Tuesday, December 22, 2015

" semua inginkan kebaikan "

percayalah walau sejahat mana pun manusia itu, deep down from their heart they wanted kindness, they wanted to be a good person.


Siapa tahu perjalanan hidup masing-masing. Even kita sendiri pun tak tahu pengakhiran hidup kita macam mana, entah baik entah buruk entah dalam keadaan kita sempat bertaubat atau tidak. Sebab tu kita tak boleh lah nak terlalu judge mereka jahat dan tiada peluang kedua untuk membaiki kesalahan mereka. Entah-entah pengakhiran mereka yang kita rasa mereka jahat ni lebih baik dari pengakhiran kita


God is the most Merciful. Mercy Allah tu terlalu besar untuk hambaNYA, betapa penyayangnya Dia pada hamba-hamba Nya.


Kita, sebagai hamba sebagai khalifah tugas kita hanya mengajak sesama kita ke arah kebaikan, bukan menghukum hanya kerana merasakan diri kita lebih baik dari mereka. Untuk manusia yang banyak cela dan dosa ni aku faham perasaan bila kena judge jahat, aku faham perasaan bila kau being isolated hanya sebab tertentu, hanya sebab aku tak tutup aurat dengan baik, hanya sebab aku tengok cerita lagha.. I know how it feels kena sindir macam mana, kena judge macam mana. Tapi jauh di sudut hati aku ada keinginan untuk berubah. 

so bila terdetik nak buat kebaikan or berubah kearah kebaikan tu, buat terus walaupun cuma sedikit yang penting istiqamah. Listen to your heart. Tapi kalau terdetik nak buat jahat, stop for a while fikir dulu benda kita buat tu tak baik, nanti Tuhan marah, nanti ada bad consequences ke.. Itulah pentingnya akal untuk kita buat pertimbangan sama ada nak buat baik or jahat. Contoh, niat nak mencuri nak menipu orang nak songlap duit tabung amanah tu semua benda tak baik. Think. Hati kita pun tahu benda tu buruk jadi guna akal untuk halang kita dari buat benda tak baik tu sebab hati ni boleh mudah dipengaruhi dengan bisikan syaitan.

Aku percaya satu hal ni semua manusia inginkan kebaikan. Percayalah. Cuma depends pada manusia itu nak cari hidayah macam mana, sebab sebenarnya hidayah Allah itu dicari selain daripada yang Allah kehendaki untuk diberikan kepada hambaNya. 

No comments:

Post a Comment