Saturday, July 16, 2016

" kau dayus "

dayus. the best for I can give to a jerk. The best word to describe a man who ruined a girl's life. Sekarang ni, terlanjur tu bukan perkara luar biasa. Itu normal. Itu normal untuk perempuan mengandung di usia yang cukup muda dan juga berlakunya kes buang bayi yang terlalu banyak sekarang berlaku. 

Itu juga normal tapi bangsat aku rasakan bila lelaki boleh lepas macam tu je, lepas seronok buat anak dara orang then larikan diri, enggan bertanggungjawab dengan beribu alasan dayus mereka. Salah satunya " I am not ready, I am still young, that is not mine... " the list goes on. 

Itu normal juga untuk budak sekolah sekarang lagi arif dan fasih tentang sex berbanding mereka di golongan seusia dengan aku. Aku pada umur mereka masih duk dengan cinta monyet, masih struggling untuk masa depan, untuk dapat excel result dalam SPM. While, youngsters right now seronok having sex like changing their cloth. Dan paling malang, only girls that have to live in scars for the rest of their life,, taking all the blames alone. 

Imagine, betapa kesiannya kat perempuan yang dah terlanjur ni. Di kala masyarakat menghina, di kala ketakutan takut dibuang ibu bapa, got no where to run , got no where to turn to,, some end up for abortion, some end up for suicide. They have to bear those blames and humiliation alone. Untuk yang bernasib baik tak mengandung, still they have to live in regret and fears. They have to live in scars, for the rest of their life. Nak start a new relationship pun takut, sebab tak semua boleh terima the fact yang kau dah tak suci. 

And those lucky bastards got away just like that. Adil ? Dan manusia hanya tahu menyalahkan perempuan. menyalahkan keluarga perempuan sebab tak tahu nak jaga anak.. Setiap kali aku dengar ada mak cik yang duk kutuk perempuan yang dah terlanjur ni aku nak je cakap " Jangan cakap camtu, mana tahu penzina itu ada di dalam keluarga mak cik. Jangan cakap camtu, mana tahu perosak nasib perempuan malang tu ada dalam kalangan keluarga mak cik "

Bullshit la kalau kau cakap that guy is educated, tak kan dia nak buat camtu,, bullshit jugak kalau kau cakap dia ustaz tak kan la dia nak buat anak dara orang macam tu,, bullshit jugak kau cakap dia perempuan bertudung labuh tak kan buat semua tu,, semua tu bullshit. 

it is just very unfair that only women have to take all the blames and suffer. You ruined their life. 
Benda ni kalau nak salahkan perempuan sorang, kalau lelaki tu tak ajak, tak mengayat, tak ringan-ringan,, ada ke perempuan terlanjur sebab dia sorang, mesti sebab lelaki pun involve sekali kan? yet the jerk went away just like that. 

Lumrah, men were born with the abilities of being a sweet talker, perempuan pulak lumrah suka dibelai, dipuji, dipujuk rayu and demi orang yang disayangi, they are willing to do anything. Sayangnya, 9 akal lelaki itu tdak dapat menahan satu nafsu dangkal seorang lelaki. Tidak dinafikan , bukan salah lelaki sepenuhnya, tapi kalau dah buat salah tu why not masing-masing take the responsibility? Ni lari entah kemana.. Dengan alasan " I am not ready, aku banyak lagi benda nak kejar, nak kejar masa depan la ape la.. " Pernah fikir masa depan perempuan tu pulak yang kau dah berseronok sakan? 

Kita hidup umpama kembali ke zaman jahiliyah. Zaman jahiliyah dulu lelaki bebas nak meniduri sesiapa, dan bebas untuk pilih sesiapa jadi isteri. Kejam. Terlalu kejam untuk perempuan yang ditiduri. They are not whores, not even prostitutes. Sama la situasi yang berlaku di zaman sekarang. Lelaki seronok rosakkan perempuan, lepas tu lari macam tu je, then kahwin dengan perempuan baik. Dayus. Seriously kalian bangsat dan dayus. 

Paling celaka, bila aku terbaca kat facebook bila ada satu post berkenaan hantaran kahwin. 

" untuk yang dah terlanjur hantaran rm5000 "
" untuk yang terlanjur dan pernah bunting hantaran rm3000 "

seriously aku memang marah siapa yang post macam tu sampaikan aku doa benda ni berlaku dalam keluarga mereka sendiri. Apa perasaan dia kalau adik perempuan dia sendiri kena rogol, tak pun terlanjur lepas tu lelaki tu lari macam tu je.. I was so pissed off with that post. That fucking guy really irked me,, istighfar panjang aku dari maki hamun dia cuma aku doakan dia dapat pengajaran terbaik sebab post macam tu. Hidup ni jangan rasa seronok sangat, selagi tak jadi atas batang hidung sendiri, kau boleh la berjalan dengan angkuh. Kalau umur kau panjang, kau akan telan balik kata-kata kau tu.. 

Trust me, life is fair. 

Untuk yang pernah terlanjur,, I pray for a better future for you. Semua manusia buat silap. Maybe you live with those regret but Allah is the most merciful. DIA Maha Pengampun. Seek forgiveness and help from HIM. Start a new life. Insyaallah, you will be fine 

Untuk lelaki yang pernah merosakkan hidup perempuan, jadilah lelaki yang bertanggungjawab. jangan fikir masa depan kau je akan rosak, fikirkan masa depan dia sekali yang dah musnah di tangan kau. Kasihanilah mereka. Dan ingat, balasan Tuhan tu sentiasa ada.. Lambat atau cepat, dan depends pada kau untuk muhasabah tak kalau someday benda ni berlaku, kau akan realise itu terjadi disebabkan kesilapan silam kau. Maybe bukan pada diri kau, tapi pada orang yang kau sayang.. 

** maaf entry ditulis dengan penuh emotional sebab geram teramat **

1 comment: