Saturday, July 9, 2016

education and future

tak semua orang ada peluang untuk sambung masters, betul. Macam aku sekarang. Dari awal tahun lagi nak sambung master tapi belum rezeki sebab posting tak tahu kemana hala tuju, bila dah posting nanti kalau dapat Sabah Sarawak means semua tu kena kuburkan dulu.


tapi tak salah untuk ada impian kan. let's go with the flow, and have a few plans in life. If plan A doesn't work let's proceed with plan B.

plan A aku kalau dapat Sabah Sarawak, lepas 3 years kat sana nak pindah balik Semenanjung baru sambung masters.

plan B kalau dapat Semenanjung, means tahun depan aku start sambung masters tak pun tahun 2018 baru sambung masters sebab nak secure financial dulu. Paling tak lepaskan dulu loan nak buat rumah ke. Hopefully by that time aku boleh sambung masters oversea.


nevertheless, let's prepare for the future. Since I know I am not as bright as others, but I am too stubborn to give up , there are so many things to be done before I can achieve my master. Allah tahu aku belum mampu lagi so aku tak nak rushing sangat. Ada rezeki tu adalah untuk aku. Cuma perlu prepare untuk rajinkan diri baca research paper, rajinkan diri untuk brush up my poor English proficiency sebab international exam like IELTS sangatlah susah bagi aku bila aku tengok soalan dia.

bagi aku tak salah orang perempuan untuk belajar tinggi-tinggi. Aku tak faham joke perempuan , education , hantaran dan dapur. Educated woman still masuk ke dapur. Beza dia, educated woman akan jadi lebih independent and " educate a woman, you will educate a generation ".

Kau tak nak ke anak-anak kau semua pandai, and your woman didik anak-anak kau dengan educated environment ? Lagipun ni untuk secure masa depan educated woman tu jugak, ye lah lelaki sekarang banyak yang merepek. In case kena tinggal ke, boleh la mereka survive sebab ada qualification. Paling tak pun, educated woman akan tolong untuk bantu household family. We cannot predict our future, mana tahu husband jatuh muflis ke, husband accident and then permanent disabled ( God forbid but this is as preparation ),, at least woman can use her qualification to work.


aku harap sangat, kalau Tuhan beri aku rezeki untuk jumpa soulmate aku.. I hope he is someone that will concern about education, tahu dah dia akan support aku sambung masters ke PhD ke.... I know my children will grow up in an educated environment bila husband speaking dengan anak, husband teach my children how to play certain sports that he knew, and of course he will teach my children about leadership. Same goes to me. I want to teach my children on my own if possible, paling tak boleh tolong mereka with homework.. I don't see education as a threat to woman nowadays, it is just that we need to change our mindset. Ada masters tak semestinya kena hantaran mahal, tak semestinya perempuan tu tak masuk ke dapur dah.. if someday aku berhenti kerja I will teach my children on my own. but before that, I need to be in educated environment before I can pass it down to my children. Sebab tu nak sangat sambung masters sebab tahu akan ubah diri aku yang pemalas membaca ni untuk rajin baca research paper, rajin study.. LOL.

education is a powerful tool for life changing.

No comments:

Post a Comment