Friday, July 8, 2016

travel.

rangga bilang ada beza antara mengembara dan bercuti.

Bercuti itu menghayati tempat itu, terus mengambil fotonya bersama-sama. Tetapi mengembara itu kita menghargai dan menghayati setiap momen momen yang unexpected yang mungkin berlaku di setiap pengembaraan itu.

bercuti itu menghayati tempatnya, tetapi mengembara itu menghayati perjalanan ke tempat itu.


reason untuk aku suka mengembara, sekalipun hanya dengan backpack kecil, sekalipun tidak perlu mandi hahaha, sekalipun aku perlu naik bus yang terpaksa bersesak dengan ramai manusia, sekalipun aku perlu hanya tidur di hostel yang buruk. Semua itu momen, semua itu pengalaman, semua itu pengajaran. Untuk aku lebih menghargai hidup. Selama ini aku dah selesa hidup dengan rumah yang selesa, kereta ada, duit cukup tak pernah perlu berlapar sebagainya. I want to see their lives, for me to be grateful.

Cambodia.
Vietnam.
Sabah.
Sarawak.

the list goes on....


and maybe I need a few of my besties to travel together. and hopefully someday my soulmate ( phewww berangan ) yang boleh share momen travelling sama-sama. Yang sudi share magee cup sama-sama sebab susah nak dapat makanan halal kat sana, yang sudi share tidur atas tanah sambil stargazing, yang sudi dengar aku merepek pasal future yang entah pape, yang sudi bercerita tentang apa saja sewaktu travelling tu. Just need a soulmate yang tak kesah travel instead of going for vacation, tak kesah baju tak beriron, tak kesah lah aku muka tak make up ke ape asalkan dapat mengembara, tak kesah la nak tidur kat airport sebab nak jimat duit hotel.. I believe in moments, they teach you the best lessons..

I missed travelling with Ash, Ilia, Fatin and chupchup girls. And I missed travelling alone too.

No comments:

Post a Comment