Tuesday, January 19, 2016

que sera sera

I have been holding this "penganggur terhormat" tittle for almost 2 months already, with no news at all from the MOE when our interview will be held. Congratulations to all my friends under SJKC tagging for their official posting letter. Since I duk goyang kaki at home, I spent most of my time on fb, twitter, blogs and IG. 

A few post from a closed group in the fb caught my attention. What I wanted to say is the attitude. Nampak macam tak matang je cara graduan IPG batch aku ni handle isu lambat posting ni. Dah terus gelabah dah terus pergi mention menteri pendidikan bila nak interview. Aku rasa agak awal untuk kita menggelabah and mula menyalahkan kpm sebab lambat posting kan kami semua. Do you believe in destiny? Do you believe in rezq? each of us has their own destiny and rezq. Mungkin batch tahun lepas posting awal, interview pun awal. Tapi tak pulak kita letak nasib kita pada batch sebelum yang posting bulan 5 bulan 6.. 


So chill. Cara kita menyalahkan KPM lambat posting kan kami semua tu aku kurang setuju. Ye tak dinafikan semua orang nak posting awal macam geng sjkc tu,, sape tak nak. sape tak risau dengan keadaan sekarang yang semakin kritikal.Semua orang nak posting awal. Aku sendiri pun dah mereput tak sudah kat rumah. Tapi don't you think it is too early to bark? It shows how shallow we think. Keep praying so that our posting will be going smoothly. Lagipun news dah cakap posting bulan 4 dan berperingkat so kalau KPM tak laksanakan janji mereka tu barulah kita bising. Let's come out with petition ke ape.. But this is too early, baru Januari. Sabar. Tuhan nak uji kita. Jadi sabar. 


Que sera, sera. What will be, will be. Have faith. keep praying. No matter what, we can through it and HE knows better. Cuba untuk matang sedikit cuma,, itu je.  

No comments:

Post a Comment