm50.. baki tu la nak hidup untuk makan. bila ada keta sewa lagi sakit oii nak isi minyak keta hahaha maka aku mengharapkan elaun papamama ler jawabnya.

Tapi kan, tahun depan permulaan semua barang macam cilaka harganya. percayalah rm50 hanya umpama rm10. So tahun depan, kena betul-betul plan untuk financial. Tak boleh boros and kalau ada part time cikgu tusyen aku kena buat. Life is never easy tapi untuk ada financial stable ni kena la sacrifice lebih sikit untuk setahun dua..

Haihh Malaysia is going crazy dengan harga barang yang makin merepek. Public transport pun mahal. Ape pun kena sentiasa ada buku untuk bajet financial dan kena follow strictly. Kalau ajar diri boros memang selamanya hidup sesak duit tak pernah cukup..

Hopefully everything went well for 2016.. Aku nak kerja ni oii simpan duit nak travel simpan duit nak beli semua benda aku nak beli sebelum ni, nak simpan duit untuk beli rumah, eh banyak la nak guna duit...

semoga posting jangan lambat la oiiiii... hahahaha

just a quick and random calculation upon my salary.

gaji starting rm2400

1. tolak nak bagi parents = rm500
2. tolak kereta = rm450
3. bil telefon = rm90
4. bil-bil lain = rm300
5. minyak kereta = rm100
6. emergency( repair kereta ) = rm300
7. barang rumah = rm300
8. baki = rm360 ( bayar rumah sewa oiii )

elaun-elaun lain tu la simpan nak buat travel nak beli wishlist aku..

semoga permulaan hidup aku ni bermula dengan smooth and may Allah ease my way.

No comments:

Post a Comment