Friday, July 8, 2016

penghinaan itu perit..

I would remember all those humiliation words that he said to me. Maybe benda tu yang buat aku percaya seumur hidup aku. Betapa kata-kata itu lebih tajam dari mata pedang. True. Kata-kata mampu membunuh seseorang. Seperti mana kata-kata cacian terhadap arlina membuatkan dia mengalah untuk terus positif tentang hidup dia, and decided to suicide.

kisah aku pun tak jauh beza jugak. I was humiliated, until it left the scars inside me. It was there, invisible but like a cancer cell, it is spreading inside me from day to day. It slowly affects my confident level and my self esteem. Kata-kata tu seakan baru semalam aku dengar.

" kau pergi ambik cermin, kau tilik diri kau "

he paused.. I then asked him " just because I am old and I am ugly ? "

" yes. kau patut sedar diri. Kau tak de effort nak cantikkan diri "

" dunia ni kejam. mereka pandang cantik. Mana ada sekarang muka hodoh hati baik "

I was speechless. There are so many things I wanted to tell him, in respond towards his humiliation, but I didn't say anything. Dia punyer sakit tu tak boleh cakap. Jadi aku faham apa yang arlina rasa bila kena macam tu. Kena hina hodoh, gemuk la ape la.. Why people can be so mean?

untuk balas balik kata-kata penghinaan itu aku tak mampu. I don't hurt people that I love. the last thing I would do is to hurt the one I love, purposely. Padahal kalau nak balas balik tu boleh je untuk kau sedar diri, tapi tak pe lah. Memang aku accept je semua yang kau hina aku tu.


Terima kasih kerana buat aku percaya aku ni memang hodoh. Ye aku sedar diri. Thanks for that. Tapi kau yang kejam macam dunia ni sebab kau yang buat pilihan untuk tengok pada yang cantik. Tapi mungkin betul, kita memang pandang yang cantik je. Yang stock hodoh macam aku ni buat la baik macam mana pun tetap kena hina. Terima kasih kerana meruntuhkan keyakinan diri aku.

Kalau la aku dapat undur masa kembali, aku tak nak pun kenal kau. Langsung tak nak. Aku tak kan pergi camping jadi fasilitator waktu tu. Tak kan. Sumpah tak kan. Apalah guna aku hanya wujud time susah je, tapi langsung tak dihargai. umpama barang, hanya untuk nafsu hanya untuk kesenangan kau. Aku tak nak kenal lelaki dayus macam kau yang hanya bercakap manis tapi tidak bertanggungjawab untuk setiap perbuatan dan kata-kata kau.

kau bukan hanya menghina aku, tapi merosakkan hidup aku. How can I live with dark scars ? how can I live with regret for everything ? How can I start a new life when you took everything ?

 aku hanya mampu berdoa. Supaya suatu hari nanti kau akan telan balik kata-kata kau. Dunia ni kejam tapi Tuhan itu adil. Aku percaya semua itu. Mungkin bukan sekarang balasan itu kau dapat, someday in future. maybe jugak bukan kau yang dapat balasan tu, tapi orang yang kau sayang. Kalau kau panjang umur, kau akan lihat anak perempuan rasa apa yang aku rasa. Hanya perlukan akal untuk berfikir dan muhasabah diri.


sometimes, sincerity and loyalty is not enough. sometimes kindness is not enough too to win over someone's heart. Beauty will win. Ugly people like me just don't fit in.


dan untuk kau, mungkin seronok mempermainkan perasaan perempuan. Pergunakan perempuan naif macam aku. Merosakkan hidup mereka and then you throw them away. I hope you can sleep well with that. Perjalanan hidup kita masih panjang. and I will never stop praying that someday Allah akan beri pembalasan yang setimpal untuk perbuatan itu.

No comments:

Post a Comment