Saturday, July 16, 2016

" kau dayus "

dayus. the best for I can give to a jerk. The best word to describe a man who ruined a girl's life. Sekarang ni, terlanjur tu bukan perkara luar biasa. Itu normal. Itu normal untuk perempuan mengandung di usia yang cukup muda dan juga berlakunya kes buang bayi yang terlalu banyak sekarang berlaku. 

Itu juga normal tapi bangsat aku rasakan bila lelaki boleh lepas macam tu je, lepas seronok buat anak dara orang then larikan diri, enggan bertanggungjawab dengan beribu alasan dayus mereka. Salah satunya " I am not ready, I am still young, that is not mine... " the list goes on. 

Itu normal juga untuk budak sekolah sekarang lagi arif dan fasih tentang sex berbanding mereka di golongan seusia dengan aku. Aku pada umur mereka masih duk dengan cinta monyet, masih struggling untuk masa depan, untuk dapat excel result dalam SPM. While, youngsters right now seronok having sex like changing their cloth. Dan paling malang, only girls that have to live in scars for the rest of their life,, taking all the blames alone. 

Imagine, betapa kesiannya kat perempuan yang dah terlanjur ni. Di kala masyarakat menghina, di kala ketakutan takut dibuang ibu bapa, got no where to run , got no where to turn to,, some end up for abortion, some end up for suicide. They have to bear those blames and humiliation alone. Untuk yang bernasib baik tak mengandung, still they have to live in regret and fears. They have to live in scars, for the rest of their life. Nak start a new relationship pun takut, sebab tak semua boleh terima the fact yang kau dah tak suci. 

And those lucky bastards got away just like that. Adil ? Dan manusia hanya tahu menyalahkan perempuan. menyalahkan keluarga perempuan sebab tak tahu nak jaga anak.. Setiap kali aku dengar ada mak cik yang duk kutuk perempuan yang dah terlanjur ni aku nak je cakap " Jangan cakap camtu, mana tahu penzina itu ada di dalam keluarga mak cik. Jangan cakap camtu, mana tahu perosak nasib perempuan malang tu ada dalam kalangan keluarga mak cik "

Bullshit la kalau kau cakap that guy is educated, tak kan dia nak buat camtu,, bullshit jugak kalau kau cakap dia ustaz tak kan la dia nak buat anak dara orang macam tu,, bullshit jugak kau cakap dia perempuan bertudung labuh tak kan buat semua tu,, semua tu bullshit. 

it is just very unfair that only women have to take all the blames and suffer. You ruined their life. 
Benda ni kalau nak salahkan perempuan sorang, kalau lelaki tu tak ajak, tak mengayat, tak ringan-ringan,, ada ke perempuan terlanjur sebab dia sorang, mesti sebab lelaki pun involve sekali kan? yet the jerk went away just like that. 

Lumrah, men were born with the abilities of being a sweet talker, perempuan pulak lumrah suka dibelai, dipuji, dipujuk rayu and demi orang yang disayangi, they are willing to do anything. Sayangnya, 9 akal lelaki itu tdak dapat menahan satu nafsu dangkal seorang lelaki. Tidak dinafikan , bukan salah lelaki sepenuhnya, tapi kalau dah buat salah tu why not masing-masing take the responsibility? Ni lari entah kemana.. Dengan alasan " I am not ready, aku banyak lagi benda nak kejar, nak kejar masa depan la ape la.. " Pernah fikir masa depan perempuan tu pulak yang kau dah berseronok sakan? 

Kita hidup umpama kembali ke zaman jahiliyah. Zaman jahiliyah dulu lelaki bebas nak meniduri sesiapa, dan bebas untuk pilih sesiapa jadi isteri. Kejam. Terlalu kejam untuk perempuan yang ditiduri. They are not whores, not even prostitutes. Sama la situasi yang berlaku di zaman sekarang. Lelaki seronok rosakkan perempuan, lepas tu lari macam tu je, then kahwin dengan perempuan baik. Dayus. Seriously kalian bangsat dan dayus. 

Paling celaka, bila aku terbaca kat facebook bila ada satu post berkenaan hantaran kahwin. 

" untuk yang dah terlanjur hantaran rm5000 "
" untuk yang terlanjur dan pernah bunting hantaran rm3000 "

seriously aku memang marah siapa yang post macam tu sampaikan aku doa benda ni berlaku dalam keluarga mereka sendiri. Apa perasaan dia kalau adik perempuan dia sendiri kena rogol, tak pun terlanjur lepas tu lelaki tu lari macam tu je.. I was so pissed off with that post. That fucking guy really irked me,, istighfar panjang aku dari maki hamun dia cuma aku doakan dia dapat pengajaran terbaik sebab post macam tu. Hidup ni jangan rasa seronok sangat, selagi tak jadi atas batang hidung sendiri, kau boleh la berjalan dengan angkuh. Kalau umur kau panjang, kau akan telan balik kata-kata kau tu.. 

Trust me, life is fair. 

Untuk yang pernah terlanjur,, I pray for a better future for you. Semua manusia buat silap. Maybe you live with those regret but Allah is the most merciful. DIA Maha Pengampun. Seek forgiveness and help from HIM. Start a new life. Insyaallah, you will be fine 

Untuk lelaki yang pernah merosakkan hidup perempuan, jadilah lelaki yang bertanggungjawab. jangan fikir masa depan kau je akan rosak, fikirkan masa depan dia sekali yang dah musnah di tangan kau. Kasihanilah mereka. Dan ingat, balasan Tuhan tu sentiasa ada.. Lambat atau cepat, dan depends pada kau untuk muhasabah tak kalau someday benda ni berlaku, kau akan realise itu terjadi disebabkan kesilapan silam kau. Maybe bukan pada diri kau, tapi pada orang yang kau sayang.. 

** maaf entry ditulis dengan penuh emotional sebab geram teramat **
betul orang tua-tua pesan, don't love too much, it become hatred. Mungkin itu yang aku rasa sekarang. Tawar hati. Tapi belum sampai tahap benci. Mungkin someday, kalau aku ingat semua yang dilakukan terhadap aku, it can turn into hatred. 30% of me dah mula membenci. 

A person has successfully changed a kind hearted person into a heartless person. Buat masa sekarang, aku dah malas nak rapat dengan siapa-siapa, aku malas untuk buat baik pada orang lagi sebab selalu dipergunakan, aku malas nak sayang siapa-siapa lagi sebab aku tahu aku tak layak untuk sesiapa. I just want to live in own world. Malas nak ambik berat nak caring pasal siapa-siapa. 

Tahniah untuk kau sebab berjaya ubah aku sampai ke tahap ini. 

" lesson learnt "

Approaching July already, which mean it has been half a year passed for 2016. I achieved nothing, all my plan ruined. I am waiting for my placement in school where I already redha if I were to be posted in Sabah. I have nothing to achieve, no travel abroad so far, still have no secure job, I have no car, I still have no money ( broke bitch as always LOL ), and of course, no house. I achieve nothing. 

Semua sebab posting lambat, semua pending but still I am grateful that I am still breathing, trying to survive with this part time job as an English lecturer with very low payment ( the ceo here is very stingy and money minded, they only treat us like slave not as an asset ). However, there are so many things that I have learnt these past few months. 

1. people can change. Dulu, aku dengan sorang housemate ni kemai rapat lagi tapi dengan mudah berubah macam tu je. Friend for instant ni yang aku paling tak suka. So I learnt that, since people change, let them be. Don't try to fix what is already broken. I asked for forgiveness then I left. Same goes with other relatioship. I don't want to hold on to the fragile relationship anymore. Asyik kau sorang je yang always work for the relationship yang lain lagi suka kalau kau berambus,, why did you have to try again? 

2. Don't love someone too much. Some people don't love you the way you love them. You cannot force love, and you cannot force people to stay. Ini antara pengajaran terbaik yang aku belajar sepanjang 2016. Don't love too much, it may become hatred. Itu yang aku lalui sekarang. From love into hatred. 

3. some people are not meant to be in a relationship. Aku mungkin antara manusia yang tidak bertuah untuk disayangi dan dicintai. So I have to live and enjoy my life with what I have right now. I still have families, and friends, they are my true love. Kau boleh tahu kalau mereka or seseorang itu ikhlas ataupun tidak dengan kau. Dari cara dan effort mereka menghargai kau. 

4. Don't take people for granted. Belajarlah untuk menghargai seseorang yang dah begitu bersungguh untuk ada di waktu kau susah, yang sanggup hadapi kesusahan demi nak tolong kau. Jangan lah jadi manusia bangsat sangat sebab hanya datang pada mereka waktu kau susah untuk mintak tolong, tapi bila kau dah senang dengan selamba kau dengan kawan-kawan kau. Kau lupakan dia. It was the most painful moment to me to stay in someone's life that I love, but he took me for granted. 

5. Stop living with the society's dogmatic mind.The society right now really admire the external beauty,, nak yang putih flawless yang bergaya .. little did they know, they missed the values. Values the beauty of a heart is more important that the beauty faces. Kau yang pilih, nak hidup papa tapi bergaya ke nak hidup sederhana but you can smile to your bank account? Hidup nak bergaya, nak orang agungkan, orang puji orang cakap itu ini.. Tapi cuba kau jatuh, saat itu kau bilang berapa yang sudi di sisi kau. Society yang kau duk ikut sangat trend dyeorang tu akan ada untuk kau saat kau susah? Prove to me they will, unless kau artis. setakat instagram famous, I don't think they will, paling paling tidak ucapan " stay strong"

Saturday, July 9, 2016

education and future

tak semua orang ada peluang untuk sambung masters, betul. Macam aku sekarang. Dari awal tahun lagi nak sambung master tapi belum rezeki sebab posting tak tahu kemana hala tuju, bila dah posting nanti kalau dapat Sabah Sarawak means semua tu kena kuburkan dulu.


tapi tak salah untuk ada impian kan. let's go with the flow, and have a few plans in life. If plan A doesn't work let's proceed with plan B.

plan A aku kalau dapat Sabah Sarawak, lepas 3 years kat sana nak pindah balik Semenanjung baru sambung masters.

plan B kalau dapat Semenanjung, means tahun depan aku start sambung masters tak pun tahun 2018 baru sambung masters sebab nak secure financial dulu. Paling tak lepaskan dulu loan nak buat rumah ke. Hopefully by that time aku boleh sambung masters oversea.


nevertheless, let's prepare for the future. Since I know I am not as bright as others, but I am too stubborn to give up , there are so many things to be done before I can achieve my master. Allah tahu aku belum mampu lagi so aku tak nak rushing sangat. Ada rezeki tu adalah untuk aku. Cuma perlu prepare untuk rajinkan diri baca research paper, rajinkan diri untuk brush up my poor English proficiency sebab international exam like IELTS sangatlah susah bagi aku bila aku tengok soalan dia.

bagi aku tak salah orang perempuan untuk belajar tinggi-tinggi. Aku tak faham joke perempuan , education , hantaran dan dapur. Educated woman still masuk ke dapur. Beza dia, educated woman akan jadi lebih independent and " educate a woman, you will educate a generation ".

Kau tak nak ke anak-anak kau semua pandai, and your woman didik anak-anak kau dengan educated environment ? Lagipun ni untuk secure masa depan educated woman tu jugak, ye lah lelaki sekarang banyak yang merepek. In case kena tinggal ke, boleh la mereka survive sebab ada qualification. Paling tak pun, educated woman akan tolong untuk bantu household family. We cannot predict our future, mana tahu husband jatuh muflis ke, husband accident and then permanent disabled ( God forbid but this is as preparation ),, at least woman can use her qualification to work.


aku harap sangat, kalau Tuhan beri aku rezeki untuk jumpa soulmate aku.. I hope he is someone that will concern about education, tahu dah dia akan support aku sambung masters ke PhD ke.... I know my children will grow up in an educated environment bila husband speaking dengan anak, husband teach my children how to play certain sports that he knew, and of course he will teach my children about leadership. Same goes to me. I want to teach my children on my own if possible, paling tak boleh tolong mereka with homework.. I don't see education as a threat to woman nowadays, it is just that we need to change our mindset. Ada masters tak semestinya kena hantaran mahal, tak semestinya perempuan tu tak masuk ke dapur dah.. if someday aku berhenti kerja I will teach my children on my own. but before that, I need to be in educated environment before I can pass it down to my children. Sebab tu nak sangat sambung masters sebab tahu akan ubah diri aku yang pemalas membaca ni untuk rajin baca research paper, rajin study.. LOL.

education is a powerful tool for life changing.

new life.

It is time to start a new phase in life. Masa untuk aku berundur seketika dari semua orang dan hanya keep in touch with certain people. It is time to deactivate my fb, my instagram and cukuplah ada twitter and whatsapp je.

I think it is time to walk away from certain people'  life though it is not easy. I just don't fit in no matter how hard I try.

I think it is time to forget someone that I love, someone that I wanted to create and share every moment with him. It is not easy but I have no other option. Memang aku dah tak de makna dalam hidup dia. Why should I wait any longer ?


aku dah buat yang terbaik, for every relationship. Maybe it is time to focus on myself. Don't worry I am a lone ranger, I can survive alone. Cukup lah aku ada mereka-mereka yang masih sudi untuk terima baik buruk aku.

maybe it is time untuk fokus pada parents aku, pada family aku. Pada kerjaya aku. Maybe aku perlu cari peluang untuk sambung masters tak kisah la local ke abroad. and fokus pada nak beli rumah and travel.

banyak lagi aku nak buat. Nak parasailing, nak Europe tour , nak hiking panjat bukit panjat gunung semua lah nak buat. I will survive though it means I have to be alone. As always, I always be independent and a lone ranger will survive. cukup lah kot ada shima, ada housemates yang perangai macam onggila tak over tak sah, ada musketeers mcm ash and fatin, and also syida.. At this age, I just want to have a lot of acquaintances, but I kept a few close in my heart.

pasal finding a soulmate, aku tak rasa aku mampu untuk dapat tu semua. I will just appreciate what I have right now. Aku dah lama nak ke kemboja untuk buat volunteer work mengajar anak-anak kemboja yang miskin kat sana. Charity work sound good to me, aku dah lama letak dalam long term wishes. Maybe boleh dijadikan kenyataan ..

so bila dah dapat posting, means fasa baru hidup aku bermula. yahoooo..

I am sorry HY

deep down from my heart, I know there's someone that I need to apologize for all my wrongdoings to him. before I really can move on and start my new life, there are two people that I wanted to ask for their forgiveness. Farah and Hafiz. I already apologized to Farah, and tinggal aku nak minta maaf dengan Hafiz je.

But I don't know how to reach you. I don't know your new number. I don't have your fb, ig or even twitter. You really disappeared like you said once before. So I just email that apologize letter to you to your email, with hope you will receive and read it.

I am sorry for everything. It is not I didn't appreciate you but I still need time to accept someone in my life. Yes, my heart still longing for rohilmi that time, and when you confessed it was too sudden but I can accept you if you give me time. But we don't have time. We entangled in a triangle conflict. The last I would do is to hurt her, because I love her the way you love her. How can you love her then suddenly you love me? Masa dan keadaan yang tidak mengizinkan, itu je penyebab dia. Masa untuk kita kenal lebih mendalam tak berpihak untuk kita. Keadaan untuk kita create momen momen best seperti travel sama-sama lagi macam kat Singapore tu pun tak berpihak pada kita. I will missed all those memories. Thank you sebab ajar aku baca peta walaupun sampai sekarang aku fail lagi. Thank you sebab ajar aku travel, lepas tu aku dah travel sorang ke Singapore kot. LOL. Tapi, Apalah guna kita bahagia di atas penderitaan orang lain?

and because of that, I have to hurt you with all those insulting words so that you will hate me and go back to her. I am so sorry. I am truly sorry. Maaf untuk sekiranya tidak tunjuk aku hargai kehadiran kau,, hanya dapat bagi teddy bear keychain tu je sedangkan kau dah lengkapkan satu koleksi novel cecelia ahern untuk aku. Tapi kau lagi perlukan dia, dan dia perlukan kau lebih dari aku. Sorry for that hurting words. I really regret saying those words. I am sorry.

If you were to marry her, I will be the happiest person on earth. I pray for your happiness. Whoever will be your queen, will be the luckiest person on earth. You are the man that has everything I wanted in a man. you are a man with future, you setia, jujur, caring, baik hati sangat, we both love travelling, you educated serious talk aku suka bila kau borak pasal sesuatu topik because I hate reading for knowledge and I just love to hear from you about all that stuff. Unluckily, we are not meant for each other. Again, please forgive me Hafiz.

I am sorry mama

waktu-waktu macam ni, bila ada anak mama yang nak kena balik tempat belajar, contohnya macam aku yang nak kena balik asrama atau nak kena balik melaka, mama will be the busiest person ever in that house. packing things, packing food for us and cook us our favourite food. Before that dia akan bawak kami pergi mall untuk beli bekalan makanan and bekalan harian kami yang tak cukup macam berus gigi ke, ubat gigi shower gel semua tu lah. Setiap kali nak balik melaka konfirm beratus habis duit mama untuk each of us. Then mama akan packing food lagi untuk kami bawak pergi sana biskut la kerepek la ape lah..

mungkin itu jugak lah yang aku buat untuk shaz untuk bekalan dia kat sana nanti. Dia dah tak yah susah lagi dah nak makan ke, nak laundry ke, toiletries semua dah ada. All he needs is to do his best for his future. Sama macam mama buat pada aku. She completed me, and I completed him...

just now I saw my mum packing biskut raya ( cookies ) for me and adik. Adik nak balik melaka dah malam ni, aku pulak malam esok naik bus balik seremban. Suddenly I told myself, I have wronged her so much, jauh di sudut hati aku nak mintak ampun sebenarnya dari hati aku.

Maafkan kakak sebab dah conteng arang kat muka mama and dad. maafkan kakak andai pernah hampakan mama dan dad. maafkan kakak untuk ranapkan kepercayaan mama and dad. Kalau masa boleh diundur kembali mama, kakak tak kan buat semua tu. I made mistakes in life ma and I am so sorry..

She is the best mum, di sebalik tiger asia character dia like other asian mothers would have, di sebalik tegas dia dan ego nya,, she is the loveliest mother. Kasih sayang dia, setiap apa yang dia ajarkan pada aku untuk aku dapat survive di dunia ni kalau mereka tiada.

" hidup ni, kena belajar susah. Hidup ni kena belajar untuk hidup dengan kemampuan diri sendiri. Biarlah orang nak pakai barang branded, barang mahal ke, kita belajar saving duit untuk masa depan "

itu lah ayat yang sentiasa mama pesan. Mana pernah mama manjakan kami dengan iphone dengan branded stuff sekalipun mampu. Tapi mama tunjukkan pada kami yang kami mampu tersenyum untuk masa depan kami. Duit mama saving tu la mama bayarkan downpayment kereta kami, duit tu jugak la untuk mama beli rumah untuk kami.. I guess itu lagi penting, untuk hidup tanpa hutang and to sleep in peace at night. tak kaya pun tak pe, asalkan dapat duduk rumah yang selesa. kereta kecik pun tak pe, asalkan mampu bayar monthly. Pentingnya hidup dengan kemampuan diri sendiri itu pengajaran paling penting mama ajarkan kami.

ma, kalau someday kakak tak kahwin, maafkan kakak ma. Kakak nak sambung master oversea macam kawan-kawan yang lain dan kakak nak mama and dad pergi sana. Biarlah kakak jaga mama and dad. pray for me ma. Sebab tak semua orang bertuah ma, mungkin nasib kakak tak macam yang lain. Mungkin kesilapan kakak pada mama and dad itu lah akibat yang kakak kena tanggung seumur hidup.

dan aku tahu jauh di sudut hati, dia rindu abang. I pray each night and day, that God will protect her and dad whenever I am far from them. Kalau aku kena posting sabah sarawak ni macam mana la agaknya. Semoga mereka sentiasa dalam lindungan NYA.

Friday, July 8, 2016

career world.

we went a few phase in life. Fasa belajar, fasa bekerja, fasa kahwin, fasa ada anak, fasa tua dan last sekali kita kembali kepadaNYA. Life is a cycle that has a few cycle. Ada yang tak sempat merasa fasa bekerja dia dah dijemput kembali padaNYA. I am still living, surviving till right now. At the age of 25 years old, I entered my career phase already. 

Sekalipun hanya untuk kerja part time banyak yang aku belajar. Sebab tu la aku malas nak bekerja dalam kalangan all malays ni, aku selalu nak kerja kat multinasional company kalau boleh international company. Atas beberapa sebab. 

salah satu sebab dia, among all malays ni sibuk jaga tepi kain orang. Kerjanya tak berapa tapi sibuk nak complaint kerja orang. Sibuk nak bercerita pasal orang. Sibuk nak kenakan orang. Kalau kau tak suka orang tu ada je benda nak complaint sampai orang tu kena buang. Semua tu berlaku depan mata aku kot, pada housemate aku yang selalu je orang tak puas hati dengan dia. And they kept bad mouthing about her. Ye, manusia tu kan banyak weakness, kalau kau hebat sangat why not you tell her and show her the correct way? Kalau kerja kat tempat yang ada pelbagai kaum macam Sudong company tu rasa best sangat environment dia. Very professional. Semua buat hal masing-masing. Ni aku yang tak pernah cakap buruk pasal my colleagues pun kena umpat , aku yang buat hal sendiri macam housemate aku si Biha ni pun ada orang bercakap jugak. Eeee tak tahu lah. I alway play this ignorance game. Aku pegang prinsip aku buat hal aku . aku tak sibuk hal kau. Mind your own business bitch. Simple. Nak borak jugak pasal aku belakang aku, go ahead. Banyak pahala aku kutip. ;) Aku pentingkan kualiti kerja aku sebab tu la menentukan gaji aku halal ke tak. Cukup aku masuk kelas, mengajar dengan sepenuh hati. 

Bila tengok apa yang berlaku pada housemate aku, sebab dia baik sangat tu sebab orang boleh tindas dia dengan suka hati, aku jadi geram pada mereka. So far, aku tegas dengan hidup aku. Aku akan cakap kalau aku rasa benda tu salah. Who cares, pekerja pun ada hak taw. Mungkin orang nampak perwatakan aku tegas sekalipun aku friendly tu pasal orang tak berani cari pasal. Kau berani tindas aku, tengok aku naik gila macam kak fida buat macam mana. sesetengah manusia yang rasa dia berkuasa ni perlu diajar sebenarnya jangan seronok sangat buat orang. Atas sebab ni jugak la aku tekad pada diri aku, I need to secure my power and money so that no one is going to toy with me in this career world. Cuma sekarang aku berada di bawah, lumrah kena buli. Kat kolej ni kena buli buat kerja ketua tu normal. Tak pe, aku sabarkan aje,, lumrah sebagai pekerja yang nak hidup lama lagi kat situ. I took it as a lesson,, for my future. 

Hidup ni bila kita kat bawah, we are like the puppet. dipergunakan macam tu je, but as a puppet, we must know how to play well and survive. Don't trust anyone, and don't be too kind. Two lessons I learnt in this career world. Bila kerja ni banyak lagi manusia lagi keji kau akan hadap berbanding waktu kau belajar. Hidup kena ada prinsip jangan jadi lalang kalau tak memang mudah orang pijak and pergunakan kita. Housemates aku pun tahu aku tegas tapi kadang-kadang kelemahan aku ni terlalu baik tu yang senang orang buli aku even waktu aku kerja not only in my daily life.

whatever it takes, survive. survive in every battles that you take. survive till you reach the top. secure your power but don''t use that power to bully others. 

travel.

rangga bilang ada beza antara mengembara dan bercuti.

Bercuti itu menghayati tempat itu, terus mengambil fotonya bersama-sama. Tetapi mengembara itu kita menghargai dan menghayati setiap momen momen yang unexpected yang mungkin berlaku di setiap pengembaraan itu.

bercuti itu menghayati tempatnya, tetapi mengembara itu menghayati perjalanan ke tempat itu.


reason untuk aku suka mengembara, sekalipun hanya dengan backpack kecil, sekalipun tidak perlu mandi hahaha, sekalipun aku perlu naik bus yang terpaksa bersesak dengan ramai manusia, sekalipun aku perlu hanya tidur di hostel yang buruk. Semua itu momen, semua itu pengalaman, semua itu pengajaran. Untuk aku lebih menghargai hidup. Selama ini aku dah selesa hidup dengan rumah yang selesa, kereta ada, duit cukup tak pernah perlu berlapar sebagainya. I want to see their lives, for me to be grateful.

Cambodia.
Vietnam.
Sabah.
Sarawak.

the list goes on....


and maybe I need a few of my besties to travel together. and hopefully someday my soulmate ( phewww berangan ) yang boleh share momen travelling sama-sama. Yang sudi share magee cup sama-sama sebab susah nak dapat makanan halal kat sana, yang sudi share tidur atas tanah sambil stargazing, yang sudi dengar aku merepek pasal future yang entah pape, yang sudi bercerita tentang apa saja sewaktu travelling tu. Just need a soulmate yang tak kesah travel instead of going for vacation, tak kesah baju tak beriron, tak kesah lah aku muka tak make up ke ape asalkan dapat mengembara, tak kesah la nak tidur kat airport sebab nak jimat duit hotel.. I believe in moments, they teach you the best lessons..

I missed travelling with Ash, Ilia, Fatin and chupchup girls. And I missed travelling alone too.

to appreciate.

learning to appreciate is not by words, but through action. bukan susah pun nak hargai orang.

you say thank you pun dah cukup bermakna. Ada masa kita belanja dia balik bila dia pernah belanja kita. Tak mahal pun tak pe cukup mekdi ke kepsi. It is not about how expensive it is , as long as we are sincere enough. and untuk menghargai kehadiran seseorang tu dalam hidup kita bukan perlukan duit beribu pun. Paling tak post kat instagram ke fb ke saying how much we appreciate them. Tak pun boleh tweet. it is all about effort.

dan belajar untuk menghargai tu adalah belajar untuk menerima segala baik buruk mereka. Ada yang kita boleh ubah, kita nasihat untuk mereka berubah. Untuk menghargai mereka adalah untuk ada di kala mereka perlukan kita. I always believe good people that come into my life as a gift from GOD. sometimes, when I take that gift for granted, God take the gift back from me. Aku hilang beberapa orang rakan baik dalam hidup aku, maybe sebab I took them for granted. Since then, I learnt to appreciate.

kita hargai orang ni, kita berkawan dengan orang ni bukan perlu syarat pun. Tak kisah la kawan kita tu tak berapa pandai ke, tak berapa cantik, tak berapa kaya, parents dia tak kaya ke ape. Abaikan semua tu. Kalau nak berkawan pun perlukan syarat, kita lah manusia paling angkuh di dunia ni. Sebab semua tu sementara, semua tu Tuhan yang beri dan bila bila masa boleh diambil balik dari kita. Berapa kerat je manusia sekarang yang menghargai nilai sesebuah persahabatan tu. Keikhlasan mereka untuk berkawan dengan kita, ketulusan mereka untuk ada di waktu kita susah atau senang, kesusahan dia untuk tolong kita. Semua tu kita boleh nampak melalui effort mereka bukan pada rupa paras mereka, bukan pada berapa banyak duit dia ada, bukan pada kecerdikan mereka.

growing up in a boarding school since form 1 taught me to appreciate values rather than external aspects such as beauty, money and intelligence.

kita ni berbeza-beza. Ada yang dilahirkan sempurna dengan keluarga yang kaya, ada yang sempurna dari segi paras rupa, ada yang sempurna dari segi kecerdikan,, tapi ada yang sebaliknya. Semua itu sementara jadi kenapa perlu kita nak perlukan syarat untuk menghargai seseorang.

kau ada banyak kawan cantik , banyak followers kat fb or instagram bukan semua akan tolong kita waktu susah. Mungkin sekarang kau boleh berlagak sebab kau tengah senang, tunggu bila ujian susah itu datang, kira dengan jari siapa yang sudi ada untuk kau. paras rupa, duit, kekayaan, pangkat darjat, kecerdikan.. semua itu ujian kesenangan buat kita tanpa kita sedar sebenarnya.

appreciate, it doesn't require any terms and conditions to do so.

be grateful

normal untuk manusia selalu menginginkan sesuatu yang dia kehendaki, tapi tak kan pernah dapat. Berapa sedikit manusia yang benar-benar menghargai apa yang di hadapan mata. Aku salah seorang manusia yang tidak pernah cukup itu.


bila tengok orang lain dah sambung master, aku pulak resah bila nak sambung master sedangkan aku belum lagi kerja. Menganggur dah dekat 10 bulan nak tunggu posting.Tapi aku lupa ada lagi manusia yang lagi lama menganggur, ada yang even tak dapat pun buat degree. At least aku dah ada degree, and there's something that I should be grateful for.

bila tengok orang lain dah kahwin dah ada anak, aku selalu sedih bila aku sendiri pun masih single lagi. Even ada pengalaman perit in relationship macam ni. Aku ni tak deserve someone yang baik ke macam mana, aku ni jahat sangat ke sampai jumpa manusia yang hanya akan memusnahkan hidup aku? Entah. Tapi bila fikir balik, aku masih ada parents yang concern pasal aku, kawan-kawan yang sentiasa ada untuk support aku. Even kalau bukan jodoh aku di dunia, aku sepatutnya redha mungkin jodoh aku tu dah meninggal. God knows better. Maybe I am not ready for the commitment. Still, aku tak belajar untuk bersyukur.

bila tengok orang lain can buy expensive things, dah boleh travel sana sini ada kereta ada rumah semua tu kerja yang boleh buat diaorang travel sana sini, I envy them. Tapi aku lupa perjalanan hidup masing-masing berbeza. Mungkin belum masanya. Maybe aku tak mampu untuk ada life macam tu.aku perlu belajar untuk berusaha lebih dan bersyukur. Kalau ada rezeki adalah tu. Aku pun nak jugak kerja oversea, tak pun sambung belajar oversea macam kawan-kawan. And untuk beli rumah kereta tu, it takes time to build an empire. Bila tiba waktu nya so aku boleh ada semua tu.. Buying expensive things is not in my life goals. Aku lupa kita terlalu dimomokkan dengan happy life mereka di instagram sampai terlupa untuk bersyukur dengan apa yang ada. Dapat hidup sihat tak perlu fikir hutang sana sini pun dah cukup blessing sebenarnya..

ada pulak orang nak lelaki kaya hensem macam dalam drama instagram,, mereka lupa cukuplah ada seseorang yang setia di sisi yang sentiasa ada untuk layan kita, yang sentiasa ada untuk terima baik buruk kita, yang sentiasa ada untuk mendengar setiap luahan kita itu pun dah lebih dari cukup untuk ada seseorang yang sayang kita sepenuh hati. Dari aku ni, yang langsung tak de orang sayang. you should be grateful.

ada isteri nak lelaki kaya, bagi aku cukuplah dia ada kerja tetap walaupun bukan gaji mahal sampai 5k, asalkan sembahyang cukup pandai jaga orang tua, setia dengan isteri dan jaga anak bini dengan baik. It is more than enough. ada nak yang isteri cantik macam artis, mereka lupa kecantikan luaran boleh dibeli dengan duit. cuba provide wife korang 5k untuk make up macam artis tu semua makan semua product kecantikan. Masalah dia kau mampu? then kau lupa pengorbanan wife kau untuk jaga makan minum kau, lahirkan anak untuk kau, setia dengan kau waktu kau miskin tak dapat provide semua benda yang bagus untuk keluarga.. hanya sebab kau kejar sesuatu yang sementara.

learn to be grateful. nak cari yang sempurna memang tak akan pernah dapat, sebab kita pun tak sempurna. dan kesempurnaan itu milik Dia semata. Learn to be grateful by learning to appreciate life and everything you have.

everything takes time. Don't get intimidated by others. Manusia punya goals of life yang berbeza. Dan salah satu prinsip hidup aku, aku tak nak biar papa asal bergaya. Sebab tu aku belajar untuk berdiri atas kaki sendiri sekarang walaupun gaji part time aku ciput sangat tapi cukup untuk hulur pada mak ayah, dah kira syukur. The rest perlu belajar untuk menabung and saving dengan lebih baik.

everything takes time. What you have now, you should appreciate. Bila reflect balik, banyak benda untuk aku bersyukur. Aku tak punya hutang ptptn bila dah habis belajar, sedangkan kawan-kawan masih perlu struggle nak saving dengan bayar hutang ptptn. Aku baru dekat setahun lambat posting, ada yang bertahun-tahun. itu pun tak bersyukur lagi syazliana. and just because a few person hurt me, doesn't mean yang lain will do the same to you. learn to be grateful and learn to appreciate before God takes away everything from you.

to forgive...

to be frank, I get jealous when you posted photo with your girl friends, when you treat them dinner with those sweet captions but I realised who I really am in your life. Mungkin salah satu sebab untuk aku tak balas balik kata-kata tu dengan penghinaan sebab aku masih ingat segala kebaikan yang pernah dia buat untuk aku. He once put me to sleep, he once cover me with a blanket, he used to teach me " handbeg jangan kasi bersepah, kereta jangan bersepah ". Until today aku akan ada habit untuk kemas handbeg aku, kemas kereta yang aku naik tak kira lah kereta sendiri ke kereta housemate even kereta sewa yang aku sewa untuk pergi somewhere.

and I shouldn't say I regret knowing a jerk like him. Umpama aku tak redha untuk setiap percaturan Allah aturkan, umpama aku tak redha untuk setiap takdir yang Allah berikan. At least, I met such a wonderful family. A very loving family, strong relationship based on love not only materials only. I learnt that money can buy happiness but not everything. It cannot buy love of a family. I never regret knowing his family. Their love was so pure.

Dan aku dah lama maafkan untuk setiap perbuatan mereka yang menyakitkan aku. Sebab aku pun mengharapkan mereka maafkan untuk setiap silap dan khilaf aku... I never keep grudges inside my heart because I wanted to live i peace. I just need time to heal and forget everything. The best word to say is to move on. Kalau sememangnya aku langsung tak diperlukan dalam hidup, then why should I wait. I should take my leave, even for a long time ago I should have take my leave. Tapi kenapa takdir sentiasa pertemukan sekiranya aku tak memberi makna, tak pernah memberi erti then dear God, separate us. Don't let our path tangle and crosses with one another.

Ini bukan soal tak puas hati, lebih kepada kecik hati. Kenapa aku diperlakukan sebegini. Apa salah aku? Pernah ke aku hina orang? pernah ke aku pergunakan orang ? that is why I keep questioning... Forgive me God..I took this as a lesson. Pengajaran terbaik dalam hidup aku untuk setiap silap aku, aku harap Allah can forgive me and give me a better life.

maybe I should focus on myself. Cari duit banyak-banyak untuk cantikkan balik diri (kena cari balik keyakinan diri yang dah hilang ni) , cari duit untuk beli kereta and rumah and of course nak travel. Ada rezeki nak sambung masters. Maybe dengan cara sibukkan diri tu aku boleh survive and move on. dan sentiasa mendoakan yang terbaik untuk mereka, semoga sentiasa dalam lindungan Allah.


forgive me dear Lord for questioning everything that YOU have decided for me. I am just a weak servant to you, aku tak mampu lari dari rasa sakit. Ampuni aku untuk mempersoalkan setiap takdir. ;(
Aku berserah untuk semuanya lepas ni. maybe dengan ke Sabah or Sarawak adalah takdir yang lebih baik untuk aku mulakan hidup baru lepas ni. Yahooo boleh travel pulau. dekat dah dengan Brunei and Filipina tu haaa..

penghinaan itu perit..

I would remember all those humiliation words that he said to me. Maybe benda tu yang buat aku percaya seumur hidup aku. Betapa kata-kata itu lebih tajam dari mata pedang. True. Kata-kata mampu membunuh seseorang. Seperti mana kata-kata cacian terhadap arlina membuatkan dia mengalah untuk terus positif tentang hidup dia, and decided to suicide.

kisah aku pun tak jauh beza jugak. I was humiliated, until it left the scars inside me. It was there, invisible but like a cancer cell, it is spreading inside me from day to day. It slowly affects my confident level and my self esteem. Kata-kata tu seakan baru semalam aku dengar.

" kau pergi ambik cermin, kau tilik diri kau "

he paused.. I then asked him " just because I am old and I am ugly ? "

" yes. kau patut sedar diri. Kau tak de effort nak cantikkan diri "

" dunia ni kejam. mereka pandang cantik. Mana ada sekarang muka hodoh hati baik "

I was speechless. There are so many things I wanted to tell him, in respond towards his humiliation, but I didn't say anything. Dia punyer sakit tu tak boleh cakap. Jadi aku faham apa yang arlina rasa bila kena macam tu. Kena hina hodoh, gemuk la ape la.. Why people can be so mean?

untuk balas balik kata-kata penghinaan itu aku tak mampu. I don't hurt people that I love. the last thing I would do is to hurt the one I love, purposely. Padahal kalau nak balas balik tu boleh je untuk kau sedar diri, tapi tak pe lah. Memang aku accept je semua yang kau hina aku tu.


Terima kasih kerana buat aku percaya aku ni memang hodoh. Ye aku sedar diri. Thanks for that. Tapi kau yang kejam macam dunia ni sebab kau yang buat pilihan untuk tengok pada yang cantik. Tapi mungkin betul, kita memang pandang yang cantik je. Yang stock hodoh macam aku ni buat la baik macam mana pun tetap kena hina. Terima kasih kerana meruntuhkan keyakinan diri aku.

Kalau la aku dapat undur masa kembali, aku tak nak pun kenal kau. Langsung tak nak. Aku tak kan pergi camping jadi fasilitator waktu tu. Tak kan. Sumpah tak kan. Apalah guna aku hanya wujud time susah je, tapi langsung tak dihargai. umpama barang, hanya untuk nafsu hanya untuk kesenangan kau. Aku tak nak kenal lelaki dayus macam kau yang hanya bercakap manis tapi tidak bertanggungjawab untuk setiap perbuatan dan kata-kata kau.

kau bukan hanya menghina aku, tapi merosakkan hidup aku. How can I live with dark scars ? how can I live with regret for everything ? How can I start a new life when you took everything ?

 aku hanya mampu berdoa. Supaya suatu hari nanti kau akan telan balik kata-kata kau. Dunia ni kejam tapi Tuhan itu adil. Aku percaya semua itu. Mungkin bukan sekarang balasan itu kau dapat, someday in future. maybe jugak bukan kau yang dapat balasan tu, tapi orang yang kau sayang. Kalau kau panjang umur, kau akan lihat anak perempuan rasa apa yang aku rasa. Hanya perlukan akal untuk berfikir dan muhasabah diri.


sometimes, sincerity and loyalty is not enough. sometimes kindness is not enough too to win over someone's heart. Beauty will win. Ugly people like me just don't fit in.


dan untuk kau, mungkin seronok mempermainkan perasaan perempuan. Pergunakan perempuan naif macam aku. Merosakkan hidup mereka and then you throw them away. I hope you can sleep well with that. Perjalanan hidup kita masih panjang. and I will never stop praying that someday Allah akan beri pembalasan yang setimpal untuk perbuatan itu.

I am not good with relationship

It has been quite a while I didn't post any entry in this blog. Dah berhabuk rasanya. It is not because I don't have anything to write but I was busy adapting my life and tonight I feel like writing. I just feel like writing. I felt very sad tonight and I don't think I can contain everything inside my heart at this moment. I need to pour out this somewhere, usually to my friend but I don't feel like bothering them at this moment.


I felt like I am good not at all. I am such a loser. I am not good with relationship and I will never be good with relationship. I tried my best in every relationship but ended up everything turned out to be relationshit for me. Where did I go wrong? Let me list out one by one of my ruined relationship, the main cause of my sorrow.


first, I saw in my IG about a wedding invitation of a girl and a boy ( of course la a boy and a girl kan ) but they were someone special to me once before. She is like my soul sister and her best friend turned out to fell in love with me once before until it ruined everything. It ruined my friendship with her as she cannot accept the fact that her best friend who once fall in love with her fall in love with me ( she cannot accept him because she already has a boyfriend ). I really don't know how to put this but I just a bit disappointed that in this case I looked like the "perampas" here. Lagi sedih bila that guy takut untuk pertahankan yang he loves me that time, nak sangat jaga hati. Ok fine. I don't want to get into any conflict anymore. I promised two of them to return everything back to the point yang mana kami tak pernah kenal. at the first place aku pun tak tahu kenapa dia perlu add aku and kenal dengan aku, then fall in love with me? maybe sekadar tempat untuk move on when she cannot love him back at that time. So I left them. I have to hurt him, terribly.. so that he will hate me ( dengan alasan tak boleh lupakan kiroro, how stupid LOL ). Cukup lah aku nampak buruk di mata that girl, I love her and I don't want to hurt her. I apologised and everything was never the same anymore. We didn't text with one another until I saw that invitation card. I do not know that guy is the same guy that once fell in love with me or another guy with the same name. One thing for sure, it is not her boyfriend that she is getting married to. Apepun, deep down from my heart, I am truly happy for you. He is a very good man, he will take a good of you. The best soulmate that share the same passion of travelling, reading books and so on. If I were to be you, I would never let him go of a good man like him so I know you will be in a safe hand of a wonderful man. Choose someone that loves you more, my soul sister. hopefully you won't see me as a threat again in future. I was the victim, but I looked like the villain here. I always pray the best for you.

second, I feel that I no longer fit in among my girls. I don't know why and I don't know how it turned out to be this way. Maybe it is because of a conflict that occurred between me and her or maybe it is just because I hardly spend time with them last year when I shifted my roomate. aku tahu aku salah, tapi bukan bermakna aku tak pernah minta maaf. Why they think that I never apologise? I did, even for few times cuma waktu tak mengizinkan. so I just left with apologize note and present. Why do they didn't listen to my side ? Why did they have to jugde me like that. I have been observing for few times, whenever I tried to have a consersation with them in the whatsapp group, sometimes being left unintended. Sometimes, I got no respond at all. I felt humiliated actually, when the conversation went dry and doesn't spark anymore like others in that whatsapp group. I felt I am the most guilty person on earth. Above all, I am just a human with weakness, I made mistake in life. Since I am not fit in anymore, maybe the best way is to leave. I tried to be a good friend to them, maybe I am not that good. I am sorry for everything. Maybe at this age, leaving is the best option. I am tired of explaining actually. I am tired of questioning. Maybe when I leave, that is the best thing for them. and for myself too.

third, I fall in love with someone who took me for granted. Hanya datang pada aku bila susah. Bila senang aku tak pernah wujud. Langsung tak dihargai even sebagai kawan. Nak cakap satu post kat IG dia setiap kali keluar ( even when he is single ) langsung tak ada. Sekarang single boleh je post gambar dengan another girls. Bila ditanya macam-macam alasan keluar. UNtil one day I really asked him why he cannot accept me after all the efforts that I tried to win his heart. All I got was the humiliation. The reason behind all these were merely because I am ugly and old. I remembered every words that he uttered through that one late night phone call. It made me feel that I am the ugliest creature was created on earth. I know I am ugly, but when he said that, he succeeded to make me believe I have no space or any chance to be loved. Betul cakap dia aku perlu tilik cermin betul-betul tengok diri aku.

see, I am not good with relationship, no matter how hard I tried. I just want to be the best lover, the best sister, the best friend, the daughter , perhaps the best mom and the best wife but I don't know... I am scared of relationship right now. cukup lah kenal orang baru, terima je orang yang boleh terima aku sekarang. I am just a person, I made mistake but I tried to be the best for everyone. It is never enough I guess.